Zaokrąglanie ilości surowców wymaganych do wybudowania budynku w dół.

• Jak w temacie, patrzę ile potrzebuję surowców np na budowę kopalni kryształu 41 lvl. Na czerwono jest napisane 7 Mld metalu i 3 Mld kryształu, wysyłam flotę z surowcami. Jakie moje zdziwienie gdy okazuje się że kryształu potrzeba dokładne 3.507.603.929, a ta wartość pojawia się dopiero po najechaniu na ikonę kryształu w okienku kopalni kryształu. Na czerwono wartość była zaniżona o przeszło 500 milionów surowców!!!

To samo kopalnia deuteru 42 lvl, na czerwono napisane że potrzeba 3 Mld metalu i 1 Mld kryształu, a tak naprawdę potrzeba 3,731 Mld metalu oraz 1,244 Mld kryształu. Tutaj różnica na metalu przeszło 700 milionów i kryształu 244 milionów!

Poprawcie to! To tylko wprowadza graczy w błąd.

• Mnie też to wkurza, ale nauczyłem się (bo to chyba jedyne rozwiązanie) dodawać 1mln każdego surowca potrzebnego do wykonania zaplanowanej wcześniej budowy, badania

Najwyżej transport wróci z resztkami surki. ¯\_(ツ)_/¯

• z tego co wiem to zawsze pokazywało tylko "początek" potrzebnych surowców. żeby wiedzieć ile dokładnie trzeba było najeżdżać myszą na ikony surowców, więc to żadna nowość i błąd?

druga rzecz to zainstaluj AGR i będzie Ci pokazywać co do jednostki

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Mnie też to wkurza, ale nauczyłem się (bo to chyba jedyne rozwiązanie) dodawać 1mln każdego surowca potrzebnego do wykonania zaplanowanej wcześniej budowy, badania

Najwyżej transport wróci z resztkami surki. ¯\_(ツ)_/¯

Hah, robię tak samo.

Niestety jest to denerwujące..

SPIN DOKTOR pomysł ok... O ile GF zastosuje funkcje zaokrąglij w górę :) bo jakby dali 3,5 to (w cytowanym przypadku) i tak by brakło i przy założeniu, że jesteśmy powyżej poziomu magazynów to musimy wysyłać surke jeszcze raz.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• powinno być "M" a nie małe "m"

Słusznie. Małe m oznacza tysięczną część surowca, co jest bez sensu. Widać, że programiści GF nie znają się nawet na notacji pamięci komputerowej: kB, MB, GB, TB, PB, ... Jak już wprowadzają zapis skrótowy, powinna być możliwość ustawienia istotności przybliżenia. Wyświetlanie 4 cyfr to minimum jakie powinno być spełnione. Rozumiem, że potrzebują miejsca na 2 "surowce", ale nie musieli z automatu zmieniać zapisu w każdym miejscu. Ciekaw jestem jak czuliby się gracze, gdyby punkty w statystykach zaczęły pokazywać się w takie samej formule...

10^3 - k

10^6 - M

10^9 - G

10^12 - T

• z tego co wiem to zawsze pokazywało tylko "początek" potrzebnych surowców. żeby wiedzieć ile dokładnie trzeba było najeżdżać myszą na ikony surowców, więc to żadna nowość i błąd?

druga rzecz to zainstaluj AGR i będzie Ci pokazywać co do jednostki

tak ale wczesniej bylo w milionach pokazywane teraz w miliardach

w przypadku opisanym w pierwszym poscie pokazaloby 3,507mln a teraz pokazuje 3mld, wcześniej to co nie bylo widoczne mozna bylo w wiekszosci przypadkow pominac bo zanim flota doleciala z surowcami to to z wydobycia sie uzupełniło

podobna sytuacja jest w badaniach pokazuje potrzebne 2mld po najechaniu 2,722mld

• wcześniej to co nie bylo widoczne mozna bylo w wiekszosci przypadkow pominac bo zanim flota doleciala z surowcami to to z wydobycia sie uzupełniło

"W większości" czyli nie zawsze dlatego przez tyle lat można było się nauczyć.

Jak miałeś pecha to niestety brakująca surka się nie wydobyła. Jak raz mi brakło 1k metalu to szybko nauczyłam się nie oglądać tak potrzebnych surowców.

• Po co wprowadzacie takie zaokrąglające się gówno do gry? W poprzedniej wersji miałem elegancko co do jednostki surowce pokazane, mimo, że w miliardach w żaden sposób nie przeszkadzały ani nie nachodziły na siebie a było jeszcze sporo miejsca zapasu na tekst. Teraz mam M, MLD i muszę za każdym razem najeżdżać kursorem żeby zobaczyć ile surowców muszę wysłać żeby coś wybudować. Tragedia to jest i nie mogę tego ustawić, spierdolili a wcześniej dobrze było. Czy w tą grę już nie da się grać bez nakładek i addonów przeglądarkowych? :P

surowce.png

Tak było wcześniej ja się pytam co w tym było złego?

A jak to się [ciach] teraz ciężko kopiuje do notatnika [ciach] żeby mieć podgląd ile się ma realnie surowców by wybudować lvl wyżej kopalnie. Pewnie teraz każdy w windows 10 "wpisz tu wyszukiwane słowa" - notatnik, ogame - kopiuj, wklej do notatnika, okej a więc [ciach] tyle mam surowców.

Moderator Ruda:
    Wulgaryzmy

• Ale drogie Koleżanki i drodzy Koledzy, postawcie się w sytuacji paczkomatów! Oni mają surowce w biliardach o ile nie w tryliardach, więc im te zaokrąglenia są na rękę. Po co im widzieć tą końcówkę ileś tam mln czy mld surki?! :D

Oczywiście przychylam się do tego, że nie potrzebna była ta zmiana! Ale jak to bywa w tej grze, po co zrobić coś pożytecznego (jak np. porządek w rankingu, aby poprawnie wskazywało ilości pozycji wzrostu czy spadku) i to naprawić, jak można zepsuć coś co się świetnie sprawdzało ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Pewnie tak, ale to jak już to można przyjąć jakieś skróty krotności liczb ogólnie obowiązujące, a nie takie z czterech liter byle Polska nie zginęła!

Ja teraz np. na jednej planecie metalu mam: 59.98m :D - co to ma być 59,98 metra czy miliona czy mamy czy może jeszcze inne określenie? Wiem, że się może czepiam, ale drażni mnie to trochę i mi się nie podoba!

Takie jest moje subiektywne zdanie ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein