TYTUŁY FILMÓW I SERIALI

• Znana seria filmow, realizowana zaróno kreskówkowo jak i w formie aktorskiej. Niełatwo mówić o szczegółach by nie zdradzić o co pytam, więc pomyślałem, że naprowadze nietypowo, bo przy pomocy dwóch easter-eggów z dwóch różnych produkcji.

We wcześniejszej mamy nawiązanie do maski Vadera i charaterystyczną muzykę - Imperial March. W kolejnej części jeden z bohaterów wykorzysuje zielony miecz świetlny. Oczywiście nie rozmawiamy tytaj o żadnej produkcji z uniwersum Star Wars.

Zapytam o tytuły tych dwóch produkcji i okoliczności, w których wymionienie jaja wielkanocne się pojawiły. Sceny można z grubsza opisac lub wstawić screen.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Asteriks i Obeliks: Misja Kleopatra, gdy ten ciemnoskóry rzymski generał zwraca się do legionisty, tam leci Imperial March.

Kolejna część chronologicznie to Asteriks i wikingowie, jest to animacja w porównaniu do poprzedniego filmu, który jest aktorski, ale nie pamiętam sceny z zielonym mieczem świetlnym.

• - W wersji z dubbingiem Vader to Gajus Ceplus (c++) duszący centuriona Antywirusa. Scenę kończy cytat, (...) zaatakowane, imperium kontratakuje.

- ???

Póki co odpowiedź połowiczna, więc zaliczyć nie mogę, skoro znalazłeś pierwsze to i drugie znajdziesz. Podpowiem, że pytam wyłacznie o chronologię aktorską, tych kreskówkowych takze nie pamietam. Zawsze można sobie odświezyć film w sobotni wieczór zamias siedzieć na forum i znów prowokować.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Tak, miałem pierwotnie zadać zadanie wypisania co najmniej trzech przykładów użycia mieczy świetlnych w filmie (oficialnym aktorskim oczywiście) ale nie w świecie SW. Pytanie jednak wydawało na trudne, dla uwazych, dopóki nie znalazłem stronki gdzie wypisano 10, w więksozści niszowych, przykładów produkcji i chyba właśnie arcydzieło jakim jest Asterix na olimpiadzie zasługuje na wzmiankę, co ciekawe go tam nie było.

Ponieważ mam teraz problem bo nie wiem komu mam oddać pytanie, to zrobimy dogrywkę. 1 produkcję z miaczami świetlnymi już znamy, prosze o 2 przykład, ale nie z gwiezdnych wojen rzecz jasna - odpowiada tylko buleon lub BARON.

PS: Jak do jutra nikt sie nie wypowie (poprawnie) to zadziała reguła pierszeństwa.

Edited once, last by Crysis ().

• Nie widziałem jeszcze "reguły pierwszeństwa" i nie rozumiem, na czym się opiera. Tradycją w dziale było to, że odpowiada ten, kto odpowiedział na pytanie do końca, bo o ile wiadomo, że pierwszy części nie wiedział, o tyle drugi pewnie wiedział, tylko został wyprzedzony. Mick powinien zadawać, a zagadkę z "dogrywki" proponuję zadać następnym razem.

• Nie widziałem jeszcze "reguły pierwszeństwa" i nie rozumiem, na czym się opiera.

Nie zdefiniowałem reguly pierszeństwa, więc nikt nie wie o co w niej chodzi, może jest alfabetyczna, a może polega na datach postów :trollface:. Ogólnie to wydawało mi się mało sprawiedliwe, że jeżeli ktoś odpowie na większość, a inny gracz dopowie mały fragment i zakończy zagatkę, to ów gracz wygra. Tutaj było pół na pół, więc dogrywka wydawała sie dobrą opcja i chyba gdzieś już coś takiego tu widziałem. Ale skoro takie zasady ustaliliście to nie będe ich nagiać i zapamietam. Mick zadaje zamiast udawać skromnego.

• No to tak na szybko. W głowie wciąż mam tę piosenkę z reklamy filmu. Choć moglem coś pomieszać. Dla utrudnienia nie dokończę zwrotki.

To jedziemy.

"Terroryści zajęli się samolotem, wszelki opór mija się z celem, pomóc może odwaga do spółki z polotem, Steven Seagal z Kurtem ....".

• W sumie postać tą zagrało ośmiu aktorów w dziewięciu filmach.

Filmy te powiązane są ze sobą tylko tą postacią i wszystkie zostały wyreżyserowane przez jedną osobę.

Każdy film opowiada o czym innym.

Trzy filmy zadebiutowały na deskach teatru jako przedstawienie.

Proszę o podanie tych trzech tytułów.

• Sorki za zwłokę. Zapomniałem.

Poproszę o tytuł filmu:

"Były agent jej Królewskiej Mości dorabia do emerytury jako dzielnicowy na jednej z pozaziemskich stacji wydobywczych. Monotonie codziennych obowiązków przerywa grupa handlarzy dopalaczami. Opuszczony przez rodzinę i podwładnych powalczy o życie swoje i higienistki z zajadłymi mordercami działu HR".