Event 9x więcej surowców z ekspedycji np raz w miesiącu na krótki okres.

• Sztab/admirał Cię nie interesują dla dodatkowego slotu ekspów?

Uzbieranie na combo "sloty ekspów + sztab" nie jest możliwe, a po prawdzie to i uzbieranie na same sloty / ewentualnie sloty + admirał" wymaga pewnej dozy szczęścia, ale jest możliwe. Z możliwością odkładania anty jednak bym się nie zgodził :)

1. Wyliczenie dla założenia, że chcemy zbierać na sloty ekspów i sztab.

Załóżmy, że celem jest kupowanie 90-dniowych slotów do ekspedycji oraz 90-dniowego sztabu. Całkowity koszt slotów to 945k co 90 dni, przy zakupie na promocji "-30%" to 661,5 k. Do tego sztab to 425k, przy 20% cashbacku wychodzi de facto 340k.

Tak więc:

- sloty ekspów to 661,5k co trzy miesiące

- sztab to 340k co trzy miesiące.

Łącznie: 1.000.500 Antymaterii

To z kolei powoduje, że co miesiąc musiałbyś zyskiwać 333.834 Antymaterii.

2. Wyliczenie dla założenia, że chcemy zbierać na sloty ekspów i tylko admirała floty.

Załóżmy, że celem jest kupowanie 90-dniowych slotów do ekspedycji oraz 90-dniowego admirała. Całkowity koszt slotów to 945k co 90 dni, przy zakupie na promocji "-30%" to 661,5 k. Do tego admirał to 50k, przy 20% cashbacku wychodzi de facto 40k.

Tak więc:

- sloty ekspów to 661,5k co trzy miesiące

- admirał to 40k co trzy miesiące.

Łącznie: 701.500 Antymaterii

To oznacza, że co miesiąc musiałbyś zyskiwać 233.834 Antymaterii

3. Wyliczenie dla założenia, że chcemy zbierać na same sloty ekspów

Załóżmy, że celem jest kupowanie 90-dniowych slotów do ekspedycji. Całkowity ich koszt to 945k co 90 dni, przy zakupie na promocji "-30%" to 661,5 k.

Tak więc sloty ekspów to 661,5k co trzy miesiące

To z kolei powoduje, że co miesiąc musiałbyś zyskiwać 220.500 Antymaterii.

4. Podsumowanie

Zdobycie Anty na same sloty 90 dni bądź na sloty 90 dni + admirała wydaje mi się możliwe, ale przy pewnej dozie szczęścia. Natomiast zyskanie darmowej anty na 90 dni slotów + 90 dni sztabu jest zwyczajnie niemożliwe, chyba że masz bardzo mocno podniesione badanie pod anty oraz latasz dzień i noc.

A jeśli jeszcze zaraz się okaże, że event z artefaktami okaże się cyklicznym np. co miesiąc, oraz dodając do tego średnio dwa eventy z nagrodami w miesiącu, to ten sztab na cały miesiąc okaże się niezbędny albo wprowadzą do sklepu itemy ekspedycyjne z ostatniego eventu za artefakty, a wtedy na pewno nie będziesz w stanie uzbierać na wszystko bez wydawania kasy.

• Dzięki że to policzyleś.

Dziennie mam około 5 tys anty (czasami 7 czasami 4).

Więc niech będzie że 5.

Event na 9x więcej anty masz raz w miesiącu..( 4 dni).

5 000 x 9 (event ) daje ci 45000 dziennie anty czyli 180 000 co event.

Dodam tutaj że to średnia przy normalnym lataniu bo spokojnie można wyciągnąć 250 i więcej..

26 dni bez eventu x 5 000 daje ci 130 000.

Razem masz 310 000 anty .

Co do sztabu...

To mi jest to nie potrzebne.( Jest prawie zawsze w nagrodach) Więc żeby odebrać nagrody nie trzeba sztabu kupować.

Wysyłam około 110-120 ekspedycji dziennie ( przy event na anty wiadomo że więcej).

..

Podsumowując.

Spokojnie jesteś wstanie nazbierać na sloty na 90 dni i sztab ( Ja nie kupuje) wystarczy mi admirał.

I jeszcze ci zostanie....

Bez badań pod anty też nazbierasz te 234 tys anty.

Tylko trzeba dużo latać..

Pozdrawiam

• Dziennie mam około 5 tys anty (czasami 7 czasami 4).

Więc niech będzie że 5.

Event na 9x więcej anty masz raz w miesiącu..( 4 dni).

5 000 x 9 (event ) daje ci 45000 dziennie anty czyli 180 000 co event.

Ja liczylem w skali roku ile anty ma być. Zobaczymy u ciebie bo w końcu podajesz jakieś liczby, jeśli 15% roku trwa event 9x (tyle wychodzi dokładnie z ostatniego roku) - daje 55 dni, czyli 45k*55+5*310=4,025kk anty. W moich wyliczeniach użyłem 4,236kk anty rocznie na sloty i admirał bez upustu, a z upustem 3,4kk. Czyli się zgadza, ale za wiele nie zostaje, choć wiadomo, że +1 eksp się często w nagrodach pojawiał, wiec pole do manewru masz.

Podsumowując, co wynika z kontekstu: jak zakładałeś ten temat w 2023 też sobie to wszystko wykalkulowałeś i proponiwałeś aby ten event (9x anty) był jeszcze czesciej, aby ,,gracze nie kupujący anty sobie podgolnili,, lub nie brakowało anty na sloty. Po wprowadzeniu ostatnio itemów (które są akurat niegłupie) sobie o temacie przypomniałeś i zamiast założyc nowy po prostu zmieniłeś nazwe tematu na surowce (takiej edycji nie widać), i twierdzisz że wszystko przewidziałeś. Lepiej by zostało jak było bo byłoby przynajmniej na temat, skoro dyskusja kreci sie wogół większych ilosci darmowej anty.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Po pierwsze ....

Nie zmieniłem tematu ( Zawsze było 9 x więcej surowców w tytule.

Po drugie event na 9 x anty jest raz w miesiącu..... I było tak już 2023 i 2022 roku.....

Więc nie wiem po co miałbym zakładać

Możesz to sobie sprawdzić na forum...że jest co miesiąc....

Jak dodali te dodatki za artefakty (20% surowców z ekspedycji , komputer..

To napisałem że prawie jak pisałem kiedyś...

O anty się temat zaczął bo napisałeś że GF zarobi na tym kokosy ( co jest kompletną bzdurą).

• O anty się temat zaczął bo napisałeś że GF zarobi na tym kokosy ( co jest kompletną bzdurą).

Nie bierzesz w ogóle pod uwagę nowych uni, gdzie nie da się latać na tyle slotów, to jest główny target GF i tam się to właśnie najlepiej sprzeda, ale jak widać nie kazdy na to wpadł.

edit

Jeśli też miałbym się zabawić w futurologa... Teraz te itemki przetestowali, a w piątek startuje najnowszy serwer sezonowy poświecony odkrywcy, będzie on poletkiem do wprowadzenia oferty specjalnej o wiadomej treści.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Tylko właśnie to jest kwestia tego, że po pierwsze musisz znacznie rozwinąć formy życia (w tym pod anty, które są w trzecim drzewku na trzeciej pozycji), a po drugie posiadać już jakąś ilość itemów na sloty ekspów.

Ja na obecnym etapie mam średnio około 3,5-4k, anty dziennie przy 110-120 lotach, więc jedynie przy założeniu, że to będzie te 4k, jest się w stanie uzbierać na sloty ekspów + admirała.

W istocie więc jedynie rozwinięte konto może są w stanie uzbierać tę anty na niezbędne zakupy, reszta (w tym nowe uniwersa) muszą kupować.

No i piszesz, że sztab niepotrzebny, bo często w nagrodach jest i można wszystko odebrać - jasne, tak, tylko w sytuacji, gdybyśmy mieli np. dwa eventy nagród w miesiącu plus event z artefaktami, to już trzeba by rozważać sztab na cały miesiąc, bo ten z nagród nic nie da.

• Miejsca na taki event w grze nie ma i nie powinno być. To samo adekwatnie do tematu - tyczy się przedmiotu na wiecej surowca z expa który bezmyślnie nam zaserwowali. Ilość surowca powinna być tylko i wyłącznie zwiększana badaniami - czyli czasem i uporem a nie kasą czy pójściem na łatwiznę.

Wiadome - badania paczkami robisz, ale to powinno być tylko i wyłącznie generowane z poziomu samych badań / budynków w grze a nie dodatkowymi płatnymi czy też nie - dodatkami czy eventami.

W przeciwnym wypadku tyczy się to ogólnie "zwiększaczy" czy to eventu czy itemu - klasa odkrywcy dla aktywnych przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie.

Analogicznie do tematu wypadało by wtedy dodać event na "9 x więcej surowca z wydobycia" czy "9 x wiecej debrisu na pz" .

• Ja na obecnym etapie mam średnio około 3,5-4k, anty dziennie przy 110-120 lotach

Średnia ilość anty z ekspa z moich 3500 lotow (bez uwzgledniania danych z eventu) to 372 jednostki na co składa sie 7,5% wszyskich ekspow, więc średnio z lotu jest ok. 28.

28*120=3360

28*178=5000

178/120=1,49

Jak widać żeby latać 120 jak Wodzu i miec po 5k anty dziennie potrzebaby ok 50% bonusu do anty. Najwiekszy rekord jaki widziałem to było nieco ponad 30%. Twoje wyliczenia Capoeirista92 są jak widac poprawne.

Pozostając w klimacie absurdu i memiczności, jak sam tytuł tematu wskazuje, proponuje wprowadzenie takiego czasowego itemu - trzeba jakoś rozruszać uniwersa bez DiDF :trollface:

Item-derbisu-z-obrony.png

Wysyłam około 110-120 ekspedycji dziennie ( przy event na anty wiadomo że więcej).

można wyciągnąć 250 i więcej..

Wyliczyłem wczoraj w czacie (wystarczy skopiować liste eventów) że 15% roku to event 9x, także przyjmując twoje dane z lotów to twój średni eksp będzie faktycznie wiekszy: 15% *28*9* 250 + 85%*28*120 = 12300 anty na dzień. Po roku prawie 4,5kk.

Edited 3 times, last by Crysis ().

• Piszesz, że Turcja i topka gra za anty. To jest może 1% wszystkich graczy. Nie można wybrać sobie tych kilkudziesięciu/kilkuset graczy i użyć ich jako reprezentację całej struktury Ogame. Zakładam, że graczy grających na odkrywcy jest stosunkowo więcej niż zbieraczy. Widać to chociażby na oficjalnym discordzie, gdzie ludzie zamieszczają poziomy badań form życia. Ponadto jest tam też arkusz zestawiający te dwie klasy (odkrywca, zbieracz) i powiem szczerze, że nie wygląda to kolorowo dla zbieracza. Bo z mojej kalkulacji wyszło, że przy 110 expach dziennie (a pisałeś i później osunąłeś, że mozna wyciagnąć 250) musiałbym mieć kopalnie metalu na poziomie 60, przy 18 planetach, aby doścignąć dziennym wydobyciem średnią jaką można wyciągnąć z tych 110 expów (+twoje wydobycie). Taki poziom kopalni jest niemożliwy dla mnie do osiągnięcia i zakładam, że dla 80-90% zbieraczy całego ogame też.

Także event, nawet gdyby trwał rok nie pozwoliłby ci przeskoczyć tych turków i topki. Pozwoliłby ci przeskoczyć tych zbieraczy, którzy tak jak ja w rok przeskoczyli o 1 pozycję w rankingu i mają kilka rzędów wielkości punktów mniej.

Nie wiem po co w ogóle to piszę... no ale skoro już napisałem...

• Piszesz, że Turcja i topka gra za anty. To jest może 1% wszystkich graczy. Nie można wybrać sobie tych kilkudziesięciu/kilkuset graczy i użyć ich jako reprezentację całej struktury Ogame. Zakładam, że graczy grających na odkrywcy jest stosunkowo więcej niż zbieraczy. Widać to chociażby na oficjalnym discordzie, gdzie ludzie zamieszczają poziomy badań form życia. Ponadto jest tam też arkusz zestawiający te dwie klasy (odkrywca, zbieracz) i powiem szczerze, że nie wygląda to kolorowo dla zbieracza. Bo z mojej kalkulacji wyszło, że przy 110 expach dziennie (a pisałeś i później osunąłeś, że mozna wyciagnąć 250) musiałbym mieć kopalnie metalu na poziomie 60, przy 18 planetach, aby doścignąć dziennym wydobyciem średnią jaką można wyciągnąć z tych 110 expów (+twoje wydobycie). Taki poziom kopalni jest niemożliwy dla mnie do osiągnięcia i zakładam, że dla 80-90% zbieraczy całego ogame też.

Także event, nawet gdyby trwał rok nie pozwoliłby ci przeskoczyć tych turków i topki. Pozwoliłby ci przeskoczyć tych zbieraczy, którzy tak jak ja w rok przeskoczyli o 1 pozycję w rankingu i mają kilka rzędów wielkości punktów mniej.

Nie wiem po co w ogóle to piszę... no ale skoro już napisałem...

Słucham? skad Ty wziales te wyliczenia... przy 18 planetach, 60 kop metalu zeby bylo lepiej na odkrwycy niz zbieraczu ? chyba cos Ci sie pomylilo, albo liczysz same kopalnie metalu bez zadnych badan z form itp... mi wczoraj np przy 194 ekspach na przedmiocie "dopalacz surowcow z eksedycji" wyszlo 10 mld MSU zysku .. ale to z dopalaczem, a codziennie go nie posiadam przeciez bo to z eventu przedmiot. Przy dobrych badaniach i jak widac duzej intesywnosci lotow. Mysle ze przy kopalniach 18 x 60 poziomu kopalni metalu + badania z rockow i budynku magma, to zbieracz kładzie na łopatki takiego intesywnego odkwyce jak mnie :) powiem wiecej, chyba nawet nie jest potrzebne miec az takich poziomow, wystarcza 55 kop metki i reszta na srednim poziomie i odkrywca moze nawet 220 dziennie robic i i tak zbieraczowi nie da rady.

Oczywiscie na poczatku to odkrywca jest najlepsza rasa do gry i dla takich graczy ktorzy nie pedza jakos mocno do przodu, to zyski zawsze beda wieksze, ale jesli ktos kladzie nacisk na szybcie przyrosty i szybcie przebijanie sie w rankingu + dodatkowo laduje troche PLN w gierke, to nie taki kamien milowy jest zrobic sobie rasa lepsza zbieracza jak odkrywce :)

• Ty chyba nie widziałeś ustawień odkrywcy mecha jakie maja zaroki konta topowe na poziomie kosztu 60 lvl zbieracza kopalni metalu to przeciez poziom MAJSA jest o czym ty piszesz?

a z nowymi dopałkami to masz 50 miliardów msu surki dziennie z ekspedycji jak one wejdą do sklepu te nowe.

Czyli 150% lepsze ekspedycje 100% krótsze opoznenia i 40% dopałka do surki z ekspedycji.

• Napisalem ze swojej perspektywy ktora mam obecnie, i sprawdzilem jakie sa mniej wiecej potrzebne kopalnie i badanie do tego aby bardziej sie mi oplacal zbieracz niz odkrywca :) i wyszlo jak wyzej. Ciekawy jestem Twojej teori o zarobkach topek - 50 mld MSU ? ciekawe, chcialbym jakies raporty zobaczyc z wynikami takich ekspedycji... Taka topka jak Majs i inni ktore maja topowe konta, nie zauwzylem tam ani 1 odkrywcy, wszyscy sa zbieraczami :) wiec o czym Ty piszesz ?

i skad to wziales ? "Czyli 150% lepsze ekspedycje 100% krótsze opoznenia i 40% dopałka do surki z ekspedycji."ekspedycji."

• na alpha serwerach juz takie dopalki byly