Gratulacje Kromek! Jak ktoś miał zrobić takie ST na Komorniku to tylko Ty
Posts by Radim
-
-
Graty! Miło widzieć dla odmiany inny sojusz
-
Wow!!! miło widzieć nas po dobrej stronie
Garść faktów to samodzielnej interpretacji:
- flota wyskanowana przez osobe nie z PN
- osoba ta nie dała rady tej flocie i podała raport do PN (chyba o to najbardziej się Komornikom rozchodzi)
- dopiero na tym etapie jumek dowiedział się o flocie obrońcy i finalnie na nią poleciał.
*Kontekst:
- konto Babinicz (wcześniej Kmicic) było wcześniej w Komornikach
- Marchewa bardzo lubi farmić to konto (w zasadzie o każdej porze)
- Babinicz niedawno poleciał na bana z kilkoma innymi kontami, co do których mam pewność że zostały sprzedane w pakiecie dla jednej osoby.
Wg mnie mamy na uni misia, który skupuje konta i później ich nie pilnuje. Nie wiem tylko czy ta osoba jest powiązana z jakimkolwiek sojuszem.
-
August już przestań tak wchodzić Igrekowi w tyłek. Czepiłeś się chłopaka bo śmiał odszczęknąć się na zaczepki Twojego idola. Przewiń sobie wyżej i sprawdź, kto pierwszy zaczął rzucać oskarżeniami o paczkowanie (Spawacza nie liczę bo sam chyba tego nie neguje, że kupuje paczki).
Swoją drogą ciekawie się ten wątek czyta, nie myślałem że Spawacz nie ogarnia takich podstaw. Brawo Młody! (i nie nawiązuje do wieku tylko stażu na Unii)
-
Gratulacje fajnego procentu na forumowym krzykaczu. Dobrze, że wymówki mu się już skończyły.
-
Miłe gęsiobicie, fajny zarobek, czego chcieć więcej
A Tobie się czasem godziny nie pomyliły?
-
Jeśli gracz ma problem z zapamiętaniem, że mu fs wraca, to zmiana prędkości ruchu flot niczego nie zmieni.
Zmienia bo o powrocie fs pamiętam ale zawrócenie wypadałoby mi w czasie mojej pracy gdy... o dziwo pracuje i nie zawsze mogę się zalogować. Jak mam spotkanie z szefami to nie powiem "zw idę zawrócić flotę w grze" - więc powiadomienie też nic nie da.
To jest dobry argument. Po wprowadzeniu będziemy mieli opcje fsa 10h i 20h co może być kłopotliwe jak się pracuje więcej niż 10h. Plusik.
Dlaczego? Jestem gorszym graczem? Robię czasem długie fs i prawie zawsze robię długą rozwózkę po planety do budowy. Jestem często w grze ale lubię w mojej częstotliwości logowania to że... loguje się kiedy mogę a nie kiedy muszę.
Już nie dopowiadaj sobie czegoś, czego nie powiedziałem Rozumiem system zwózek, każdy ma swoje preferencje, jednemu zmiana prędkości usprawni wysyłke a innemu troche popsuje schematy - kwestia subiektywna, a o nich się nie dyskutuje.
Speed floty rozwala całkowicie grę i jestem przekonana że będzie jak ze speed eko, większość nawet nie pomyśli że jakieś głupie speed wpływa na grę.
Dlatego, jak pisałam, od zawsze uważam że speed floty nie powinno się ruszać, nawet przez ankietę.
Ps. Przedstawiacie ankietę jako dobro obiektywności.... Tak niestety nie jest.
Co do bzdetów jestem przekonany, że wiesz o co mi chodziło. Wystarczy używać rzeczowych argumentów - tak jak teraz - a oszczędzić sobie wrzutek o świrach i emocjonalnych wstawek z których nic nie wynika.
Innym wypominasz słabe argumenty a sam podajesz taki...
Może coś więcej wiesz ale mi się wydaje że teraz multikonta już nie są takim problemem bo nie wydaje się żeby to było opłacalne z 2 powodów:
1. Są paczki, Top2 robi 6 razy więcej punktów niż ja (odliczając kopalnie które przerwałam do rozbudowy FZ wychodzi 8,6). Musiałabym mieć z 15 kont z których brałabym 100% surowców.
2. Zmienione zostały zasady push. Od dłuższego czasu darowizny muszą być wydane na własne konto lub sprzedane po max przeliczniku, nie można eko wymienić u handlarza po 3:2:1 i sprzedać dex po minimalu.
Prywatnie zawsze mnie zastanawiało to dlaczego ludzie nie szanują swojego czasu i mają np. 10 kont.
Grałam kiedyś aktywnie na 2-3 serwerach i miałam problem z ogarnianiem tego.
PS. Dziś mam urlop więc mogę pisać posty, firma mnie zmusiła.
Nie nazwałbym tego argumentem, raczej luźne przemyślenie. Nie traktuj tego jako atak czy jakieś insynuacje. Celowo umieściłem to na dole i w pewnym odstępie aby nie było wątpliwości, że to rozłączne sprawy.
-
Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie.
Czyli nie tylko pamiętać o powrocie fs ale również o zawróceniu.
Aha
Jeśli gracz ma problem z zapamiętaniem, że mu fs wraca, to zmiana prędkości ruchu flot niczego nie zmieni.
Pamiętaj o zawróceni lub pomęcz się trochę z FS.
Teraz jak sobie wysyłam flotę na kopalnie czy badanie (z FZ będziemy robić to o wiele częściej) człowiek może sobie wysłać na różne procenty w różnych kombinacjach, same MT, same DT, można dorzucić niszczarkę, recka lub kolonka. Po zmianie speed większość opcji odpada - jeżeli ktoś sobie wysyła na loty bliżej 24h.
Nie uwierze, że puszczasz fsy na ponad dobe. Troszeczke dziwi mnie, że akurat Ty podnosisz takie argumenty. Trafia do mnie tłumaczenie Zefira, który gra długimi fsami na codzień i to bardzo zmieni jego odczucie gry. Osoby regularnie logujące się do ogame, powinny łatwo wszystko ogarnąć i przystosować się do nowych realiów. Wysyłać stacje z GSem a nie z niszczarką. Faktem jest natomiast, że pośrednie fsy (pomiędzy 10h-20h) będą trudniejsze, jak również dłuższe transporty będą cięższe do zgrania.
Jak tak teraz myśle to ta zmiana byłaby fatalna w skutkach jakby ktoś miał kilka kont na jednym uni i grał na nich od fsa do fsa. Wtedy faktycznie dużo więcej ogarniania - no ale skoro jest to zabronione to chyba nie ma o czym myśleć.
-
Znowu pudło koleżanko. Mam wrażenie, że jakbyś dokładniej czytała to co pisze, to byś mniej siwych włosów miała
Jak napisałem wyżej, jestem niezdecydowany. Logicznym jest, że piszę o sobie - ekonomie. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie piszę o rzeczach o których mam zdawkowe pojęcie. Za to Ty bardzo chętnie pouczasz innych co będzie lepsze i "że ekonomowie którzy zagłosują za prędkością wyższą niż 2x szybko pożałują swojej decyzji" Chętnie odniose się do Twoich złotych myśli:
Jeśli ktokolwiek trzyma jeszcze w tych czasach flote w otwartym układzie, sam się prosi o kłopoty.
Scenariuszy w których flota może znaleźć się poza ulem jest multum. Gdyby gracze nie popełniali błędów to flociarze by nie złomowali ;p im większy speed tym mniejszy margines błędu który można popełnić bez konsekwencji.
"O pacz"... moje trampki jak i cała flota (mierna bo mierna) nie wyleciały z bezpiecznego układu od dobrych kilku lat. Ciężko mi sobie wyobrazić chociaż jeden scenariusz (ale "Pani Profesor Ogame" zna ich multum), kiedy ekonom wylatuje z całym swoim dobytkiem z bezpiecznego układu. Posłuchaj swojej rady; masz w nowym sojuszu kilku ekonomów, to może ich zapytaj.
Twoje dalsze dywagacje, oczywiście prawdziwe i mające sens dla nieekonomów, rozbijają się o powyższe. Jeśli siedzisz z dobytkiem w zabezpieczonym układzie, to nie robi mi różnicy czy lecisz do mnie przez układ, gale, czy z cmentarza.
A co do Twojej "kontry reakcyjnej" to nie rozśmieszaj mnie. Zagrywka na Yesmanie to było draństwo ze strony Twoich kolegów i lamerstwo Yesa, a nie żadna kontra reakcyjna, TFU z tą nowomową.
-
obecnych warunkach taka stacja na 10% leci ponad 40h, na 20% leci ponad 20h, czy zwiększenie speeda faktycznie zrujnuje fsy? wystarczy latać na 10% a nie na 20% i na to samo wyjdzie. Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie. Przypominam, że czas lotu na własny pz się nie zmieni.
Różnica jest choćby w spalaniu dexu x2. Czyli większe koszty.
No i czas lotu nie każdemu pasuje tak do końca.
Zawrócisz i już masz spalanie x2 to samo.
Ktoś może lubi latać na 40 h co drugi dzień.
Po co to zmieniać. Komu i na co to potrzebne?
Może z tej beczki?
Nie rozumiem jak lot w układzie na 10% (po zmianie) może więcej kosztować niż lot na 20% (przed zmianą).
Czas lotu może nie pasować tak do końca - może do końca nie pasować jednakże tańsze fsy, tańsze handle, szybsza zwózka solidnie to rekompensują.
Zawrotka 10% zje tyle samo dexu co brak zawrotki na 20% - chyba, że czegoś nie rozumiem.
Ktoś może lubić... i to ma przekonać niezdecydowanych? serio?
Jak wyżej, widze sporo plusów a żadnego istotnego minusa, to dlaczego nie?
-
Myśle, że jeśli chcecie przekonać innych graczy do swojej preferowanej opcji powinniście używać rzeczowych argumentów. Większość skupia się na bzdetach typu historia, tradycja, cmentarze, speed uni, itp, itp. Speed uni dotyczy flot bojowych i nie można porównywać uni x2 do uni x1 z flotami pokojowymi x2 - zupełnie tego nie rozumiem.
Powiedzcie co Wam się nie podoba, ale tak konkretnie. Jednym z argumentów jest poblem z fsem. Jak już zefir napisał, w obecnych czasach większość lata na stacje w tym samym układzie. W obecnych warunkach taka stacja na 10% leci ponad 40h, na 20% leci ponad 20h, czy zwiększenie speeda faktycznie zrujnuje fsy? wystarczy latać na 10% a nie na 20% i na to samo wyjdzie. Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie. Przypominam, że czas lotu na własny pz się nie zmieni.
Konkretny argument przytoczyła Mleczko Bojowe i wlatywaniem kolonkami. Jeśli ktokolwiek trzyma jeszcze w tych czasach flote w otwartym układzie, sam się prosi o kłopoty. W takiej sytuacji nie rozumiem jaka jest różnica czy potencjalny agresor wlatuje w układ w 2h czy 4h.
Pisze to z pozycji gracza jeszcze niezdecydowanego na co zagłosuje w ankiecie (pewnie nie jestem w tym sam) i proszę o rzeczowe minusy zmiany - może czegoś nie dostrzegam i chętnie się dokształce.
-
Chyba jesteś troche przewrażliwiona. Nigdzie nie napisałem że kłamiesz. Napisałem tylko, że nie wiem kim jesteś. Jest różnica pomiędzy "nie wiem kim na prawde jesteś" a "na pewno nie jesteś tym za kogo się podajesz".
-
ogame 2k23 wloty w okienka i bfsy - jedno, ze ludzie sie daja lub po prostu zapominaja traktujac te gre jako maly dodatek do zycia. drugie, ze na finezyjne zlomy, moon killingi, lustra, podstawki to juz nie te czasy.
To, że nie słyszysz o finezyjnych akcjach wcale nie znaczy, że ich nie ma. Czasami wystarczy nie łykać bezmyślnie wszystkiego co ktoś napisze.
Kozie gratulacje. Nie wiem kim na prawde jesteś ale za walkę z chamstwem i warcholstwem zawsze duży plus. Przeżyliśmy Zbawiciela, to i chłopaków przeżyjemy.
-
I to jest prawdziwe starcie tytanów!! Dlaczego kazałeś na siebie tak długo czekać? urlopów się zachciało.... życia poza grą się zachciało... top1 i top2 solo X1 Twoje. Koparce SzO.
-
x4 powoduje, że fs innej klasy niż generał na 10% w układzie, trwa tylko około 10h (o ile dobrze licze - jeśli nie to mnie poprawcie). Jak dla mnie to troche za krótko, ale już x2 brzmi spoko.
-
Graty, % i zysk robią wrażenie.
Gratulacje wyczucia
Starcie zacne, procent zacny Top1 Solo x1 jest czekam na Top1!
Miłego przetopu i podziwiam za chęci do gry
Albo ja coś źle licze, albo Kromak dalej ma top1 solo x1.
na 68 sprzed fuzji i owszem top1 było Kromaka....
ale jest po fuzji i topka liczy się od nowa, więc tak, Kropek ma top1 solo
Graty, bardzo fajnie wyszło!
Pierwsze słysze aby topka wszystkich X1 zależała od fuzji. Przy Top konkretnego uni można polemizować, czy "stare" u68 to inne uni niż "nowe" u68, ale X1? jaki to ma sens?
-
Gratki ładnej obrony.
Marchewa87 tak z ciekawości, to ten sam błąd co tutaj? Klik
-
Graty, % i zysk robią wrażenie.
Gratulacje wyczucia
Starcie zacne, procent zacny Top1 Solo x1 jest czekam na Top1!
Miłego przetopu i podziwiam za chęci do gry
Albo ja coś źle licze, albo Kromak dalej ma top1 solo x1.
-
Generalnie ile badań by nie było, to nie powinno być żadnej cyfry na 3 miejscu po przecinku. Jej obecność sugeruje, że faktycznie 0,06% oraz 0,08% to wartości zaokrąglone. U mnie dla przykładu jest 4,44% policzone ręcznie, oraz 4,484% pokazane w grze.
Masz może rasę dla tego badania odkrytą na 1 poziom? Bo może ta trzecia liczba po przecinku wynika z tego, że ten Twój obliczony ręcznie bonus 4,44 jest powiększany o 1% wynikający z odkrytych ras.
Hah, masz racje! 4,44 (które wyszło z obliczania ręcznego) x 1,01 (mam Rocki na 1 lvlu) = 4,4844 - a więc się zgadza.
-
Mrovka czyli wszystko jest w porządku. Odnośnie pytania - dzieje sie tak bo jeszcze zlicza Ci bonusy z budynków przy danej planecie a te jak wiemy nie sumują się globalnie więc w podglądzie planety 'jest tego więcej' analogicznie na moonie ich nie ma więc mamy czysty obraz samych badań.
no niby tak
ALE!
wg owych wyliczeń gry w bonusie gracza na danej planecie mam 4.018% bonusu badan do kryształu z tej konkretnej planety
a jak ja policzyłam to ręcznie, mój owy bonus z tej konkretnej planety to wyszło mi 3,94%
uprzedzając pytanie, tak zwróciłam uwagę na fakt że badania od rocktalów dają po 0,08% a inne 0,06
chyba, że ja nie umiem liczyć?
https://zapodaj.net/2e85161ff4f0c.jpg.html
Może mi ktos powiedzieć co budynek Mineral Research Center zmniejsza bo widzę że nic się nie zmienia ?
tak jak w opisie, zmniejsza kosztu budowy budynków do produkcji surowców. wyłącz antigame i porównaj sobie z uni gdzie nie ma form życia to zobaczysz różnicę. Albo z inną planetą gdzie owy budynek masz na innym poziomie
Generalnie ile badań by nie było, to nie powinno być żadnej cyfry na 3 miejscu po przecinku. Jej obecność sugeruje, że faktycznie 0,06% oraz 0,08% to wartości zaokrąglone. U mnie dla przykładu jest 4,44% policzone ręcznie, oraz 4,484% pokazane w grze.