Element losowy w galaktykach/ Grze. Wprowadzenie dynamiki w grze

Prace techniczne (07.04.2025) Blokada ataków będzie aktywna w godzinach od 04:30 do 10:00.

• Witam

Mam taką ogólną propozycję, ponieważ moim zdaniem na serwerach wieje straszną nudą. Mam taką propozycję, czy nie można by było trochę ożywić gry poprzez wprowadzenie losowego elementu jakiego?

Przykłady:

- Losowe ataki np z 5-godzinnym wyprzedzeniem coś w stylu "obca nam rasa atakuje, nasze system wykryły wroga i szacunkowy raport jednostek atakujących". Szczątki są zbędne ale np z takiego ataku mogło by coś dropnąć, jednostki z przybliżającą chwilą ataku byłyby coraz bardziej ujawniane :)

- Np bonusowe eventy w układach, galaktykach , np asteroidy z kryształem, które lądują w losowym układzie na losowej planecie, oczywiście komunikat z wyprzedzeniem.

- Można by wprowadzić element "Słońca-energii" w układach, takie słońce miało by swoją żywotność, byłyby cykle do powstawania itp

- Można by doprowadzić do interakcji między graczami na ekspedycjach, w końcu to obszary nieznane, do starć, itp

- Można by także wprowadzić technologie do konkretnych statków oraz systemów, tzn np do statków krążowników, także do systemów obronnych. Takie technologię można by odkrywać w rożnych przestrzeniach, jako "tajne plany badań, nacji X" takie parametry byłyby ukryte dla raportów szpiegowskich.

- Wprowadzenie dowódców floty lub obrony planety, który podnosiłby niektóre parametry a niektóre np obniżał, można by ich wystawiać do "bitew"

- Wprowadzenie czynnika losowego w starciach na planetach, księżycach, wybór taktyki, rozkazów przed wysłaniem floty do ataku, od niej były zależne różne parametry potem podczas starcia.

Co sądzicie ? Dla mnie gra jest strasznie monotonna i przewidywalna :)

• Wszystkie w/w pomysły nie są dla mnie atrakcyjne.
    1. Gonitwa przed atakiem niespodziewanych obcych - taka rozrywkę dają nam inni gracze :)
    2. Lądowanie asteroidy z surowcem na planecie ? - wywoływanie niechcianych ataków na innych graczach, z którymi masz dobry stosunek czy są sojusznikami.
    3. Każdy US ma tzw. swoje słońce i miało by to słońce się wypalać, przez co produkcja energii by tak spadała. Są tzw. dopalacze z energią i to wystarczy.
    4. Taka interakcję mamy już od obcych czy piratów.
    5. Taka możliwość dają FŻ.
    6. To tez już jest.... dodatkowi członkowie sztabu.
    7. Wyborem taktyki jest to jaka flotę wybierasz do ataku, czym lecisz.

Sądzę, że powinieneś zmniejszyć dawkowanie lub samego dostawcę.

• Jak dla mnie mogą być losowe planetoidy ale z antymaterią. Oczywiście takie co nie wybuchają przy uderzeniu (w końcu to anymateria), tylko zasilają portfel konta. Chętnie też przygarnę losowe dopałki, które znikąt losowo włączają sie na planetach. Można tak pierdzielić dalej... a formy zycia same się nie ogarną.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis