Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)

• Pozostańmy przy twoim pytaniu - ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać. Zaliczę jak ktos wymieni dostatecznie dużo, a trochę ich jest. Nazwy mogą byc z listy z linku.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Bali to państwo? :)

Ale przyspinoffowalem, przepraszam...nie korzystałem z listy a z podkładki na biurko na której mam mapę, pech że jest to geograficzna, a nie polityczna i stąd ten fakap.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Pozostańmy przy twoim pytaniu - ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać. Zaliczę jak ktos wymieni dostatecznie dużo, a trochę ich jest. Nazwy mogą byc z listy z linku.

2 litery różnicy? Np. Litwa i Łotwa, ale też Dominika i Dominikana tudzież Niger i Nigeria? Względnie Tonga i Kongo lub Angola i Andora? Chiny i Chile, Dania i Kenia, Grecja i Gruzja, Kanada i Panama, Liban i Libia, Nigeria i Liberia, Rwanda i Uganda:)

12 się doliczyłem :P

Ale przyspinoffowalem, przepraszam...nie korzystałem z listy a z podkładki na biurko na której mam mapę, pech że jest to geograficzna, a nie polityczna i stąd ten fakap.

Luźniutko :)

• Jutro sprawdze, jeszcze nie liczyłem; można dalej kombinowac. Jak będą jakies potrójne ,,pary,, czy więcej to jako 1 prosze pokazać po przecinku.

edit: dam przykład do Twojego, jak to chciałbym widzieć:

- Niger, Nigeria, Niue

- Nigeria, Niger, Liberia

Coś sie powtarza ale są różnice w ,,wieloparach,,. Ważne co jest pierwsze i z czym skojarzone czyli od jakiego słowa są szukanie inne. Proponuje sprawdzac po kolei z listy. 12 to na pewno za mało.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 3 times, last by Crysis ().

• No dobra, długo zeszlo ale naliczyłem sie 31 wielopar. Jeszcze taki przykład:

- Kenia, Benin, Dania

- Benin, Kenia

uznaje to za 2 rózne, bo to co jest od Kenii to nie to samo co od Benina, wazny jest 1 wyraz.

Jeśli wam braknie sił, to zaliczę też jak ktoś poda państwo gdzie jest najwięcej możliwości utworzenia innych nazw krajów dokonując 2 zmian. Do wyboru do koloru.

• Dla ciebie są bez sensu. Masz jakąś nazwe państwa i z niej tworzysz inne zmieniając je 2 razy, nie zawsze istnieje 1 odpowiedź. Ty chcesz robić każde z każdym, ja odpuszczam, gimnastykowałem umysl kilka h i mam zakwasy, wiec nic nie bedze zmieniać. Poszukaj to o co prosze lub idź na łatwizne i daj odp alternatywną.

Kraje brałem z wikipedii tym razem, wiec żadnego niue czy wiertnic ropy tam nie ma. Znalazłem 31 par krajów z których można utworzyc inną lub inne nazwy krajów. O to pytam, co to za kraje i te kraje pochodne?

Edited once, last by Crysis ().

• - Kenia, Benin, Dania

- Benin, Kenia

uznaje to za 2 rózne, bo to co jest od Kenii to nie to samo co od Benina, wazny jest 1 wyraz.

Ok, to są dwa różne, Benin-Kenia i Dania-Kenia. Ale nie ma trójki Benin-Dania-Kenia, bo Benin różni się od Danii trzema znakami. Szukam 31 par krajów, biorąc jakąś nazwę, mogąc 2 litery dodać, usunąć lub zmienić: Traktuję wyrazy jako zbiory liter bez żadnej ciągłości, czyli np. Indie to I-N-D-I-E, Benin to B-E-N-I-N, oba zbiory mają E, I oraz N, więc zmieniam drugie I oraz D na N oraz B.

I-N-D-I-E --> I-N-E --> I-N-E-N-B --> B-E-N-I-N

Wyłącznie dodanie, usunięcie lub zmianę litery traktuję jako czynność. Inenb i Benin mają identyczne litery. Poniżej wykaz alfabetyczny par.

1. Andora - Angola I

2. Andora - Dania

3. Australia - Austria I

4. Belgia - Belize

5. Benin - Brunei

6. Benin - Indie

7. Benin - Kenia I

8. Chile - Chiny I

9. Chiny - Niemcy

10. Cypr - Peru

11. Dania - Ghana

12. Dania - Indie

13. Dania - Iran

14. Dania - Kenia I

15. Dominika - Dominikana I

16. Estonia - Etiopia

17. Gabon - Kongo

18. Gabon - Oman

19. Gambia - Zambia I

20. Grecja - Gruzja I

21. Gruzja - Gujana

22. Irak - Iran I

23. Irak - Katar

24. Irak - Kuba

25. Irak - Mali

26. Irak - Syria

27. Iran - Kenia

28. Iran - Liban

29. Iran - Mali

30. Iran - Niger

31. Iran - Oman I

32. Iran - Syria

33. Irlandia - Islandia I

34. Kanada - Panama I

35. Kongo - Togo I

36. Kongo - Tonga I

37. Laos - Mali

38. Laos - Oman

39. Laos - Polska

40. Liban - Libia I

41. Liban - Mali

42. Libia - Mali

43. Litwa - Łotwa I

44. Litwa - Mali

45. Malawi - Mali I

46. Mali - Malta

47. Mali - Oman

48. Monako - Oman

49. Oman - Samoa

50. Oman - Tonga

51. Niger - Nigeria I

52. Rwanda - Uganda I

53. Togo - Tonga I

Coś mi za łatwo idzie, więc pewnie kolejność liter się jednak liczy. Takich par znalazłem 17 + 3 z poprzedniego zadania, łącznie 20, oznaczyłem je rzymską jedynką po prawej. Może jeszcze ktoś znajdzie 11 albo 14. Poniżej spojler z listą państw z podziałem na liczbę liter. Skończyłem chyba na Beninie albo na Chile.

• Traktuję wyrazy jako zbiory liter bez żadnej ciągłości

Ciekawa zmiana zadania, ale dla mne jednak zbiór liter to nie słowo.

Wyłącznie dodanie, usunięcie lub zmianę litery traktuję jako czynność.

I o to chodzi, ale kolejność też musi być uwzględniona.

Ja szukałem par tak:

1. Wybierałem kolejny kraj

2. Leciałem po liście i szukałem dla tych na oko prawdopodbnych sposobu na zmiane do wybranego kraju

Czyli dla wybranego kraju masz listę innych krajów. Potem wykreślam to co się powtarza. Czyli np.

- Benin - Kenia

- Kenia - Benin

Ale jak w drugiem jakby poza Kenia_ by był jeszcze Koniak to drugiej pary nie skreślam, a to że coś tam jest co się powtarza (Benin) mnie nie interesuje, bo na ilość - 31 nie wpływa. Oczywiście to tylko przykład, bo jest jeszcze Dania.

Może i racja że same pary byłyby dobre. Co do trojek każda z każdą to wątpię by były bo musiałyby sie różnić literą (są 3 pary) lub dwoma tymi samymi literami, wiec nie o to mi chodzi.

edit:

Moja lista jak ktoś chce gotowca.

Edited 2 times, last by Crysis ().

• 1. Andora - Angola I

2. Australia - Austria I

3. Benin - Kenia I

4. Chile - Chiny I

5. Dania - Kenia I

6. Dominika - Dominikana I

7. Gambia - Zambia I

8. Grecja - Gruzja I

9. Irak - Iran I

10. Iran - Oman I

11. Irlandia - Islandia I

12. Kanada - Panama I

13. Kongo - Togo I

14. Kongo - Tonga I

15. Liban - Libia I

16. Litwa - Łotwa I

17. Malawi - Mali I

18. Niger - Nigeria I

19. Rwanda - Uganda I

20. Togo - Tonga I

21. Dania - Sudan I

22. Nepal - Palau I

23. Libia - Liberia I

24. Holandia - Irlandia

25. Holandia - Islandia

26. Finlandia - Irlandia

27. Finlandia - Islandia

28. Liberia - Nigeria

29. Algieria - Liberia

Paru jeszcze mi brakuje, ale mi się szukać nie chce. Liberia to chyba ten kraj, z którego można zrobić najwięcej przekształceń: Libię, Nigerię i Algierię.

• Teraz nie pamiętam, duzo czasu mineło i nie mam teraz spisu zeby sprawdzić. Na pewno max były 4 przekształcenia i możliwe ze to była Libia. W poniedziłek wrzucę swój spis, bo raczej podoba mi się odpowiedź, na tyle by zaliczyć, takze poczekajmy spokojnie, bo od nowa szukać nie będe.

• Moje odpowiedzi:

Andora Angola
    Australia Austria
    Benin Kenia
    Brunei Burundi
    Chile Chiny
    Dania Kenia
    Dominika Dominikana
    Gambia Namibia
    Ghana Gujana
    Grecja Gruzja
    Holandia Irlandia Islandia
    Iran Oman
    Irlandia Holandia
    Islandia Holandia
    Kanada Panama
    Kenia Benin Dania
    Kongo Togo Tonga
    Liban Libia
    Liberia Libia Nigeria
    Libia Liban Liberia Litwa
    Litwa Libia Łotwa
    Łotwa Litwa
    Malawi Mali
    Mali Malawi Malta
    Malta Mali
    Namibia Gambia Zambia
    Niger Nigeria
    Nigeria Liberia Niger
    Rwanda Uganda
    Serbia Syria
    Zambia Namibia

Widać że Liberia, to nie jest kraj który ma najwięcej opcji zmian o które pytałem, jest to Libia. Teraz tez widać o co hcodzi w temacie powtarzających się par, ale wywodzących się od innego wyrazu.

Odpowiedź jak juz mówiłem uznaję, bo zasadniczo to prosiłem o dostatecznie duzo, a nie wszystko, a ręki sobie uciąć nie dam, ze czegos nie przeoczylem. Oczywiscie mógłbym wytykać liczne błedy takie jak

7. Gambia - Zambia I

Bo tu widac ze dokunuje sie nie dwóch a jednej zmiany. Zauwazmy lecz ze obe te kraje wywodza sie od słowa Namibia.

Libię, Nigerię i Algierię.

Rozumiem ze tu chciałes zrobić cos w stylu A -> B -> C -> D itd., ja mówiłem że to ma być ideologicznie tak A -> B, C, D, choc szczerze mówiąc algieria nawet w opcji z zaleznoscia od poprzedniego wyrazu niezbyt pasuje.

Edited once, last by Crysis ().

• Bo tu widac ze dokunuje sie nie dwóch a jednej zmiany.

Post 228 - wyodrębniłem specjalnie te trzy, bo nie wiedziałem czy dwie zmiany to maksimum czy jedyna możliwość i czy można zmienić A na A, czyli zmianę niewidoczną.

Oczywiscie mógłbym wytykać liczne błedy takie jak

We własnym zadaniu nie wskazałeś wszystkich par, pominąłeś np. Finlandię, która po usunięciu F i zmiany N na R lub S daje odpowiednio Irlandię i Islandię. Poza tym dawno nie czytałem tak źle sformułowanego pytania, nie dziwię się, że nikt nie chciał go rozwiązywać, choć jest w gruncie rzeczy proste...

Zmiana kategorii: anime Pokemon. Który pokemon Asha przeszedł dwie ewolucje jako pierwszy - proszę o podanie wszystkich trzech stadiów ewolucji.

• czy można zmienić A na A, czyli zmianę niewidoczną.

Tak, moża dodac spację i usunąć spację...:lool: W pytaniu jasno było napisane:

ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać.

Widzę ze z poddawaniem kazdego słowa wątpliwość, a przy okazji budowanie teorii na, w twoim mniemaniu, niedociągnięciach masz opanowane do perfekcji. Jak widać (nie dla każdego) jasno określiłem zasady edycji. Nie ma żadnego max 2, są dokładnie dwa, bo już w poprzednim pytaniu odnaleźliśmy wszystkie kraje dla 1 zmiany. Kontruktywnym wytykiem jedynie by był brak wzmianki że to ma być minimalna liczba operacji, ale ten fakt jest intuicyjny, bo wynikał z poprzednich pytań. Zadanie nie było trudne, ale czasochłonne i wymagało dużej cierpliwości, a większości użytykowników forum brakuje pierwszej, rzedziej drugiej cechy. Mnie brakuje obu, ale wkopując się w to pytanie ogarnąłem temat. Zadanie uznałem, bo wykrzesałeś te cechy i podjąłeś się wyzwania mimo pierwotnie licznych rozbieżności z moią wizją nie poddałeś się i to szanuję i doceniam!

W mojej opinie jesteś egocentrykiem, coś ci się udaje - wiwatujesz, nie to szukasz winnych lub wymówki. Najjjssss, byłbyś dobrym adwokatem, od 15 lat się tutaj marnujesz.

We własnym zadaniu nie wskazałeś wszystkich par, pominąłeś np. Finlandię, która po usunięciu F i zmiany N na R lub S daje odpowiednio Irlandię i Islandię.

Nie zgodzę sie, bo przy takich zmianach jak powiedziałeś w słowie Finlandia otrzymamy nazwy irlandia i islandia, a to jest błąd ortograficzny, bo powinno być Irlandia i Islandia.

edit: Specjalnie dokładnie przyjżałem się twoim odpowiedziom, bo jak to mówisz, to było takie banalne zadanie, aledla pewności postanowiłem zrobić coś w twoim stylu i złośliwie wytknąć wszystkie usterki jakich sie dopuściłeś. Wcześniej to przeoczyłem, ale parkę Dania-Sudan to chyba na kwasie znalazłeś.

Panstwa-buleon.png

Edited 2 times, last by Crysis ().

• Jak widać (nie dla każdego) jasno określiłem zasady edycji.

Dla nikogo ich jasno nie określiłeś, każdy miał gdzieś Twoje zadanie, bo sam nie znałeś odpowiedzi na nie. Są na poziomie pytań Spin Doctora niestety.

W mojej opinie jesteś egocentrykiem, coś ci się udaje - wiwatujesz, nie to szukasz winnych lub wymówki.

W mojej opinii jesteś prostacki. Usiłujesz kreować się na osobę inteligentną, ale komplikujesz zadania poprzez utrudnienie zrozumienia pytania, a to powinien być łatwy proces. Trudności powinny występować przy szukaniu odpowiedzi.

Nie zgodzę sie, bo przy takich zmianach jak powiedziałeś w słowie Finlandia otrzymamy nazwy irlandia i islandia, a to jest błąd ortograficzny, bo powinno być Irlandia i Islandia.

Zadanie uznałem, bo wykrzesałeś te cechy i podjąłeś się wyzwania mimo pierwotnie licznych rozbierzności z moią wizją nie poddałeś się i to szanuję i doceniam!

Ty chcesz kogokolwiek uczyć ortografii? Zabawne.

===

Powtórzę pytanie:

Zmiana kategorii: anime Pokemon. Który pokemon Asha przeszedł dwie ewolucje jako pierwszy - proszę o podanie wszystkich trzech stadiów ewolucji.

• Książka sensacyjna australijskiego autora. Na początku oddział SS morduje mnichów z pewnego klasztoru, by ukraść manuskrypt pozwalający znaleźć bezcenną figurkę. Jednak kopia tego manuskryptu trafia w ręce amerykanów którzy zatrudniają lingwistę Williama Race do pomocy w odczytaniu manuskryptu. Przygody Williama próbującego (wraz z grupą komandosów) odnaleźć posążek przeplatają się z przygodami młodego Hiszpana - autora manuskryptu, który przed 4 wiekami dołączył do Inków i uczestniczy w ukrywaniu posążka. Jednak bohaterowie nie są zupełnie przygotowani do tego co zastaną u celu podróży. Dlaczego ten posążek był aż tak cenny i dlaczego oddział SS wciąż aktywnie działał na początku XXI w.? Tego dowiecie się tylko czytając książkę będącą rozwiązaniem tej zagadki.