Pozostańmy przy twoim pytaniu - ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać. Zaliczę jak ktos wymieni dostatecznie dużo, a trochę ich jest. Nazwy mogą byc z listy z linku.
Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)
-
- Nauka
- SPIN DOKTOR
-
-
Bali to państwo?
Ale przyspinoffowalem, przepraszam...nie korzystałem z listy a z podkładki na biurko na której mam mapę, pech że jest to geograficzna, a nie polityczna i stąd ten fakap.
-
Pozostańmy przy twoim pytaniu - ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać. Zaliczę jak ktos wymieni dostatecznie dużo, a trochę ich jest. Nazwy mogą byc z listy z linku.
2 litery różnicy? Np. Litwa i Łotwa, ale też Dominika i Dominikana tudzież Niger i Nigeria? Względnie Tonga i Kongo lub Angola i Andora? Chiny i Chile, Dania i Kenia, Grecja i Gruzja, Kanada i Panama, Liban i Libia, Nigeria i Liberia, Rwanda i Uganda:)
12 się doliczyłem
Ale przyspinoffowalem, przepraszam...nie korzystałem z listy a z podkładki na biurko na której mam mapę, pech że jest to geograficzna, a nie polityczna i stąd ten fakap.
Luźniutko
-
Jutro sprawdze, jeszcze nie liczyłem; można dalej kombinowac. Jak będą jakies potrójne ,,pary,, czy więcej to jako 1 prosze pokazać po przecinku.
edit: dam przykład do Twojego, jak to chciałbym widzieć:
- Niger, Nigeria, Niue
- Nigeria, Niger, Liberia
Coś sie powtarza ale są różnice w ,,wieloparach,,. Ważne co jest pierwsze i z czym skojarzone czyli od jakiego słowa są szukanie inne. Proponuje sprawdzac po kolei z listy. 12 to na pewno za mało.
-
No dobra, długo zeszlo ale naliczyłem sie 31 wielopar. Jeszcze taki przykład:
- Kenia, Benin, Dania
- Benin, Kenia
uznaje to za 2 rózne, bo to co jest od Kenii to nie to samo co od Benina, wazny jest 1 wyraz.
Jeśli wam braknie sił, to zaliczę też jak ktoś poda państwo gdzie jest najwięcej możliwości utworzenia innych nazw krajów dokonując 2 zmian. Do wyboru do koloru.
-
- Niger, Nigeria, Niue
Niue to nie jest państwo. Weź policz, ile będzie, licząc te państwa, które są państwami i dolicz Benin-Kenia. Potrójne pary są bez sensu, bo Niger-Nigeria-Liberia, tylko Nigeria ma różnice dwóch znaków, Niger-Liberia nie pasuje...
-
Dla ciebie są bez sensu. Masz jakąś nazwe państwa i z niej tworzysz inne zmieniając je 2 razy, nie zawsze istnieje 1 odpowiedź. Ty chcesz robić każde z każdym, ja odpuszczam, gimnastykowałem umysl kilka h i mam zakwasy, wiec nic nie bedze zmieniać. Poszukaj to o co prosze lub idź na łatwizne i daj odp alternatywną.
Kraje brałem z wikipedii tym razem, wiec żadnego niue czy wiertnic ropy tam nie ma. Znalazłem 31 par krajów z których można utworzyc inną lub inne nazwy krajów. O to pytam, co to za kraje i te kraje pochodne?
-
- Kenia, Benin, Dania
- Benin, Kenia
uznaje to za 2 rózne, bo to co jest od Kenii to nie to samo co od Benina, wazny jest 1 wyraz.
Ok, to są dwa różne, Benin-Kenia i Dania-Kenia. Ale nie ma trójki Benin-Dania-Kenia, bo Benin różni się od Danii trzema znakami. Szukam 31 par krajów, biorąc jakąś nazwę, mogąc 2 litery dodać, usunąć lub zmienić: Traktuję wyrazy jako zbiory liter bez żadnej ciągłości, czyli np. Indie to I-N-D-I-E, Benin to B-E-N-I-N, oba zbiory mają E, I oraz N, więc zmieniam drugie I oraz D na N oraz B.
I-N-D-I-E --> I-N-E --> I-N-E-N-B --> B-E-N-I-N
Wyłącznie dodanie, usunięcie lub zmianę litery traktuję jako czynność. Inenb i Benin mają identyczne litery. Poniżej wykaz alfabetyczny par.
1. Andora - Angola I
2. Andora - Dania
3. Australia - Austria I
4. Belgia - Belize
5. Benin - Brunei
6. Benin - Indie
7. Benin - Kenia I
8. Chile - Chiny I
9. Chiny - Niemcy
10. Cypr - Peru
11. Dania - Ghana
12. Dania - Indie
13. Dania - Iran
14. Dania - Kenia I
15. Dominika - Dominikana I
16. Estonia - Etiopia
17. Gabon - Kongo
18. Gabon - Oman
19. Gambia - Zambia I
20. Grecja - Gruzja I
21. Gruzja - Gujana
22. Irak - Iran I
23. Irak - Katar
24. Irak - Kuba
25. Irak - Mali
26. Irak - Syria
27. Iran - Kenia
28. Iran - Liban
29. Iran - Mali
30. Iran - Niger
31. Iran - Oman I
32. Iran - Syria
33. Irlandia - Islandia I
34. Kanada - Panama I
35. Kongo - Togo I
36. Kongo - Tonga I
37. Laos - Mali
38. Laos - Oman
39. Laos - Polska
40. Liban - Libia I
41. Liban - Mali
42. Libia - Mali
43. Litwa - Łotwa I
44. Litwa - Mali
45. Malawi - Mali I
46. Mali - Malta
47. Mali - Oman
48. Monako - Oman
49. Oman - Samoa
50. Oman - Tonga
51. Niger - Nigeria I
52. Rwanda - Uganda I
53. Togo - Tonga I
Coś mi za łatwo idzie, więc pewnie kolejność liter się jednak liczy. Takich par znalazłem 17 + 3 z poprzedniego zadania, łącznie 20, oznaczyłem je rzymską jedynką po prawej. Może jeszcze ktoś znajdzie 11 albo 14. Poniżej spojler z listą państw z podziałem na liczbę liter. Skończyłem chyba na Beninie albo na Chile.
4. Cypr
Czad
Irak
Iran
Kuba
Laos
Mali
Oman
Peru
Togo X
5. Benin
Chile
Chiny
Dania
Egipt
Fidżi
Gabon
Ghana
Haiti
Indie XX
Jemen
Katar
Kenia
Kongo
Liban
Libia
Litwa
Łotwa
Malta
Nauru XXX
Nepal
Niger
Palau
Rosja
Samoa
Sudan
Syria
Tonga
Węgry
6. Andora XL
Angola
Bahamy
Belgia
Belize
Bhutan
Brunei
Czechy
Gambia
Grecja
Gruzja L
Gujana
Gwinea
Izrael
Kanada
Komory
Kuwejt
Malawi
Maroko
Meksyk
Mjanma LX
Monako
Niemcy
Panama
Polska
Rwanda
Serbia
Turcja
Tuvalu
Uganda
Włochy LXX
Zambia
7. Albania
Armenia
Austria
Bahrajn
Boliwia
Burundi
Dżibuti
Ekwador
Erytrea LXXX
Estonia
Etiopia
Francja
Grenada
Jamajka
Japonia
Kamerun
Lesotho
Liberia
Malezja XC
Namibia
Nigeria
Rumunia
Senegal
Seszele
Somalia
Surinam
Szwecja
Tunezja
Ukraina C
Urugwaj
Vanuatu
Watykan
Wietnam
8. Algieria
Barbados
Białoruś
Botswana
Brazylia
Bułgaria CX
Dominika
Eswatini
Filipiny
Holandia
Honduras
Irlandia
Islandia
Jordania
Kambodża
Kiribati CXX
Kolumbia
Malediwy
Mołdawia
Mongolia
Mozambik
Norwegia
Pakistan
Paragwaj
Salwador
Singapur CXXX
Słowacja
Słowenia
Sri Lanka
Tanzania
Zimbabwe
9. Argentyna
Australia
Chorwacja
Finlandia
Gwatemala CXL
Hiszpania
Indonezja
Kirgistan
Kostaryka
Mauritius
Nikaragua
San Marino
Tajlandia
Wenezuela
10. Afganistan CL
Bangladesz
Czarnogóra
Dominikana
Kazachstan
Luksemburg
Madagaskar
Mauretania
Mikronezja
Portugalia
Saint Lucia CLX
Szwajcaria
Uzbekistan
11. Azerbejdżan
Burkina Faso
Sierra Leone
Tadżykistan
12. Gwinea Bissau
Nowa Zelandia
Turkmenistan
13. Korea Północna CLXX
Liechtenstein
Timor Wschodni
Wyspy Salomona
14. Arabia Saudyjska
Wielka Brytania
Wyspy Marshalla
15. Antigua i Barbuda
Gwinea Równikowa
Korea Południowa
Papua-Nowa Gwinea CLXXX
Sudan Południowy
Trynidad i Tobago
16. Południowa Afryka
Saint Kitts i Nevis
Stany Zjednoczone
17. Macedonia Północna
18. Bośnia i Hercegowina
22. Saint Vincent i Grenadyny
Wybrzeże Kości Słoniowej CXC
25. Zjednoczone Emiraty Arabskie
27. Demokratyczna Republika Konga
Republika Środkowoafrykańska
Republika Zielonego Przylądka
28. Wyspy Świętego Tomasza i Książęca
-
Traktuję wyrazy jako zbiory liter bez żadnej ciągłości
Ciekawa zmiana zadania, ale dla mne jednak zbiór liter to nie słowo.
Wyłącznie dodanie, usunięcie lub zmianę litery traktuję jako czynność.
I o to chodzi, ale kolejność też musi być uwzględniona.
Ja szukałem par tak:
1. Wybierałem kolejny kraj
2. Leciałem po liście i szukałem dla tych na oko prawdopodbnych sposobu na zmiane do wybranego kraju
Czyli dla wybranego kraju masz listę innych krajów. Potem wykreślam to co się powtarza. Czyli np.
- Benin - Kenia
-
Kenia - BeninAle jak w drugiem jakby poza Kenia_ by był jeszcze Koniak to drugiej pary nie skreślam, a to że coś tam jest co się powtarza (Benin) mnie nie interesuje, bo na ilość - 31 nie wpływa. Oczywiście to tylko przykład, bo jest jeszcze Dania.
Może i racja że same pary byłyby dobre. Co do trojek każda z każdą to wątpię by były bo musiałyby sie różnić literą (są 3 pary) lub dwoma tymi samymi literami, wiec nie o to mi chodzi.
edit:
Moja lista jak ktoś chce gotowca.
Afganistan Albania Algieria Andora Angola Antigua i Barbuda Arabia Saudyjska Argentyna Armenia Australia Austria Azerbejdżan Bahamy Bahrajn Bangladesz Barbados Belgia Belize Benin Bhutan Białoruś Boliwia Bośnia i Hercegowina Botswana Brazylia Brunei Bułgaria Burkina Faso Burundi Chile Chiny Chorwacja Cypr Czad Czarnogóra Czechy Dania Demokratyczna Republika Konga Dominika Dominikana Dżibuti Egipt Ekwador Erytrea Estonia Eswatini Etiopia Fidżi Filipiny Finlandia Francja Gabon Gambia Ghana Grecja Grenada Gruzja Gujana Gwatemala Gwinea Gwinea Bissau Gwinea Równikowa Haiti Hiszpania Holandia Honduras Indie Indonezja Irak Iran Irlandia Islandia Izrael Jamajka Japonia Jemen Jordania Kambodża Kamerun Kanada Katar Kazachstan Kenia Kirgistan Kiribati Kolumbia Komory Kongo Korea Południowa Korea Północna Kostaryka Kuba Kuwejt Laos Lesotho Liban Liberia Libia Liechtenstein Litwa Luksemburg Łotwa Macedonia Północna Madagaskar Malawi Malediwy Malezja Mali Malta Maroko Mauretania Mauritius Meksyk Mikronezja Mjanma Mołdawia Monako Mongolia Mozambik Namibia Nauru Nepal Niemcy Niger Nigeria Nikaragua Norwegia Nowa Zelandia Oman Pakistan Palau Panama Papua-Nowa Gwinea Paragwaj Peru Polska Południowa Afryka Portugalia Republika Środkowoafrykańska Republika Zielonego Przylądka Rosja Rumunia Rwanda Saint Kitts i Nevis Saint Lucia Saint Vincent i Grenadyny Salwador Samoa San Marino Senegal Serbia Seszele Sierra Leone Singapur Słowacja Słowenia Somalia Sri Lanka Stany Zjednoczone Sudan Sudan Południowy Surinam Syria Szwajcaria Szwecja Tadżykistan Tajlandia Tanzania Timor Wschodni Togo Tonga Trynidad i Tobago Tunezja Turcja Turkmenistan Tuvalu Uganda Ukraina Urugwaj Uzbekistan Vanuatu Watykan Wenezuela Węgry Wielka Brytania Wietnam Włochy Wybrzeże Kości Słoniowej Wyspy Marshalla Wyspy Salomona Wyspy Świętego Tomasza i Książęca Zambia Zimbabwe Zjednoczone Emiraty Arabskie -
Temat przeczyszczony. Proszę nie offtopować, nie prowokować i nie obrażać innych użytkowników forum.
-
1. Andora - Angola I
2. Australia - Austria I
3. Benin - Kenia I
4. Chile - Chiny I
5. Dania - Kenia I
6. Dominika - Dominikana I
7. Gambia - Zambia I
8. Grecja - Gruzja I
9. Irak - Iran I
10. Iran - Oman I
11. Irlandia - Islandia I
12. Kanada - Panama I
13. Kongo - Togo I
14. Kongo - Tonga I
15. Liban - Libia I
16. Litwa - Łotwa I
17. Malawi - Mali I
18. Niger - Nigeria I
19. Rwanda - Uganda I
20. Togo - Tonga I
21. Dania - Sudan I
22. Nepal - Palau I
23. Libia - Liberia I
24. Holandia - Irlandia
25. Holandia - Islandia
26. Finlandia - Irlandia
27. Finlandia - Islandia
28. Liberia - Nigeria
29. Algieria - Liberia
Paru jeszcze mi brakuje, ale mi się szukać nie chce. Liberia to chyba ten kraj, z którego można zrobić najwięcej przekształceń: Libię, Nigerię i Algierię. -
Teraz nie pamiętam, duzo czasu mineło i nie mam teraz spisu zeby sprawdzić. Na pewno max były 4 przekształcenia i możliwe ze to była Libia. W poniedziłek wrzucę swój spis, bo raczej podoba mi się odpowiedź, na tyle by zaliczyć, takze poczekajmy spokojnie, bo od nowa szukać nie będe.
-
Moje odpowiedzi:
Andora Angola Australia Austria Benin Kenia Brunei Burundi Chile Chiny Dania Kenia Dominika Dominikana Gambia Namibia Ghana Gujana Grecja Gruzja Holandia Irlandia Islandia Iran Oman Irlandia Holandia Islandia Holandia Kanada Panama Kenia Benin Dania Kongo Togo Tonga Liban Libia Liberia Libia Nigeria Libia Liban Liberia Litwa Litwa Libia Łotwa Łotwa Litwa Malawi Mali Mali Malawi Malta Malta Mali Namibia Gambia Zambia Niger Nigeria Nigeria Liberia Niger Rwanda Uganda Serbia Syria Zambia Namibia Widać że Liberia, to nie jest kraj który ma najwięcej opcji zmian o które pytałem, jest to Libia. Teraz tez widać o co hcodzi w temacie powtarzających się par, ale wywodzących się od innego wyrazu.
Odpowiedź jak juz mówiłem uznaję, bo zasadniczo to prosiłem o dostatecznie duzo, a nie wszystko, a ręki sobie uciąć nie dam, ze czegos nie przeoczylem. Oczywiscie mógłbym wytykać liczne błedy takie jak
7. Gambia - Zambia I
Bo tu widac ze dokunuje sie nie dwóch a jednej zmiany. Zauwazmy lecz ze obe te kraje wywodza sie od słowa Namibia.
Libię, Nigerię i Algierię.
Rozumiem ze tu chciałes zrobić cos w stylu A -> B -> C -> D itd., ja mówiłem że to ma być ideologicznie tak A -> B, C, D, choc szczerze mówiąc algieria nawet w opcji z zaleznoscia od poprzedniego wyrazu niezbyt pasuje.
-
Bo tu widac ze dokunuje sie nie dwóch a jednej zmiany.
Post 228 - wyodrębniłem specjalnie te trzy, bo nie wiedziałem czy dwie zmiany to maksimum czy jedyna możliwość i czy można zmienić A na A, czyli zmianę niewidoczną.
Oczywiscie mógłbym wytykać liczne błedy takie jak
We własnym zadaniu nie wskazałeś wszystkich par, pominąłeś np. Finlandię, która po usunięciu F i zmiany N na R lub S daje odpowiednio Irlandię i Islandię. Poza tym dawno nie czytałem tak źle sformułowanego pytania, nie dziwię się, że nikt nie chciał go rozwiązywać, choć jest w gruncie rzeczy proste...
Zmiana kategorii: anime Pokemon. Który pokemon Asha przeszedł dwie ewolucje jako pierwszy - proszę o podanie wszystkich trzech stadiów ewolucji.
-
czy można zmienić A na A, czyli zmianę niewidoczną.
Tak, moża dodac spację i usunąć spację... W pytaniu jasno było napisane:
ile jest par nazw krajów, ale z 2 różnicami - litery można usuwać, dodawać i zmieniać.
Widzę ze z poddawaniem kazdego słowa wątpliwość, a przy okazji budowanie teorii na, w twoim mniemaniu, niedociągnięciach masz opanowane do perfekcji. Jak widać (nie dla każdego) jasno określiłem zasady edycji. Nie ma żadnego max 2, są dokładnie dwa, bo już w poprzednim pytaniu odnaleźliśmy wszystkie kraje dla 1 zmiany. Kontruktywnym wytykiem jedynie by był brak wzmianki że to ma być minimalna liczba operacji, ale ten fakt jest intuicyjny, bo wynikał z poprzednich pytań. Zadanie nie było trudne, ale czasochłonne i wymagało dużej cierpliwości, a większości użytykowników forum brakuje pierwszej, rzedziej drugiej cechy. Mnie brakuje obu, ale wkopując się w to pytanie ogarnąłem temat. Zadanie uznałem, bo wykrzesałeś te cechy i podjąłeś się wyzwania mimo pierwotnie licznych rozbieżności z moią wizją nie poddałeś się i to szanuję i doceniam!
W mojej opinie jesteś egocentrykiem, coś ci się udaje - wiwatujesz, nie to szukasz winnych lub wymówki. Najjjssss, byłbyś dobrym adwokatem, od 15 lat się tutaj marnujesz.
We własnym zadaniu nie wskazałeś wszystkich par, pominąłeś np. Finlandię, która po usunięciu F i zmiany N na R lub S daje odpowiednio Irlandię i Islandię.
Nie zgodzę sie, bo przy takich zmianach jak powiedziałeś w słowie Finlandia otrzymamy nazwy irlandia i islandia, a to jest błąd ortograficzny, bo powinno być Irlandia i Islandia.
edit: Specjalnie dokładnie przyjżałem się twoim odpowiedziom, bo jak to mówisz, to było takie banalne zadanie, aledla pewności postanowiłem zrobić coś w twoim stylu i złośliwie wytknąć wszystkie usterki jakich sie dopuściłeś. Wcześniej to przeoczyłem, ale parkę Dania-Sudan to chyba na kwasie znalazłeś.
-
Jak widać (nie dla każdego) jasno określiłem zasady edycji.
Dla nikogo ich jasno nie określiłeś, każdy miał gdzieś Twoje zadanie, bo sam nie znałeś odpowiedzi na nie. Są na poziomie pytań Spin Doctora niestety.
W mojej opinie jesteś egocentrykiem, coś ci się udaje - wiwatujesz, nie to szukasz winnych lub wymówki.
W mojej opinii jesteś prostacki. Usiłujesz kreować się na osobę inteligentną, ale komplikujesz zadania poprzez utrudnienie zrozumienia pytania, a to powinien być łatwy proces. Trudności powinny występować przy szukaniu odpowiedzi.
Nie zgodzę sie, bo przy takich zmianach jak powiedziałeś w słowie Finlandia otrzymamy nazwy irlandia i islandia, a to jest błąd ortograficzny, bo powinno być Irlandia i Islandia.
Zadanie uznałem, bo wykrzesałeś te cechy i podjąłeś się wyzwania mimo pierwotnie licznych rozbierzności z moią wizją nie poddałeś się i to szanuję i doceniam!
Ty chcesz kogokolwiek uczyć ortografii? Zabawne.
===
Powtórzę pytanie:
Zmiana kategorii: anime Pokemon. Który pokemon Asha przeszedł dwie ewolucje jako pierwszy - proszę o podanie wszystkich trzech stadiów ewolucji.
-
-
Caterpie-metapod-butterfree
W metapoda ewoluował chyba w drugim lub trzecim odcinku na rękach Misty. W butterfree odcinek czy dwa dalej, aby obronić bohaterów przed stadem beedrilli.
-
Prawidłowa odpowiedź - Twoja kolej
-
Książka sensacyjna australijskiego autora. Na początku oddział SS morduje mnichów z pewnego klasztoru, by ukraść manuskrypt pozwalający znaleźć bezcenną figurkę. Jednak kopia tego manuskryptu trafia w ręce amerykanów którzy zatrudniają lingwistę Williama Race do pomocy w odczytaniu manuskryptu. Przygody Williama próbującego (wraz z grupą komandosów) odnaleźć posążek przeplatają się z przygodami młodego Hiszpana - autora manuskryptu, który przed 4 wiekami dołączył do Inków i uczestniczy w ukrywaniu posążka. Jednak bohaterowie nie są zupełnie przygotowani do tego co zastaną u celu podróży. Dlaczego ten posążek był aż tak cenny i dlaczego oddział SS wciąż aktywnie działał na początku XXI w.? Tego dowiecie się tylko czytając książkę będącą rozwiązaniem tej zagadki.