Zbieracz & Rocktayl vs Odkrywca & Ludzie / Mechy

• Cześć,

chciałbym wybrać formy życia z zamiarem gry przez wiele lat, tak żeby później ich nie zmieniać. Rozumiem, że expy na starcie dają dużo więcej niż kopalnie, to nie jest informacja której szukam, interesuje mnie sytuacja po 2 / 4 / 6 latach gry.

Od razu zaznaczę, że chciałbym uzyskać informacje oparte na wyliczeniach, jeśli to nie będzie możliwe, to sugestie oraz "tak mi się wydaje" poparte obserwacjami też są mile widziane.

Zakłądając, że gram na serwerze z flotami x1, jaka jest optymalna strategia na formy życia i klasę gracza zakłądając wysyłanie blisko 100 / 150 expów dziennie.

Wiem, że jeśli zdecyduję grać Zbieraczem, to Ekspedycje zaczną dawać bardzo mały przyrost ogólnego incomu, wtedy prawdopodobnie forma zycia rocktyle będzie najlepszym wyborem jako zbieracz, tak? Ludzie na Zbieraczu + wysyłąnie expów nie da tyle, co Zbieracz & Rocktyle + wysyłanie expów?

Pytanie kiedy Zbieracz + Rocktyle będzie lepszy od Odkrywca + Ludzie/Mechy, tzn. jak silne konto należy posiadać, aby to się opłacało? Mógłby ktoś podać jakieś szacowane lvle kopalń / liczby punktów konta / czas grania w którym to się wyrówuje?

Z tego co się orientuję, to latając ~150expów dziennie po 2 latach gry można zarabiać około 4 mld MSU z expów (licząc statki) przy bonusie rzędu 135% do surki i 65% do statków, 51% z odkrywcy mając Mechy, zarabia się wtedy jakieś 2 mld MSU z kopalń. Po 2 latach majac astro na jakiś 30 i ten "czekpoint" odkrywcy wysyła się wtedy 15 expów jednocześnie jeśli dobrze rozumiem?

Ciężko mi dokłądnie przeliczyć ile taki Zbieracz zarabia, bo są capy na pełzacze, część rzeczy liczy się do bazy, a część multiplikatywnie, do tego koszty lifeform i kopalni trzeba jakoś w kalkulacji balansować, dopalacze modyfikują całą kalkulacje, a nawet przy ustalonym wydobyciu bazowym i badaniach nie do konca jestem pewny które bonusy klasy / pełzaczy / itp. działają multiplikatywnie a które addytywnie.

Jakby ktoś mógł się kompetentnie wypowiedzieć odnośnie tego czy ^ obserwacje są +/- zgodne z rzeczywistością i dać jakieś wskazówki / wyliczenia odnośnie tego kiedy zmiana odkrywcy na zbieracza się opłaca, to będę wdzięczny.

• ja bardzo chetnie chcialbym zobaczyc wyliczenia - mam wszedzie rocki - jak to bedzie wygladac przy zmianie na ludzi - ile produkcji utrace a ile zyskam z metropoli% na pewnym poziomie i ile mi zboostuje technologii lf -> czy to wyrowna czy nie . no i o ile wiecej lepsze ekspy beda

• Nie pamiętam konkretów, ale na discordzie padło jakoś niedawno, że zamiana rocków na ludzi opłaca się tylko z absurdalnie wysokimi poziomami kopalń, rzędu "paczkujący turek". Czyli praktycznie nikt się tym problemem nie musi przejmować. Sama różnica w cenie i bonusie Wysokoenergetycznego Wytapiania a Magmy jest już bardzo duża i trudno ją pokryć bonusem do LF (a pamiętajcie, że to procent z procenta, nie punkty procentowe).

• no tak procent z procentu - tylko jak wzmocni to "nagrody" z ekspedycji przy pewnej liczbie eksp. - wydobycie spadnie nieznacznie u mnie - tylko pytanie jakiez to wieksze "nagrody" wyciagne z tych eksp. zakladajac 16planet

• Jezu, muszę się przespać, bo źle zrozumiałem temat, znowu. XD

Przy założeniu aktywnej gry (tj. puszczaniu minimum tych 150 ekspów dziennie) to moment, w którym Zbieracz będzie lepszy, jest dość odległy. Dość powiedzieć, że przy moim eko (21x 58/44/49) Zbieracz daje mi mniej niż uśredniony zysk Odkrywcy (przy wsparciu dobrze rozwiniętych LF), choć nie będzie to już bardzo duża różnica, oczywiście wiele też zależy od tego, ile masz czasu na grę, bo jeśli w ogóle, to wiadomo, że lepszy jest zysk "czy się stoi, czy się leży, to się dobowe wydobycie metalu należy" niż klikanie co ok. 1,5 godziny kolejnej fali ekspów. Bez mocnego paczkowania konta raczej nie osiągniesz granicy, gdy Zbieracz będzie wyraźnie lepszy niż Odkrywca, chyba że nie chcesz przeznaczać zbyt wiele czasu na grę, ale to już oczywiście trudne do przeliczenia.

I potwierdzam, bo robię Zbieraczem ekspy do osiągnięć - zysk jest praktycznie homeopatyczny, jedynie handlarze, antymateria i itemy mają wymierną wartość.

• mam 16 planet - 47/39/44 na 15polach i mam Rocki a gram odkrywca i wysylam 5-8fal po 14ekspedycji za dnia i zastanawiam sie nad ludzmi - czy zysk ogolnie bedzie lepszy. wiem ze z produkcji bedzie troche gorszy zakladajac 19poziom boostu do mety oraz 15poziom boostu do kry/dexu z budynkow ludzi - i metropolia 14. jestem ciekaw jakie bylyby lepsze "nagrody" z ekspow- w sesie o ile:
    majac - na 16 planetach : 4technologia -14lvl , 5technologia-15lvl, 11technologia - 13lvl, 18technologia -11lvl

• No to Excel i sobie to policz (zbierz średnie wyniki ekspedycji np. Ogame Trackerem przez kilka tygodni), nikt za ciebie roboty nie odwali. Rocki mają duże boosty do wydobycia, natomiast w ogóle nie wspierają badań pod ekspedycje (bo nie mają budynków, które dają bonusy do technologii LF).

• Fenrir ma rację, ale jest jeszcze jedna istotna kwestia - ile czasu chcesz poświęcić na expy?

Plus pamiętaj, że mając rocki i zbieracza w chwili gdy zmienisz sobie na odkrywce i ludzi to oni nie przepadają, zawsze możesz do nich wracać jak okaże się że ekspy się znudziły, więc można sobie eksperymentować.

Kolejna rzecz - ekspy na początku bez badań do nich a ekspy z badaniami to dwie różne rzeczy 🙃 zyski wzrastają z każdym badaniem. Ogranicza Cię tylko czas jaki chcesz poświęcić.

Co do dokładnych obliczeń, to sam sobie musisz policzyc, po discordzie latał excel w którego wladowujesz swoje dane i powie Ci czy mechy czy ludzie są lepszym wyborem pod ekspy lub czy siedzenie na zbieraczu 😛

• Mam 15 planet, 46-47, 37, 41, plazma 22. uni x10 eko,

Ok 2 tygodnie temu zacząłem zmieniać. Miałem roctaili i raz zbieracz raz odkrywca - teraz idę w odkrywcę i mechy.

Jeszcze nie mam pełnej zmiany - brak artefaktów do badań, badania dość nisko: sensory na 62%, wiązka na 34%, bonus do mechów 7%, brak 16 lvl badań, ale już widzę różnicę na plus.

Jeśli masz czas na puszczanie, to zdecydowanie polecam zamianę.

• To chyba ten arkusz.

https://docs.google.com/spread…d=875491113#gid=875491113

Z ciekawości sprawdziłem swoje konto i musiałbym od zera postawić wszędzie ludzi (21 planet) i wydać około 800kkk surowca więcej niż na rocki, żeby uzyskać dosłownie homeopatyczny wzrost wydobycia (rzędu kilkudziesięciu kk więcej). Więc realnie szkoda zachodu, chyba że masz plan dogonić turków w poziomach kopalń, wtedy różnica stanie się bardziej zauważalna.

• Z tego co się orientuję, to latając ~150expów dziennie po 2 latach gry można zarabiać około 4 mld MSU z expów (licząc statki) przy bonusie rzędu 135% do surki i 65% do statków, 51% z odkrywcy mając Mechy, zarabia się wtedy jakieś 2 mld MSU z kopalń. Po 2 latach majac astro na jakiś 30 i ten "czekpoint" odkrywcy wysyła się wtedy 15 expów jednocześnie jeśli dobrze rozumiem?

Uni 300 dni eko x8, gra bez kupowania anty, bonusy: 93 surka, 44% statki, wzmocnienie 32% i juz mam dzienny przychód ~3,5mld. Po 2 latach grania odkrywcą i słania sumiennie ekspów powinieneś spokojnie podwoić tą wartość.

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i czasu poświęconego na gre. A w zasadzie nawet nie czasu tylko częstotliwości. Chcąc wykorzystać odkrywce musisz sie zalogować co te 75-90 min, wyslac ekspy i masz wolne.

Tak jak Fenrir napisał zbieracz opłaca się ale od późnego etapu gry myśle 4/5 lat+ przy 20+ planetach i wyśmienitym eko.

Z drugiej zaś strony przyjdzie moment wypalenia grą i ekspami gdzie albo pójdziesz na urlop i może wrócisz, albo uzbierasz troche surki by odpalić zbieracza, zmienić rase na rocki i przeczekać ten czas wożąc tylko surke i klepiąc kopalnie.