Napęd nadprzestrzenny w bombowcu.

• Taki psikus, jeśli zbadamy napęd nadprzestrzenny do 8 poziomu przed 5 poziomem impulsowego (który to impulsowy jest wymagany do bombowca) to mimo wszystko bombowiec się nie odblokuje. Należy dodać, że pozostałe wymagania bombowca mam spełnione. Fajnie jednak by było, gdyby ten nadprzestrzenny odblokowywał bombowca :) Nie wiem jak ma się sytuacja z pozostałymi statkami, które zmieniają napęd.

• No ale żaden psikus, masz określone PODSTAWOWE badania do odblokowania statku, a zmiana napędu następuje po jego odblokowaniu i nie ma nic wspólnego z tym, co trzeba zbadać, aby odblokować statek...

• Ja uważam, że to ważna informacja, która potwierdza, że wszystkie gałęzie drzewka łączące się bezpośrednio ze sprawdzanym elementem muszą być aktywowane bez wyjątków (można nie mieć fabryki robotów, ale stocznię trzeba). Autor tematu na pewno rozumie ten ciekawy malutki niuansik i dobrze, że o tym informuje.

• "Bombowiec będzie latał z większą prędkością i będzie wyposażony w napęd nadprzestrzenny, jeżeli tylko napęd nadprzestrzenny zostanie rozbudowany na poziom 8."

czyli w bombowcu zostanie zamontowany napęd nadprzestrzenny zamiast impulsowego, co powinno jednak technologicznie umożliwić produkcję tegoż bombowca.

• czyli w bombowcu zostanie zamontowany napęd nadprzestrzenny zamiast impulsowego, co powinno jednak technologicznie umożliwić produkcję tegoż bombowca.

w żadnym razie... Drzewo technologiczne jasno mówi, że do możliwości budowy bombowca potrzebny jest impuls. Za to, by ten LATAŁ szybciej trzeba minimum 8 nadprzestrzennego. Także żaden błąd... To tak samo jak z małymi transportowcami, czy recami. I jedno i drugie lata na innym napędzie, niż spalina, gdy ten (impuls/nadprzestrzenny) jest na odpowiednim poziomie, ale do obu by móc je budować potrzebujesz zbadać spalinowy a nie tylko impuls czy nadprzestrzenny........

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Nie chcę otwierać/zakładać nowego tematu bo chodzi mi o prędkość statków, a temat wydaje się podobny :)

A mianowicie chodzi o prędkość Okrętu Wojennego i Niszczyciela.

Moje okręty wojenne mają prędkość 55.000

Niszczyciele mają prędkość 27.500

Czyli dokładnie połowę. Czyli wysyłając OW 200 układów dalej, lot zajmie 19m 20s.Więc wysyłając na tą samą odległość Niszczyciela (który jest 2 razy wolniejszy) lot powinien zająć 38 m 40 s

Jednak tak się nie dzieje. Okręt Wojenny leci dokładnie 19m : 21s a Niszczyciel 27m : 20s

Skoro całkowita prędkość Niszczyciela jest o połowę mniejsza, to dlaczego nie dociera on w to samo miejsce 2 razy później?

Nie to żebym narzekał...:trollface: tylko taka myśl mnie naszła

No mam jeszcze jedno pytanie. Nie związane z tym tematem, ale jak już tu jestem to zapytam. (nie zakładając nowego tematu)

Chodzi o "przechwytywanie sond" (szpiegowskich)

Wszyscy znamy te raporty że ktoś nas szpiegował i zawsze jest w tych raportach, np.. "szansa na przechwycenie sond 30%"..

szansa na przechwycenie sond 70%, szansa naprze... itd...

A co jeśli będzie "szansa na przechwycenie sond 100%"

Czy to znaczy, że sondy "przeciwnika" zostaną u mnie? (oczywiście wysyłając mu odpowiedni raport?)

• Skoro całkowita prędkość Niszczyciela jest o połowę mniejsza, to dlaczego nie dociera on w to samo miejsce 2 razy później?

Czas lotu jest odwrotnie proporcjonalny do pierwiastka kwadratowego prędkości. To nie jest taki prosty wzór jak w ruchu jednostajnym prostoliniowym, który znamy z zajęć fizyki.

19m20s * sqrt(2) = 27m 20s

• A co jeśli będzie "szansa na przechwycenie sond 100%"

Czy to znaczy, że sondy "przeciwnika" zostaną u mnie

Zestrzelone będą na 100%. Będziesz mógł sobie zebrać z nich złom. :D

Czyli wysyłając OW 200 układów dalej, lot zajmie 19m 20s.Więc wysyłając na tą samą odległość Niszczyciela (który jest 2 razy wolniejszy) lot powinien zająć 38 m 40 s

Zodiak

• układami:

CzasUkl = 10 + 35000 / ProcentPredk * sqrt (( 2700000 + Dystans * 95000) / Predkosc )

• Wzory