EKSPEDYCJA co dalej - top1 ponad 100 000 000 pkt

• to wal gościu astro na 40 i ślij więcej ekspedycji, co za problem?

40 level nie daje nowej ekspedycji, naucz się liczyć pierwiastek kwadratowy zanim zaczniesz się wymądrzać i obrażać ludzi.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Dalsze progi to tylko dalsza patologia, a puki są paczki to ta patologia będzie trwać. Miało by to sens jak by paczek nie było. Wtedy zbieracz czy odkrywca byli by na równi a tak mamy sytuacje gdzie na start odkrywca daje mega dużo lecz potem po przekroczeniu pewnego progu zbieracz staje się lepszy już na stałe. Jeżeli by doszło do twojej propozycji to zbieracz nigdy nie dogoni odkrywcy bo odkrywca z każdym progiem coraz więcej suty będzie przywoził a eko nie nadąży.

ale jaki jest sens w tym by zbieracz doganial odkrywce to by bylo az niesprawiedliwe w kazdej grze jaka znam to na jakim poziomie jestes jak dobrze Ci idzie zalezy od tego ile przed nia siedzisz ile poswiecisz na nia czasu a wy oczekujecie ze jeden z drugim wejdzie 2 razy w tygodniu i bedzie mial tyle surki co osoba wysylajaca expedycje co 2 godziny az zalosne owszem kazdy ma prawo do wyboru jak chce grac bo nie kazdy ma czas siedziec pol dnia lub caly na ogame ale to tez sie odzwierciedla w zyskach ......jedyna opcja to jakos uzaleznic zwiekszajac zysk dla gornikow za siedzenie na grze i operowanie czym wtedy by to bylo sprawiedliwe ...

• 40 level nie daje nowej ekspedycji, naucz się liczyć pierwiastek kwadratowy zanim zaczniesz się wymądrzać i obrażać ludzi.

Umiem i nie potrzebuje, nie widziałeś jeszcze obrażania ludzi wtakim razie, bo w żadnym zdaniu mojego poprzedniego posta cie nie obraziłem, wiec to nadrobie: nie potrzebuje w ogame tego liczyć dzieciaku, bo są od tego narzędzia, jeśli bedę potrzebował to użyje google (np https://ogame.fandom.com/wiki/Astrophysics) i sie tym zajmę. 40 lvl podałem dla przykładu wyższego poziomu, który możesz osiągnąć jeśli ci sie nudzi latanie na 13-14 ekspedycji na raz baranie. Tyle, że zrobiłem jeden błąd, z góry założyłem, że zrozumiesz aluzje do rozwoju aspektów gry kóre wspomagają klase odkyrywca, (co sie stanie jak sie dowiesz że LF kalosze dają bonus do znalezisk, o matko) więcej tego błędu nie popełnie :)

Do reszty sie nie odniesiesz? rozbudowa innych klas żeby do odkrywcy dorównały, p2w, wymyślona guildia paczkomatów? no tak, najłatwiej sie [ciach] do czegoś na co sie jest za głupim żeby zrozumieć :D

przerasta cie napisanie posta po angielsku na osobnym forum gdzie też cie wyśmieją? :trollface:

temat do zamknięcia, a swoje urojenia i marzenia trzymaj w swojej głowie :closed::graty::lool:

[mod='Ruda']Wulgaryzm[/mod]

• Taki jest sens ze GF robiąc klasy daje Ci możliwość równej gry nie zależnie od wyboru klasy. Każda klasa powinna być sobie równa lub tworzyć cos na wzór pętli, np Wojownik zabija Maga, Mag zabija krasnoluda a krasnolud zabija wojownika. W żadnej innej grze nie ma tak ze jakaś klasa dominuje nad innymi. Dlatego nie powinno się cos dodawać do jednej klasy olewając pozostałe bo to by wypaczyło równowagę sił.

Jeżeli chodzi o oogamie klasy są dobrze wyważone ale jak wcześniej pisałem tą równowagę zaburza antymateria ( paczki z surowcami) i z tym się nic nie zrobi. Aktualnie jak spojrzeć na klasy realnie to zbieracz jest dla paczkomatów, odkrywca dla całej reszty, a generał to fajne urozmaicenie. jeżeli chcesz zmieniać coś w jakiejś klasie to nie możesz patrzeć na to co dzieje się z kalasami realnie przez wpływ ludzi, paczek itd. tylko na to jak to powinno działać w teori.

Co do form życia, to bossta masz tam do każdej klasy, masz badania które zwiększają ci znalezione surowce czy liczbę statków, robiąc ładne poziomy tych badań i pomnożyć przez ilość planet możesz nawet osiągnąć 100% więcej sury czy statków które przywozisz z ekspedycji.

• zdaniu mojego poprzedniego posta cie nie obraziłem, wiec to nadrobie: nie potrzebuje w ogame tego liczyć dzieciaku

Wiesz jaka jest definicja przegrywa? Zaczynasz, obrywasz, a ripostując reagujesz jedynie agresją i jeszcze poza satysfakcją masz przeświadczenie że pokazałeś klasę.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• pewnie tak kolejny panie profesorze z doktoratem conajmniej, ale prawdziwym przegrywem jest osoba, której sie na tyle w życiu nudzi, że na siłe przedstawia ludziom swoje durne pomysły o ulepszeniu 20 letniej gry internetowej (na którą niemiec właściciel ma swój plan) dodatkowo w złym miejscu, nie potrafi odpowiedzieć na konkretne argumenty negujące jego pomysł, a na sam koniec po kolejnym przecinku - dalej płacze i wprowadza spam zamiast sie ogarnąć.

w żadnym momencie nie oberwałem, chyba tylko jedynie w twojej wyobraźni, w twoim malutkim zamkniętym świecie gry solo odkrywcą do końca życia, bo nie rozwijam tabel do samego końca i w dupie mam który poziom astro daje 15-16 czy 20 ekspedycje. To robą tylko tacy desperaci jak ty.

Do żadnego aspektu mojego podsumowania twojej durnoty sie nie odnosisz oprócz wyimaginowanej obrazy, jak dla mnie temat skończony, miłego.

żes agresje widział, panie kryzys słońce xDD

• Taki jest sens ze GF robiąc klasy daje Ci możliwość równej gry nie zależnie od wyboru klasy. Każda klasa powinna być sobie równa lub tworzyć cos na wzór pętli, np Wojownik zabija Maga, Mag zabija krasnoluda a krasnolud zabija wojownika. W żadnej innej grze nie ma tak ze jakaś klasa dominuje nad innymi. Dlatego nie powinno się cos dodawać do jednej klasy olewając pozostałe bo to by wypaczyło równowagę sił.

Jeżeli chodzi o oogamie klasy są dobrze wyważone ale jak wcześniej pisałem tą równowagę zaburza antymateria ( paczki z surowcami) i z tym się nic nie zrobi. Aktualnie jak spojrzeć na klasy realnie to zbieracz jest dla paczkomatów, odkrywca dla całej reszty, a generał to fajne urozmaicenie. jeżeli chcesz zmieniać coś w jakiejś klasie to nie możesz patrzeć na to co dzieje się z kalasami realnie przez wpływ ludzi, paczek itd. tylko na to jak to powinno działać w teori.

Co do form życia, to bossta masz tam do każdej klasy, masz badania które zwiększają ci znalezione surowce czy liczbę statków, robiąc ładne poziomy tych badań i pomnożyć przez ilość planet możesz nawet osiągnąć 100% więcej sury czy statków które przywozisz z ekspedycji.

to niech dodadza cos gornika zeby zyskali wiecej siedziac i grajac :D bo czy to krasnolud czy elf czy ciul wiec co zeby miec ten sam lvl musza mnie wiecej tyle samo siedziec przed kompem :D dlaczego osoba ktora siedzi 5h przed ogame ma miec tyle samo co osoba siedzaca 15 min ???

• Jak proponujesz jakiś pomysł to nie proponuj pod siebie tylko pod wszystkich. "To niech dodadzą cos górnikom" To nie jest rozwiązanie "COŚ"

Proponując rozwiązanie musisz brać pod uwagę wszystko, chcesz zwiększenie progów dla Ekspedycji? Jakie to będzie miało konsekwencje dla gry, dla innych klas, jak by to zmieniło grę? Co negatywnego przez to może się stać? Fajnie mieć większe zyski z ekspedycji, pomysł fajny ale zepsuł by grę jeszcze bardziej i to musisz zrozumieć. I nie pytaj jak by zepsuł grę bo podałem wiele argumentów w postach wyżej.

Co ta aktywniejszych osób odnosząc się dlaczego osoba siedząca 15 min ma mieć tyle samo co osoba siedząca 5h, podałeś nie prawdziwy, niesprawdzający się nigdy argument. Osoba aktywniejsza zawsze będzie miała więcej, po przez forming, ataki, ekspedycja to nie jest jedyne źródło surowców. Czy uważasz że osoba puszczająca tylko ekspedycje jest osobą aktywną? Sry bo ja nie, dla mnie osoba aktywna to ta co atakuje a nie pasywnie lata na ekspedycje. Górnik i Odkrywca to osoby nie grające aktywnie. Po za tym EKO Odkrywcy i zbieracza jest takie samo podstawowe. Zbieracz ma 25% więcej a odkrywca nadrobi z nawiązką na ekspedycjach te 25%.

• Możesz sobie prosić, co nie zmienia faktu, że trzeba mieć nie po kolei w głowie, by napisać, że odkrywca nie wymaga aktywnej gry. Dla każdego kto ma jakieś realne życie typu praca oraz rodzina logowanie się DZIEŃ W DZIEŃ co 1,5 h i wysyłanie po 8-10 ekspedycji jest ogromnym poświęceniem (swoją drogą na pewno nie wartym tych kilku cyferek, które dzięki temu zyskamy) Poza samą flotą lecącą aktualnie na expy trzeba jeszcze pilnować wszelkich przyśpieszeń oraz opóźnień floty, nie wspominając już o dorobku, który nasze wyprawy zdołały już w ciągu dnia zgromadzić. A zbieracz co robi w tym czasie na koncie? Nic, bo wystarczy, że zaloguje się raz na dwa dni i ześle surkę. Osobiście nie zgadzam się również z stwierdzeniem, że gra flotą jest bardziej wymagająca w kwestii zainwestowanego czasu... z prostego powodu. Flociarz gra kiedy ma czas... jeśli aktualnie w robocie gonią terminy to bierze urlop. Natomiast odkrywca by zarobić musi wysyłać expy non-stop... 7 dni w tygodniu. Jak ze dwa razy na tydzień nie wyśle to cały wysiłek na marne... zbieracz będzie miał w tym czasie większe zyski. Doświadczony gracz o tym wie.

• To jest Twoje zdanie i masz do tego prawo tak samo jak ja do mojego. Uważam że gra opierająca się tylko na ekspedycjach to gra 90% ludzi nie wyróżniających się niczym i po za top 10. O tym o czym piszesz... trzeba dodać klika niewygodnych faktów bo napisałeś prawdę, a raczej półprawdę. Wszystko zależy tak naprawdę od etapu gry w którym się znajdujesz, pkt widzenia zależy od ilości pkt. Jeżeli piszemy o nowych Uni, możesz na odkrywcy nawet i tydzień nie latać a i tak wystarczy 1 dzień ekspedycji by przegonić tygodniowe EKO Zbieracza. ) Nowe uni mam namyśli takie 1-3 miesiące ) W etapie kiedy zysk z eko dorównuje już zyskowi z ekspedycji trzeba zauważyć jak wielokrotnie wcześniej pisałem Odkrywca ma też EKO i te 25% zbieracza to dalej mniej niż zyski z EKO + odkrywca, więc tutaj dalej Odkrywca wygrywa i zrobienie sobie 2 dni przerwy od latania nadrabiasz w klika dni. W etapie gry 1kkk+ pkt tutaj zbieracz jest na równi z odkrywcą i tak TU TWOJA PRAWDA jest PRAWDA odpuszczenie sobie chociaż jednego dnia expow wiąże się ze stratami w porównaniu ze zbieraczem. Dalej Odkrywca już się nie opłaca.

Ogame to gra strategiczna, podejmujesz strategiczne wybory i wybierasz takie rozwiązania które najlepiej rozwinę Twoje Imperium. Jeżeli Wybierasz strategicznie Odkrywce na Start bo przynosi najwięcej zysków to potem strategicznie powinieneś zmienić klasę na zbieracza/generała. Lubisz latać na ekspedycje spoko, ja wole np generała, uważam tą klasę za najlepszą pod mój styl gry ale poczekaj, kurde nie opłaca mi się go używać na start Uni, strategicznie to było by harakiri, wiec jestem zmuszony grać odkrywcą i w dzień w dzień wysyłać expy i atakować, farmić aż do momentu kiedy EKO będzie lepsze od Zysków z odkrywcy.

Podbijając próg Ekspedycji zmuszacie mnie do grania ciągle Odkrywcą bo strategicznie najbardziej się by to opłacało.

Co do aktywnych graczy i odkrywcy. Ja nie mam problemu wejść na konto co 1,5h i wysalać ekspedycje. Ostatnio zostałem powołany do wojska na 2 dniowe ćwiczenia rotacyjne. Przed wyjazdem zastanawiałem się dać urlop czy grać mnie aktywnie i ograniczyć się tylko do ekspedycji. Wybrałem granie mniej aktywnie i mimo obowiązków służbowych nie miałem problemu by ekspedycji mi ciągle latały. Dlatego uważam ze granie tylko ekspedycjami to granie nie aktywne.

• Podbijając próg Ekspedycji zmuszacie mnie do grania ciągle Odkrywcą bo strategicznie najbardziej się by to opłacało.

Czyli dajmy na to gracz może (narzuca sobie, że musi) wysłac 70 ekspow dzienne. Przebijając próg ze zbieraczem w końcu może odetchnąc, lecąc na wieczne wakacje. Nie powiem, bardzo wygodna strategia, ale to rozumiem.

Mija rok czy dwa lata lub trzy, uni jest stare i zużyte. Na ekspy lataja co najwyzej multi topki lub jacyś desperaci. Top 1 przekracza 5kkk i wchodzi nowy prog np. zamiast 25k (to jest max pkt ekspedycj) bedzie mnożnik 30k. Potem dla 10kkk niech bedzie 35k, 25kkk - 40k, 50kkk - 45kk i dla 100kkk max punk. eksp to 50k. Mamy ostatecznie takie podwojenie dla starego (bardzo) uni. Może to urozmaici gre, a może przyspieszy stawianie multi, na pewno nie wywróci do góry nogami Twojej strategii.