Argumenty przeciwko Rocktalom

• Tak jak w tytule tematu, czy mozna podac jakieś sensowne argumenty przeciwko tezie, że bez znaczenia jaką obiera się strategie gry sensowne jest tylko zasiedlenie przez rocktalów?

Artefakty załatwiają wybór technologii, wiec zostają budynki. U Kaleszów wszystkie są dosłownie bezwartościowe, u ludzi są 3 budynki na które trzeba dodatkowo tracić surowce i czas by osiągnąć poziom populacji jak u rokow. Może ktoś już na własnej skórze przekonał się o zaletach i nie żałuje ze nie wybrał roktali, tylko inna rase i dlaczego. Temat do dyskusji, jak się da :trollface:.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• 1. Gdy ktoś gra wyłącznie dla zabawy z ekspedycjami i nie obchodzi go eko. Wówczas wybór kaeleshów poprzez ich zbadany poziom będzie boostował ich technologię a więc wyciągnie większe cyferki (które są mniejsze niż boost od budynków kaeleshów, ale założenia jak napisałem). Tak samo metropolis od ludzi - ulepsza wszystkie technologie na danej planecie - drożej niż kaeleshowie ale potencjał niewyczerpanego boostu i rekordów pod ogame. Mechy mają 2 budynki +0,3% więc w teorii jeszcze lepiej.

2. Gdy ktoś wyciąga więcej surowcy dziennie niż jest w stanie przetopić (np. przy starych ekspedycjach bojowych pod pancki), to mechy przyspieszają budowę. Nie wiem czy liczy się to globalnie czy "1 sek" na budowę statku już się nie da przejść... Jeśli nie to pkt do skasowania.

3. Nano boty naprawcze od mechów. Jeśli ktoś się boi wyliczenia, zdjęcia moona na powrocie czy coś, to może rozbudować non-boty i mieć je w "zapasie". Gdyby się taka akcja zdarzyła to szybka zmiana rasy i mamy więcej statków w doku a przy jakiś gigantycznych flotach będzie się opłacać trzymanie takiej "alternatywy" do podmianki w razie czego. Kwestia tego że musimy przed dolotem agresora podmienić a nie zawsze widzimy atak.

4. Kaeleshowie i ich +pola planety.. Praktycznie w dzisiejszych czasach nic nie dają, ale zawsze coś. Zabudować i zmienić na rocktalów. Na chwilę :)

• Ciekawe argumenty, czyli wychodzi na to, że można by rozbudować wszystkie budynki ras na rozwiniętym koncie i sobie przechodzić do woli pod sytuacje. Punkty w rankingu się nie zmieniają po zmianie rasy? Druga kwestia to co sie dzieje z populacją - kasuje się czy przechodzi w inną rase i rośnie lub umiera?

Czy dodatkowe pola zostają, czy znikają po wykasowaniu kaleszy - działa jak terraformer, czy muszą być zabudowane by nie znikły?

Gdyby nie znikały to opłacało by się zacząć od kaeleszy, a skończyć na rockach tak jak ze zmianą klas.

wybór kaeleshów poprzez ich zbadany poziom będzie boostował ich technologię a więc wyciągnie większe cyferki

Tego do końca nie kumam. Myślałem że bost jest liczony od doswiadczenia rasy na planecie dla kazdej technologii, wiec przy samych rockach do wszytskich technologii mam doliczany boost od doswiadczenia rocków. Nie sprawdzałem tego, bo mam roków i po 1 rasie do testów.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Populacja umiera przy zmianie.Ale tu chodzi o budynki w takim "na dobrą okazję".
    Faktycznie, możliwe że tak jest patrząc teraz po swoich techach. Poziom rocktalów daje mi boosta też do technologii kaeleshów, co jest bez sensu dla mnie. Powinno być że każda rasa tylko swoim techom ale ok :D

Co do pól nie wiem - nie testowałem. :)

• Traci się te pola, ale punktów nie i jest zablokowany powrot przez 2d. W takim razie słabo, bo populacje trzeba odbudowac i traci się na technolgiach. Pytanie czy wybor technologii też przepada bo jesli tak, to argument skakania rasami jest lichy.

• nie ma takich argumentow co bys nie probowal i nie robil zadna rasa nie da ci tyle co roktalow surka i recykling i energia techy sa wymienne dla samych budynkow nie ma innej rasy ktora byla by lepsza

keleshowie maja niby pola planety ale jaki jest sens robienia ich kiedy nie grasz eko terraformer tez ci da pola a jak ktos juz planuje grac eko to wiadomo ze wybierze roktalow

• drugie tracisz techy juz ulozone za odlamki a pozniej zeby je znowu ulozyc takie ktore chcesz potrzeba naprawde duzo

Jak się przywraca wcześniej rozwiniętą rasę, to badania, które były wybrane dla tej rasy również zostają przywrócone. Jednak przez jakiś czas będą nieaktywne, ponieważ populacja zostaje zresetowana do 0 i trzeba będzie poczekać, aż znowu będzie spełniać wymogi liczbowe każdego z badań.

• drugie tracisz techy juz ulozone za odlamki a pozniej zeby je znowu ulozyc takie ktore chcesz potrzeba naprawde duzo

Jak się przywraca wcześniej rozwiniętą rasę, to badania, które były wybrane dla tej rasy również zostają przywrócone. Jednak przez jakiś czas będą nieaktywne, ponieważ populacja zostaje zresetowana do 0 i trzeba będzie poczekać, aż znowu będzie spełniać wymogi liczbowe każdego z badań.

Macmichael mam 15 planet, planuje przeznaczyć po jednej na mechy, ludzi i kaeleshów, a pozostałe tj 12 planet na rock'talów. Będę korzystał z badań wszystkich raz. Mechy i ludzie mają budynki podnoszące poziom badań. Chce korzystań również z ogólnego bonusu wynikającego z poziomu każdej rasy. Czy taki układ jest dobry?

Czy lepiej ustawić Rock'talów na wszystkich planetach i korzystać z badań wszystkich ras?

• Czy lepiej ustawić Rock'talów na wszystkich planetach i korzystać z badań wszystkich ras?

Myślę, że nie warto mieć innych ras, po to ten temat, bo moze się mylę. Rasy trzeba mieć tylko odkryte, a czy aktywne, raczej nie.

• Chce korzystań również z ogólnego bonusu wynikającego z poziomu każdej rasy. Czy taki układ jest dobry?

Czy lepiej ustawić Rock'talów na wszystkich planetach i korzystać z badań wszystkich ras?

Żadna z Twoich planet nie musi mieć wybranej rasy mechy, ludzi i kaeleshw, żeby badania z tych ras były zwiększane przez poziom rasy. Jak wybierzesz na planecie rocktalów i ta rasa będzie miała kiedyś lvl 100, czyli 10% bonusu do badań rasowych, to bez względu z jakiej rasy będziesz miał wybrane badania na takiej planecie, to każde zostanie zwiększone o bonus rocktala, czyli w tym przypadku 10%. Dla ekowca nie ma lepszego rozwiązania jak wszystkie planety z rocktalami.

• a czy aktywne, raczej nie.

Jeśli nie trzeba mieć aktywnej rasy dla badań to zostaje jeden argument ostatni budynek zwiększający pole zniszczeń u Mechów. Jeśli zaś trzeba to mamy odpowiedź 3 rasy plus reszta roktal.

kiedyś lvl 100, czyli 10% bonusu do badań rasowych, to bez względu z jakiej rasy będziesz miał wybrane badania na takiej planecie, to każde zostanie zwiększone o bonus rocktala, czyli w tym przypadku 10%. Dla ekowca nie ma lepszego rozwiązania jak wszystkie planety z rocktalami.

Jesteś pewien? Sprawdziłeś to? Bo nie wydaje mi się żeby tak było. To byłoby trochę bezsensu.

• Jesteś pewien? Sprawdziłeś to? Bo nie wydaje mi się żeby tak było. To byłoby trochę bezsensu.

Specjalnie dla Ciebie dowód:

Posiadam 17 planet (wszystkie z rocktalami). Na każdej planecie wybrane badanie z kaleshów jak na ss powyżej i rozwinięte wszędzie na 8 poziom, czyli 0,8% bonusu. Poziom rocktalów 69, czyli 6,9% dodatkowego bonusu.

Jakby bonus się nie doliczał to byłoby 17*0,8%=13,6%.

A jak widać jest 14,538% (13,6%*1,069).

• Jesteś pewien? Sprawdziłeś to? Bo nie wydaje mi się żeby tak było. To byłoby trochę bezsensu.

Jeszcze nie dawno twierdziłeś, że masz to ogarnięte lepiej ode mnie, a wciąż twierdze że 1/10. Poza tym co jest niby bez sensu?

Jedynie co ma sens to budynki ludzi lub mechów polepszające bonus do technologii, co mogłoby sie przydać w ulepszaniu statkow dla flociarzy zamiast eko. Dla pozostałej cześci graczy tylko roktal'owie. Tylko ze to są tak małe liczby - taki bonus od bonusu/procent od procentu, że powątpiewam w sens tej rozbudowy - stąd ten temat.

• Jeszcze nie dawno twierdziłeś, że masz to ogarnięte lepiej ode mnie, a wciąż twierdze że 1/10. Poza tym co jest niby bez sensu?

Ja nie mam jak testować teraz zmian LF bo nie mam na uni wprowadzone. Więc nie śledzę zmian. To wszystkiego nie wiem a jedynie średnio to co było na bermudzie, jednak więcej niż sądzisz.

Jak widzisz zrobiłem symulacje najtańszego zestawu budynków roktali na jednym z tematów. I to w teorii zbliżyłem się 99% do ideału więcej jednak wiem sporo więcej. I mam rozpisane resztę ras.

Poza tym co jest niby bez sensu?

Bezsensu jest nie mieć rasy i czerpać z niej bonus.

lko roktal'owie. Tylko ze to są tak małe liczby - taki bonus od bonusu/procent od procentu, że powątpiewam w sens tej rozbudowy - stąd ten temat.

Dla flociarzy taki budynek zwłaszcza dla top może te kilka procent mieć jakieś tam większe lub mniejsze znacznie i tylko .

Dla ekowców będzie dobry wybór roktal a dla floccciarzy wszystko co ulepszy im loty i statki i tyle z rozkmieniania.

narka

• więcej jednak wiem sporo więcej.

Oczywisce ze wiesz, skoto to podkreślasz tak dobitnie, każdy to widzi ;), ale podatnika FZ wciąż nie napisałeś...

te kilka procent mieć jakieś tam większe lub mniejsze znacznie

Małe procenty mało dają, a wartości trzeba jeszcze zaokraglać w dół więc może się okazać ze nawert ten bonus nic nie daje.

• Macmichael dzięki za wyjaśnienie.

1) Czyli jeśli dobrze zrozumiałem mogę mieć wszędzie Rock'talów a ich bonus będzie zwiększał bonus technologi wszystkich ras, nie tylko rock'talów?

2) Do tej pory myślałem, że bonus danej rasy zwiększa bonus technologi tylko danej rasy. Wychodzi na to, że opłaca się mieć na danej planecie rasę tylko dla jej budynków, dobrze rozumiem?

3) czy w budynki ludzi i mechów zwiększające bonusy technologi opłaca się inwestować i wybierać te rasy pod tym kontem?

• Metropolis, transformator i produkcja chipów. Pisałem o tym, że ma to sens tylko jako bonus do statków, ale nie gram flotą. Myślałem że ktoś to przeczyta i będzie zachwalał tę strategie albo ją obali z wlasnego doswiadczenia.

• Metropolis, transformator i produkcja chipów. Pisałem o tym, że ma to sens tylko jako bonus do statków, ale nie gram flotą. Myślałem że ktoś to przeczyta i będzie zachwalał tę strategie albo ją obali z wlasnego doswiadczenia.

No nie do końca mają zastosowanie tylko do statków. W opisach jest info, że zwiększają bonus do technologi na tej planecie. Jeśli dobrze to analizuje, jeśli na danej planecie masz ludzi lub mechy, a dasz głównie technologie zwiększające wydobycie, np od Rock'talów, to bonus z budynku powinien zwiększyć bonus tych technologi. Macmichael ? :)

Dla przykładu budynek ludzi Metropolis ulepsza wszystkie technologie na tej planecie.(+0,5%). Czyli np lvl 20 tego budynku da bonus do wszystkich technologi 10%.

• Testowałem te budynki, one wplywają tylko na badania a nie budynki. Po prostu ich bonus dolicza się w rachunku do doświadczenia rasy na planecie. Budynki rocków do surowców dają kilkakrotnie więcej niż bonus metropolis do badań. widać bez liczenia ze nie nadrobi się różnicy magmy z wytapianiem przez bonus metropolis do technologii. Dlatego sens tego widze tylko w statkach lub cięciu kosztów.

W kontekście do tego co mówił Macmichael o przywracaniu wybranych badań, to myśle że można by wybrać badania zmniejszające koszty normalnych badań na jednej rasie, a na rokach wszystko pod eko i sobie przeskoczyć, gdy akurat się coś drogiego buduje, ale już bez losowania i wybierania - wszystko sobie przygotować. Pod flotę przygotować mechy itd. Przeblemem jest tylko szybkość produkcji populacji, więc budynki muszą być wyskoko, a to koszty.