Zmiana zasad banowania ( won z banami za domysły )

• Witam pisze w imieniu brata bo on nie ma konta na forum.

Brat mi napisał że dostał bana za korzystanie z vpn/proxy/tor'a

Sprawa wygląda tak że w firmie w której pracuje (ja tez tam pracuje ) jest zagraniczna IP ( co ciekawe stałe ) i firma udostępnia pracownikom wi-fi do którego można się podłączyć ponieważ korzystanie z własnego internetu jest nie możliwe ponieważ nie wiem w sumie czemu ale magazyny chyba blokują sygnał. Z tego co wiem większość korporacji zagranicznych w Polsce korzysta z nie polskiego IP.

Brat odwołanie napisał i co prawda ban na 3 dni tylko ale postanowiłem to wykorzystać pisząc to tu na forum pokazując że Support bawi się w losowanie, temu bana a temu nie bez sprawdzania dokładnie o co chodzi.

Zasada banowania graczy nie może być tak jak jest obecnie bo support bawi się w zgadywanie ale zaraz do tego dojdę.

Wracając do brata. Support nakładając kare na konto miał chyba możliwość sprawdzenie czy:

a) brat kupował antymaterie z vpn by oszukać system płatności ( a wiem że nie ponieważ wiem że brat gra bez anty a po za tym IP z dublina daje anty w dolarach wiec drożej by wychodziło)

b) Czy było to jedno razowe logowanie z innego IP

c) Czy było to wiele różnych IP ( bo tor/vpn/proxy co chwile zmienia IP)

d) patrz punkt b). Skoro t same IP zgarniacze się powtarza to chyba powinno dać osobie nakładającej bana cos do myślenia.

Na lacarta też dostałem bana za Niedozwolone oprogramowanie po czym po odwołaniu ban został zdjęty po 6h bo okazało się że te niedozwolone oprogramowanie to był budzik xd

O czym to świadczy? to już zostawię wam do oceny.

W obu tych przypadkach bany były nie słuszne, Co prawda ja już nie gram ale mój ban też mnie mocno zirytował jak pewnie czasami irytuje wielu ludzi

którzy grają uczciwie a mimo to bany dostają za nic a potem muszą się odwoływać, a support potrafi na ticketa odpisać nawet po 3 dniach

Więc cichłbym zaproponować inny system nakładania kar, nie że najpierw ban z tyłka a potem weż się człowieku tłumacz.

Moja propozycja polega na tym że jak GO nie ma pewności na 100% to niech wyśle zapytania w grze do gracza by się wytłumaczył z czyności które wydają się zabronione i dał n to grczowi np 24h.

Jeżeli odpowiedz była by nie wystarczająca lub przekroczy się limit czasu ban został by nakładany.

Informcje ( wytłumaczenie się ) gracz by wysyłał normalnie na kontakt z support.

Wiem że GO może wysłać takie info do gracza w grze ( bo wysyłają jak domagają się zwrotu surowców za push xD)

Myślę że moja propozycja jest raz realna to zrealizowania przez support Team Ogame bez pytnia góry o zgode

Mój pomysł oszczędził by wielu niesprawiedliwych banów bo jak wyżej napisałem support potrafi nalozyc blokade o pólnocy ale na disco już nie łaska odpisać zaraz po banie plus na ticety odpisują latami ( jak mają czas) bo robią to jak to sami lubią pisać charytatywnie xd ( chociaż ja uważam że jak nie masz czasu to zrezygnuj z bycia GO )

I ostatnie primo, dzięki temu pomysłowi Support nie będzie się już ośmieszał :D

• Propozycja jest bardzo fajna i byłaby uczciwa względem graczy, ale jest niewykonalna. Główny problem to support. Banują na podstawie domysłów, mają układy z graczami z topki albo biorą hajs za banowanie graczy. Nie idzie się w żaden sposób odwołać. Po pierwsze nigdy nie chcą podać konkretnych argumentów do których można się odwołać i uzasadniają to "byś nie wiedział jak w przyszłości lepiej oszukiwać". Zawsze odpisują Ci gotowcami, tylko z informacją, że złamałeś zasady ale bez konkretów, czyli odpisują na odwal się. Po drugie nawet jak popełnili błąd, wszystko uzasadnisz, podasz screeny i dowody na ich błąd, nie przyznają się do błędu. Twierdzą, że "u nich wszystko widać, a Ty jesteś oszustem".

Co najśmieszniejsze jeśli masz zastrzeżenia do pracy lub uczciwości supportu, możesz zgłosić to do...uwaga...supportu. Cały support jest umoczony w układy i oszustwa, przynajmniej PL. Najlepiej znaleźć bezpośredni kontakt do temu GF i zgłosić konkretne osoby i poprosić do dochodzenie. Ale czy to pomoże, nie wiem. Team GF ma też wywalowe, aby hajs się zgadzał.

Ewentualnie na głównym forum można założyć temat, na którym zgłoszą się i wypowiedzą osoby oszukane przez support. Zobaczymy ile takich osób jest.

• Co najśmieszniejsze jeśli masz zastrzeżenia do pracy lub uczciwości supportu, możesz zgłosić to do...uwaga...supportu. Cały support jest umoczony w układy i oszustwa, przynajmniej PL. Najlepiej znaleźć bezpośredni kontakt do temu GF i zgłosić konkretne osoby i poprosić do dochodzenie. Ale czy to pomoże, nie wiem. Team GF ma też wywalowe, aby hajs się zgadzał.

Ewentualnie na głównym forum można założyć temat, na którym zgłoszą się i wypowiedzą osoby oszukane przez support. Zobaczymy ile takich osób jest.

Rocky, to ty? xD

Team ma sporo za uszami, ale jeśli zezwolimy na wybióczość banowania, to dopiero będzie syf.
    Ban za VPN - można się spierać, bo nie widzę nigdzie w regulaminie oficjalnego zapisu na ten temat. Albo źle szukam.
    Zresztą powiedz mi, jakim cudem dostałeś bana za niedozwolony soft, który był budzikiem i który w teorii nie miał żadnego wpływu na grę? No chyba że to był magiczny budzik, który dzwoni, jak wykryje atakującą flotę...

• Co najśmieszniejsze jeśli masz zastrzeżenia do pracy lub uczciwości supportu, możesz zgłosić to do...uwaga...supportu. Cały support jest umoczony w układy i oszustwa, przynajmniej PL. Najlepiej znaleźć bezpośredni kontakt do temu GF i zgłosić konkretne osoby i poprosić do dochodzenie. Ale czy to pomoże, nie wiem. Team GF ma też wywalowe, aby hajs się zgadzał.

Rocky, to ty? xD

Team ma sporo za uszami, ale jeśli zezwolimy na wybióczość banowania, to dopiero będzie syf.
    Ban za VPN - można się spierać, bo nie widzę nigdzie w regulaminie oficjalnego zapisu na ten temat. Albo źle szukam.
    Zresztą powiedz mi, jakim cudem dostałeś bana za niedozwolony soft, który był budzikiem i który w teorii nie miał żadnego wpływu na grę? No chyba że to był magiczny budzik, który dzwoni, jak wykryje atakującą flotę...

Może budzik miał wbudowane boty, albo automatyczną rękę która robiła wszystko za właściciela :D Na tym Aliexpress to teraz chińczycy wszystko opylają :D

• Jeszcze tylko dodam od siebie, że najwięksi oszuści w tej grze doskonale wiedzą, jak oszukiwać,żeby banem nie oberwać, więc pozwolenie im na tłumaczenie się jeszcze pogłębiłoby obecną patologię.

• Jest jakiś konkurs na najbardziej absurdalne tłumaczenie się z bana? :trollface:

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time

the monster has been me.”

:fa:

• Myśle, że budzik byłby w topce :trollface:

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time

• Chodziło o to ze expy mi latały 24h na dobę. Dla Supportu było to nie wykonalne wstać co 2h dla normalnego człowieka jak to napisali, wiec po prostu napisałem w oddalaniu ze wystarczy nastawić budzik na godzinę powrotu ostatniej expedycji :P Co ciekawe zdążało mi się zaspać czasami wiec nie latały aż tak cały czas tylko flota potrafiła stać z 30 min czy 1h :P I wlanie z takiej głupoty za domysły dostałem bana prema którego potem mi zdjęli ale po co nakładać takie fake bany, nie lepiej dopytać najpierw gracza?

Tak dodam na marginsie zeby bylo wsszystko jasne. Ja nie udezem w Team Supportu. Nie podważam ich kompetencji, nawet rozumiem ich ptrzenie na sprawe, ale w ni rozumiem czemu banują jak nie mają 100% pewności ? Toż to nawet prokurtura Ziobry nawet tak ni robi xD Bo Tusk już dawno by siedział :D

• Chodziło o to ze expy mi latały 24h na dobę. Dla Supportu było to nie wykonalne wstać co 2h dla normalnego człowieka jak to napisali, wiec po prostu napisałem w oddalaniu ze wystarczy nastawić budzik na godzinę powrotu ostatniej expedycji :P Co ciekawe zdążało mi się zaspać czasami wiec nie latały aż tak cały czas tylko flota potrafiła stać z 30 min czy 1h :P I wlanie z takiej głupoty za domysły dostałem bana prema którego potem mi zdjęli ale po co nakładać takie fake bany, nie lepiej dopytać najpierw gracza?

Tak dodam na marginsie zeby bylo wsszystko jasne. Ja nie udezem w Team Supportu. Nie podważam ich kompetencji, nawet rozumiem ich ptrzenie na sprawe, ale w ni rozumiem czemu banują jak nie mają 100% pewności ? Toż to nawet prokurtura Ziobry nawet tak ni robi xD Bo Tusk już dawno by siedział :D

Kręcisz, i to bardzo. Za samo wysyłanie co 2 godziny nikt bana by nie dostał. Sam tak latałem na początku swojej gry na czeskim ogame (trzy pierwsze dni spałem przytulony do laptopa), znałem też gości, którzy dosłownie łapali krótkie drzemki (30-40 minut) i grali praktycznie całą dobę. Nikt bana nie dostał. No ale ty dostałeś za logowanie co 2 godziny, jasne. XD

Kręcisz, i to bardzo. Za samo wysyłanie co 2 godziny nikt bana by nie dostał. Sam tak latałem na początku swojej gry na czeskim ogame (trzy pierwsze dni spałem przytulony do laptopa), znałem też gości, którzy dosłownie łapali krótkie drzemki (30-40 minut) i grali praktycznie całą dobę. Nikt bana nie dostał. No ale ty dostałeś za logowanie co 2 godziny, jasne. XD

To z ciebie prawdziwy ninja jest.

• Ja akurat w 100% to popieram. Wyobrażam sobie, że support mógłby dać bana za granie z pracy przez VPN, co jest przecież abusrdalne i tak jak Vader pisał da się to wszystko sprawdzić.

Sam dostałem bana na forum i bana w grze za kompletnie absurdalne i przypadkowe rzeczy, owszem - niby nie były zgodne z regulaminem, ale support mam wrażenie rozdaje po prostu bany bez weryfikacji i bez żadnej możliwości dialogu. Może i nie mają na to czasu, ale czasem jest to frustrujące, a tak jak Vader napisał - czekanie na odp supportu trwa tyle, co ban, więc nawet nie ma sensu do nich pisać.

Ogólnie albo support nie ma możliwości weryfikacji pewnych rzeczy, albo tego nie robi i zakłada, że każdy jest winny. Z drugiej strony rozumiem, ze jest tu cała kupa oszustów i krętaczy, którzy powiedzą wszystko, żeby zasłużonego bana nie dostać, więc to trochę jak z ograniczeniami prędkości na drogach - przez to, że niektórzy nie potrafią jeździć wszyscy muszą cierpieć.

• Sam dostałem bana na forum i bana w grze za kompletnie absurdalne i przypadkowe rzeczy, owszem - niby nie były zgodne z regulaminem, ale support mam wrażenie rozdaje po prostu bany bez weryfikacji i bez żadnej możliwości dialogu.

No to dostałeś za rzeczy niezgodne z regulaminem, ale i tak protestujesz, bo nie było możliości dialogu? No bez jaj. Jak w regulaminie gry pojawi się zapis, że w Ogame możesz grać tylko w dni parzyste, w różowej koszulce i śpiewając szanty, to owszem, będzie to zapis absurdalny, ale póki grasz, póty go akceptujesz. Gram z przerwami od 2005, nigdy nie dostałem bana. A wiesz, czemu nigdy nie dostałem bana? Bo przestrzegałem regulaminu i nie kombinowałem z oprogramowaniem, z pushami, z cholera wie czym jeszcze. Ale wiadomo, bany tu się dostaje wyłącznie za niewinność.

• Proszę Cię, nie wkładaj wszystkich do jednego wora. Ja też nigdy nie kombinowałem z pushami, oprogramowaniem i cholera wie czym jeszcze.

Dostałem głupiego bana za kilka ataków sondami na księżyc, nie wiedziałem, że to się liczy do zasady basha. A że zrobiłem tak na dwóch graczach jednocześnie, to dostałem od razu ponad tydzień bana.

Dla mnie absurd, ale uważaj co chcesz.

• Proszę Cię, nie wkładaj wszystkich do jednego wora. Ja też nigdy nie kombinowałem z pushami, oprogramowaniem i cholera wie czym jeszcze.

Dostałem głupiego bana za kilka ataków sondami na księżyc, nie wiedziałem, że to się liczy do zasady basha. A że zrobiłem tak na dwóch graczach jednocześnie, to dostałem od razu ponad tydzień bana.

No nie do końca absurd. Bo dla mnie to wygląda jak próba bugusingu - jeszcze do niedawna ,jeśli puszczałeś sondy przed dolotem głównego ataku było to zakazane. Z powodu buga. Wiadome wszem i wobec. Dopiero kilka / naście dni temu zlikwidowali ten zakaz bo bug ponoć został naprawiony / wyeliminowany. Więc też kręcisz. I nie było w tym nic głupiego - nieznajomość zasad nie zwalnia z ich przestrzegania.

• Nie, nie kręcę. To były normalne ataki po surowce, które dały mi parę milionów, tyle co kopalnie w 2h.

Ale widzę, że kolejny przykład, gdzie ktoś inny wie lepiej, że korzystałem z jakichś bugów o których nawet nie wiedziałem ;-)

• Nie, nie kręcę. To były normalne ataki po surowce, które dały mi parę milionów, tyle co kopalnie w 2h.

Ale widzę, że kolejny przykład, gdzie ktoś inny wie lepiej, że korzystałem z jakichś bugów o których nawet nie wiedziałem ;-)

Nieznajomość zasad nie zwalnia z ich przestrzegania. To jedno znane powiedzonko. Drugie mówi.. że jak masz bana to się nie wykręcaj głupio i nie tłumacz bo za darmo go nie dostałeś. Bo napisać można wszystko i później wymyślać historię o banach za budzik czy za klikanie myszką.

Żaden absurd, a całkowicie słuszny ban. Złamałeś zasadę basha i dostales bana, nie widze tu nic absurdalnego. Tym bardziej, ze bany za bash nie są nakładane "z automatu", tylko najpierw ktoś Cie musiał zgłosić. Regulamin jest regulaminem i nawet jesli bys wlecial tymi sondami w pustego moona to ban jest jak najbardziej słuszny. Jakbyś nie dostał, to znowu byłby płacz obrońcy, że masz znajomosci w GO :fgrin: rozumiem, ze jakbym polecial 7x niszcz i za 7 razem spadnie Ci kulka, to nie zglosisz basha bo to też tylko jeden atak wiecej i to w pustego moona? :trollface:

A cały temat dla mnie dość absurdalny, ciekawi mnie tylko to że najczęściej takie tematy wychodzą spod reki kogos, kto nie ma raczej najlepszej opinii u graczy nt uczciwosci :beaten:

• A cały temat dla mnie dość absurdalny, ciekawi mnie tylko to że najczęściej takie tematy wychodzą spod reki kogos, kto nie ma raczej najlepszej opinii u graczy nt uczciwosci :beaten:

Dokładnie, im więcej ktoś ma za uszami tym „lepsze” tłumaczenia produkuje :trollface:

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time