Witam pisze w imieniu brata bo on nie ma konta na forum.
Brat mi napisał że dostał bana za korzystanie z vpn/proxy/tor'a
Sprawa wygląda tak że w firmie w której pracuje (ja tez tam pracuje ) jest zagraniczna IP ( co ciekawe stałe ) i firma udostępnia pracownikom wi-fi do którego można się podłączyć ponieważ korzystanie z własnego internetu jest nie możliwe ponieważ nie wiem w sumie czemu ale magazyny chyba blokują sygnał. Z tego co wiem większość korporacji zagranicznych w Polsce korzysta z nie polskiego IP.
Brat odwołanie napisał i co prawda ban na 3 dni tylko ale postanowiłem to wykorzystać pisząc to tu na forum pokazując że Support bawi się w losowanie, temu bana a temu nie bez sprawdzania dokładnie o co chodzi.
Zasada banowania graczy nie może być tak jak jest obecnie bo support bawi się w zgadywanie ale zaraz do tego dojdę.
Wracając do brata. Support nakładając kare na konto miał chyba możliwość sprawdzenie czy:
a) brat kupował antymaterie z vpn by oszukać system płatności ( a wiem że nie ponieważ wiem że brat gra bez anty a po za tym IP z dublina daje anty w dolarach wiec drożej by wychodziło)
b) Czy było to jedno razowe logowanie z innego IP
c) Czy było to wiele różnych IP ( bo tor/vpn/proxy co chwile zmienia IP)
d) patrz punkt b). Skoro t same IP zgarniacze się powtarza to chyba powinno dać osobie nakładającej bana cos do myślenia.
Na lacarta też dostałem bana za Niedozwolone oprogramowanie po czym po odwołaniu ban został zdjęty po 6h bo okazało się że te niedozwolone oprogramowanie to był budzik xd
O czym to świadczy? to już zostawię wam do oceny.
W obu tych przypadkach bany były nie słuszne, Co prawda ja już nie gram ale mój ban też mnie mocno zirytował jak pewnie czasami irytuje wielu ludzi
którzy grają uczciwie a mimo to bany dostają za nic a potem muszą się odwoływać, a support potrafi na ticketa odpisać nawet po 3 dniach
Więc cichłbym zaproponować inny system nakładania kar, nie że najpierw ban z tyłka a potem weż się człowieku tłumacz.
Moja propozycja polega na tym że jak GO nie ma pewności na 100% to niech wyśle zapytania w grze do gracza by się wytłumaczył z czyności które wydają się zabronione i dał n to grczowi np 24h.
Jeżeli odpowiedz była by nie wystarczająca lub przekroczy się limit czasu ban został by nakładany.
Informcje ( wytłumaczenie się ) gracz by wysyłał normalnie na kontakt z support.
Wiem że GO może wysłać takie info do gracza w grze ( bo wysyłają jak domagają się zwrotu surowców za push xD)
Myślę że moja propozycja jest raz realna to zrealizowania przez support Team Ogame bez pytnia góry o zgode
Mój pomysł oszczędził by wielu niesprawiedliwych banów bo jak wyżej napisałem support potrafi nalozyc blokade o pólnocy ale na disco już nie łaska odpisać zaraz po banie plus na ticety odpisują latami ( jak mają czas) bo robią to jak to sami lubią pisać charytatywnie xd ( chociaż ja uważam że jak nie masz czasu to zrezygnuj z bycia GO )
I ostatnie primo, dzięki temu pomysłowi Support nie będzie się już ośmieszał