Wydajność serwra Quantum w porównaniu do innych.

• Ruda  kruszynka  Art

Witam, zakładam ten temat by spróbować wyjaśnić a w dalszej perspektywie może i naprawić problem który dręczy Quantum od dawna. Nie znam kompletnie zasad czy ustaleń na jakim serwerze/chmurze stoi Quantum a na jakich pozostałe serwery, ale chodzi o wydajność.

Żeby nie być gołosłowny, założyłem konto na innym - randomowym serwerze - i się przeraziłem. Skanowanie systemowe działa jak trzeba, przeglądanie okien wiadomości czy wyników ekspedycji ładuje się natychmiastowo, odświeżanie działa jak ta lala - słowem - działa jak trzeba. Na Quantum natomiast, każda wykonywana operacja muli, wczytuje się w zauważalnym czasie. Przewijanie us i saknowanie systemowe wymaga nie lada cierpliwości już nie wspominając o wysyłaniu flot na atak czy ekspedycje czy transport. Każde wpisanie ręczne koordynatów wiąże się z "doczytaniem" tego co się wpisało.

Generalnie? stabilność Quantum jest okropna - a wiem, że da się grać w normalnym tempie ;)

Na początku bałem się, że komputer gamingowy nie radzi sobie z gra przeglądarkową, ale wygląda na to, że to problem od strony GF.

Dlatego zadaję pytanie, czy jest możliwość "naprawienia" wydajnosci Quantum by działało jak pozostałe uniwersa?

• Dobrze, że Sept poruszył ten temat, bo myślałem, że to może wina mojego starego lapka.

Nie skanuję systemowo i zapewne nie gram aż tak aktywnie, ale też zauważyłem że Quantum jest wolniejsze niż inne serwery.

I tu nie chodzi o liczbę aktywnych graczy. Są momenty, zwłaszcza po ostatniej aktualizacji, że trzeba czekać dłuższą chwilę na odczytanie wiadomości. Poza tym to jedyne uni, na którym nie dostaję powiadomień z licytatora i to też jest ciekawe.

• faktycznie osobiscie też się spotkałem z różnymi problemami nie tylko po polskiej stronie ale też na zagranicznych i to nie dotyczy serwera w chmurze tylko izycznego serwera który funkcjonuje jak w poprzednich latach w tym kierunku nic się nie zmieniło sytuacja na każdym uni czy w innych krajach jest podobna w cały świat :trollface:

Można czuć się wybranym grając na Quantum :D

• Też potwierdzam, mam konto i tu i na innym nowym uni, i to co jest instant tam, na Quantum nie jest.

Wydajność uniwersum jest nie porozumieniem. Kwestia farmingu i skanów to jest dramat, zwłaszcza że jesteśmy typem uniwersa flotowego.

Przyłączam się do prośby o interwencję ze strony administracji

• Septimel podobne odczucie miałem na Ozone. Miałem tam rozwinięte konto, rozbudowane formy. Strasznie muliło, lag powyżej 1s.

Miałem też małe konto na Rossalind, bez form. Tam było mega, ping 0.3s. Niedawno odbyła się fuzja, moje rozbudowane konto trafiło właśnie na Rossę i ponownie ogromne lagi.

To może pójść w tę stronę, że problem stanowią formy zycia, a nie serwery.

• Nie wydaje mi się. Jak pisałem, mam konto na innych serwerach z formami i wszystko śmiga az miło - tak jak na telefonie jak i na komputerze.

Wielokrotnie w ataku frustracji zmieniałem też przegladarki na całkowicie "gołe" tak i z zainstalowanymi wtyczkami jak i bez, działa okropnie.

Niech wypowiedzą się nasi opiekunowie, czego to może być kwestia. Gdybac nie ma co ;)

• Generalnie problem z wydajnością jest taki, że jak latało się na 20% sondami dawien dawno temu, to bez problemu zapchało się te 40 slotów i trzeba było czekać aż wrócą, by wysłać kolejna fale (co średnio trwało w obu kierunkach razem +/-3 minuty) tak teraz sondami ciężko to zrobić nawet jak lecą w obu kierunkach ponad 6 minut.

Po ostatniej aktualizacji ... farmiąc jak za czasów bez antymaterii małymi transporterami od wysłania pierwszego ataku, jak dochodzę do 30 slota, to ten pierwszy atak ma już rw... powiedzmy na bliskich koordach to lot w 10 minut a to już naprawdę oznacza, że gra chodzi wolniej jak za czasów neostrady 128kb/s 8|

• Nigdy się tu nie wypowiadałem .Zobaczyłem temat warty wypowiedzi więc się zalogowałem. Popieram w 100% kolegów wyżej . "Czuć " wyraźną zamułe względem "startych czasów " . Tak jak pisze Guff ja tez myślałem że to wina mojego starego lapka a to widać nie do końca o to chodzi. Ja jestem ekonomem i teoretycznie nie powinno mi to jakoś przeszkadzać ale jak wiadomo często decydują sekundy o powodzeniu starcia w tą czy drugą stronę wiec warto by było żeby support zainteresował się poruszonym tematem . Warto by było pograć w bardziej komfortowych warunkach bez rzucania "mięsem" na lewo i prawo przez zamulenie gry.

• Jeśli ekonomom zaczyna przeszkadzać kiepska wydajność Quantum to pomyślcie o flociarzach.

Skanują systemowo, co drugi skan dolatuje, reszta nie, bo albo flota walczy, albo jest lag.

Ustawiają filtry w wiadomościach żeby przesortować raporty według atrakcyjności,

ale w wiadomości wejść się nie da, bo kolejny lag.

Piekło.

Prosimy o ankiety na kolejne nowości w grze, ale może najpierw powalczmy o poprawę warunków gry i zrównanie wydajności Quantum z pozostałymi serwerami.

• Po oględzinach serwera od strony technicznej nie widać żadnych niepokojących sygnałów, że serwer jest pod wyraźnym obciążeniem.

Aczkolwiek, nie zamierzam porzucić tego tematu, dlatego prosiłbym o publikację postów z ciut dokładniejszym opisem.

Przykładowo:

okres, kiedy pojawia się lag, oraz w jakich momentach.

Dla bardziej zorientowanych technicznie, w przeglądarkach jest konsola (F12) a w niej zakładka Sieć/Network, gdzie widać wszystkie zapytania i odpowiedzi z serwera oraz czasy ich uzyskiwania, zrzuty ekranu takich zapytań, które przekraczają sekundę, warto dokumentować, żeby stwierdzić czy generalnie cała gra laguje, czy tylko konkretne jej funkcje.

• Art, już pisałem to wielokrotnie - nowe uni mają inne, lepsze serwery, co widać jak na dłoni, bo grałem kilka tygodni na świeżutkim uni i jednocześnie na swoim starym koncie. Nowe uni śmigało pięknie, na starym nawet przełączanie planet miało 2-3 sekundy laga.

• Art, już pisałem to wielokrotnie - nowe uni mają inne, lepsze serwery, co widać jak na dłoni, bo grałem kilka tygodni na świeżutkim uni i jednocześnie na swoim starym koncie. Nowe uni śmigało pięknie, na starym nawet przełączanie planet miało 2-3 sekundy laga.

Nie do końca jest tak jak piszesz. Na danym fizycznym serwerze rezyduje co najmniej kilka universów w zależności od potrzeb i wymogów. Z tego co się dowiedziałem, to Q rezyduje razem z Rosalindem na tej samej fizycznej maszynie. Stąd też problemy mogą wynikać z czegoś innego, skoro na Rosalind jest okej a na Q nie. To widać pingując serwer, że zwraca ten sam adres IP.

• Generalnie przebywam teraz na wczasach, ale spróbuję coś podpowiedzieć w tej kwestii.

Nie znam się kompletnie na programowaniu czy jak serwery działają od strony fizycznej (na jakich maszynach stoją) - takie informacje jakie potrzebujesz powinien pokazać ktoś kto się na tym zna.

Generalnie zauważyłem, że problem pojawia się w każdym aspekcie grania. Czy to przy wysyłaniu flot, czy to przy przeklikiwaniu koordynatów na odpalaniu budynków kończąc. Widać bardzo przeszkadzające opóźnienie. Zauważam też, że kiedy konto jest na urlopie, wszystko śmiga jak trzeba. Jak podczas aktywnej gry odbieranie importu/ekspotru wyraźnie laguje, tak na urlopie przechodzi bez większych problemów.

Druga sprawa którą widzę, granie kompletnie bez żadnych wtyczek zmniejsza problem - raz zauważalnie a raz minimalnie. Nie mniej jednak na innych serwerach przy odpalonych wtyczkach gra nie ma problemów, stąd pytanie, czy ogrom cyfr jakimi się operuje na Quantum (miliardy statków, biliardy surowców) może mieć realny wpływ na "przeliczanie" potrzebnych informacji które wysyła się do serwera i otrzymuje zwrotnie? Przed którąś z kolei aktualizacja kiedy cyfry pokazywane były w całości (np 10.343.231.232 Metalu) i zamianie na skrócone ilości surowców mam wrażenie że wtedy się zaczęły problemy, ale mogę się mylić. (nie znam się więc to może Wam się śmieszne wydawać, ale szukam odpowiedzi ;) )

• Dzien Dobry,

Np w nocy kolo 24-1-2 jak sie cos chce poklikac to wtedy zauwazylem ze lagow w ogóle nie ma, przeładowania idą "ino mig" i gra staje sie przyjemniejsza i co najwazniejsze jest to zauwazalne jesli chodzi o szybkosc ladowania sie czegokolwiek, mniemam ze pewnie sie poprawia bo nie ma takich obciazen w postaci graczy ktorzy zwyczajnie poszli spac. Rano jak sie zaloguje to juz problemy sa stare i troche smutno sie robi :(