Cześć,
chciałbym wybrać formy życia z zamiarem gry przez wiele lat, tak żeby później ich nie zmieniać. Rozumiem, że expy na starcie dają dużo więcej niż kopalnie, to nie jest informacja której szukam, interesuje mnie sytuacja po 2 / 4 / 6 latach gry.
Od razu zaznaczę, że chciałbym uzyskać informacje oparte na wyliczeniach, jeśli to nie będzie możliwe, to sugestie oraz "tak mi się wydaje" poparte obserwacjami też są mile widziane.
Zakłądając, że gram na serwerze z flotami x1, jaka jest optymalna strategia na formy życia i klasę gracza zakłądając wysyłanie blisko 100 / 150 expów dziennie.
Wiem, że jeśli zdecyduję grać Zbieraczem, to Ekspedycje zaczną dawać bardzo mały przyrost ogólnego incomu, wtedy prawdopodobnie forma zycia rocktyle będzie najlepszym wyborem jako zbieracz, tak? Ludzie na Zbieraczu + wysyłąnie expów nie da tyle, co Zbieracz & Rocktyle + wysyłanie expów?
Pytanie kiedy Zbieracz + Rocktyle będzie lepszy od Odkrywca + Ludzie/Mechy, tzn. jak silne konto należy posiadać, aby to się opłacało? Mógłby ktoś podać jakieś szacowane lvle kopalń / liczby punktów konta / czas grania w którym to się wyrówuje?
Z tego co się orientuję, to latając ~150expów dziennie po 2 latach gry można zarabiać około 4 mld MSU z expów (licząc statki) przy bonusie rzędu 135% do surki i 65% do statków, 51% z odkrywcy mając Mechy, zarabia się wtedy jakieś 2 mld MSU z kopalń. Po 2 latach majac astro na jakiś 30 i ten "czekpoint" odkrywcy wysyła się wtedy 15 expów jednocześnie jeśli dobrze rozumiem?
Ciężko mi dokłądnie przeliczyć ile taki Zbieracz zarabia, bo są capy na pełzacze, część rzeczy liczy się do bazy, a część multiplikatywnie, do tego koszty lifeform i kopalni trzeba jakoś w kalkulacji balansować, dopalacze modyfikują całą kalkulacje, a nawet przy ustalonym wydobyciu bazowym i badaniach nie do konca jestem pewny które bonusy klasy / pełzaczy / itp. działają multiplikatywnie a które addytywnie.
Jakby ktoś mógł się kompetentnie wypowiedzieć odnośnie tego czy ^ obserwacje są +/- zgodne z rzeczywistością i dać jakieś wskazówki / wyliczenia odnośnie tego kiedy zmiana odkrywcy na zbieracza się opłaca, to będę wdzięczny.