Ok .
Podam pełną odpowiedź bo tak jak pisałem na początku ją znam. Dla tych co może się jeszcze nie doszukali.
Kolejne pytanie zadajesz jednak TY !!

Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)
-
- Nauka
- SPIN DOKTOR
-
-
Ogólnie przyjęte zasady quizów są takie, że ten kto poprawnie odpowiedział na zadaną zagadkę zadaje następną. Jak ktoś chce sobie poodpowiadać na zadane pytania to zachęcam do zakupienia sobie jakiejś gry typu trivia w interesującej go dziedzinie i zabawę w ten sposób. Ja nie mam zamiaru siedzieć i tylko wymyślać zagadki na które ktoś sobie będzie odpowiadał jak go najdzie ochota - też chcę się bawić w odpowiadanie. I nie życzę sobie wymuszania na mnie konieczności zadania kolejnej zagadki. Co innego dobrowolna chęć ruszenia tematu, co innego narzucanie komuś zadania zagadki.
Podsumowując krótko - nie chcesz zadawać, nie odpowiadaj.
-
Ja mogę zadać.
-
Jest jeden kraj na świecie w którym 94.6% osób posiada własne mieszkanie lub dom, jest to pełna własność bez kredytu. Jest to najwyższy współczynnik na świecie, potwierdzone przez OECD. Ten kraj leży w Europie.
O jakim kraju mowa (nie chodzi o jakieś miniaturowe państwo typu Watykan itp)
-
Dania?
-
Dania?
Niestety nie, w Danii tylko ok 15% ma mieszkanie bez kredytu. Wielokrotnie więcej osób ma mieszkanie, ale z kredytem hipotecznym, lub wynajmuje
-
Ja mogę zadać.
Na Ciebie zawsze można liczyć
Jest jeden kraj na świecie w którym 94.6% osób posiada własne mieszkanie lub dom, jest to pełna własność bez kredytu. Jest to najwyższy współczynnik na świecie, potwierdzone przez OECD. Ten kraj leży w Europie.
O jakim kraju mowa (nie chodzi o jakieś miniaturowe państwo typu Wat
NAJWyższy odsetek osób mieszkających we własnych domach i mieszkaniach odnotowano w Rumunii – 96,4%,
Wiem że to dobra odpowiedź. Posta pisałem w trakcie dlatego edytowany
ok.
Miało nie być już nic o Szczecinie, ale trudno. Temat kolejowy ciąg dalszy.
Siedzę na L4 i jakoś mam 99% mniej wolnego czasu niż gdy pracuję.
Załatwiam różne zaległe sprawy.
Do rzeczy , poniżej link do tekstu :
http://www.zs4.szczecin.pl/o-szkole/historia
Pod tym tekstem (opracowaniem) podpisały się dwie osoby.
-Który-a z profesorów był dyrektorem TK i w jakim okresie
-Jakich przedmiotów nauczają (pracują do dziś, choć dawno dawno temu byłem ich uczniem).
Pewnie szybko to wygoglujecie ale uwierzcie , na L4 naprawdę nie mam chwili wolnej.
-
Serio takie pytanie? no trochę nie bardzo
ale dedukując:
podpisały się z tego widać Gabriela Kozakiewicz & Ryszard Sawicki.
Pani Gabriela nie posiada tytułu profesora więc musi to być zapewne Ryszard Sawicki.
Skoro twierdzisz, że jest profesorem to penie uczy logistyki .
-
Serio takie pytanie? no trochę nie bardzo
Dlaczego to kategoria ogólna.
W sumie pytanie pasowały by także do kategorii "Znani i lubiani"
Pani Gabriela nie posiada tytułu profesora
Nie napisałem że posiada taki tytuł ale nauczycieli szkół średnich tytułuje się "per profesor" choć przeważnie to magistrowie i inżynierowie ( zwłaszcza w technikach )
Nazwa pochodzi z języka łacińskiego gdzie “professor” to nauczyciel.
I tak się przyjęło nazywać nauczyciela. To już jest zwyczaj i tradycja…Tak samo jak do pani w aptece mówisz "pani magister " choć jest technikiem farmacji w większości.
Do każdego lekarz mówisz "panie doktorze", choć większość to lekarze medycyny bez tytułu doktorskiego.
zapewne Ryszard Sawicki.
Skoro twierdzisz, że jest profesorem to penie uczy logistyki .
Także nie ma tytułu profesorskiego.
W TK nie było przedmiotu "logistyka" na żadnym kierunku.
Nawet teraz kiedy szkoła została przekształcona w ZS nr4. nie ma przedmiotu logistyka nawet na kierunku "Spedytor"
Odpowiedź zła niestety.
-
Ponieważ od dłuższego czasu nikt nie odpowiedział to szkoda żeby temat umarł więc :
Skoro założycielem tego tematu ( jak zresztą wielu innych) jest @SPIN DOKTOR niech zada kolejne pytanie. Moje pozostanie bez. odpowiedzi
-
Tą powieść napisał Herbert George Wells o podróżniku. Ta książka doczekała się również adaptacji filmu. Pierwsze wydanie książki to koniec 19 wieku natomiast filmu w 1960 i 2002 rok.
O jaki tytuł książki chodzi?
-
Wehikuł czasu.
-
Tak.
-
Proszę wymienić jedną parę rodzic - dziecko, gdzie oboje dostali Oscara
-
Kirk i Michael Douglasowie.
-
Tak jest
-
No to mnie zainspirowałeś... Proszę wymienić jedną parę rodzic - dziecko, którzy otrzymali nagrodę Nobla.
-
Roger D. Kornberg . W 1959 roku nagrodę odbierał jego ojciec - Arthur. W 2006 roku Roger otrzymał własną Nagrodę Nobla z chemii.
Irène Joliot-Curie, pierwsza córka Marii Skłodowskiej-Curie i Pierre'a Curie, Za naukowe osiągnięcia wspólnie z mężem Frédérikiem Joliot-Curie otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.
-
Roger D. Kornberg . W 1959 roku nagrodę odbierał jego ojciec - Arthur. W 2006 roku Roger otrzymał własną Nagrodę Nobla z chemii.
Irène Joliot-Curie, pierwsza córka Marii Skłodowskiej-Curie i Pierre'a Curie, Za naukowe osiągnięcia wspólnie z mężem Frédérikiem Joliot-Curie otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.
Super, o Kornbergu przyznam szczerze że nie wiedziałem.
Twoja kolej
-
To z innej bajki.
Wioska położona w państwie leżącym w zachodniej europie. Mieszkańcy tej wsi przez innych zwani są Turkami.
Nazwa wioski znana jest praktycznie na całym świecie -- została tam wybudowana fabryka z branży motoryzacyjnej o tej samej nazwie, wytwarzająca produkty pod własną marką i nazwą.
Proszę o nazwę wioski ( lub fabryki, to to samo).