Wersja 10.X - dyskusja

• Nie wiem czy tak jest na każdym uniwersum z nową doskonałą wersja 10.X, ale na Juno gdy leci do gracza nawet 1 mt na transportuj/zatrzymaj/atakuj to już powoduje to wzrost pingu i lagi.

Im większa flota i więcej graczy bierze udział w locie tym większe problemy to powoduje. Ostatnio wraz z sojusznikami wykonaliśmy kilka lotów w pełnym acesie czyli 5 osób praktycznie całymi naszymi flotami na kilku graczy i w rezultacie powoduje to okropne lagi oraz ping ponad 20s, a czasem też któryś z atakujących graczy bądź obrońca nie może nawet korzystać z gry. Jest to naprawdę nieprzyjemne nie tylko dla atakujących, ale również dla obrońcy. Czy to jest już znany problem? Czy może tak ma być i trzeba czekać do wersji 10.Xxxx aż to się poprawi?

Ruda

Może ktoś kto gra na innym uniwersum, na którym wprowadzono wersję 10.X też doświadczył takiego problemu?

Moim zdaniem jest to ewidentny problem, bo my jako atakujący musimy np celować po 5-10 razy reckami żeby się jakoś wstrzelić dobrze a dla obrońcy jest już to w ogóle horror, bo powoduje to u gracza potężne lagi bądź nie może korzystać z gry i o bronieniu swojej floty nie ma praktycznie mowy.

• Nie wiem czy tak jest na każdym uniwersum z nową doskonałą wersja 10.X, ale na Juno gdy leci do gracza nawet 1 mt na transportuj/zatrzymaj/atakuj to już powoduje to wzrost pingu i lagi.

Im większa flota i więcej graczy bierze udział w locie tym większe problemy to powoduje. Ostatnio wraz z sojusznikami wykonaliśmy kilka lotów w pełnym acesie czyli 5 osób praktycznie całymi naszymi flotami na kilku graczy i w rezultacie powoduje to okropne lagi oraz ping ponad 20s, a czasem też któryś z atakujących graczy bądź obrońca nie może nawet korzystać z gry. Jest to naprawdę nieprzyjemne nie tylko dla atakujących, ale również dla obrońcy. Czy to jest już znany problem? Czy może tak ma być i trzeba czekać do wersji 10.Xxxx aż to się poprawi?

Ruda

Może ktoś kto gra na innym uniwersum, na którym wprowadzono wersję 10.X też doświadczył takiego problemu?

Moim zdaniem jest to ewidentny problem, bo my jako atakujący musimy np celować po 5-10 razy reckami żeby się jakoś wstrzelić dobrze a dla obrońcy jest już to w ogóle horror, bo powoduje to u gracza potężne lagi bądź nie może korzystać z gry i o bronieniu swojej floty nie ma praktycznie mowy.

Przed chwilą tego buga doświadczyłem. Leciało na mnie 6 fal (łącznie około 2-2,5kk statków).

Wszystkie zakładki otwierały się po ~20s, na początku myślałem, że znowu jakiś update - podniesienie floty w kilka sekund - niewykonalne.

Natomiast jak tylko atakujący zawrócił - lagi zniknęły.

Uni 25 - [NBH] - Krzysieek - top 40 - off

Uni 62 - [OwNed] - Krzysieek - top 12 - off

Uni Pegasus - Strangelet - top 14 - Uni Fusion

Uni Taurus - [IRA] - Strangelet - top 5 - Uni Fusion

Uni 68 - [IRA] - Strangelet - top 134 - on

Edited once, last by Strangelet ().

• Quote from Ruda

Otrzymaliśmy kilka zgłoszeń dotyczących lagów i problemów graczy z grą, w związku z czym zdecydowaliśmy się przełożyć wdrożenie wersji 10.1.0, która była zaplanowana na jutrzejszy dzień.

Skupimy się na poprawie wydajności przed kontynuowaniem wdrożenia wersji na pozostałe serwery i społeczności.

Mnie tylko ciekawi ile to "kilka" :)
    I czy to w ogóle prawda czy zwyczajne "GF nie ogarnęło więc poczekajcie" :/

• Neverending story. 4 lipca aktualizacja u68, Quantum, Juno i Perseus do v 10.1.0 (04:07: Wersja 10.1.0 oraz 9.3.0), a dopiero po ogłoszeniu aktualizacji 18 lipca posypały się tickety? To jak to jest?

Bo wychodzi na to, że v 10.1.0 nie ma nic wspólnego z Formami Życia, skoro miały nie być aktywowane 18.07.

Chyba coś nie do końca im wychodzi i chyba prędko im nie wyjdzie.

Smutno.

PS: muszę chyba przestać narzekać bo 3 dzień z rzędu mam po kilka zadań na wydanie anty :/

• ja tam się zastanawiam, dlaczego GF dopiero teraz dostało "kilka zgłoszeń" na temat lagów owej wersji.... przecież lagi w grze są odkąd są formy życia, i gracze to zgłaszali. Do tej pory nie zrobili nic, żeby te lagi zniwelować, tylko wklepywali co chwila nową wersję mającą na celu poprawić wydajność i naprawić błędy, co się nigdy nie udało. Gdzie w takim razie były przekazywane te nasze posty o tym, że gra laguje jak jasna cholera i nie da się grać? Floty dalej lubią się zwieszać a przeglądanie gali, wysyłanie misji czy zsyłka to porażka...

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Informacja jest globalna i dotyczy wszystkich społeczności na które miała trafić aktualizacja.

Nie tylko PL miało ją dostać. 8o Administratorzy z innych krajów również byli za tym by aktualizację wstrzymać.

Cieszy mnie, że jednak udało się obecny "stan" wersji powstrzymać.

• Ewidentnie GF nie lubi uniwersów, na które kazali wgrać wersję 10.X to już przekracza granice absurdu. Lag, lagiem laga najpierw pogania a teraz po tym nieudanym updacie oprócz lagów co kilka minut wywala z gry albo wyskakuje błąd w przeglądarce. Nie wiem sam o co tu już chodzi, ale jeśli chcą zniechęcić ludzi do gry to bardzo dobrze im idzie. :goodjob:

Jeśli chodzi o zniechęcenie do gry to niech dadzą jakąś informację i przynajmniej będzie wiadomo.:beaten:

• Jak przeczytałem ostatnią informację o wersji 10.1.4 to na początku wydało mi się to śmieszne, ale tak na prawdę to jest żałosne.

Zapowiadają wersję, która ma coś poprawić a w rezultacie jest jeszcze gorzej.

Na Bermudzkie chyba wszyscy na urlopach. xD

Jeżeli tak to ma wyglądać to i za rok nie doczekamy się sprawnie działającej wersji.

No cóż, jutro piątek, ale już dziś życzę wszystkim udanego weekendu. :piwko: