Zwiększenie liczby aktywnych graczy na Quantum

• Witam wszystkich,

Od kilku miesięcy działam w kwestii zwiększenia ilości aktywnych graczy na uniwersum Quantum, mozolnie to idzie. Część z graczy po nałożeniu ograniczeń na formy życia prawdopodobnie w ogóle przestanie grać. Chciałbym poruszyć temat grywalności tej gry przeglądarkowej na naszym uniwersum i sposobu zwiększenia ilości graczy aktywnych tak by Quantum stało się najbardziej prestiżowym uniwersum na ogame.pl. Moje pomysły na to by gracze grali więcej i było ich więcej to:

1. Eliminowanie odmętów a'la pawelos, adas i inni wielbiciele satek, ale o to zadba mój sojusz, do tych graczy też apeluję aby nie latali bez zysku, latajcie na scruple u niego jest przynajmniej na co. (PAWELOS DONE)

2. Zniesienie limitu na złom z piratów lub jego podwyższenie do racjonalnych poziomów (minimum 1mld surowca), tak by gracze mogli i musieli mieć floty do wysyłania na ekspedycje, a tymi flotami musieli robić FS.

3. Eventy z nagrodami, ale nie za logowanie a za wykonywanie trudnych zadań, których wykonanie zajmuje trochę więcej czasu niż 2 minuty. np 20 ekspedycji, nagrody też wartościowsze i zróżnicowane by nie wypaczało to rankingów, np raz laboratorium, raz stocznia, raz magazyn mety, raz stacja księżycowa, dok kosmiczny.

4. Zwiększenie eko do x10 - pomysł przedstawiony przez Pagbabago

5. Zakaz ataków, może czasowy, może w danych godzinach - pomysł przedstawiony przez Tomek2021

Czekam na wasze pomysły, będę dopisywał do głównego tematu aby nie zginęło, może pokusimy się to przedstawić Teamowi a Team wyśle nasze propozycje do GFu :)

• Myślę, że parametrem najbardziej przyciągającym nowych jest prędkość eko i floty.
    Quantum miało być jubileuszowe, a stało się przeciętne. Pisałem już o tym w osobnym poście.
    Twoje pomysły są raczej globalne.
    Eko powyżej x10, utrzymanie prędkości floty i już bylibyśmy bardziej atrakcyjni w stosunku do innych unii.

• kiedys wszyscy doczekamy sie eko x10, na razie ten przywilej jest tylko dla quasar

jest na nowym uni też :D mamy już 2x eko x10
    co to LF nastukaliście już tyle misji że macie FORMY full wypasione a inni męczą się z 50 misji dziennie zanim ja dojdę do tego lvl rok minie :P

nie tylko quantum jest specjalnym uni nasze Quazar to samo jak wy q-q

• Nie tylko. Jest już jedno nowe uni z eko x 10 i to daje nadzieję, że będzie ich więcej i będzie można w końcu zawnioskować o ankietę na zmianę parametrów Quantum.

Mamy ładowne sondy i dex na pzcie, więc nie jesteśmy tacy przeciętni. Nie wszystkie uniwersa to przegłosowały.

Mimo to wciąż mało aktywnych. Oranie satelit i pełzaczy na pewno zniechęca, dlatego przyłączam się do apelu latania z zyskiem.

Kiedyś był taki event " Pzty z antymaterią". Przyciągał wielu graczy.

Jakiś czas temu DUCH_PUSZCZY pisał o tym na forum, ale w temacie cisza.

Ta gra staje się coraz mniej grywalna. Rozdaje zamiast zachęcać do rywalizacji.

• Raczej otworzono je w ramach wyjątku, bo wcześniejsze jedyne uni x10 jest już mocno rozwinięte. Wątpię, żeby pozwolili na bardziej pospolite x10, bo wtedy znowu trzeba będzie praktycznei wszędzie podwyższać z x8.

• ogame to teraz dla większości graczy: nowe uni ->2-3mies gry -> nowe uni ->...

popatrzcie ile gra ludzi na uni które otworzono 1-2 lata temu. Starzy gracze pamiętający cyferki, quantum i inne grają już na młodszych uniwersach i nie wrócą do was. A od zera raczej mało komu się chce zaczynać na dziesięcioletnim uni. Podsumowując - quantum już nic nie pomoże.

• nie no, mili Państwo.

Moje działania spowodowały wzrost do ponad 200 aktywnych graczy, wielu pomogłem surowcami, wielu ochroną, wielu radą.

Chodzi o pomysły, które sprawią, że gracze zaczną grać, mogą to być unikatowe ustawienia quantum lub inny pomysł, proponujcie a potem przedyskutujemy to z administracją - żeby weszło oczywiscie ankieta ale to długa droga, czekam na pomysły a nie wyrażanie opinie typu nic nie pomoże, bo to to ja już wiem odkąd wróciłem na quantum, a jednak próbuję;)

• Aby być bardziej konstruktywny w dyskusji to napiszę parę przemyśleń, bo ten problem dotyczy praktycznie każdego starszego niż kilka mies uni.

Po pierwsze uważam, że żadne standardowe zmainy ustawień uni tu nie pomoże. Co z tego, że eko będzie 10x, skoro większość nowych ma 8x (a to ostatnie nawet 10x) - różnica między 8x a 10x nie jest taka duża, wiec i tak gracze będą wybierać młodsze uni gdzie nie muszą spędzić 3 lat aby dostać się do top100. Tak samo deu na pz, omijanie układów i tak dalej - to wszystko występuje też na młodszych uni. To tyczy się też form życia.

Tak więc jeśli nie ustawienia standardowe to sytuację może zmienić jedyne zmiana mechaniki gry. Tzn starsze uni musiałoby mieć coś czego młodsze nie mają, jakąś inną mechanikę gry.Tutaj przychodzą mi do głowy kilka możliwości (przy czym nie twierdzę, że są to dobre kierunki):

1) brak możliwości atakowania aktywnych graczy (coś co jest na uni testowych) - to mogłoby przyciągnąć do uni graczy nastawionych całkowicie na eko. Oczywiście kosztem byłoby to, że interakcja graczy zmalałaby dość wyraźnie. Poza tym gracze grający flotą musieliby przenieść się na inne uni. Przypomnę, że taka zasada występuje na serwerach testowych.

2) zmiana ustawień ekspedycji tak żeby loty na piratów były opłacalne (usunięcie limitu złomu i ograniczenie występowania czarnych dziur). Wiemy, że taka mechanika gry pozwala na prawie wykładniczy wzrost zasobów i rozwój jest bardzo szybki na późniejszym etapie gry. Jednakże, znowu - wtedy ludzie przechodzą na loty eksp i nie grają flotą przeciwko sobie - to był głównym powód dlaczego w pewnym momencie piratów znerfiono na ogame.

3) coś czego nigdy nie było i nie wiem czy ktoś to już proponował (pewnie tak): automatyczne generowanie idlaków. Czyli codziennie kilka/kilkanaście kont jest kopiowanych z cmentarza na serwer bez urlopów. To powoduje, że gracze mogliby latać na te nowe idlaki gdzie stałyby floty.

Jakiś czas temu grałem chwilę na Alpha (serwer testowy). Mimo, że serwer był prawie pusty to miałem dobrą zabawę bo tam było wiele kont nieaktywnych gdzie stały floty różnej wielkości i surowce- dawało się bez problemu znaleźć floty po parę kkk punktów a rekordową którą widziałem to było coś około 7kkkk punktów (na idlaku!).Dodam że startując od 0 zrobiłem ponad 200kk punktów w 2 tygodnie gry całkowicie bez anty. Dlatego 3) byłoby chyba ciekawą zmianą mechaniki gry. Coś takiego na starym uni, czego na nowym nie ma.

Ok, pofantazjowałem sobie, a teraz na ziemię: dlaczego takie pomysły są skazane prawie na pewno na porażkę. Bo GF nie opłaca się zachęcać do gry na starych uni. Większy zysk generują nowe uni gdzie przez kilka tyg jest wyścig szczurów, a ludzie wydają sporo kasy na anty. Więc zmiany mechanik, które odciągałyby graczy od tego modelu gry nastawionego na pay-to-win jest finansowo nieopłacalne.

• piraci to koniecznie do zmiany, ludzi odeszło tyle od tej gry po nerfie, że szok. Wykładnicze zyski powodowały konieczność budowy floty, a flota przyciągała flociarzy do złomowania tych flot. Ten pomysł jest chyba najlepszy.

• Pomysł z zakazem ataków w sumie jest bardzo ciekawy - chętnie bym pograł na uni gdzie z automatu codziennie jest zakaz ataków np między 0:00 a 8:00, gdzie faktycznie można by grać na spokojnie bez obaw że w nocy spadną moony lub kolonie zostaną przefarmione.

Wiadomo że nie każdemu by to pasowało bo niektórzy tylko w nocy są aktywni, no ale nie każde uni musiałoby mieć taką opcję

• Pomysł z zakazem ataków w sumie jest bardzo ciekawy - chętnie bym pograł na uni gdzie z automatu codziennie jest zakaz ataków np między 0:00 a 8:00, gdzie faktycznie można by grać na spokojnie bez obaw że w nocy spadną moony lub kolonie zostaną przefarmione.

Wiadomo że nie każdemu by to pasowało bo niektórzy tylko w nocy są aktywni, no ale nie każde uni musiałoby mieć taką opcję

Jezeli boisz sie farmienia polecam orbitalna kryjowke juz 18lvl na kazdej planecie uchroni sie przed farmieniem w nocy ja mam zamiar klepać orbitalna na 25ty 100% będzie chronione a i tak będę dostępny a magazyny będą na tyle pojemne ze będę mógł otwierać paczki na miejscu by stawiać eko bez transportowania sury

• Poziom eko nie jest tak wazny moim zdaniem surowce i tak sie naprodukuja, co zniecheca do gry zawsze bezsensowne farmingi, niszczenie satek, pelzaczy. Tu nawet nie trzeba dodawac nowych rzeczy ale podniesc wartosc ochrony ktore stale jest na 500k jak dobrze pamietam i wtedy ktos sobue zbuduje flotke ktora dla niego jest wieksza a jakis pseudo flociarz rozwali to mimo ze atak z reckami wiecej kosztowal. Sam gralem na Q 10lat temu i cenilem sobie to uni nawet kiedys wrocilem od 0 mozna bylo z idlakow fajnie nazbierac ale tez wlasnie jaki topowiec sie uwzial bo zabralem mu troche deu z moona. Ewentualnie pomyslem jeszcze stworzenie jakiejs bazy kont napewno jest duzo wolnych i jakies zasady przynania dac

• a może warto wziąć jakoś nowych w protekcję, jakiś sojusz dla nowych osób, wsparcie surowcem/radą/discordem - stworzenie relacji czasem jest wazniejsze niz cyferki.

degeneraci typu nalim i tak będą atakować i raczej nic z nim nie zrobicie, gdyż schodzi w nocy z urlopu i nad ranem już znowu na urlopie ;)

• 1.Cotygodniowe eventy

wariant A

eventy od poniedziałku do niedzieli, 7 poziomów, każdego dnia 3 poziomy trudności zadań, za każdy poziom nagroda: surowce, przedmioty, anty

wariant B

eventy od poniedziałku do niedzieli, 5 poziomów, lekko trudniejsze zadania, po zaliczeniu poziomu kilkugodzinna przerwa i można zaliczać kolejny poziom

2.rebelianci/losowe idlaki

co tydzień od piątku do niedzieli na losowych wolnych planetach pojawiają się losowe floty z surowcami, co 6/12 godzin planety po atakach znikają a powstaje nowa planeta z nowa flota....floty gtore nie zostaly zniszczone zostają

pozwoliłoby to zwiększyć farmienie słabszym graczom, zmotywowało do budowania floty i aktywnosci w okreslone dni

3.zmiana licytacji tak aby słabsi gracze nie licytowali przeciwko silnym

wariant A

osobne licytacje dla każdej kolejnej 100graczy w rankingu

wariant B

wprowadzenie przelicznika np top100 X1...top700 X7...dzięki słabsi gracze mieliby wieksze szanse na wylicytowanie czegoś

4.bonus powitalny

4.1 nietykalność w okresie proporcjonalnym do wieku uni. w pierwszym tygodniu moge Cię zaatakować tylko gracze o 50 pozycji lepsi...za 3 tygodnie -100pozycji itd

4.2 paczka surowców w wielkość zależnej od wieku uni...surowce można wydać tylko na budynki, badania formy...nie mogą być farmione

4.3 dodatkowe sloty floty i ekspedycji na start aktywowane automatyczne od pierwszego dnia na uni

4.4 mała flota pod ekspedycje na start

4.5 czasowa ochrona satek i pełzaczy

powoli to graczom na start szybciej nadgonić

5. kalendarz eventów

wariant A

na początku miesiąca ogłaszane wszystkie eventy w danym miesiącu

wariant B

cykliczność wybranych eventów...np w pierwszy weekend miesiąca antyx9, w drugi badania -25% itp

pozwoliłoby to bardziej zaplanowac granie i zwiększyć aktywność np na kilka dni przed eventem badania -25% aby uzbierac surowce

6. wsparcie od silniejszych graczy, możliwość pokrycia rozbudowy kopalni lub innych budynków

• Z całym szacunkiem dla piszących - ale żaden pomysł by mnie nie skusił. by zaczynać od 0

Dal mnie czymś nowym byłoby ukończenie wszystkiego ci się kliknie w sekundę...to jest dla mnie innowacja.

• Ja proponuje wpuszczenie złotej rybki na uni w diamentowym akwarium 😁 kazdy bedzie miec szanse na wybranie swojego zyczenia , a kiedy zdechnie ze starosci i przemęczenia 😂🤭🤭 zostanie wtedy akwarium i wspomnienia 😁