Posts by Crysis

Zadam bo odp. była oczywista i pewność jest.

Gdzie w Polsce w latach 60 odkryto znaczne złoża rud żelaza i rud polimetalicznych. Wokół tej kopalni (która w końcu nie powstała) powstało całkiem sporo pokręconych teorii spiskowych ze stanami zjednoczonymi na czele? Należy prosze o region i miejscowość owego odkrycia.

Uuuu widzę tematu nie udało się rozkręcić. Cóż ciężko samemu z mało kreatywnymi -,,słabymi,, pomysłami. Adam to perełka w tym temacie ,,piękna,, sprawa, a znani są nie tylko naukowcy, są jeszcze sportowcy, poeci, aktorzy, wojacy no i politycy. Ale dobra niech będą naukowcy, kto to taki na scrinie:

28a2ed2a54ad164fmed.png

bez spiny, juz mnie nie ma spadam, przednia ta zabawa na swoje pytania odp. nie ma co

Teraz mogę zaliczyć odpowiedź. Nie jest ona napisana w 20 sekund. Wszystkie mechanizmy utwardzania wprowadzają defekty sieci krystalicznej, które działają jak bariery dla poślizgu dyslokacji o to ogólnie chodzi.

Co to jest hartowanie stali? W odpowiedzi należy podać o jaką przemianę fazową chodzi i jak nazywają się struktury, które w tym procesie biorą udział.

Powiedzmy, że nic nie wiem o hartowaniu, a chcę wziąć udział w programie Forged in Fire. Czytając odpowiedź mam zrozumieć na czym polega ten proces - jak zahartować stal - temperatury - jak nazywają się stany fazowe z których przechodzę - ile maksymalnie procent węgla ma mieć taka stal? Mam widzieć, że mogę zaufać wiedzy udzielającego odpowiedź.

Czytam czytam, i na starym forum ten quiz to porażka. Tutaj porażką nie jest sam quiz tylko poziom (ale nie zadań xd). Proponuję wejść w podgląd naczelnych spamerów tego forum. Zaznaczyć aby ich posty były blokowane - po prostu się nie wyświetlały i olewać w ten prosty sposób. Taki element istnieje zawsze to nicienie tego forum.

A teraz odpowiedź, przyznam że trzeba było poczytać wiki, ale wydaje mi się, że trzeba użyć tego wzoru:

{\displaystyle v_{p}={\frac {2}{9}}\cdot {\frac {r^{2}\;g\;(\rho _{p}-\rho _{f})}{\eta }}}

A wysokość policzyć z energii kinetycznej i potencjalnej h = vp2/(2g). Nie chce mi się tego liczyć ale wydaje mi się że będzie dobrze.