Posts by @piciu

Gdybyś zapytał natomiast który styl gry jest najlepszy (dający najwięcej surowców).... Ale to jest zupełnie inna dyskusja ;)

"Który styl najlepszy?" jest ok ale "Która klasa najlepsza?" już nie?

Tak samo jak w stylu gry można dla klasy napisać która najlepsza. Wszystko się ogranicza do czasu który chcemy poświęcić na grę.

No styl gry jest kwestią zasadniczą. Ustalając jak chcesz grać ustalasz co w twoim koncie ma znaczenie zasadnicze, daje największą efektywność pod kątem gromadzenia surowców (eco, farmienie, złomowanie, a może jakiś miks tych rzeczy), i potem patrzysz po klasach, która z nich te rzeczy boostuje najbardziej.

Ktoś tam może powiedzieć, że dla graczy, którzy złomują najlepszy jest generał. Ale np. Zefir takie twierdzenie podważy, bo złomuje, ale gra na odkrywcy. Starkk na zbieraczu. Ty też kopiesz. Anthares na generalne. W każdym z tych przypadków, pomimo że są to topowi gracze, klasa jest dobrana pod styl, a nie odwrotnie.

Cofnijmy się trochę w czasie, do okresu gdy można było farmić piratów. Czy odkrywca był "najlepszą klasą"? Dla kogoś kto latał na piratów - tak. Dla kogoś kto nie miał na to czasu - nie. Tym samym nie można było obiektywnie powiedzieć, że to "najlepsza klasa". Z punktu widzenia klepania punktów styl polegający na lataniu na piratów był najbardziej efektywny, a efektywność tego stylu zwiększała klasa "odkrywcy". Nadal można tym stylem grać, ale po zmianach nie jest już najefektywniejszy. Co więcej, można teraz sobie dyskutować którą klasą pod ten styl dobrać - odkrywcę czy generała? (obie są równie kiepskie z tego punktu widzenia).

To zależy.

Musisz sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie: ile masz czasu na grę i co lubisz w niej robić? To w zasadzie dwa pytania.

Resztę znajdziesz w opisie klas.Są one dopasowane do różnych styli gry.

Żadna klasa nie jest lepsza od innej, ot tak. Każda z nich służy do czego innego. To tak jakbyś zapytał co jest lepsze: młotek czy otwieracz do konserw? Pytanie brzmi "najlepsze do czego?"

Gdybyś zapytał natomiast który styl gry jest najlepszy (dający najwięcej surowców).... Ale to jest zupełnie inna dyskusja ;)

To akurat jest oczywiste od 2002. Ogame nie jest skomplikowane. Co do zasady wyniki są proporcjonalne do nakładu czasu. Zresztą - jak w większości gier mmo.

W poprzednim poście wrzuciłem tylko ekspy z 30 dni. Poniżej zestawienie wyników z idlerków za ten sam okres.

https://prnt.sc/11jc0eh

Dodam tylko, że jeżeli gramy mało aktywnie lub nawet średnio aktywnie, to faktycznie odkrywca w relacji do zbieracza może nie wydawać się atrakcyjny. Ale jeżeli ktoś tak jak ja ma możliwość puszczać ekpsy praktycznie przez 18h na dobę i jeszcze znajdzie trochę czasu, żeby pofarmić, to imo nie ma się nad czym zastanawiać.

Wszystko zależy jednak od skali.

Komputerową mam na 22, a fal puszczam średnio 8

8*25 = 200 (zbieracz RW)

8*(25-8)= 136 (odkrywca RW)
    8*8 = 64 odkrywca EXP
    Zysk dzienny zbieracza: 200*3,1kk = 620kk
    Zysk dzienny odkrywcy: 136*3,7kk + 65*6,2kk = 906kk
    Różnica: 286kk

Dodam tylko, że takich wyników nie osiągam. Dziennie zwożę około 600kk (dzisiaj 707kk, z czego idle to 143kk [86 rw], ekspedycje 564 [81 ekspów]) , ale wynik tych wyliczeń zależy od przyjętej przez Holona średniej na slot (zbieracz 3,1 odkrywca: 3,7)

Zmierzam jednak do tego, że generalnie w jakimś abstrakcyjnym modelu im wyższa aktywność tym więcej można z odkrywcy wycisnąć soków.

btw - ile odkrywca musi na dzień puszczać eksp żeby z surowcami był na tyle do przodu by dorównać zbieraczowi? 10? 15?

https://prnt.sc/11j9hg1

To moje wyniki za ostatnie 30 dni. Łącznie 2329 ekspedycji / 30 dni = 77,6 ekspedycji dziennie. Średnio na jednym slocie zwożę 6.195.710 surowca. Więc na tej podstawie już łatwo sobie policzyć ile trzeba puścić, żeby zbilansować bonus ze zbieracza.

W tym samym czasie z eco miałem:

metal: 7.305.533.280

kryształ: 2.476.544.400

deuter: 2.900.584.800

Z ekspów zwiozłem więc ponad 100% tego co wydobyłem.

Uniwersum 68