Bank Surowców

• Bank-Surowc-w1.jpg

1. Kredyty

Wyobraźmy sobie sytuację, w której chcemy przyspieszyć realizację jakieś ważnej inwestycji np. badań astrofizyki. Możemy włączyć dopalacze, zwiększać wysiłki w walce lub pójść najmniejszą linią oporu i po prostu kupić paczki metalu. Co jednak, gdyby surowce można także pożyczyć? Niestety reguły gry zabraniają takich działań między graczami, ale co jeśli pożyczkodawcą byłby komputer?

Bank surowców to wirtualna instytucja w zakładce handlarza udzielająca pożyczek surowców.

Oto zasady udzielania kredytu w banku:

● Bank udziela pożyczek tylko niezadłużonym klientom.

● W ramach jednej pożyczki można wybrać maksymalnie trzy różne surowce.

● Spłata jest potrącana jako procent wydobycia kopalnianego ustalany przez pożyczkobiorcę.

● Za każdy dzień utrzymania kredytu bank pobiera opłatę 1.000 antymaterii.

● W chwili zawarcia umowy okres spłaty nie może przekroczyć 90 dni lub ogranicza go dostępna antymateria.

● Każdy pożyczony surowiec można nadpłacić zasobami zdobytymi lub wymienionymi w drodze handlu.

● W czasie urlopu status długu jest zamrożony.

● Wydobycie dzienne liczone dla wartości paczek surowców jest wydobyciem kopalnianym, czyli pozostaje bez zmian.

● Jeżeli w wyniku spadku wydobycia na koncie skończy się antymateria potrzeba do utrzymania pozycji, wówczas nalicza się debet w antymaterii.

● Klient odzyskuje status niezadłużonego, jeżeli spłaci pożyczkę i nie posiada debetu w antymaterii.

2. Lokaty

Wyobraźmy sobie inną sytuację, w której chcemy spowolnić rozwój konta, ale nie chcemy włączać urlopu np. przez brak czasu. Możemy wyłączyć lub zredukować wydobycie lub budować obronę. Co jednak, gdyby surowce można wpłacać do banku na lokatę? Oczywiście reguły gry mówią jasno, że wszelkie pomysły bezpiecznego przechowywania surowców są niedozwolone, ale co jeśli wpłacone surowce byłyby zwracane jako część wydobycia przez pewien okres czasu?

Oto zasady udzielania lokaty w banku:

● Surowce z lokaty są zwracane w sposób ciągły w formie dodatkowych 10% wydobycia.
    ● Wpłaty na lokatę można dokonywać dopóki okres zwrotu nie przekroczy 90dni.
    ● Surowce na lokacie są zablokowane, nie można ich wypłacić lub nadpłacić nimi pożyczki.
    ● Wydobycie dzienne liczone dla wartości paczek surowców jest wydobyciem kopalnianym, czyli pozostaje bez zmian.

Jak widać, na lokatę można wpłacić maksymalnie tyle surowców, ile wydobędzie się w ciągu 9 dni. Lokata w pewnych przypadkach mogłaby częściowo zastąpić sposób wydawania surowców podczas ataku polegający na podbijaniu ofert u licytatora do kosmicznych wartości.

Bank-Surowc-w2.jpg

• Raczej większość funkcji handlarza jest za antymaterię, a za pożyczkę trzeba jakoś zapłacić. Generalnie zmieniłem tutaj pomysł z ENG wprowadzający jakiś substytut rynku na wersję mniej podatną na księgowość kreatywną: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7206162#post7206162

Oczywiście że istnieją inne rozwiązania niż dzienny koszt w antymaterii, ale w tym cała rzecz, żeby motywować gracza do jak najszybszej spłaty jak również zniechęcać do oszustw na multikontach.

Inne opcje to przykładowo:

- negocjowane jaki procent dziennego wydobycia będzie pobierany do spłaty. Im wyższy tym większą pożyczkę można wziąć, ponieważ maksymalny okres spłaty to 90 dni.

- negocjowane lichwy, czyli np. wyjściowo trzeba oddać 25% więcej surowców, ale można to zmniejszyć do np. 5%.

Co do lokat, można zrobić podobnie, czyli wprowadzić zarobkowanie na określony dodatkowy procent, który obowiązuje z aktywnym kontem premium w banku za np. 500 anty/dzień, ale to nie jest tak istotne jak część pierwsza dot. pożyczek.

• Pożyczka surki brzmi ciekawie,ale nie podoba mi się to, że w chwili urlopu dług zostaje zamrożony.

Proponowałbym bym bardziej, ze właśnie w sytuacji, gdy weźmiesz kredyt...to wtedy nie możesz kliknąć urlopu.

Nie poruszyłeś najważniejszej sprawy - zdolności kredytowej pożyczkobiorcy i tego jak te surowce miałby trafić na konto.

/może lepiej żeby nie trafiały na konto, tylko byłaby opcja kliknięcia badania lub jakiegoś levelu na kredyt ?/

I rodzą mi się dodatkowe pytania.

-Czy surowce byłyby widoczne podczas ataku i czy mogłyby się stać normalnym celem ataku ?

-By pożyczyć np miliard metalu,kryształu i deutu, wymagana by była pojemność magazynów ?

Bardziej przypadł mi do gustu pomysł pożyczki niż lokat

• Nie poruszyłeś najważniejszej sprawy - zdolności kredytowej pożyczkobiorcy i tego jak te surowce miałby trafić na konto.

/może lepiej żeby nie trafiały na konto, tylko byłaby opcja kliknięcia badania lub jakiegoś levelu na kredyt ?/

Faktycznie, to był mój skrót myślowy, pożyczka działa tak samo jak kupno surowców (paczki). Różnica leży w tym, że nie wydajemy masy antymaterii, tylko oddajemy pożyczoną sumę z wydobycia, przez jakiś czas ponosząc niewielką dzienną opłatę. Łatwo zauważyć, że dla wielu graczy to bardziej opłacalny sposób.

Pierwotnie myślałem, by nadpłacać kredyt można by tylko raz dziennie z jednej planety, ale uznałem że to bez sensu. Przyjmijmy, że wpłaty działają jak licytator. Możemy wybrać każdą z planet i księżyców, a następnie dołożyć surowce do puli, by finalnie dokonać transakcji.

Co do zamrożenia kredytu w trakcie urlopu. Każdy gracz może znaleźć się w sytuacji w realu, kiedy musi go włączyć, a codzienne zżeranie 1000 antymaterii z powodu braku wydobycia to słaba opcja, nie wspominając o debecie antymaterii. Po dłuższym czasie można by dosłownie zbankrutować i stracić konto z powodu nieaktywności.

Co do kwestii ataku to nie rozumiem, lokata blokuje surowce i redystrybuuje do wydobycia, więc formalnie ich nie ma. Nie można tego robić w nieskończoność, ponieważ oddając każdego dnia 10% w wydobyciu po 9 dniach wpłat osiągniemy maksymalną długość spłaty lokaty czyli 90dni. Jak w opisie, to jest dodatkowa strategia ratowania surowców przed brakiem czasu na grę przez kilka dni lub wrogim atakiem, gdy już nie ma innych opcji poza biciem rekordu u licytatora.

• obie opcje fajne i wprowadzają kolejny element do kalkulacji przy amortyzacji swych wydatków więc pomysłodawcom wielki plus że wpadają na takie pomysły
    podrzucę iż oprócz antymaterii można by było koszt kredytu pokrywać np pkt honoru zamiennie z antymaterią choć pewnie wtedy więcej niż 1000
    w końcu pkt honoru miały by większe zastosowanie

jeszcze bardziej abstrakcyjny pomysł aby np wielkość lokaty lub kredytu była w jakiś sposób uzależniona od jakiegoś badania które po pewnym poziomie do niczego nie służy
    np technologia laserowa lub grawitony, dajmy im drugie życie

tak czy inaczej pomysł jak najbardziej na + i z chęcią bym to zobaczył w ogame bo lubię inwestycje
    jak dla mnie mogą tam się nawet fundusze akcji kosmicznych pojawić :)

• Pierwotnie pomysł był troszeczkę bardziej zaawansowany:

Gracze z lokatami mieli tworzyć kapitał do udzielania pożyczek, a zwrot pożyczek (+x%) miał generować dochód dla lokat (+0.9x%) i prowizję dla banku (+0.1x%). Procent lichwy czy zysku to przykładowo logarytm z kapitału zaokrąglony w dół: x=ln(kapitał).

np. dla 1kkk metalu x=ln(10^9)=20%, a dla 1kk x=ln(10^6)=13% etc.

Jak widać jest to trochę jak rynek bez wymiany surowców. Niestety zbyt duża władza oddana w ręce graczy oznacza prędzej chaos niż porządek, więc lepiej by pożyczkodawcą był jednak w 100% komputer jak w 1 poście.

• jeszcze bardziej abstrakcyjny pomysł aby np wielkość lokaty lub kredytu była w jakiś sposób uzależniona od jakiegoś badania które po pewnym poziomie do niczego nie służy
    np technologia laserowa lub grawitony, dajmy im drugie życie

Nie wiem czy takie abstrakcyjne, według mnie bardzo dobra myśl..

W pewien sposób rozwiązało by to to problem 'zdolności kredytowej' o której pisałem wcześniej.

Panowie, całkiem fajnie się ten pomysł klaruje :P

• Może niech każdy poziom MSBN daje dodatkowe 6-10 dni do okresu spłaty i zwrotu? Rozwój MSBN staje się z czasem coraz mniej przydatny, a sieci komunikacyjne można jakoś logicznie skojarzyć z bankowością, na pewno bardziej niż rozwój grawitonów czy tech. laserowej.

• Pomysł dobrze przemyslany, to prawdziwy bank zła :trollface: jak na to że koszt w anty jest symboliczny i że granie z kredytem zastępuje grę na kredyt. Gdyby ktos nie skojarzył, mysle o fs. Ja bym był za tym, by można tylko jeden surowiec pożyczyć, surwce do nadpłaty trzeba sobie gromadzić, wymienic i wpłacić co kilka dni. Z drugiej strony mamy te nieszczesne paczki i wysoko magazyny, wiec w sumie biorąc to pod uwagę to mnie to przekonuje, bo rozgrywki nie da się już pogorszyć, a tak chociaż dla ludzi bez grubego portfela lub niezamieszkałych w turcji będą jakieś opcje. Plus przede wszystkim za postać bankiera, ale i chęci.xD

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis