Odbudowałem stare forum.
Nie w całości, bohaterze nasz. Musiałeś się strasznie wpienić... Tyle emocji...
Już zdupiam z twojego forum.
Odbudowałem stare forum.
Nie w całości, bohaterze nasz. Musiałeś się strasznie wpienić... Tyle emocji...
Już zdupiam z twojego forum.
Nazwa kwazicząstki przenoszącej ładunek (elektronu)
Może o Polaron chodzi?
Odpowiedzi już bliższe możliwości ich uznania jednak chciałbym usłyszeć nazwę tej konkretnej kwazicząstki.
Podpowiedź: Chodzi o separację spinowo-ładunkową - gdy elektron rozpada się na 3 kwazicząstki.
W takim razie chodzi o holon.
W rzeczy samej
Pytanie z optyki geometrycznej. Po jakiej krzywej porusza się końcówka cienia rzucanego przez gnomon w trakcie bezchmurnego dnia?
Elipsa?
Miałem pisać to samo ale się wahałem między hiperbolą a elipsą. Więc coś musiałem wybrać.
Zgadza się. To hiperbola.
krzywa dyspersji? oj chyba nie wiem hehe
Chodzi o nazwę krzywej dotyczącej kaustyki dla półokręgu. Owa krzywa widoczna jest na zdjęciu po prawej stornie u stopki kieliszka.
Epicykloida.
Tak, epicykloida rzędu k=2, czyli nefroida.
Mechanika płynów. Z kranu leci strumień wody. Masz do dyspozycji linijkę. Jak zmierzyć prędkość, z jaką wypływa woda z kranu?
Może zmierzyć średnice strumienia i wysokość,
Ja bym raczej wolał poznać wymiary naczynia, obliczyć natężenie przepływu i pole przekroju słupa strumienia wody. Cały czas występuje konieczność pomiaru czasu. Gdyby udało się odwrócić bieg strumienia np. o 90 stopni w płaszczyźnie pionowej można by skorzystać z równania rzutu poziomego (lub ukośnego) gdzie parametru czasu mierzyć nie trzeba. Niestety przy pomocy linijki niełatwo odwrócić tak strumień bez pomijalnych strat energetycznych.
Może zmierzyć średnice strumienia i wysokość,
To jest dobry trop. Zauważmy, że strumień wody zwęża się ku dołowi. Przyspieszenie ziemskie jest oczywiście dane.
Skoro tak, to można skorzystać z równania ciągłości (1) i np zasady zachowania energii mechanicznej (2).
(1) A*v0 = B*v1
(2) v0^2 + 2gh = v1^2
gdzie: A, B - pole przekroju kolejno na górze i na dole ściętego stożka wody z kranu.
h - wysokość pomiędzy punktami pomiaru A i B.
v0 - szukana prędkość początkowa.
Otrzymujemy:
v0 = B * sqrt(2gh/(A^2-B^2))
?