Telekinetyczna Wiązka Holownicza|Ulepszona Technologia Sensorów|Szósty Zmysł

• Dzień dobry!

Mam pytanie o formy życia.

Otóż gram jako odkrywca jeśli chodzi o klasę. Gram na Kalyke (predkość 1x floty, eko 8x). W formach życia rozwijam rockthali, bo w perspektywie czasu zmienię klasę na zbieracza.

I tu moje pytanie

Czy Telekinetyczna Wiązka Holownicza, Ulepszona Technologia Sensorów, Szósty Zmysł mają liczony bonus dla 1x (np. jakbym nie miał wybranej klasy czy inną poza odkrywcą) czy dla 9x (tak jak dla odkrywcy)? Co lepiej wybrać, jeżeli zakładam zmianę w perspektywie czasu? Dziennie ekspedycji udaje mi się ok. 50 wypuścić..

• więc tak

Jeśli robisz 50 exp dziennie i masz zamiar przerobić się na zbieracza z czasem to wybór rasy roctaili jest jak najbardziej ok

• Masz wszytko w linku ,,wyjasnione,, :trollface:. Rasa na planecie nie ma znaczenia na działanie lub też nie bonuów badań FŻ.

S = p*X*E*Veco*3/2*(1+L)(1+α)

Jak nie będziesz miał odkrywcy, to ten człon wzoru na czerwono nie bedzie działał - 1,5*predkosc_uni.

Bonusy będą sie liczyć, ale % od małej liczby to jest coś zaniedbywalnego. Ekspy na zbieraczu to tylko event na anty i przedmioty.

Osobiście nie polecam tego robic jak chcesz prześć później na zbieracza. Wysyłanie ekspów bez dodatków to zresztą mordęga. Zawsze mogą jak nie ppopsuć, to też coś w ekspach zmienić, a wydobycia raczej nie ruszą.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• więc tak
    jako odkrywca masz 1200% większe zdobycze na expach od innych klas
    i od tej podstawy jest liczony % bonusów z badań Form życia

Jeśli robisz 50 exp dziennie i masz zamiar przerobić się na zbieracza z czasem to wybór rasy roctaili jest jak najbardziej ok

https://drive.google.com/file/…hfZF5/view?usp=drive_link

Czyli raczej robienie wymienionych w tytule tematu technologii nie ma sensu? Czy zrobić i za jakiś czas zmienić na te pod full rocktall za artefakty?

• więc tak
    jako odkrywca masz 1200% większe zdobycze na expach od innych klas
    i od tej podstawy jest liczony % bonusów z badań Form życia

https://drive.google.com/file/…hfZF5/view?usp=drive_link

Czyli raczej robienie wymienionych w tytule tematu technologii nie ma sensu? Czy zrobić i za jakiś czas zmienić na te pod full rocktall za artefakty?

edytowałem mój błąd nie jest tak jak pisałem wczesniej

ale ogólnie tak 20% bonusu do badań wzmacniających zdobycze z exp jako odkrywca da ci sporo na expach
    ale 20% jako zbieracz da ci już malutko

bo odkrywca zdobywasz dużo na expach i 20% od sporej sumy jest również spora sumą
    a jako zbieracz zdobywasz mało i 20% od małej sumy to niezauważalne nic

• Czyli raczej robienie wymienionych w tytule tematu technologii nie ma sensu? Czy zrobić i za jakiś czas zmienić na te pod full rocktall za artefakty?

zależy o jakim czasie mówimy
    czy się przerobisz za 2 miesiące to wtedy pewnie nie warto
    za rok lub dwa
    to już moim zdaniem warte zabawy bo daje sporego kopa
    choć 50 exp dziennie ...
    trudne decyzje :)

• Nie nie, rozważam 2 warianty:

1)Robić badania tak jak zawarłeś na grafice w firmie na YT "jakie badania wybrać" z wiersza eko/exp (czyli rozwinać te co w tytule) i z czasem zmienić je na full eko (z czasem w sensie 9-12 msc dłużej myslę, że nie dam rady grać odkrywcą i kopalnie będą już rozwinięte odpowiednio).

2)Robić badania pod rocktali grając jeszcze odkrywca (kopalnie rzędu 47/41/43 x15 planet) przez jakiś czas

I zastanawiam się co przy takim ustawieniu serwera i liczbie ekspedycji lepiej..

• Moim zdaniem powinienies policzyc po ilu dniach ci sie zwróci inwestycja z ekspami. Pewnie sie opłaci. Możesz też rozwinąć do bonusu 20-50% bonus ekspów i po 1 palnecie sobie sukcesywnie rozbudowywać badania do wydobycia, a potem wracać do badań ekspow i jak juz bedziesz brał zbieracza, wywalić wszystkie bonusy do ekspów na raz, i zamienić na rozbudowane bonusy do wydobycia. Ja tak planowałem na nowym koncie zrobić, ale w końcu tego nie sprawdziłem, takze ciekawe jak to wyjdzie :trollface:. Jak to ma byc dokładnie? Ważne jest policzenie kiedy przerwać rozbudowe do ekspów, ale tu nie pomoge bo sam nie wiem.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Korzystajac z tematu, zastanawiam sie co sadzicie o badaniu które zwięsza ilość anty na eksp. - ,,Sensory Grawitacyjne,,

Nie chodzi mi o wyliczenia typu paczka daje x metalu, wydaje y metalu na badanie i ile lat musze wysyłać po 50 ekspów zeby zarobić na te paczkę...

Zastanawiam sie czy warto docisnąć to badanie dla kogoś kto nie kupuje anty - zarobienie na handlarza.

Mi wychodzi że to się raczej nie opłaca liczac ze kilka % więcej anty to trochę lepszy przelicznik dla wymian 100kk dex. Może czegoś nie uwzgledniam, może trzeba policzyć jakoś optymalny poziom tego badania. Jakieś opinie?

• Jeśli robisz eksp to moim zdaniem na tym slocie nie ma lepszego wyboru

Czy rozwijać wysoko?

Zależy ile exp robisz dziennie czym więcej tym bardziej się przyda

Anty nigdy za mało

Ja dzięki rozwinięciu tego badania i robieniu sporej ilości exp nie wydaje już kasy aby kupić sloty expedycji czy admirała.

Po prostu udaje mi się zdobyć w ciągu 90 dni tyle anty aby kupić je na eventach na kolejne 90 dni

Badanie będę podbijał wyżej aby spokojnie było mnie stać na sztab i może coś jeszcze w wersji free to Play

A przynajmniej od jakiegoś czasu free 🙈

• Właśnie tak się głosno zastanawiam jak ekonomicznie usprawiedliwić robienie tego badania. To że więcej anty wpada jest przyjemne, pytanie czy lepiej nie jest zostawić ten slot w spokoju. Leszpe przeliczniki wydaja sie sensowe, sloty w sumie też niezłe i da się to przeliczyć...

ile masz %?

• U mnie przy 14,15% taki smakowity kąsek wpadł podczas eventu. Czy badanie się opłaca? Chyba tak, bo i tak nic innego sensownego w tym slocie nie mam.

Screenshot-2024-07-14-17-08-21-768-com-android-chrome-edit.jpg

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Moim zdaniem to badanie za mało daje w stosunku do nakładu kosztów, ja mam teraz 2%, więc nie widze różnicy, zrobię chyba do max 10%.

Szacuje że te 10% daje około 1 przelicznik wyżej (duże przybliżenie) czyli zamiast np. 0.9 bym miał średnio za tą samą ilość kliknieć u handlarza (anty) 0.91. To czywiscie w moich obliczeniach zależy od przelicznika - np. dla przyjetego 0.7 (minimalny dex) dodatkowe 10% anty da mi 0.79, ale takie słabe mnie nie interesują. Tu bazuje na kalkultarze anty ze starego forum.

Ta róznica w sąsiednich przelicznikach daje średnio 5 promili różnicy wiec na 100kk oszczędzam 500k deu. Wiele poziomów się za tę oszczedność nie zrobi dlatego mi sie to nie podobało, choć sprawa z anty jest bardziej złożona. W kazdym razie przy normalnym nakładzie kilku kkk pownii dawać co najmniej +100% anty i dać np. limit to można jeszcze niszczarki wzmacniać.

• Każdy gra jak chce

Latasz niszczarka mi lub bombkami (chyba są w tym slocie, nie pamiętam)

Możesz w to pakować

Ja po prostu nie chce już kasy wywalać na sloty exp i mieć również spory zapas anty aby w razie co było mnie stać na relokację czy kilka paczek

I wiem że jest to osiągalne

Czy się opłaca?

Czym więcej exp.robisz tym bardziej

Ale też czym dłużej będziesz grał tym bardziej inwestycja się zwróci

Obecnie mam 13% a chce dobić w okolice 20%

I tak widzę różnicę w wynikach jak i w statystykach jakie pokazują mi tabeli OGame trackera

Ilu graczy tyle sposobów na grę 🙂

• Ilu graczy tyle sposobów na grę

Wiadomo, że można to sobie różnie szacować. Ja nie kupuje paczek tylko handlarz, więc jak zaznaczylem na starcie, robie rachunek własnie pod to. Inna opcja to paczki.

Mi wyszlo ze średnia anty z eksp. to ok 30j, wiec majac 10% bonusu (3j) uzbieram na paczkę po 42000/3=14000 ekspów. Jaby słać 100 ekspów dzienne to co roku wychodzi ok. 2,5 paczki. Jakby paczka dawała 1kkk mety, to wyjdzie 2,5kkk mety.

Koszt 10% dla 15 planet mi wychodzi 1,6kkk mety więc się zwróci. Przy przeliczeniu dla wymian 100kk deu zyskuje na lepszym przeliczniku 1,5kk mety, co daje 1600/1,5 = 1066 wymian...

Koszt 20% to już będzie 50kkk mety czyli zwrot ,,paczkowy,, po 10 latach przyjmując że do 2034 nie rozbuduje się eko tylko będzie klepać po 100 ekspow dzienne. Pytanie jak zmieni się inflacja w tym czasie :trollface:

2700 anty. Jak długo latam to nie pamiętam żeby trafiło się równe 300 anty

Ciekawie ale chyba nieaktualne, moze był wcześniej błąd i bonus nie działał na evencie - jakiś protokół nadrzędny znalezisk... To co wstawił Qnick pokazuje że bonus jest 16355/9=1817 (maks. jest 1800 bez bonusu choć nigdy nie trafiłem :beaten:)

Edited 3 times, last by Crysis ().