Jaki to ma sens?

• W ogóle odnoszę wrażenie, że ta cała gra nie ma żadnego sensu bo liczy się w niej tylko klasa odkrywcy i wysyłanie ekspedycji co godzinę.

Jaki jest sens skoro nie można grać swoim własnym stylem bo tylko jeden styl gry jest tym jedynym który przynosi zyski?

Jak można stworzyć grę gdzie jedna klasa postaci zdobywa kilkanaście razy więcej surowców niż pozostałe? I premiowane jest wysyłanie ekspedycji tylko na godzinę bo dłuższy czas nic nie daje.

W efekcie najwięcej zyskuje się robiąc nonstop to samo. Lubię rozwijać ekonomię i patrzeć jak moje zyski pasywnie rosną. Lubię też budować flotę i atakować innych graczy.

Ale ekspedycje co godzinę? Przecież to jest nudne i męczące w dłuższej perspektywie czasu. Gdyby można było wysłać ekspedycje na kilka godzin i mieć tyle samo średniego zysku to miałoby to nawet sens i byłoby miłym dodatkiem.

A tak to ta cała gra sprowadzania się głównie do farmienia robiąc ciągle te same kliki.

Nowe ekspedycje całkowicie zniszczyły tę grę. Wszystko miało znacznie więcej sensu w starym ogame.

• Ooocho, kolejny frustrat ekspedycji, a było tyle ich nie wysyłać, a na forum nie wypisywać to by i pewnie nie było kuku i banana poprzedniego konta.:trollface:

Jaki jest sens skoro nie można grać swoim własnym stylem bo tylko jeden styl gry jest tym jedynym który przynosi zyski?

Kazda klasa daje zyski, nawet budowanie obrony. Gra cie do niczego nie zmusza, a jak chcesz miec łatwo to możesz tez grać na zbieraczu i otwierać paczki.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Problem jest taki, że tylko jedna klasa jakim jest odkrywca przynosi na uni x8 zyski 12 razy większe od zbieracza i generała. W efekcie mogą w godzinę zdobyć kilkanaście albo kilkadziesiąt milionów surowców.

I to jest chore. Kopalnie powinny być głównym źródłem utrzymania, a nie spamowanie ekspedycjami.

Jaki jest sens klasy zbieracz skoro nie przynosi ona praktycznie żadnych korzyści bo w tej grze liczą się tylko i wyłącznie ekspedycje??

• Nie zgodzę się

grając zbieraczem, + mając odpowiednio rozbudowane Rocki osiągam bardzo przybliżony zysk dzienny co wysłanie ok 80-100 ekspedycji dziennie

zakładając że grasz bez +1 +2 +3 do ekspów i masz ich 8 ew 9 czyli powiedzmy 10*8/9 = 80/90 ekspów na dobę

więc nie uważam że granie odkrywcą jest lepsze, zgodzę się że w początkowej fazie gry tak, ale w późniejszej można osiągnąć bardzo podobny wynik i nie ma potrzeby latania na ekspedycje :), wszystko zależy od tego ile masz czasu :)

oczywiście jak używasz anty i dokupisz dodatkowe sloty to będziesz miał więcej, ale można też kupić +xx% do wydobycia, co w zamian za nic nie robienie będziesz miał trochę mniej = coś za coś

dodam że gram w dwóch konfiguracjach

odkrywca + ludzie* (pod ekspy) i zbieracz + rocki (pod wydobycie) = zależy czy mam czas latać ekspy czy nie mam czasu

chcesz pogadać o FŻ, zapraszam = wyślij na priv disco = pogadamy w wolnej chwili

*tak wiem że podobno mechy lepsze ale są w trakcie budowy testów na żywym organizmie :)

• chcesz pogadać o FŻ, zapraszam

O czym chcesz dyskutować z gościem, który mówi że ekspy wysłane na 24h powinny dawać tyle surowca co wysyłanie non stop przez 24?

Wysyłanie na więcej niż 1 godz. mogłoby dawać, że np. cześciej atakują piraci - przydatne jak ktoś się bawi w fs na 16 pozycji :trollface:

A tak na marginesie, czasy kiedy było przejście na zbieracza dawno minęły. Tu się akurat z autorem zgodzę, ale to nie jest problem... Są nim przede wszystkim paczki, a ogame sprzed ich wprowadzenia było mniej podzielone, bardziej żywe i nikt nie pozostawał nietyklany. Ci którzy pamiętają, muszą teraz z tym żyć ;(:D:trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• "O czym chcesz dyskutować z gościem, który mówi że ekspy wysłane na 24h powinny dawać tyle surowca co wysyłanie non stop przez 24?"

Logicznym jest, że dłuższe ekspedycje powinny przynosić wyższe lub przybliżone zyski (przy równie wyższym ryzyku). W przeciwnym razie należałoby całkowicie zlikwidować opcję dłuższych ekpedycji bo po co w grze funkcja, która jest całkowicie bezużyteczna?

• "O czym chcesz dyskutować z gościem, który mówi że ekspy wysłane na 24h powinny dawać tyle surowca co wysyłanie non stop przez 24?"

Logicznym jest, że dłuższe ekspedycje powinny przynosić wyższe lub przybliżone zyski (przy równie wyższym ryzyku). W przeciwnym razie należałoby całkowicie zlikwidować opcję dłuższych ekpedycji bo po co w grze funkcja, która jest całkowicie bezużyteczna?

testowałem ekspedycje na wysyłane na dłuższy czas

i według mnie wygląda to w ten sposób że:

100% = 1h + każda h dodatkowa dodaje około 3-5%
    więc jak wyślemy ekspa na 24h zamiast 100%, będziemy mieli 200%

a tak jak mi się wydaje że myślisz że skoro 100% = 1h, to jakbyśmy wysłali ekspa na 24h żeby był 24 razy większy = to byłaby paranoja

dłuższe ekspy wykorzystuje się do innych rzeczy niż tylko wysyłanie ekspa na dłuższy czas, ale to już większe wtajemniczenie w tą grę :), i nie chodzi też o wysyłanie w ten sposób fs-a :)

• Logicznym jest, że dłuższe ekspedycje powinny przynosić wyższe lub przybliżone zyski (przy równie wyższym ryzyku). W przeciwnym razie należałoby całkowicie zlikwidować opcję dłuższych ekpedycji bo po co w grze funkcja, która jest całkowicie bezużyteczna?

Nie masz większego pojęcia o grze, a logiczne jest wysłanie właśnie jak najwiekszej liczby ekspów.

To ze nie znajdujesz zastosowania dla dłużyszch czasów ekspów tylko pokazuje że ,,nie pograłeś,, a już narzekasz. Jak widac ogame nie jest dla ciebie.

więc jak wyślemy ekspa na 24h zamiast 100%, będziemy mieli 200%

200% czego? No chyba masz na myśli opóźnenia w powrocie floty. To jest jedyne co zależy od długości ekspa (nie tylko moim zdaniem).

Już dużo lepiej mierzyć wyczerpywanie układu, bo ono faktycznie wpływa na wynik.

Edited once, last by Crysis ().

• jeśli np na 100% masz max metalu 500.000.000 to wysyłając przykładowo ekspedycję na dłuższy okres czasu ten max się zwiększa, będę miał czas - to zrobię trochę prób i Ci pokarze na przykładzie - kiedyś testowałem ale w chwili obecnej screeny są nie do odnalezienia

a właśnie przy okazji czy istnieje wzór na przyrost wielkości ekspedycji w zależności od jej długości, pozwolę sobie oznaczyć specjalistę od ekspów trokpol - może ty coś wiesz więcej w tym temacie :)

• a właśnie przy okazji czy istnieje wzór na przyrost wielkości ekspedycji w zależności od jej długości,

Pierwsze słysze, na więkość o której piszesz wpływają punkty ekspedycji (ile floty wysyłasz) i limit tych punktów, dla top1 z 100kk to jest 25k punktów ekspedycji czyli nieco ponad 400 dt. Max znalezisko podaje ogame tracer z uwzglednieniem form życia, a wzory na to są tu: 18 slot badań Form - wzmocnienie odkrywca

• a właśnie przy okazji czy istnieje wzór na przyrost wielkości ekspedycji w zależności od jej długości,

Pierwsze słysze, na więkość o której piszesz wpływają punkty ekspedycji (ile floty wysyłasz) i limit tych punktów, dla top1 z 100kk to jest 25k punktów ekspedycji czyli nieco ponad 400 dt. Max znalezisko podaje ogame tracer z uwzglednieniem form życia, a wzory na to są tu: 18 slot badań Form - wzmocnienie odkrywca

Dzięki CI wielkie, ten wzór nie wpadł mi w oko :), będzie co liczyć w weekend :)

to że różne składniki zwłaszcza badania FŻ wpływają na wysokość ekspedycji to wiem, chce dokładnie ustalić z własnej ciekawości jaki wpływ na wynik ekspedycji ma jej długość, kiedyś testowałem i czym dłuższe ekspy tym były bardziej owocne, ale teraz tego nie doszukam

• W ogóle odnoszę wrażenie, że ta cała gra nie ma żadnego sensu bo liczy się w niej tylko klasa odkrywcy i wysyłanie ekspedycji co godzinę.

Nawiązując do pierwszego posta - bez przesady. Dlaczego granie Zbieraczem miałoby być najbardziej opłacalne, skoro wymaga najmniej inwestycji czasu?

Moim zdaniem całość jest bardzo sensownie zrównoważona, bo wcale Odkrywca nie ma tak dużej przewagi nad Zbieraczem.

Posiadając odpowiednio rozwinięte konto, szczególnie na późniejszym etapie gry, granie Zbieraczem jest całkiem opłacalne biorąc pod uwagę że można właściwie zalogować się raz dziennie, zwieźć surowce i wysłać FS.

Przy Odkrywcy trzeba się jednak naklikać dużo więcej. Trzeba logować się co najmniej raz na godzinę. Do tego cały czas ekspedycje zwożą zarówno surowce jak i statki, których również trzeba pilnować.

W mojej opinii, biorąc pod uwagę poświęcany czas na grę, klasa Zbieracza jest bardzo opłacalna i kto wie - może za jakiś czas, kiedy będę chciał klikać trochę mniej, zmienię klasę właśnie Zbieracza i zostanę górnikiem.

• uKerberos jako Galaktyczny Rolnik

• sojusz K'AI PRIME

• Znalazłem jakiś poradnik, w którym o tym (czas postoju) piszą (tłumaczenie z czatu), ale nie wierzyłbym na słowo bo to jest stare. Ciekawe jest to, że kiedyś można było latać nawet z zatrzymaniem na 1sek, co to by teraz oznaczało...

Czas postoju

Maksymalny czas postoju floty na ekspedycji (w godzinach) odpowiada poziomowi technologii astrofizyki. Minimalny czas postoju to jednak zawsze 1 godzina.

W uniwersach z przyspieszoną prędkością (tzw. speedunis) czas postoju jest skracany zgodnie z mnożnikiem prędkości — rzeczywisty czas postoju wynosi więc połowę, jedną czwartą lub jedną piątą wartości bazowej.

Uwaga: Hotfix do wersji 1.2.4, który miał naprawić natychmiastowe wyniki ekspedycji, spowodował, że zwiększona prędkość gry nie ma już wpływu na czas ekspedycji. Oznacza to, że np. godzina postoju naprawdę trwa pełną godzinę, niezależnie od prędkości uniwersum. Możliwe, że w przyszłych aktualizacjach zostanie to zmienione. (Źródło: forum OGame oraz GO na IRC).

Zwiększenie czasu postoju zwiększa szansę na wystąpienie jakiegokolwiek zdarzenia, co oznacza, że zmniejsza się prawdopodobieństwo, że "nic się nie wydarzy". Należy jednak pamiętać, że nawet bardzo długi czas poszukiwań nie daje gwarancji wystąpienia zdarzenia. Rodzaj oraz intensywność zdarzenia nie zależą od długości postoju. Przykładowo: nawet przy 1-godzinnym postoju można znaleźć ponad 1000 jednostek Ciemnej Materii, a przy 15-godzinnym czasie flota może zostać całkowicie zniszczona.

Dlatego ogólnie zaleca się wysyłanie ekspedycji z minimalnym możliwym czasem postoju – 1 godzina. Przy takim czasie, jeśli dana pozycja ekspedycyjna nie jest intensywnie użytkowana przez innych graczy, mamy aż około 84% szansy na wystąpienie jakiegoś zdarzenia. Dodatkowo flotom skraca się całkowity czas lotu i oszczędza się deuter.

• Tylko, że wszyscy piszą o zbieraczu jako formie emerytury, tymczasem ta klasa powinna dawać jakieś korzyści od samego początku.

Nie mam nic nagradzaniu odkrywców za częste ekspedycje. Przypominam tylko, że w ciągu godziny mogą oni zdobyć 120 milionów metalu, gdy zbieracze max 10 milionów.

I to jest rażąca dysproporcja gdy ktoś nie robiąc nic dostaje w ciągu godziny dziesiątki razy więcej niż ktoś skupiający się na budowie ekonomii lub na atakowaniu wrogów.

Gdzie tu w tej grze jakaś strategia, planowanie, próby przechytrzenia przeciwników?

Wszystko to zwykle farmerstwo. Gdyby podpiąć pod konto autoclickera to by nabił przez noc więcej surowców niż ktoś kto cały dzień intensywnie przerzuca surowce, planuje strategie i atakuje innych.

• Ad 1 - Przecież już w pierwszym poście powyżej napisałeś, że jednak coś masz (dlatego powstał ten wątek) i teraz sam sobie znowu przeczysz? :D :D

Ad 2 - Patrz powyżej (ad 1), bo znowu zaprzeczasz sam sobie :

Tylko, że wszyscy piszą o zbieraczu jako formie emerytury, tymczasem ta klasa powinna dawać jakieś korzyści od samego początku.

Nie mam nic nagradzaniu odkrywców za częste ekspedycje. Przypominam tylko, że w ciągu godziny mogą oni zdobyć 120 milionów metalu, gdy zbieracze max 10 milionów.

I to jest rażąca dysproporcja gdy ktoś nie robiąc nic ( bo tutaj na pewno niechcący zamieniłeś klasę odkrywcy ze zbieraczem? oO ) :D Dostaje w ciągu godziny dziesiątki razy więcej niż ktoś skupiający się na budowie ekonomii lub na atakowaniu wrogów.

I to wszystko sprowadza się tylko do 2 linijek Twoich wypocin pisemnych . . . Nie jestem sobie w stanie wyobrazić co by nastąpiło, kiedy wkleiłbyś tutaj jakiś swój esej ( :D ) czy inne opracowanie prostej lektury || :DxD

Poza tym proszę o głębsze przeANALizowanie zanim wylejesz swoje "coś" na prawo i lewo :D

a man with a beard is holding a gun

• jeśli np na 100% masz max metalu 500.000.000 to wysyłając przykładowo ekspedycję na dłuższy okres czasu ten max się zwiększa - :D , będę miał czas - to zrobię trochę prób i Ci pokażę na przykładzie - kiedyś testowałem ale w chwili obecnej screeny są nie do odnalezienia
    a właśnie przy okazji czy istnieje wzór na przyrost ( profitów ) wielkości z ekspedycji w zależności od jej długości ( xD ), pozwolę sobie oznaczyć specjalistę od ekspów - Dzięki, dzięki :D może ty coś więcej wiesz w tym temacie :) xD :D

Też kiedyś testowałem :D

Dzięki CI wielkie, ten wzór nie wpadł mi w oko :) ( :D ), będzie co liczyć w weekend :)

to że różne składniki zwłaszcza badania FŻ wpływają na wysokość ( zapisywane przez h = :D ) ekspedycji to wiem, chce dokładnie ustalić z własnej ciekawości jaki wpływ na wynik ekspedycji ma jej długość, kiedyś testowałem i czym dłuższe ekspy tym były bardziej owocne, ale teraz tego nie doszukam ( :D )

Więc najpierw stwierdzasz coś, a później chcesz to sprawdzać, ale z powodu braku screenów jednak nie jesteś w stanie tego udowodnić? :D

Deja Vu - DVD | FilmGame

• Ogame jest grą pay2win, odkrywca jest jedną z opcji na podjęcie walki. Można również spróbować nadrobić poprzez latanie ale to jeszcze więcej czasu a wynik niepewny. Jak rozwiniesz konto wystarczająco to wszystko Ci się rozjaśni i sam być może dojdziesz do podobnych wniosków. Moja wieloletnia przerwa została spowodowana właśnie wprowadzeniem pancka i eksp, niestety ten jeden przeklęty sen jak mara o nieodebranym fs wszystko zmienił :beaten:

• Jak dla mnie oczywistym jest, że gra aktywna powinna dawać dużo więcej profitów od gry pasywnej... bo z jakiej paki ktoś za poświęcony czas ma dostawać tyle samo, co osoba, która na konto wchodzi raz na dwa dni?