MALCZU MISTRZ OGAME-SERIA na YT

• W tym odcinku wysłałeś atak na idlaka nie skanując go przed tym. Nie możesz tak robić bo często mimo, że ktoś jest nieaktywny długi czas to może nadal mieć obronę na planecie. Być może skanowałeś go innym razem ale w filmiku instruujesz jakie planety można atakować (I) i nie mówisz nic o skanowaniu :)

No i Ogame się czyta "Ogejm"

Pozdro

• W tym odcinku wysłałeś atak na idlaka nie skanując go przed tym. Nie możesz tak robić bo często mimo, że ktoś jest nieaktywny długi czas to może nadal mieć obronę na planecie. Być może skanowałeś go innym razem ale w filmiku instruujesz jakie planety można atakować (I) i nie mówisz nic o skanowaniu :)

No i Ogame się czyta "Ogejm"

Pozdro

Dziękuję .I właśnie po to jesteście wy forumowicze ,żeby mnie poprawić . napisz może jak się skanuje dobrze -tutaj chętnie się nauczę i przeczytam-Nie jestem Wszech-Wiedzący. Dziękuję za info:D Już wiem Sondami Szpiegowskimi trzeba skanować elo thx :P

• Malczu, nie inwestuj w obronę na matce, bo naprawdę czeka Cię jej porzucenie o ile planujesz grać dłużej niż 2 lata.

No chyba że chcesz ją zatrzymać ze względu na sentymenty - ale wierz mi, sam do tego dojdziesz by ją porzucić - a im wcześniej to zrobisz tym lepiej, bo małe straty

Ile pól mają Twoje planety ? Bo z porzuceniem matki jest tak, że Planetą Matką zostaje następna kolonia.

• Biorąc pod uwagę, że teraz w każdym evencie za logowanie dają darmowe dopalacze do pól planety, a dodatkowo można je ze sobą łączyć... ja bym się wstrzymał z opinią, że na 100% czeka go porzucenie matki. Poza tym na początku gry jakaś tam obrona na planecie się przydaje.

• Kiedy zaczynasz grę na nowym uni tak jak 1k innych graczy wtedy obrona jest potrzebna bo każdy chce twoje surowce na obecnym stanie uni nic mu nie grozi bez obrony. Więc wal wszystkie surowce w kopalnie.

• Biorąc pod uwagę, że teraz w każdym evencie za logowanie dają darmowe dopalacze do pól planety, a dodatkowo można je ze sobą łączyć... ja bym się wstrzymał z opinią, że na 100% czeka go porzucenie matki. Poza tym na początku gry jakaś tam obrona na planecie się przydaje.

Na matce ma 193 pola. Jeżeli ktoś zamierza mocno rozwinąć eko to nawet dopalacze i terraformer będą niewystarczające.

• Wiadomo warto jest mieć ich jak naj więcej. Ale nie tu jest problem , jego obecne planety leżą w zatłoczonym uni więc warto zmienić matkę na wolne uni no i oczywiście KLASA ODKRYWCA dla lepszych planet

• Mniejsza o planety bo przy silnym eko zmiana planety to mały pikuś. Na początku gry najlepiej mieć klasę Odkrywca która daje ci w czasie expedycji między 10 a 30kk surowca flotę i oczywiście pola wrakowe , które możesz recyklerami zbierać zamiast znikome pole zniszczeń

• Nie Planuję na razie ,Porzucić Planety Matki. Dzięki za info

najlepiej mieć klasę Odkrywca która daje ci w czasie expedycji

Moze w nadchodzących nagrodach będzie zmiana klasy za free. Proponuje wziac odkrywce i nagrac odcinek o porzucaniu wszystkich planet, opowiadając przy okazji bonusie do pól planet jaki ta klasa daje.

To byłby taki odcinek przestroga -

jak nie budowac imperium na glinianych nogach!

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Zgadzam się z przedmówcami, że porzucenie małych planet i zasiedlenie większych to dobry pomysł. Zwłaszcza na wczesnym etapie gry. Oczywiście trzeba do tego mieć Odkrywcę na podorędziu. Jednak z drugiej strony przymusu żadnego nie ma. Gra powinna sprawiać przyjemność, więc skoro mówisz, że podoba Ci się tak jak jest, to spoko. Każdy gra jak chce ¯\_()_/¯

• Warto na początek wiedzieć, że jak skończa się pola na planecie, to nie mozna wybudować już żadnego budynku, no chyba że FŻ. Odpowiem inaczej,

Odkrywca jest dla budowy imperium jak Vader, na początku niezbędny, acz w koncu trzeba sie go pozbyć.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Bardzo przyjemna seria, można z sentymentem powspominać własne początki :) Czekam na kolejny odcinek 8)

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time

the monster has been me.”

:fa:

• Wiesz jak byś Mistrzu skasował konto i zrobił nowe z odkrywca to w 2 dni zrobisz x3 pkt niż teraz masz :P

Grasz na servie gdzie top 1 dawno przekroczył 100 mln pkt. \Wic jedna expa ( oczywiście przy odpowiednej ilości DT) daje Ci 120m Mety :P to jakoś 120x więcej niż zbieracz teraz Ci daje.

Obronne budujesz proporcjonalnie to tego co masz na planecie by zniechęcać przeciwników a nie po to by się obronić. Głownie Obrone buduje się by strzegły satelitki/pelzacze.

Mianowicie jeżeli masz zbudowane np 2000 satelit to 2000 stelit przy PZ dajmy 80% bo nie wiem ile u was jest wiec daje maksa to koszt budowy tych satelit to 4kk krisu, czyli jak by Ci ktoś to chciał zniszczyć może zyskać 3kk krisu. Wiec budujesz taka oborę by nie opłacało mu się lecieć na te 2k sateli czyli np 10 tys WR. zeby zniszyc 10k WR to trzeba dac taka flotę gdzie dex przewyższa zysk 3kk krisu.

Co innego jeżeli chcesz magazynować surke na planecie zamiast na moonie. Ja zawsze robię tak ze 1kkk WR na 500 mln sury na planecie.

Z tym co masz aktualnie dalsza inwestowanie w obronę mija się z celem. Same plazmy które masz już by starczyły zeby nikt puki co na obecnym etapie na Ciebie nie lecial.

Ale większość graczy gra odkrywcami wiec będą mieć Cie gdzieś, po co atakować gościa który ma na planecie 1kk surki skoro na ekspedycji zyskuje 120kk, wiec raczej nikt Cie atakować nie będzie.

Fajnie ze masz własne zdanie, ale warto posłuchać graczy którzy wytykają Ci błędy bo maja dużo racji, z czasem jak poznasz gre sam zrozumiesz ze oni wszyscy dobrze Ci radzili.

Moja rada?

Skasuj te konto zrób nowe.

Ustaw odkrywce

Odkryj technologie astrofizyki i ja rozwijaj.

Odkryj statek pioniera który zwiększa ekspedycji odkrywcy x2 ( chociaz sam odkrywca daje x10 zyskow z ekspedycji w porównaniu ze zbieraczem czy generałem)

Wysyłaj ekspedycje tyle ile możesz rozdzielając sitaki na równo, czyli masz 12 mt? i 4 sloty ekspedycji? wysci 4 ekspedycje po 3 mt.

Olej eko obrone itd, zyski z ekspedycji przeznaczaj w budowe Duzych Transportowcow i fabryke Nanitow.

Zbuduj Nanity min do poziomu 6-7 tak by DT budowal sie 1s

Budujesz cały czas DT aż do momoentu kiedy wszystkie sloty ekspedycji będziesz miał 3200 DT i 1 pionier ( ewentualnie tez 1 najsilniejszy statek )

Gdy to osiagniesz wtedy wywalasz nowe surowce w co chcesz.

W małych ilościach mt czy DT musisz pamiętać by nie posyłać Cm'ow z mt i panckow DT, ponieważ pancki maja szybkie działa na DT a Cmy na MT wicc gdy spotkasz piratow/obcych tracisz cala ekspedycje. Ale jak pisalem w malych ilosciacvh jak juz bedziesz mia np sklad 100 Dt 1 pionier to mozesz tez pancka wyslac po to by odkryc bombowca.

Ekspedycje daja CI mozliwosc znajdowania statkow ktorych nawet nie masz odkrytych. Czyli Np wyślesz Cm 1 możesz znaleźć krazka, wyslesz krazka mozesz znalesc pioniera, wyslesz pioniera mozesz znalesc OW itd.

Wyszlo nowe UNI, masz okazje zaczac od nowa na rownych szansach z innymi i wybrac odkrywce.

Nie pamietam z twoich filmikow czy masz formy zycia na tym uni ale jezeli nie polececam zagrac na najnowszym UNi poniewaz formy zycia to nowosc w ogame, nowe badania nowe budynki itd.

• Jeżeli Malczu będziesz chciał z ciekawości i dla żartu zakosztować Form Życia, to zapraszam Cię na uni68, stare uni i dość puste uni, więc małe szanse że będziesz miął natrętów kolo siebie.

Podeśle Ci surowce na rozwój, tyle, że nie nadążysz z klikaniem i będziesz zarywał nocki :P

Nie ma przymusu na stałą grę na u68...pobawisz się, oblukasz FŻ (Formy Życia) i jak Ci się znudzi to skasujesz konto...i wcale nie będziesz musiał zrezygnować z gry na Earth bo spokojnie ogarniesz jedno i drugie.

Ale pamiętaj, że jak zalogujesz się na u68, to zanim COKOLWIEK klikniesz, napisz mi wiadomość z kordami i czekaj na mój transport..wtedy legalnie mogę na start wysłać Ci 100.000 surki i tak x5 co tydzień :) - choć jeszcze się upewnię, co do legalnej pomocy jak to wygląda.

Oczywiście nie namawiam na siłę, ale F.Ż napewno Ci się spodobają - choćby dla samego zapoznania się z badaniami, jakie proponują..bo to czeka Cię na Twoim serwerze heheh