TYTUŁY FILMÓW I SERIALI

• No to moja propozycja pytania wygląda następująco... Proszę o podanie co najmniej trzech filmowych uniwersów, które doczekały się (po mniejszym lub większym czasie) swoistego resetu w postaci kolejnej serii filmów z wykorzystaniem nowych twarzy, jednakże w celu zachowania spójności z wcześniejszymi odsłonami wpleciono w ich scenariusze mniej lub bardziej epizodyczne wątki z udziałem postaci (oraz oryginalnie grających je aktorów) z wcześniejszych filmów danego uniwersum. Przy czym nie ma wymogu by starzy aktorzy pojawiali się we wszystkich nowszych filmach.

• Star Wars (np. Han, Luke,Leia, etc ep. 4-6, a potem 7-9), Star Trek (np. Spock z lat 60, 2009,2013), James Bond, Terminator (np. Sarah Connor (1984,1991,2019))

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Gwiezdne wojny się zgadzają, Terminatora mogę zaliczyć aczkolwiek tam mamy do czynienia bardziej z kolejnymi epizodami tej samej historii niż swoistym resetem w większości z nową obsadą. Co do reszty to i owszem pojawiają się te same postacie, ale grane przez różnych aktorów... mnie chodzi o akcenty, gdzie pojawia się nie tylko ta sama postać, ale jest ona również grana przez oryginalnego aktora z wcześniejszych serii. Taki przypadek pojawia się również w Star Treku, ale bynajmniej nie w postaci Spoka... jeśli wymienisz pasującego do opisu bohatera to zaliczę.

• W kwesti Spocka też się do końca nie zgodze, to może wyjaśnie. Leonard Nimoy grał spocka w orginalnej trylogii serialowej z lat 60 i w filmach. Powrócił w 2009 jako alternatywna wersja spocka z innej lini czasu z odległej przyszłości, gdy akcja filmu jest osadzona w czasach gdy spock jest młody i gra go inny aktor. Spocków, jak kilerów jest więc dwóch. Wydaje mi się, że taką sytuację można by zaliczyć.

Dla pewności dorzucam trylogię Matrixa, i tę nieszczęsną 4 część. Za kanon trudno uznać, ale jednak ci sami aktorzy grają tam Neo i Trinity.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Serial pokazujący alegorię problemu emigtacji w europie w niebezpośredni sposób przypisuje kulture arabską jako np zagrożenie bezpieczeństwa, chrześcijaństwa itp, prymitywizm przybuszów z afryki jako osobników nieprzystosowanych do życia w społeczeństwie i ludzi emigrujących zarobkowo, już bardziej obytych ale wciaz daleko w tyle, choć może nie 100lat za murzynami. Rząd oferuje pomoc dla tych ludzi, każdy może dostać specialne krople od oczu, łagodzące szok, przy okazji wywołujące wizje i prowadzące do obłędu.

• Film oparty na faktach autentycznych.

Opowiada o biznesmenach, którzy podczas prowadzenia firmy podjęli złe decyzje efektem czego trafili do więzienia.

W rzeczywistości obaj skorzystali z prawa łaski i ją otrzymali.

• Wybaczcie obsówę, ale ostatnio mało się dzieje to rzadko tu zaglądam...

Polski film o miłości i propagandzie, pokazujący że kobiety też radzą sobie w męskich zawodach, czasami nawet lepiej od mężczyzn. Bardzo często używany w nim jest tekst 'prędzej mi tu kaktus na dłoni wyrośnie'.