Poradnik Ogame seria na YT

• Też w sumie miałbym pewne uwagi do arkusza, bo próbujac dojsc do tego co to jest MSU (nie mylić z MCU) uznalem ze to koszt w metalu. Zwykle się stosuje przeliczenie 3:2:1 a tu mi wychodzi 6:3:2, a z tego co wiem, to już nie mozna sprzedawać metalu to krychy w stosunku 2:1, wiec zakładam ze tu może być błąd - zamiast mnożyć kryche przez 1,5 tu mnoży przez 2.

Stad też moje ostrzeżenie dla tych co chcą z tego bezrefleksyjnie korzystać.

Koszt-MSU.png

Druga kwestia to że wydobycie największe jest u Rocktali bez względu na ekspedycje bo chodzi o bonusy budynków. Nie do końca rozumiem jak to przeliczenie działa, że uwzględia ekspy i wychodzi inaczej, jakby na rockach nie można latać?

Dla chetnych kiedyś taki temat wprowadziłem dla porównanania ras Argumenty przeciwko Rocktalom

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• oczywiście że można latać na rockach ale u ludzi masz metropolis
    u mechów masz mikrochipy i ten drugi budyneczek
    one boostują expy
    a jak latasz ponad 100 exp dziennie
    to wydobycie kopalni nie jest twoim głównym źródłem zarobku tylko expy, czasami nawet stanowią 70% dziennego przychodu
    dlatego opłaca się bardziej robić je na ludziach lub mechach,(o ile robi się ich sporą ilość) co pokazuje ten kalkulatorek

oczywiście jeśli ktoś chce polatać expy kilka miesięcy lub rok dwa a potem przerobić się na zbieracza
    to fakt lepiej niech rozwija rocki
    ale jeśli ktoś lata 80+ exp dziennie i będzie latał expy do końca to faktem jest iż na ludziach lub mechach zarobi więcej

I tu wyjaśnienie, nie jestem świetny z matmy a kalkulator nie jest moim dziełem tylko Wonkiego (twórcy Ogame Trackera) wiele osób testowało go na angielskim discordzie nie zauważając w nim problemów i dziękując wonkiemu za stworzenie go.
    I ja również tym ludziom jak i jemu ufam że wiedzą o czym mówią co sprawdza się również na moim głównym koncie po zrobieniu 35k eksp idąc za ich radami.

Więc może ma kalkulator swoje małe mankamenty ale póki co dla mnie i wielu użytkowników wyznaczał dobrą drogę z której jesteśmy zadowoleni.

I odnosząc się jeszcze do tego znaczku domku w Trakerze
    faktycznie nie wiedziałem że ma takie zastosowanie i jest to jak najbardziej przydatna wiedza więc dzięki za to
    jestem świadom że tak o trakerze jak i AGR pewnie nie wiem jeszcze paru rzeczy i z chęcią przygarnę każdą wiedzę
    niebawem nagram o nich odcinki z ta wiedza którą posiadam :)

• I ja również tym ludziom jak i jemu ufam że wiedzą o czym mówią

A zbytnia ufność, jak to wszystkie wiecie, głównym człowieka wrogiem jest na świecie. William Shakespeare, Makbet

Wiadomo że nikt tu nikogo (raczej) nie chce celowo wprowadzac w błąd ale to przeliczenie na metal jest na pewno źle. :whocares:Warto dać znac autorowi, że MSU raz mnoży przez 1,5 (Mechy) a raz przez 2 (Rock) lub niech wyjasni dlaczego tak niby robi bo ja tego nie rozumiem a to wpływa znacząco na wynik powgłębiajac różnicę jeszcze bardziej

Co do ekspow to masz rację, Metro/Chipy nieźle bostują technologie i wydaje się możliwe że tak właśnie wychodzi, jak też tłumaczyłeś na filmie. Dzięki za info, choć dla mnie to i tak za późno :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Imponujace że tak szybko zadziałał. Moja ostatnia uwaga/rada unikaj dróg na skróty jak sie od czegoś odwołujesz typu pewien gracz czy istota ludzka, sugeruje podawć źródła i autorow. Lepiej nie brac odpowiedzialnosci za rzeczy które zrobił ktoś obcy szczególnie jak gdzies jest błąd, wiadomo na kogo zwalić. :trollface:

• Lecimy z koksem
    na tapetę zaczynamy brać Formy (nie do) Życia :P
    Miłego oglądania, jak znajdę resztę form nagram kolejny odcinek, a w międzyczasie robi się odcinek o AGR, Ogame trakerze i tworzeniu księżyca :)

• Podziwiam tempo wypuszczania filmów, poziom dalej wysoki, tak trzymaj 💪

już niedługo spowolnimy prędkość bo się kończy urlopik około świąteczny i warunki do nagrywania będę miał też rzadziej.
    Ale jakoś to będzie:P

• No i mamy kolejny przez noc znalazły się pozostałe formy życia i można było kontynuować dalszy etap :)
    Film stanowi poradę jak optymalnie wybrać rasę, ale czynników jest tak wiele a styli gry tyle ilu jest graczy w Ogame 8o więc stanowi on wskazówkę a nie konieczną drogę jaką każdy musi obrać. Do następnego i jeśli macie jakieś pytania lub chcecie film o czymś konkretnym to piszcie, może coś się uda skombinować.

• Podobają mi się Twoje filmy, co prawda oglądam 4fun, bo polskiego poradnika nigdy nie widziałem. Mam nadzieję, że znajdę jakieś pro ciekawostki i tipy w kolejnych odcinkach.

• Podobają mi się Twoje filmy, co prawda oglądam 4fun, bo polskiego poradnika nigdy nie widziałem. Mam nadzieję, że znajdę jakieś pro ciekawostki i tipy w kolejnych odcinkach.

widzę po opisie pod avatarem że siedzisz na u68 i Kalyke więc obstawiam że nie zaskoczę cię, prędzej bym się spodziewał że mógłbym się nauczyć czegoś od ciebie :P
    Ale nawet ta wiedza jaką przekazuje w poradnikach przyda się komuś bo jak startuje nowe uni to zawsze pojawiają się ludzie zadający masę pytań o podstawy gry.

• kwasi oglądając poradnik słychać, że wiesz o czym mówisz i jak zgłębiasz któreś zagadnienie, np. ekspy i ilość wysyłanych statków względem maksymalnych zysków (że nie opłaca się wysyłać 100%), to widać, że nie jedno na forum też czytałeś :) Poradnik jest naprawdę bardzo dobry i na pewno nie raz albo sobie coś przypomnę o czym kompletnie już dawno zapomniałem, albo dowiem się czegoś nowego. Narazie przypomniałeś mi, że ustawienia serwera w bardzo przystępnej formie są w stopce strony - nie muszę już sprawdzać w suchych statach uniwersum na innych serwisach. A druga rzecz to, że w Trackerze są informacje o tym, czy dane układy słoneczne są wyeksploatowane. Narazie kończę oglądać ostatni odcinek z ekspedycji, więc w kolejnych może przypomnisz/nauczysz mnie czegoś innego.

• kwasi tak przeglądałem tą tabelkę i czy nie było by też dobrym rozwiązaniem na poziomie pierwszym w 3 slocie ustawiać badania "Napędy fuzyjne" które przyśpiesza statki cywilne? Takie moje osobiste spostrzeżenie :)

Kedziorro - Rosalind - top 500 - Matrix

Eko Kedziorro - Yin - top 80 - KOK

• kwasi tak przeglądałem tą tabelkę i czy nie było by też dobrym rozwiązaniem na poziomie pierwszym w 3 slocie ustawiać badania "Napędy fuzyjne" które przyśpiesza statki cywilne? Takie moje osobiste spostrzeżenie :)

Bonus nie jest tego wart 😉 lepszym rozwiązaniem jest wybór bonusu do deuteru

• Szkoda ze sie nie udało, powinien wysłac z 5 fal co minute i ewentualnie część cofnąć . W symulatorze ogejmowym pokazuje bonus od pory księżyca, wiec to nie taka głupia opcja wyjątkowo dla tego przypadku. Z tymi przedmiotami moons mnie zaskoczyłeś, nie wiedziałem ale w sumie spoko, że to tak zrobili - czyli jest 20%, 40%, 60%, 80% i przy 5 razie 100%.

Jeśli mógłbym cos zasugerować, byłoby fajnie gdybyś miał też drugie konto na testowym z antymateria i porobił proby płatnych rzeczy. Propozycja na przyszłość, bo tego moons nie jestem pewnien, a byłoby fajnie to zobaczyć w 1 odcinku - nie tracąc kasy, jak podkreślałeś.

• tak się składa że specjalnie swoje główne konto przerzuciłem na alpha w celu nakręcenia paru odcinków
    łatwiej pokazać możliwości AGR na rozwiniętym koncie
    tam tez mam nazbierane 1,5 mln anty więc moona z moons zrobię, bo tak jak powiedziałem słyszałem o tym z wiarygodnego źródła ale nie testowałem sam więc będzie laboratorium,
    ale póki co odcinki będą wlatywać nie tak często jak wcześniej, praca :P

a co do moonów to mam już 3 więc powoli idzie

• Mam nadzieje że odcinek powstanie niezaleznie czy twoja hipoteza z nieznanego źródła się potwierdzi (o ich podawaniu juz mówilem więc dla mnie to Twój mit xD). Tymczasem moja źródła nic nie mówia o tym ułatwieniu (że szansa na ,,łysego,, sie kumuluje 20%, 40% itd do 100% - przy użyciu kolejnych m.o.o.n.s). Fajne to okreśelnie, troche blokowe ale dobre ;).

Przedostatni podpunkt:

https://board.de.ogame.gamefor…ostID=3437579#post3437579

Czyli czekamy na Adama i Jamiego?