FAQ Form Życia - zbiorczy temat pytań

• Hej wszystkim,

Prosimy aby ten wątek posłużył do zadawania wszelkich pytań lub przekazywania opinii, jakie macie/nasuwają się Wam w związku z aktualizacją Lifeforms.
    Jak zaznaczono, pytania zebrane w tym wątku mogą zostać wykorzystane w naszym następnym filmie instruktażowym, więc nie krępujcie się! 8o

• Na razie to z całym szacunkiem, ale na serwerze testowym form życia to żeby cokolwiek można było powiedzieć o nowościach, to trzeba ładnych kilku tygodni rozwijania konta od zera żeby w ogóle móc coś sensownego z tymi nowościami porobić, klikam już 4 dzień i szczerze mnie to znudziło, bo póki co to w 99.9% to jest stare ogame i wygląda na to, że dojście do etapu testowania nowości form życia zajmie kolejne kilka tyg intensywnego rozwijania konta, wtedy może konto zacznie dostarczać na tyle odpowiednie ilości surowców, ze będzie można ocenić co to w ogóle są te formy życia, ja osobiście straciłam zapał i myślę, że takich jak ja osób jest więcej. Każdy z graczy ma na pewno jedno lub więcej kont które wymagają czasu a kolejne rozwijanie tygodniami zwykłego ogame mija się z celem.

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• No właśnie w sumie nasuwa się takie pytanie dlaczego GF poszło w stronę "faworyzowania" rozwiniętych graczy i uni zamiast pójść w stronę skalowania co w sumie byłoby chyba trudne do zrealizowania.

Powiedźmy ktoś z kopalniami x miałby bonus rzędu większego od gracza z kopalniami xx, gdzie finalnie x < xx zysku :)

• Wszystkie posty niezwiązane z tematem zostały przesunięte do tematu o wersji 9.

Proszę nie spamować, nie odpowiadać na zadanie tutaj pytania. Bo jak sam tytuł wskazuje są one kierowane do twórców gry.

Jeżeli ktoś ma pytania na które mogą odpowiedzieć inni proszę je zamieszczać w odpowiednim dziale.

• To ja mam parę pytań, dotyczyć one będą Rock'Talów bo tylko nimi grałem na Bermudzie.

1) Premia klasowa czyli 6 badanie poziomu 3 ma dać premię w wielkości +0,2% na poziom to znaczy, że produkcja kopalni, produkcja energii, prędkość transporterów, przestrzeń ładunkowa a także ilość Pełznaczy, Bonus Pełzaczy i przeładowanie Pełzaczy będzie się zwiększał ? Pytam bo na Bermudzie nie dane mi było dojść tak wysoko z badaniami żebym mógł sam to przetesotwać

2) Czy ograniczenie bonusu od Pełzaczy nadal będzie wynosić 50% czy zostanie zniesiony - jeśli tak to to wspomniany wyżej bonus klasy dla Pełzaczy nic nie będzie znaczył dla większości rozwiniętych kont na istniejących serwerach , poza tym badanie 1 poziomu 3 (moduł kryształów jonowych) również nic nie da

3) Jaka jest podstawa do obliczania premii z badania 1 poziomu 3 (moduł kryształów jonowych) - bo nie jest to ani % od wydobycia kopalni ani % od wydobycia samych Pełzaczy.

3) Jaka jest podstawa do obliczenia premii technologicznej za zbierana doświadczenie PD. Powinna być liczona od wydobycia kopalni jak każdy inny bonus a nie jest (bynajmniej tak wychodzi z obliczeń które przeprowadziłem na Bermudzie)

• posiadam 4 planety, każda planeta zamieszkana przez inna rasę, czy technologie każdej z nich wpływają na siebie ? czy tylko mają efekt na planetach zamieszkanych przez daną rasę?

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• forma życia Mech posiada budynek High-Performance Transformers w/g opisu zwiększa on produkowaną energię na planecie ( Wysokowydajne transformatory kilkakrotnie zwiększają produkcję energii przez Mecha. Głównie zwiększają wydajność wielu miejsc zaopatrzenia w energię. Ale jednocześnie Mecha używają ich również do wzmacniania międzygwiezdnej transmisji sygnału. Dzięki innowacyjnym metodom budowy nie wpływa to jednak negatywnie na ich zdolność do dostarczania energii do procesów produkcyjnych. Wysokowydajne transformatory również prawie nie wytwarzają ciepła odpadowego, dlatego nie trzeba ich schładzać, a tym samym oszczędzać energię), ale po jego wybudowaniu do levelu 4 energii zmalało mi z 419 do 391, pytanie, albo ja zle rozumiem działanie tego budynku, albo on odejmuje energię a nie jej dodaje

Energy bonus % Energy Balance
    2 2 0.6 -88 106
    3 3 0.9 -138 56
    4 4 1.2 -194 0
    5 5 1.5 -255 -61
    6 6 1.8 -321 -127
    7 7 2.1 -393 -199
    8 8 2.4 -472 -278
    9 9 2.7 -558 -364
    10 10 3 -651 -457
    11 11 3.3 -752 -558
    12 12 3.6 -862 -668
    13 13 3.9 -980 -786
    14 14 4.2 -1.108 -914
    15 15 4.5 -1.247 -1.053
    16 16 4.8 -1.397 -1.203

• czyli żeby to miało sens to wpierw trzeba wysoko rozwinąć fuzyjną i słoneczną tak ?

• Proszę o oficjalną odpowiedź czy badania Lifeform Technologies działają poprawnie na całe konto, czy wciąż obecne są błędy w mechanice.

Jeśli działanie jest zgodne z zamysłem, błędne są opisy:

Właśnie na jednej z planet Mecha, ukończyłem na poziom 15 Plasma Drives

Na innej z planet nie ma żadnego boostu do prędkości statków:

Na screnie widoczna inna z planet Mecha (z Plasma Drives na poziomie 11 - badania się nie sumują) oraz planeta Rocktal z której wysyłałem statki.

Na planecie Mech efekt pokrywa się z badaniami TYLKO Z TEJ PLANETY, tak samo na Rock'tal

Opis badania Plasma Drives (zgodnie z wykładnią oficjalną) nie ma dopisku "on this planet" czyli powinien działać na wszystkich planetach, a tak nie jest.

"Researching the Plasma Drive increases the speed of all ships (excluding Deathstars) with each level."

Czy jest szansa żeby gdzieś pojawiła się oficjalna odpowiedź na to?

Od początku testów LF zwracam na to uwagę i jestem zbywany tekstem "że LF Techs działają globalnie na konto", przy czym osoby odpisujące mi w ten sposób chyba nawet nie spojrzały na liczby które potwierdzają moje słowa

Czas najwyższy się przyznać do błędu i zacząć pracować nad rozwiązaniem tego skoro gra jest już na serwerze Live...

• Nerthil

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy te prędkości z badań na różnych planetach się sumują, będzie próba wysłania takiego samego statku np. do układu obok i porównanie czasu lotu. Jakby się to nie sumowało, to czas lotu byłby inny. Na Twoim SS są jedynie wyszczególnione dodatkowe bonusy każdego statku na każdej planecie. Dla pełnej przejrzystości GF powinno jeszcze dodać coś w stylu "suma bonusów statków z wszystkich planet".

• Nerthil

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy te prędkości z badań na różnych planetach się sumują, będzie próba wysłania takiego samego statku np. do układu obok i porównanie czasu lotu. Jakby się to nie sumowało, to czas lotu byłby inny. Na Twoim SS są jedynie wyszczególnione dodatkowe bonusy każdego statku na każdej planecie. Dla pełnej przejrzystości GF powinno jeszcze dodać coś w stylu "suma bonusów statków z wszystkich planet".

Ja już robiłem te testy, wklejałem na forum takie wyniki które to potwierdzają i dalej nie ma żadnej reakcji.

Chwilę mi to zajmie, ale postaram się dziś wkleić tutaj screeny z każdej z 8 planet dla 2 typów statków (cywilny i bojowy) o różnicach w czasie lotu, które występują od samego początku Lifeform

EDIT: Dla pełnej przejrzystości GF powinno jeszcze dodać coś w stylu "suma bonusów statków z wszystkich planet".

No już jest taka zakładka, Player Bonuses, z niej też wynika że część badań działa tylko na swojej planecie. Bonus do wydobycia metalu jest wpisany dla konta, ale bonusy statków nie są, wyświetlają się odbrębnie dla każdej planety.

Nie stąd biorę jednak pewność o błędzie tylko z faktycznego czasu lotu (nawet wyświetlany czas lotu przed wysyłką nie jest dla mnie w 100% wiarygodny, bo mamy nie mało visual bugów obecnie, takich jak czas budowy itp)

• Ja już robiłem te testy, wklejałem na forum takie wyniki które to potwierdzają i dalej nie ma żadnej reakcji.

Chwilę mi to zajmie, ale postaram się dziś wkleić tutaj screeny z każdej z 8 planet dla 2 typów statków (cywilny i bojowy) o różnicach w czasie lotu, które występują od samego początku Lifeform

Radzę powtórzyć testy na nowo, bo jednak było kilka patchy, które naprawiały bugi. Ja przed chwilą sprawdziłem u siebie na przykładzie DT próbując go wysłać o 100 układów dalej. Na planecie z bonusami +6, +1 i +0 czas lotu był taki sam i wynosił 29:55. Po dezaktywacji rasy na planecie z bonusem +1 czas wzrósł do 29:57 (ale ponownie na każdej planecie było to 29:57), a następnie zrobieniu tego samego na planecie z +6 czas wzrósł do 30:12 (i też na każdej planecie). Wniosek jest taki, że działa jak powinno działać, tzn. bonusy z badań z różnych planet się sumują.

• Radzę powtórzyć testy na nowo, bo jednak było kilka patchy, które naprawiały bugi. Ja przed chwilą sprawdziłem u siebie na przykładzie DT próbując go wysłać o 100 układów dalej. Na planecie z bonusami +6, +1 i +0 czas lotu był taki sam i wynosił 29:55. Po dezaktywacji rasy na planecie z bonusem +1 czas wzrósł do 29:57 (ale ponownie na każdej planecie było to 29:57), a następnie zrobieniu tego samego na planecie z +6 czas wzrósł do 30:12 (i też na każdej planecie). Wniosek jest taki, że działa jak powinno działać, tzn. bonusy z badań z różnych planet się sumują.

Czary mary...

Przelogowałem się i czas się zmienił na wszystkich planetach, odpowiadając Plasma Drives na 15 poziomie

była różnica dokładnie 1 sekundy na wszystkich 7 planetach oprócz tej z ukończonym badaniem, teraz wszędzie wyświetla się ten sam czas

• czyli wychodzi na to, ze skoro badania wszystkich ras sie kumuluja i wpływaja na inne rasy, to najsensowniejszym rozwiazaniem i najardziej efektywnym jest miec np przy 14 planetach 3 planety kazdej rasy a pozostale 11 rasy gorniczej, bo ona ma bonusy najwieksze do wydobycia, a pozostałe rasy traktowac tylko jako boost do badan i tyle tak ?