EKSPEDYCJA co dalej - top1 ponad 100 000 000 pkt

• witam wszystkich :kawa:takie pytanie bo kazdy kalkulatow ekspedycji pokazuje opcje do 100 000 000 pkt (top1) i tylko to co jest do tego progu.... czy sa jakies progi punktowe powyzej ??

dzis przekrocze 200 000 000 pkt jako top 1:trollface: czy dalej mam zwikszac ilosc statkow do expedycji czy nie wazne ile pkt bede mial powyzej 100 000 000 juz dalej bedzie tyle samo z expedycji ?!:|

• witam wszystkich :kawa:takie pytanie bo kazdy kalkulatow ekspedycji pokazuje opcje do 100 000 000 pkt (top1) i tylko to co jest do tego progu.... czy sa jakies progi punktowe powyzej ??

dzis przekrocze 200 000 000 pkt jako top 1:trollface: czy dalej mam zwikszac ilosc statkow do expedycji czy nie wazne ile pkt bede mial powyzej 100 000 000 juz dalej bedzie tyle samo z expedycji ?!:|

Jak i gdzie sprawdzić na której się jest pozycji w rankingu ekspedycji?

• Jak i gdzie sprawdzić na której się jest pozycji w rankingu ekspedycji?

zapytaj w nowym sojuszu zanim zalożysz nowy temat na tym jakże zacnym forum. . . :D i przede wszystkim czytaj ze zrozumieniem please :D

Ale to nie on zalozyl tylko ja :P choc to nie wazne wciaz nie dal nikt zadnej odpowiedzi na temat :( ?! ......... choc w sumie jakis ranking z ekspedycja faktycznie moglby byc dosc ciekawy :P

• Ja uwazam, ze te progi powinny być przemnożone przez speed uni. Paczkomaty w godzinkę dobijaja do ostatniego progu (>10^8) na nowym uni.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• na speed uni x8 by było 0.8kkk punktów, może i za mało, ale bez przesady. Mogliby wprowadzic jeszcze jeden próg np. 30-50kkk, i ekspy razy 2 wówczas - gdy uni jest stare i są sami zbieracze i generalissimusi.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Ciekawy pomysł, też uważam, że taka zmiana była by dobra. Ponieważ jeśli serwery maja różne modyfikacje, to ekspedycje można było by w jakiś fajny sposób do tych konfiguracji dostosować.
    Może to jest dobry ruch aby dodać do pomysłów OG ?

• Progi:

0-100k

100k-1kk

1kk-5kk

5kk-25kk

25kk-50kk

50kk-75kk

75kk-100kk

100kk- KONIEC

NIe będzie więcej i ma to sens? Dlaczego? Może dlatego żeby eko prześcignęło zyski z expedycji i zmienić klasę na zbieracz/generał i się bawić?

Odkrywca jest tylko na start potem zmieniasz klasę bo eko już w późniejszym etapie gry będzie przynosić więcej zysków.

Tak dla ścisłości, gdyby nie było paczek surowców i byś miał porównać zbieracz vs odkrywce

Wiesz co wyjdzie? ze zyski z ekspedycji są adekwatne do eko w danym dziale progowym.

Czyli jeżeli masz np 50kk pkt samego eko to zysk z eko jest taki sam jak ekspedycje w progu 50-75kk

I to ma sens, ale paczki psuja balans gry dlatego jest mylne wrażenie ze odkrywca jest najlepszy.

Dlatego tez nie powinno być żadnej zmiany bo zwiększenie progów było by tylko bosstem do klasy odkrywcy.

Wiec pretensje możecie mieć tylko do tych co najwięcej wydają w grę żeby przez moment poczuć się top łan

• Dlatego tez nie powinno być żadnej zmiany bo zwiększenie progów było by tylko bosstem do klasy odkrywcy.

Może i nie powinno byc, ale wyjaśnij mi o co chodzi z tym boostem odkrywcy, przecież zwiększenie progów może co najwyżej skrócić grywalność odkrywcy jak ktoś szybko zrobi eko i przejdzie na zbieracza. Dajmy na to ze jestesmy teoretyczne w środkowym progu-tym zwiększonym x8, normalnie byłby to juz dawno ostatni próg, a wiek uni taki sam - zyski sa wiec mniejsze z odkrywcy.

Skoro paczki są i bedą, to po co w ogóle te progi sa potrzebne, wywalić w ch..re i dać maxa albo lepiej odnieść do dawnych realiów na uni i wprowadzic jakis lepszy system np wiekiem uni.

• Jedyną zmianą jaka można by było wprowadzić to dodatkowe bossty do zbieracza i generala?

Dlaczego? Ponieważ Odkrywca ma jednego ukrytego bossta, a są nim progi pkt top 1.

Dlatego jeżeli już to tez kasę zbieracz i generała trzeba by było uzależnić od pkt top 1.

Np, dla zbieracza ilość pełzaczy powinny być uzależnione od pkt top 1

a na Generale to kij go wie, może zużycie paliwa? ale to było by słabe, to może prędkość flot? zrobić progi 50% szybszy, 75% szybszy, 100% szybszy, 125%, 150,%, 175% i przy 100kk pkt top 1, 200% szybszy.

Może i nie powinno byc, ale wyjaśnij mi o co chodzi z tym boostem odkrywcy, przecież zwiększenie progów może co najwyżej skrócić grywalność odkrywcy jak ktoś szybko zrobi eko i przejdzie na zbieracza. Dajmy na to ze jestesmy teoretyczne w środkowym progu-tym zwiększonym x8, normalnie byłby to juz dawno ostatni próg, a wiek uni taki sam - zyski sa wiec mniejsze z odkrywANI

Zwiększenie progów odkrywcy nie skróci Ci czasu korzystania z odkrywcy tylko go przedłuży. Im więcej sury zdobywasz na ekspedycji tym eko musi więcej nadrabiać, przez co punkt przełączenia się z odkrywcy na zbieracza przesuwa się w czasie i w pkt.

• Może i nie powinno byc, ale wyjaśnij mi o co chodzi z tym boostem odkrywcy, przecież zwiększenie progów może co najwyżej skrócić grywalność odkrywcy jak ktoś szybko zrobi eko i przejdzie na zbieracza. Dajmy na to ze jestesmy teoretyczne w środkowym progu-tym zwiększonym x8, normalnie byłby to juz dawno ostatni próg, a wiek uni taki sam - zyski sa wiec mniejsze z odkrywANI

Zwiększenie progów odkrywcy nie skróci Ci czasu korzystania z odkrywcy tylko go przedłuży. Im więcej sury zdobywasz na ekspedycji tym eko musi więcej nadrabiać, przez co punkt przełączenia się z odkrywcy na zbieracza przesuwa się w czasie i w pkt.

ale jak ktos lubi ten styl gry to caemu nie zmniejszyc delikatnie ilosc by to wyrownac i zrobic wyzsze progi ja osobicie mam juz 200 000 000 i nie widze zadnej frajdy z tego ze czekasz az Ci sie surowce naprodukuja na planetach tylko po to by je przeslac i cos zbudowac raz na 2-3 dni zawiewa to masakryczna nuda

• Jka chcesz zwiększenia progów to raczej w druga stronę.

Tzn jak mamy pierwszy prog 0-100k to zamienic na 0-10kk :D Wtedy bardziej sie będzie opłacać w eko iść niż w ekspedycje, i analogicznie końcowy próg zamiast 100kk + zrobic 1kkk+ z tym ze 1kkk+ będzie dawał tyle co teraz 100kk + :P

Po za tym piszesz ze nie lubisz czekać na surowce z eko, to nie czekaj tylko lataj dalej na ekspedycje wtedy będziesz miał surowce z EKO + ekspedycje

• Tzn jak mamy pierwszy prog 0-100k to zamienic na 0-10kk :D Wtedy bardziej sie będzie opłacać w eko iść niż w ekspedycje, i analogicznie końcowy próg zamiast 100kk + zrobic 1kkk+ z tym ze 1kkk+ będzie dawał tyle co teraz 100kk + :P

Jesteś niekonsekwentny w tym co piszesz - mnożymy progi razy 10 czyli prawie jak speed x8 na większości uni, a potem stwierdzasz, że odkrywca nie bedzie sie opłacal. Poprzednio mówiłes że to dałoby bosta do odkrywcy rozumianego jako konieczność dłuższego trzymania, a teraz polecasz z niego zrezygnować.

Prawda jest taka ze nawet przy mnozeniu przez 10 na drugi dzien po starcie uni ekspy by dawały conajmniej połowe maxa . Nie zalezy mi na pogoszeniu klasy odkrywcy, ale jestes nieobiektywny twierdząc, jako zapewne zbieracz, ze nie warto na zaawansowanym uni gdzie gracze maja miliardy pkt dać prawdziwego bosta surowcoego odkrywcy i tchnąć w niego drugie życie dla jakiegoś progu typu 10kkk lub 100kkk. Nie wiem czemu Ci to przeszkadza.

• Mi nic nie przeszkadza, po prostu umiem dodać 2+2 :D Sam gram odkrywcą, ale potem klasę się zmienia za pomocą darmowych zmieniaczy klas które lapie się w eventach 7 dniowych. Zwróć uwagę że jak zrobisz eko które pokryje zyski z ekspedycji to i tak granie odkrywcą dalej się będzie opłacać. Dlaczego?

Zbieracz daje Ci kopa +25% do wydobycia, czyli jeżeli zbieracz miał by być lepszy od odkrywcy to te 25% musi Ci dawać więcej niż ekspy bo Eko podstawowe i na zbieraczu i na odkrywcy jest takie same. A zanim osiągniesz takie eko w którym bonus ze zbieracza (25%) przewyższy to co teraz dają ekspedycje na 100kk + To uwierz mi trzeba by było z 2 lata gry. Ludzie i tak wcześniej zmieniają kasę na zbieracza z uwagi na to że wysyłanie co dzień ekspedycji nudzi i ludziom się odechciewa grać więc wybierają spokojne kopanie lub agresywnie generała.

Dla tego nie widzę sensu zwiększenia progów ekspedycji. Więc albo je debufować tak jak napisałem w poście wyżej albo uzależnić generała i zbieracza też od pkt top 1.

• Mi nic nie przeszkadza, po prostu umiem dodać 2+2 :D Sam gram odkrywcą, ale potem klasę się zmienia za pomocą darmowych zmieniaczy klas które lapie się w eventach 7 dniowych. Zwróć uwagę że jak zrobisz eko które pokryje zyski z ekspedycji to i tak granie odkrywcą dalej się będzie opłacać. Dlaczego?

Zbieracz daje Ci kopa +25% do wydobycia, czyli jeżeli zbieracz miał by być lepszy od odkrywcy to te 25% musi Ci dawać więcej niż ekspy bo Eko podstawowe i na zbieraczu i na odkrywcy jest takie same. A zanim osiągniesz takie eko w którym bonus ze zbieracza (25%) przewyższy to co teraz dają ekspedycje na 100kk + To uwierz mi trzeba by było z 2 lata gry. Ludzie i tak wcześniej zmieniają kasę na zbieracza z uwagi na to że wysyłanie co dzień ekspedycji nudzi i ludziom się odechciewa grać więc wybierają spokojne kopanie lub agresywnie generała.

Dla tego nie widzę sensu zwiększenia progów ekspedycji. Więc albo je debufować tak jak napisałem w poście wyżej albo uzależnić generała i zbieracza też od pkt top 1.Po 2

Po 2 latach gry generala przeciez juz nawet nie ma po tym czasie na co latac :P ...... zostaje tylko kopanie a tak jak dlamnie moly by zostac jak jest choc po tym progu 1kkk moglby byc kolejny np od 2kkk pozniej od 4kkk i tak x2 sa ludzie moze ktorzy chca od nowa zaczac latac :D i wtedy heja a nie tluc sie n nowym pilnowac co by Ci kasiasty za materie po 5 min otwarcia uni zabral wszystko.....

• Dalsze progi to tylko dalsza patologia, a puki są paczki to ta patologia będzie trwać. Miało by to sens jak by paczek nie było. Wtedy zbieracz czy odkrywca byli by na równi a tak mamy sytuacje gdzie na start odkrywca daje mega dużo lecz potem po przekroczeniu pewnego progu zbieracz staje się lepszy już na stałe. Jeżeli by doszło do twojej propozycji to zbieracz nigdy nie dogoni odkrywcy bo odkrywca z każdym progiem coraz więcej suty będzie przywoził a eko nie nadąży.

• Jeżeli by doszło do twojej propozycji to zbieracz nigdy nie dogoni odkrywcy bo odkrywca z każdym progiem coraz więcej suty będzie przywoził a eko nie nadąży.

A kogo to obchodzi? Każdy wybiera swój styl gry w zależności od czasu ile może poświęcić.

Ludzie i tak wcześniej zmieniają kasę na zbieracza z uwagi na to że wysyłanie co dzień ekspedycji nudzi i ludziom się odechciewa grać więc wybierają spokojne kopanie lub agresywnie generała.

Jeżeli może wysłać dajmy na to falę ekspów dziennie czy dwie to zmieni klase.

Gildia górnicza paczkomatów i tak dostała lub dostanie potężnego kopa od formek życia, który nie jest współmierny z ekspami. Ja myśle, że jeden próg podwajający lub kilka, prowadzących ostatecznie od podwojenia w np. 100kkk to jak najbardziej sensowna rzecz. To uratuje odkrywce i serwery przed monokultura klas, wynikająca z samych paczek, a nie średniego zarobku, którego i tak nikt nie liczy jak zmienia klase.

• Myśleć to sobie możesz, jak reszta ludzi z genialnymi pomysłami na tym forum. Już ktoś pisał o przejmowaniu kont idlaków jako nowi gracze, bo mu cieżko sie od zera zaczyna na starym uni. Pisali też o botach/npc żeby zaludnić serwey i żeby było co farmić, absurd, za mało botów obecnie jest? :trollface:

Opracuj post po angielsku z dokładną propozycją i idź na angielskie forum gdzie takie propozycje są rozpatrywane i na boga skończ w końcu płakać tu o byle gówno. Na początku to nawet było śmieszne, ale w tym momencie jest to nic więcej niż żałosne.

Podbijać progi ekspedycji, bo tobie na odkrywcy sie nudzi po osiągnięciu max pułapu, to wal gościu astro na 40 i ślij więcej ekspedycji, co za problem?

Chcesz na siłe po swojemu zbalansować gre pomysłem, który gdyby jakimś cudem wszedł (i tak nikt tego bełkotu nie weźmie pod uwage na tym forum, jak już wspomniałem) to stworzy jeszcze większe przepaść między klasami. Kolejne progi ekspedycji nie są potrzebne, bardziej jeśli miałbym drążyć w tym temacie to przystałbym na pomysł Vaderka, w którym to reszte klas uzależnilibyśmy od top 1 (np bonusem z wydobycia skalowanym tak jak pułapy exp, a u generała może nie samą prędkością jak mówiliście ale "remontem generalnym" wszystkich statków), a nie jeszcze dawali kopa odkrywcy na dłuższą mete.

Tyle, że zarówno ja, Vader jak i ty to sobie możemy myśleć i przystawać i kombinować, a niemiec ma nas w dupie, wiesz dlaczego?

Z racji prostego mechanizmu p2w, który to właśnie niemiec wymyślił. Walisz odkrywce grasz 2-4 miesiące dopóki nie rozbudujesz eko i nie masz kopalni na ładnym poziomie, a potem zmieniasz na którąś z pozostałych klas zależnie od stylu gry.

Gildia górnicza paczkomatów i tak dostała lub dostanie potężnego kopa od formek życia

Żadna gildia górnicza paczkomatów, bo to są jednostki (2-3 niedowartościowane życiowo elementy na serwer) które mają presje na bycie kimś, więc nie rób sobie już jaj.