Zwiększony próg expedycji

• Cześć

Mam propozycje zwiększenia progów expedycjii. Obecnie górna granica to ponad 100mln pkt i jak ktoś wysyła średnio 3k dt i pionier może zebrać maksymalny profit.

Tymczasem gracze bazujący na paczkach nie maja limitów - jak ktoś ma 300mln pkt wsadzone w eko za kaźdą kupioną paczkę zgarnia kokosy.

Przepaść pomiędzy klasami się zwiększa. Na pewnym etapie gry wysylanie expedycii staje się mniej opłacalne - powstaje jeszcze większa różnica punktowa.

Proszę o wprowadzenie dodatkowych progów expedycjii od :

100mln pkt

200mln pkt

300mln pkt

400mln pkt

I w miarę rozwoju gry jeszcze większych.

Obecnie 90 % graczy wybiera klasę odkrywca. Jeśli te progi zostaną zwiększone ożywi to grę - więcej ludzi będzie w nią grać. Będą też większe złomy.

• Tobie chyba chodzi o to żeby dowalić / zwiększyć maxymalne ilości surowców do zdobycia z expa... no to ci powiem że nic to nie zmieni. I tak nigdy paczkomatów nie dogonisz to raz, dwa możesz to robić badając formy życia od kaloszy etc.

I nie ożywi to gry bo paczkomat i tak będzie na te expy latał i zbierał więcej od ciebie - i nawet jeśli zakładasz ze przyspieszy to twój bida rozwój co by szybciej konto opchnąć - przyspieszy też rozwój paczkomatów. Ani nie zachęci to ludzi do grania a jedynie to zakładania jeszcze większej ilosci - farm kont czyli multi kont. I nie będzie w to grac wiecej ludzi. Jedyna na to możliwość która nigdy się nie zdarzy to wyłączenie paczek całkiem. Ale wtedy przynajmniej 50% obecnego community i tak odejdzie bo bez paczek nie potrafią grać i tak zawsze będą cię złomować.

Co byś robił - nie wydając kasy i tak zawsze będziesz w plecy. A takie ustawianie progów też średnio ma sens bo jak nie raz w tydzień potrafią dobić 100 baniek - czasem na pokaz ustawiane pod handel kontem, czasem przez bota / scrypt dla rozkrecenia serwera i swoich własnych exp botów - tak czasami więcej pkt może trwać znacznie dłużej i często może się okazać że jakiś tam próg będzie i tak nei do osiągnięcia.

Nic to nie zmieni, na nic nie wpłynie - chyba ze negatywnie - ludzie i tak nigdy paczkomatów nie dogonią.

• NIe nie i jeszcze raz nie odkrywca jest wystarczajaco boostowany , moze wkoncu jakies boosty dla generala ? Jedyne co moze ozywic troche gre to wiekszy limit na piratach bo wtedy kazdy bedzie budowal flote robil zyski i latal na nich i stare uni rusza sie bardziej :)

• NIe nie i jeszcze raz nie odkrywca jest wystarczajaco boostowany , moze wkoncu jakies boosty dla generala ? Jedyne co moze ozywic troche gre to wiekszy limit na piratach bo wtedy kazdy bedzie budowal flote robil zyski i latal na nich i stare uni rusza sie bardziej :)

Też tak myślę, że bardziej powinni się skupić na innych klasach niż na odkrywcy. Odkrywca ma już i tak mega boosty w porównaniu do generała czy zbieracza...

• A ja to proponowalbym zdjac te smieszne limity z badan lf dla pelzaczy, z badan u keleshy na surowce i wtedy kto by sobie rozwijal jak konto mialby nagrode w raz z roznymi etapami gry. No i przede wszystkim zabralbym pelzacze innym klasa niz zbieracz, bo to nigdy nie bedzie sie oplacalo grac zbieraczem jesli wskakujesz na niego by tylko zbudowac pelzacze i odkrywca zgarnia jeszcze wieksze kokosy niz mial bo ma jeszcze czesc bonusu innej klasy. No i przede wszystkim poprawilbym wartosci 18 slotu to tez w ramach rozwoju konta dawaloby jakas wisienke za zrobienie tego, samo dojscie do 18 slotu jest drogie, ulepszanie tez- a nagroda mierna. Co do samych paczek, zabranie ich tylko stworzy handel surowcami i bedzie jak bylo, osobiscie paczki byl zostawil, ale zabral inne udziwnienia typu detroidy newtrony czy tez osmiornice, no i mozliwosc skrocenia za antymaterie. Same surowce nie robia w grze tyle szkody co natychmiastowa mozliwosc zrobienia czegos, ale to tylko moje zdanie. No i tez zwiekszylbym derbis z piratow dla innych klas do polowy maxa metalu odkrywcy, no i dal mozliwosc zbierania tego zlomu reckami, a nie tylko pionerami, ewentualnie pioner dla wszystkich a odkrywcy nowy statek w zamian.

• Zależy o co ci tu chodzi, bo rozumiem że chcesz kolejne progi wprowadzić. Był już taki temat, co kiedyś sugerowałem - EKSPEDYCJA co dalej - top1 ponad 100 000 000 pkt

Progi podałeś, a punktow ekspedycji już nie, a do tego taki skok progów jest niedopuszczalny.

Progi były dawno temu wymyślane, chyba na 1x i bez paczek, więc można by je zakutalizować pod nowe realia top1 na zapas 5-10lat. Proponuje te same skoki, ale w skali - na czerwono są nowe.

...

1kk - 5kk (9.000)

5kk - 25kk (12.000)

25kk - 50kk (15.000)

50kk - 75kk (18.000)

75kk - 100kk (21.000)

100kk - 500kk (25.000)

500kk - 2,5kkk (28.000)

2,5kkk - 5,0kkk (31.000)

5,0kkk - 7,5kkk (34.000)

7,5kkk - 10kkk (37.000)

10kkk - 50kkk (40.000)

50kkk - 250kkk (43.000)

250kkk - 500kkk (46.000)

>500kkk (50.000)

W nawiasie są punkty ekspedycjyjne.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Myślę, że warto policzyć jak wprowadzenie powyższych progów wpłynie na opłacalność zbieracza. Biorąc po uwagę, że 4 ostatnie przedziały dotyczą uniwersów, gdzie top1 na pewno używał paczek metalu, pomysł ich osłabienia przy pomocy wzmocnionego odkrywcy jest interesujący i w równym stopniu powinien zainteresować GF - słabsze paczki, to więcej sprzedanych sztuk lub zmian klasy.

Czy spodoba się graczom? Myślę, że wielu oblatywaczy 16 pozycji marzy o emeryturze na Zbieraczu i nie spodoba im się podniesienie wieku emerytalnego pomimo większych profitów. Próbować jednak można.

• Myślę, że warto policzyć jak wprowadzenie powyższych progów wpłynie na opłacalność zbieracza. Biorąc po uwagę, że 4 ostatnie przedziały dotyczą uniwersów, gdzie top1 na pewno używał paczek metalu, pomysł ich osłabienia przy pomocy wzmocnionego odkrywcy jest interesujący i w równym stopniu powinien zainteresować GF - słabsze paczki, to więcej sprzedanych sztuk lub zmian klasy.

Czy spodoba się graczom? Myślę, że wielu oblatywaczy 16 pozycji marzy o emeryturze na Zbieraczu i nie spodoba im się podniesienie wieku emerytalnego pomimo większych profitów. Próbować jednak można.

Emeryci łykają 13tki i 14tki jak pelikany myśląc, że to pieniądze od rządu, więc i tu będzie podobnie :) :) :)

• Jedyne co moze ozywic troche gre to wiekszy limit na piratach

Pytanie czy podniesienie limitu 20kk złomu wiele da by w ogóle wychodzić na plus? Może gdyby na generale szansa na walkę była 2x większa (20%), w analogii do pomniejszenia szansy 2x na odkrywcy (5%), a na zbieraczu bez zmian (10%).

Dobrze byłoby także nie wywoływać ponownie efektu bańki czyli wykładniczego wzrostu flot i złomu. Przed tym chroni właśnie limit, choć zgodzę się że powinien być wyższy i zależny od prędkości uni np. 10*Vuni kk.

Trzeba wziąć pod uwagę także LF, bo wrogowie na ekspedycji nie posiadają ulepszeń statków znacząco poprawiających wynik starcia, więc zmiany w szansach na walkę mogłyby okazać się nie tyle ruchem niepotrzebnym, a wręcz złym.

• Nie wiem czy wiesz ale ten limit nie uwzglednia niedawno dodanego deuteru na pz wiec i tak jest wiekszy jak 40kk, ja to juz odkrywcy bym nic nie dawal a ozywil bardziej inne klasy i ten limit zdobytych surowcy podniosl do 50% tego co odkrywca moze zdobyc. Bo jakby nie patrzec przy samej zmianie klasy ze zbieracza na odkrywce dostaje on dodatkowe 18% surowcy z wydobycia, a jezeli ktos sobie ulepszy badanie z T3 to ten % jest sporo wiekszy. Przy limicie na zbieraczu do 50% z pelzaczy to jak dla mnie hipotetycznie rzecz biorac zbieracz jest najgorsza klasa jaka jest na grze, bo inne klasy moga zyskac ten bonus przy odpowiednim doborze badan lf.

• Nie wiem czy wiesz ale ten limit nie uwzglednia niedawno dodanego deuteru na pz

Ciekawe, czyli teoretycznie mogłoby powstać pole zniszczeń 20kk metalu 20kk kryształu i 1kkk deuteru?

Warto wziąć pod uwagę istotny fakt, mianowicie dużą część powstałego pola zniszczeń stanowią straty własne i dochodzi też spalanie, a tylko co 10 ekspedycja na generalne walczy. Przy obecnym limicie zarobek 10-13kk metalu i kryształu nie ma sensu, a w nielimitowany deuter nie chce mi się wierzyć bez screena na dowód. Oczywiście jeśli to prawda, to sporo zmienia, ciekawe tylko czy poniesione starty własne w metalu i krysztale, jak w przykładzie powyżej, pozwoliłyby mimo wszystko osiągnąć zysk?

• Nie wiem czy wiesz ale ten limit nie uwzglednia niedawno dodanego deuteru na pz

Ciekawe, czyli teoretycznie mogłoby powstać pole zniszczeń 20kk metalu 20kk kryształu i 1kkk deuteru?

Warto wziąć pod uwagę istotny fakt, mianowicie dużą część powstałego pola zniszczeń stanowią straty własne i dochodzi też spalanie, a tylko co 10 ekspedycja na generalne walczy. Przy obecnym limicie zarobek 10-13kk metalu i kryształu nie ma sensu, a w nielimitowany deuter nie chce mi się wierzyć bez screena na dowód. Oczywiście jeśli to prawda, to sporo zmienia, ciekawe czy poniesione starty własne z metalu i krysztale jak w przykładzie powyżej mimo to pozwoliły na zysk?

Ile z tego mozna wyciagnac to nie mam pojecia, ale widzialem udostepniony raport przez sojusznika i mial 20kk metal 20kk krysztal i 15kk deu, fakt wyslal jakies 100k krazka. Osobiscie nie mam jak tego sprawdzic bo nie mam generala i takiej floty ktora wygeneruje taki pz :P

• Podniesienie złomu to dobra opcja, faktycznie na uni z dexem ekspy flotowe mogą się opłacić w sensie wyjścia na plus chwilowo... przy takim limicie lepiej latać normalnie na odkrywcy co od razu widac. Jakby wysłac 40k pionków zamist dt wyjdzie zysk 9,5kk mety 19kk kr i 8kk dex, spalanie 1,5kk (wspóczynik 1) wiec liczac że co 10 daje zysk wyjdzie ze 9,5kk mety 19kk kr i -5,5kk dex w przeliczeniu wychodzi około 30kk mety na 10 lotów, co jak widać jest bez sensu, a bez dexu pz to już w ogóle... a w walce nie ma prawie strat własnych. Oczywiscie dzura zapewnia pełne bankructwo tej opcji i dużo lepiej słac lm gdzie deuter g. znaczy de fuckto.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Pomył uważam za bardzo dobry. Do tego opcja przedstawiona przez Crysisa wydaje się bardzo dobrze przemyślana. Jeśli chodzi o argumenty w stylu 'odkrywca jest za bardzo boostowany', no cóż na początku gry tak, potem trzeba przejść na zbieracza, żeby nie tracić na odkrywcy, potem dochodzisz do wniosku, że konto na urlopie jest też fajne, przynajmniej nie trzeba wchodzić co drugi dzień by przedłużyć fsa, a potem zapominasz się na nie logować i znika... Taka zmiana mogłaby wydłużyć ten proces o kolejne miesiące czy nawet lata.

• To nie jest dowód, chyba że się nie zrozumieliśmy. Dowodem jest raport z liczbą deuteru >20kk w myśl słów:

limit nie uwzglednia niedawno dodanego deuteru

No to az takich dowodow Ci nie dostarcze bo nie mam takich mozliwosci, trzeba by sie usmiechnac ladnie do kogos z generalem

Wszystko jest już jasne i niezaskakujące, limit złomu oczywiście obejmuje również deuter i wynosi, tak jak dla metalu i kryształu, równo 20kk.

Na dowód mam swój raport z walki ze średnimi kosmitami:

Test-Of-Derbis-Limit-CPM-PIO.png

• Wracam do tematu możliwe, że ktoś przeczyta :)

Po pierwsze:
    Tak jak przedmówcy pisali większość ludzi po wrzuceniu kopalni na pewien poziom "45/40/40" przechodzi na górnika, ponieważ bardziej się opłaca, człowiek ma więcej czasu i nie musi się męczyć z wysyłaniem chociażby 100 ekspów dziennie, konto powoli umiera, bo gra traci na dynamice. Odkrywca umiera..... Klasa na pierwsze pół roku grania i tyle
    Po drugie:
    Zmniejszenie możliwego progu pz na 20kk przy spotkaniu z piratami spowodowało, że wysyłanie statków bojowych się nie opłaca, spotkanie piratów również jest mało prawdopodobne.
    Przy 100 ekspach dziennie spotykam ich 2/3 razy, potencjalny zysk 60kk "paliwa". Straty w paliwie przy wysyłaniu krażków czy pionierów "100kk", więc pytanie po co istnieje taka możliwość jak jest totalnie nie opłacalna.

Pomysł:
    Moim pomysłem było by zwiększenie ilości możliwego pz do 50kk, przy 2/3 spotkaniach dawało by to chociażby te 150kk surowców, co i tak uważam jest marną ilością, patrząc na koszty czegokolwiek na poziomach badań 25+ czy budynkach 40+.
    Dodatkowo wprowadzenie badania w "LF/ach klasy odkrywca" dającego % zwiększający ilość możliwego PZ, tak jak jest teraz w przypadku surowców czy statków
    Przy mocno zbustowanych badaniach dawało by % na poziomie 100 jak w przypadku surowców, czyli realne zyski z wysyłania statków bojowych na ekspedycje