Mistrzostwa Europy "2020" 2021

• Niestety za długo trzymaliśmy Brzęczka, na szybko się bajzlu po nim nie pozamiata.

Ładnie to wszystko podsumowałeś ostatnim zdaniem. Ja nie wiem jakie tam były układy, że pożal się boże Brzęczek objął reprezentację Polski. Dno.

Miejmy nadzieję, że Sousa (nawet po mistrzostwach bez rewelacji-oby nie!) zostanie nadal trenerem. A może Nas wszystkich zaskoczy? :baseball:

Cytat:

użytkownik: SPIN DOKTOR

"Przecież to ty i muniek jesteście głowni spamerzy hehe "

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

(a nawet na nich nie grał). Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie.

Pytanie: Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Starasz się mnie obrazić w taki prostacki sposób?

Nie obrażam Cię.

Czy na pewno rozmawiamy o tej samej reprezentacji.

Zgrani to są siatkarze. Reprezentacja w piłce zgrana u Brzęczka?

Wygrali bardzo ładnie eliminacje, zgrana drużyna była. Na 1 miejscu wyszli z grupy w eliminacjach do MŚ Europy. A teraz gra inny zespół to tak się nie robi.

To chyba mało widziałeś.

No na pewno nikt normalny , trener ner dobry tak nie robi.

u się muszę zgodzić z ciap. Takich głupot nie czytałem już dawno :popcorn: . ciap może on jakieś inne eliminacje i inne mistrzostwa w głowie miał :beaten: .

Chciałeś obrazić kobietę, że nie zna się na piłce, a zadałeś sobie pytanie: a dlaczego miałaby się nie znać? Błyszczałeś w tematach nauk ścisłych, tak bardzo chciałeś zabłysnąć i w piłce nożnej,

W eliminacjach grali bardzo ładnie ale pewnie nie oglądałeś, głupoty to piszą takie osoby, które uważają, że w eliminacjach Polska nie była zgrana jakoś wyszliśmy na 1 miejscu chyba nie oglądaliście tych samych eliminacji. To chyba o czymś świadczy 1 miejsce w grupie do MS Europy.

ciap  Logitech Posłuchajcie ekspertów co mówią nie tylko ja tak mówię , dziś się wypowiadali o drużynie, że to jakiś eksperyment nie drużyna a trener robię jakiś eksperyment tak się nie buduje zespołu, Ale wy wiecie niby najlepiej. masakra z wami haha kto tu się nie zna. Drużyna zgrana w eliminacjach DO MS Europy 1 miejsce w grupie A teraz to nawet jednego meczu nie wygramy. Zobaczycie.. Obym się mylił jednak. :D

Ja to mecze Logitech obstawiałem i wyniki meczy trafiałem na 7 czy 8 do 1. :D Coś tam się znam. :D

Ja się akurat znam oglądam od lat 90 mecze, Ty pewnie nawet wtedy nie wiedziałeś co to są mecze. ahah nie kompromituj się, nie wiesz jak się buduje zespół logitech, ja się akurat znam na piłce w przeciwieństwie do ciebie ty się na niczym nie znasz :D Najlepiej zamilcz i się nie wypowiadaj na mój temat i na forum też spamerze ahhaa :D ty lohiteh żeś jest sam internet źródło.

Dla niedowiarków jaka grała Polska w eliminiacjach do MS Europy https://www.przegladsportowy.pl/euro-2020/tabele/?tid=vg13t

z Włochami w Lidze Narodów. W de

Liga narodów to nikt tego serio nie traktował. Nie ma co tego analizować ważne są MS .

OZ M Z R P G+ G- RÓŻNICA PKT. ZMIANA
    • 1
    • avskq1mbGFncy8xNDQucG5nkZMCFBQ Polska
    • 10
    • 8
    • 1
    • 1
    • 18
    • 5
    • 13
    • 25

Ja obstawiam, że skończymy na 3 albo nawet 4 miejscu i nie wgramy żadnego meczu. Dość pesymistycznie ale w ciągu tak krótkiego czasu nie da się zbudować dobrego i zgranego zespołu. Kto wygra to trzeba poczekać aż minie 1 kolejka i wtedy można będzie coś więcej zobaczyć.

Obym się mylił w sprawie naszej reprezentacji i to mocno. Oby było podobnie jak na ostatnich MŚ Europy gdzie pokonała nas dopiero Portugalia chyba w karnych bodajże.

• Co Twoim było takiego ładnego w ich grze?

No może nie był to piękny football :D ale liczą się wyniki a wyniki były. Strzelali bramki, bodajże 18 goli w 10 spotkaniach w tym 8 wygranych meczów, jedna porażka i 1 remis, więc te rezultaty były, to najważniejsze.

Wiem, że ich gra to nie była Brasiliana Canarinhos ale jakieś akcje stwarzali zakończone bramkami. Finezji w tym co prawda nie ma się co może doszukiwać ale ważny jest wynik końcowy, nieważne jak grasz ważne żeby wygrać. :D

Wisz niektórzy grają pięknie, ładne podania tip. ale bez bramek a druga drużyna gra słabo a wystarczy, że strzeli jedną bramkę i wygrywa mimo słabej gry ale na końcu liczy się wynik.

• [ciach]

Tak jak ktoś wyżej napisał, Brzęczek swoją głupotą miał wiele szczęścia (bo głupi je ma), że Piątek strzelał we Włoszech co tylko dotknął piłkęm

a i Szczęsny to klasa światowa (Bramkarze to inny temat, ich to zawsze mieliśmy na najwyższym poziomie)

"Zajęli za czasów Brzęczka pierwsze miejsce w grupie" :beaten::beaten:- no kuwa miszcz! Bo przecież rywale byli z najwyższej półki. A nie.... czekaj,

ty serio musiałeś oglądać jakieś stare wideło u wuja :ocb:

ciap a co Ty sądzisz o naszej reprezentacji w tym momencie? bo temat tego spamera wyżej uważam za pozamiatany :popcorn:

offtop - Administrator Forum Toadie

Cytat:

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

/

• Miejmy nadzieję, że Sousa (nawet po mistrzostwach bez rewelacji-oby nie!) zostanie nadal trenerem. A może Nas wszystkich zaskoczy? :baseball:

A ja tak bardzo do niego przekonany nie jestem. Przyznam szczerze, że zanim został selekcjonerem to za bardzo go nie kojarzyłem. W piłkę skończył grać jak ja jeszcze byłem szczylem, w trenerce trudno go było poznać. Zaczął w Championship, potem trochę słabszych lig obskoczył (Węgry, Izrael, Szwajcaria, Chiny) aż w ostatnich latach udało mu się prowadzić dwa mocno rozpoznawalne kluby - Fiorentinę i Bordeaux. No ale bez większych sukcesów tam.

Jak dla mnie w naszym przypadku i przy obecnej formule meczów międzypaństwowych selekcjoner musi przede wszystkim wykazać się niezła charyzmą, zdolnościami przywódczymi i pokazać tym piłkarzom, że ma na to wszystko jakiś pomysł. Mając do dyspozycji w ciągu roku zapewne 5-6 zgrupowań w formule "trzy dni przygotowania - mecz - dwa dni odpoczynku - mecz - z powrotem do klubu" trener reprezentacji nikogo nie nauczy gry w piłkę. Tutaj trzeba obserwować zawodników, poznać ich możliwości, wymyślić jakiś pomysł taktyczny, wprowadzić go i utrwalić.

Jak chodzi o obserwację zawodników to kojarzę, że Sousa za bardzo na mecze nie jeździł - wiadomo, covid, mogło być ciężko. Myślę, że w niecałe pół roku też mu było ciężko poznać naszych reprezentantów dogłębnie. A jako, że każdy mecz gramy innym składem to i jakiegoś zgrania bym się nie spodziewał.

Czy lepiej było zostawić Brzęczka? Trudne pytanie. Lepiej było taką zmianę wykonać latem 2020 roku, gdy wiadome było, że euro będzie w 2021 roku. Wtedy potencjalny nowy trener by miał dużo czasu. Eliminacje do euro były przez nas zagrane słabo, jedyny dobry mecz jaki kojarzę to ten z Izraelem u siebie. Strzeliliśmy ledwo 18 bramek. W grupach sześciozespołowych, wśród zwycięzców grup, kolejnym wynikiem było 25 bramek Francuzów a Belgom udało się strzelić bramek 40. Były niesamowite męczarnie u siebie z Łotwą (0:0 do 76 minuty), z Macedonią na wyjeździe (tylko jeden celny strzał), porażka ze Słowenią na wyjeździe czy remis u siebie z Austrią (gdzie mieliśmy kawał szczęścia, że było 0:0). Awansowaliśmy tylko dlatego, że rywale byli jeszcze słabsi. Dzięki poprzednim dwóm dobrym eliminacjom udało się być rozstawionym w I koszyku. Austria w swoim koszyku była 8/10. Izrael ostatni. Słowenia 8/10.

Brzęczek tej kadry nie umiał ustawić po swojemu. Moim zdaniem brakowało mu zdecydowanie charyzmy a dodatkowo jego wcześniejsze dokonania nie powalały na kolana. Trzy sezony w środku tabeli z Rakowem na trzecim poziomie rozgrywkowym, potem dwa sezony z Lechią gdzie mimo dobrego budżetu i składu nie załapał się do pucharów, powrót do I ligi, gdzie przez dwa sezony nie udało mu się awansować z GKSem Katowice (wymienianym zawsze jako jeden z faworytów do awansu) oraz niezły sezon z beniaminkiem Ekstraklasy, Wisłą Płock, tuż za miejscem gwarantującym puchary. Jak dla mnie to trochę mało, żeby móc instruować Szczęsnego, Krychowiaka, Lewandowskiego czy Glika. Za czasów kariery piłkarskiej Brzęczek również nie wybił się strasznie wysoko - sukces na samym początku na IO w Barcelonie, a potem lata gry w średnich ligach europejskich, po czym powrót na emeryturę do Ekstraklasy, do zespołów z dołu tabeli. Bez szału.

Osobiście uważam, że skoro decydowaliśmy się teraz na zmianę selekcjonera to trzeba było to robić z jawnym odpuszczeniem euro i nastawieniem się na przyszłoroczny mundial. Trzon kadry (Szczęsny, Fabiański, Glik, Rybus, Krychowiak, Grosicki, Lewandowski) to piłkarze 30+, którzy niedługo będą kończyć kariery reprezentacyjne. Kiedyś tę kadrę trzeba będzie przebudować.

• [ciach]

A ja tak bardzo do niego przekonany nie jestem.

Nie tylko ty bo wielu ekspertów ma podobne zdanie, Ta zmiana mogła być wtedy jak by na euro nie wyszło a kto tak robi, że trener w eliminacjach inny w MS inny no nie słyszałem serio.

Nasi teraz z kontuzjami nie widomo kto zagra. ja tego nie widzę, wylądujemy pewnie na ostatnim miejscu i tak się skończy roszady trenerów przez Bońka i zmiana w eksperymentowaniu drużyny przed samymi MS Europy. Oby nie.

offtopic usunięty - Administrator Forum Toadie

• A ja tak bardzo do niego przekonany nie jestem.

Nie tylko ty bo wielu ekspertów ma podobne zdanie, Ta zmiana mogła być wtedy jak by na euro nie wyszło a kto tak robi, że trener w eliminacjach inny w MS inny no nie słyszałem serio.

Nie wiem czemu uparcie piszesz o Mistrzostwach Świata, jak obecnie mamy Mistrzostwa Europy, ale kilka przykładów zmiany trenera przed wielkim turniejem, na przykładzie mundialu 2018:

- Hiszpanie zmienili trenera tuż przed mistrzostwami, Hierro zamiast Lopategui, który to zdecydował się podpisać przed MŚ kontrakt z Realem,

- Japonia zmieniła trenera dwa miesiące przed mistrzostwami, byli o krok od ćwierćfinału,

- Serbia zmieniła trenera w styczniu 2018r.,

- najważniejszą zmianę dokonali chyba Chorwaci - zmienili trenera tuż przed ostatnim meczem eliminacji i udało im się dojść do finału.

Wystarczy trochę poszperać, żeby więcej takich przykładów znaleźć ;)

Czasem wychodzi na plus, czasem na minus. Zasady nie ma.

• [ciach]

No ale wracając: wspomniałem tylko o rządach Brzęczka (którego tak sobie chwalisz.... wujaaaaa), że to jedno wielkie DNO było,

jak i sama Twoja pierwsza wypowiedź, co cię ciap wyśmiała, identyczne DNO.

Jeśli chodzi o reprezentację Polski (patrz przed EURO 2016 i podczas, ośle:beaten:) to była to świetna drużyna, był Milik totalne drewno, marnowane setki, ale z tyłu boiska był też Pazdan który czyścił dosłownie WSZYSTKO a za nim Fabiański! Kto wie gdzie byśmy byli gdyby nie ta tragiczna zmiana! No jak można było (chyba za Mąkę albo Grosika) wpuścić kogo... Tomasz Jodłowca -.-

więc weź mi tutaj nie szczekaj na temat naszej reprezentacji, bo gdy ja oglądałem te mecze, to Ty rysowałeś swoje kolorowanki bo Ci tata kazał byś mu w mecz nie wpierdzielał. Czy taki przekaz zrozumiałeś?

To dobrze. Uważam zatem za zamknięty.

offtopic i obrazę usuwam- Administrator Forum Toadie

Cytat:

/

• Ta zmiana mogła być wtedy jak by na euro nie wyszło a kto tak robi, że trener w eliminacjach inny w MS inny no nie słyszałem serio.

Przed samym mundialem w Rosji w 2018 r. Hiszpanie wymienili Lopetegiuego na Hierro choć nie z powodu wyników czy stylu a z racji tego, że miał już dogadany kontrakt z Realem.

W eliminacjach do tego samego mundialu Chorwaci przed ostatnią kolejka eliminacji wymienili Cacicia na Zlatko Dalicia. Chorwaci wygrali w ostatniej kolejce z Ukrainą, potem wygrali baraże i zdobyli wicemistrzostwo świata.

Przed mistrzostwami świata w 1978 trenera wymienili również Holendrzy i zostali wicemistrzami świata.

Mati mnie wyprzedził o parę minut :bicz:

• [ciach]

Przed samym mundialem w Rosji w 2018 r. Hiszpanie wymienili Lopetegiuego na Hierro choć nie z powodu wyników czy stylu a z racji tego, że miał już dogadany kontrakt z Realem.

W eliminacjach do tego samego mundialu Chorwaci przed ostatnią kolejka eliminacji wymienili Cacicia na Zlatko Dalicia. Chorwaci wygrali w ostatniej kolejce z Ukrainą, potem wygrali baraże i zdobyli wicemistrzostwo świata.

Przed mistrzostwami świata w 1978 trenera wymienili również Holendrzy i zostali wicemistrzami świata.

To precedensowe przypadki ale zobacz jakie to państwa, jakie drużyny, które mogły sobie na to pozwolić. U niech jak bys postawił za trenera każdego innego też by wygrali pewnie albo zaszli daleko. No zobaczymy. jak będzie u nas, myślisz, że zmiana da nam wygraną? :D nie sądzę. zespól buduje się długo

offtopic usuwam - Administrator Forum Toadie

• No może nie był to piękny football :D ale liczą się wyniki a wyniki były. Strzelali bramki, bodajże 18 goli w 10 spotkaniach w tym 8 wygranych meczów, jedna porażka i 1 remis, więc te rezultaty były, to najważniejsze.

Wynik się liczy gdy mecz jest wygrany i szybko chcemy o nim zapomnieć ponieważ słabo grali. W eliminacjach mieliśmy drużyny słabsze lub podobne do naszego poziomu. Na euro będziemy trafiać również drużyny mocniejsze. W meczu grają zawodnicy a nie wyniki z poprzednich spotkań. O ile nasza gra starczała żeby wygrać z drużyną słabszą/podobną to nie starczy na taką Hiszpanię, Francję.

Nie rozumiem jak kibic, fan piłki nożnej, może oceniać możliwości drużyny na podstawie wyniku z drużyną słabszą (który często jest przez szczęście). Oczywiście można powiedzieć że Polska może mieć szczęście i wygrać z Hiszpanią. Oczywiście może ale szczęściu trzeba pomagać. Jeżeli nie stworzą okazji, nie będą się wiercić pod bramką przeciwnika nie będzie gola. Trzeba dać szansę przeciwnikowi popełnić błąd. Polska ma problem z wygraniem z drużynami słabszymi. Po wyjściu z grupy już będą tylko drużyny mocniejsze.

My nie mamy zawodników pomimo że piłka nożna jest u nas najpopularniejszym sportem w Polsce. :fsmile:

Oceniam to jako wynik końcowy, ludzi którzy biegają w reprezentacji polski. Nie wnikam w to jaki element upada - wyłapywanie talentów, trenowanie w polskich klubach.

Leci teraz liga narodów w siatkówce. Może mniej państw uważa siatkówkę za sport godny uwagi. Jednak nie chodzi o to które miejsce tam zajmujemy na tle XXX państw tylko jak bardzo odbiegamy od najlepszego państwa - Brazylii. Siatkówka u nich również jest popularna.

Różnica między zawodnikami siatkówki a piłki nożnej jest taka że siatkarze grając drugim składem potrafią wygrać z Brazylią grającą pierwszym składem 3:0. W piłce nożnej - nie wiem co by się musiało stać żeby nasz pierwszy skład wygrał z Brazylią. Nawet jak weźmiemy poprawkę na "u nich to religia" to jest wiele innych państw z którymi Polska nie jest faworytem w nożnej.

(Tak, tak wiem Brazylia nie gra jednak chciałam pokazać jak nasi zawodnicy odbiegają poziomem pomimo popularności sportu w Polsce. Dobry wynik w jakimś meczu tego nie zmieni).

• jak nasi zawodnicy odbiegają poziomem pomimo popularności

Pojedynczy zawodnicy tak nie odbiegają, mamy paru dobrych, Lewandowski znakomity piłkarz światowy, Piątek i jest kilku jeszcze ciekawych może nie takiego formatu jak Lewy. Problem jest na tle całej drużyny, Zgrania drużyny koncepcji gry, no widomo, że reszta zawodników nie jest tak dobra jak napisałaś w innych państwach. No cóż mówi się trudno. :D

• Lewandowski znakomity piłkarz światowy

Sam Lewandowski nie wygra meczu. :rolleyes2:

Piątek

Nie gra na euro - kontuzja. :rolleyes3:

Problem jest na tle całej drużyny,

Możesz sobie pod cały mój post podstawić "drużyna" i też będzie pasować.

Zgrania drużyny koncepcji gry

Jak pisałam: "Oceniam to jako wynik końcowy, ludzi którzy biegają w reprezentacji polski. Nie wnikam w to jaki element upada". :fsmile:

• Poczytaj swoje posty wyżej.

Ja pisałem o eliminacjach ogólnie i o wymianie trenera w tym kontekście. A o Euro 2016 i o drużynach mocnych z którymi graliśmy również. Ale kontekst był z trenerem. to nie wina trenera, że trafiliśmy na takie zespoły.

[ciach]

offtop - Administrator Forum Toadie