Zmiana klasy

• Witam, wróciłem do gry po dłuższym czasie, zakładając konto wybrałem Zbieracza, ale z tego co czytam to lepiej sprawdzi się na początku odkrywca. Czy zmiana ze zbieracza na odkrywce jest darmowa? Jeżeli zdecyduje się na kupno zmiany za 500K AM to z czasem wracając na Zbieracza będę musiał jeszcze raz płacić? Ewentualnie czy jest jakiś inny sposób na zmianę klasy. Dzięki z góry za odpowiedzi.

• z czasem wracając na Zbieracza będę musiał jeszcze raz płacić

tak, każda zmiana to zapłata 500k anty

Ewentualnie czy jest jakiś inny sposób na zmianę klasy

za darmo, są eventy gdzie nagroda bywa zmiana klasy, nie zawsze ale czasem jest.

event jest zazwyczaj gry otwierają nowe uni:

Eventy, Płatne udogodnienia, Antymateria

Ja tak zebrałam już 14 zmian klasy :)

• kto pyta nie błądzi 😁 jeżeli miałbyś kupować anty by zmienić klase to już wolałbym nowe konto zrobić 🤭🤭🤭 jak to jest sam początek gry 100-200k pkt :trollface:

Jak jest niedziela handlowa to dają upust 20% na zmianę klasy 😁🤭🤭🤭🤭

• kto pyta nie błądzi 😁 jeżeli miałbyś kupować anty by zmienić klase to już wolałbym nowe konto zrobić 🤭🤭🤭 jak to jest sam początek gry 100-200k pkt :trollface:

Jak jest niedziela handlowa to dają upust 20% na zmianę klasy 😁🤭🤭🤭🤭

można PW? miałbym kilka pytań odnośnie ekspedycji

• według tego kalkulatora najlepiej wysłać 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, żeby zgarnąć max surowce/flotę?

Jeżeli nie mam jeszcze takiej floty, żeby wysłać 6x 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, to lepiej będzie wysłać np 1x na max zdobycie? czy np 6 ekspedycji po 300DT + SS + pionier?

Gram na uni Quadrantids, top1 ma 880 000 000 pkt

• podstawa w ekspach jest zeby czym szybcije dojsc do progu mimum polowy co mozesz zgarniac ja na tym nowym wyslam aktualnie po 3k dt ale zaczynalme od seri po 100 ja osobicie tez dodaje 100 pinierow nie jednego poto zeby bili piratow pinierki ;)

• według tego kalkulatora najlepiej wysłać 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, żeby zgarnąć max surowce/flotę?

Jeżeli nie mam jeszcze takiej floty, żeby wysłać 6x 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, to lepiej będzie wysłać np 1x na max zdobycie? czy np 6 ekspedycji po 300DT + SS + pionier?

Lepiej rozłożyć na 6 slotów.
    Statystycznie surowce i flota nie wpadają w tych największych wartościach (jest na to z 1%?). Wysyłając 6x 200DT oraz 1x 1200DT przy dużej ilości prób statystycznie powinieneś mieć zbliżony wynik.
    Czarna dziura niestety może się trafić i lepiej stracić na początku unii (gdy nie możesz odbudować w 5 minut całej floty cywilnej ekspedycji) 6 flot na dziurach wysyłając 6 razy więcej eksp po 1/6 floty niż raz trafić i być uziemionym na dłuższy czas bo wszystko znikło :) A tak pozostałe 5/6 floty pracuje na tą 1/6. I nadąży z zyskiem odrobić + zarobić na powiększanie latającej floty do maksymalnych wartości.

Lepiej rozłożyć na 6 slotów.
    Statystycznie surowce i flota nie wpadają w tych największych wartościach (jest na to z 1%?). Wysyłając 6x 200DT oraz 1x 1200DT przy dużej ilości prób statystycznie powinieneś mieć zbliżony wynik.
    Czarna dziura niestety może się trafić i lepiej stracić na początku unii (gdy nie możesz odbudować w 5 minut całej floty cywilnej ekspedycji) 6 flot na dziurach wysyłając 6 razy więcej eksp po 1/6 floty niż raz trafić i być uziemionym na dłuższy czas bo wszystko znikło :) A tak pozostałe 5/6 floty pracuje na tą 1/6. I nadąży z zyskiem odrobić + zarobić na powiększanie latającej floty do maksymalnych wartości.

Statystycznie to czyste RNG. Z doświadczenia wiem że nie warto zaniżać ilości MT / DT bo nic na tym nie tracisz a możesz stracić sporo surowców z expa. To jest takie naciągane i na siłę że nie wiem czemu ma to służyć. Nie wiem skąd takie naciągane wymyślane teorie i mącenie ludziom. Wysyłasz zawsze max ilość pod maxymalną ilość surowca możliwą do zebrania - metalu - na danym serwerze + doliczasz bonus z badań form życia jeśli je rozwijasz pod tym kątem. Finalnie przy inwestycji w LF można zebrać sporo więcej niż 120kk metalu, w moim przypadku jak jeszcze grałem trafiło się nie jeden raz nawet powyżej 160 z jednej floty.

Średnio na większości serwerów bazowa ilość bez wliczania LF to chyba 120kk ciągle, więc pod tyle się wysyła. Czy MT - bo szybsze i całościowo dziennie można zyskać na czasie i na dodatkowej fali expa - albo DT jak kto woli. Jego sprawa. Ja polecam MT + pionek + ripper + ewentualnie sonda bo nie musi być. Ewentualnie tylko pionek + mt/dt + sonda, ale z drugiej strony warto latać z bojowym i zbierać flotę czy dla samych sond, czy dla złomu z floty która jest czystym zyskiem.

Latanie bez bojowego w tym przypadku rippera zaniża maxymalne ilości statków jakie można dostać za jednym razem.

A ilość mt dt dodatkowo zmienia się w zalezności od rozwoju Tech Nadprzestrzennej + badań LF na zwiększoną ładowność.

• nie wiem czemu ma to służyć.

Odniosłem się do tematu a nie do teorii ekspedycji maksymalnej. W pełni się z Tobą zgadzam, jednak nie jest to właściwa odpowiedź na pytanie jakie zadał autor.

Cytowałem dokładnie tą wiadomość - Jeśli się nie ma, to nie ma. Lepszą opcją dla ekspedycji konta mniej rozwiniętego jest to co wskazałem, do momentu uzyskania ilości pozwalającej wysyłania dokładnie tego co napisałeś: Max z kalkulatora + LF.

• Dzięki za odpowiedzi, starałem się latać 3x po 600dt + pionier + ss + pancernik(brak lepszego statku na razie) + z kolonii rzucałem jakieś 700mt + pionier + ss + pancernik żeby cały czas było 6/6 ekspedycji i ogólnie od rozpoczęcia tematu wpadło łącznie z 500m surowców nie nadążam ich przetapiać i sporo floty 1800 krążków, 650 ow, 220 pancerników, 45k sond, 300cm, 7000lm, 400 pionierów, niestety mt jakieś 1500 i 1000 dt tylko