Posts by Ekolog

Nie oszukujmy się. Funkcja urlopu często jest wykorzystywana nie do faktycznej przerwy w grze, a z konieczności unikania ataków mniej honorowo grających hmmm.. "graczy".

Ogame właśnie na tym polega a ty proponujesz zrobić z tego grę trochę singleplayer? Gram sobie tyle ile chce a później walę urlop żeby mnie nikt nie ruszył? 12h to tak krótki okres że masa osób by z tego korzystała żeby mieć spokój. Nie taki był zamysł tej gry i mówię ci to jako ekonom a nie flociarz :) Ogame to gra w której wiecznie coś się dzieje bez względu na to czy jesteś online czy offline. Prędzej się zgodzę z pomysłem, że po powrocie z urlopu przez 2 kolejne dni nie można go wrzucić. Co ma powiedzieć gracz który gra "normalnie" przeciwko komuś kto gra UFS? Idziesz spać, ktoś loguje w nocy, ora ci planety, ty wstajesz rano, przeglądasz czerwone raporty i nawet nie masz się jak odegrać bo typ jest... na niebiesko? I chcesz powiedzieć, że tak ma być każdego dnia? Nie dzięki. Ah no tak, przecież ja też mogę dać urlop na 12 godzin... Kolejnym krokiem co będzie? Wyłączenie możliwości niszczenia księżyców? To może niech gameforge zrobi serwer gdzie w ogóle nikt nikogo nie może atakować?

Jest przecież taka możliwość nikt nam nie broni, musisz tylko poczytać regulamin zagranicznych serwerów czy nie mają jakichś zakazów dla obcokrajowców :)

Wow. Przy obecnych warunkach ciężko o tak ogromne ST na naszym uni więc ogromne gratki :) jak sam zauważyłeś cierpliwość popłaca :)

Bleyk nie znamy się ale szkoda tak długo budowanej floty, kupić paczki i zrobić klik klik to żaden wyczyn a regularnie stawiać stateczki z wydobycia i farmingów dają o wiele większą satysfakcję. Jeżeli będzie to SzO a jak nie to powodzenia w realu, pewnie coś wypadło. Sam znam takich gości co by żonkę z siebie zrzucili byle tylko FSa odebrać :trollface::trollface::trollface: także jeżeli real był ważniejszy to szacunek za priorytety i jeszcze raz szczere SzO :)

Korzysta z ograniczonych zasobów serwera innej opcji nie widzę. U mnie skończyło mielić po powiedzmy 14 godzinach z takim efektem że raport zakończył się remisem po uwaga 1 rundzie i nie spadł ani jeden statek :) Także jak przyjdzie sprawdzać wynik bitwy ogromnych flot trzeba skład podzielić przez 10 albo 100 i wynik wychodzi przybliżony oczywiście po przemnożeniu bo na obecną chwile takich starć się symulować nie da.

Ogromne starcia są nierealne do przesymulowania dla ogólnodostępnych symulatorów. Może potrzebują dni albo tygodni. Ten sam skład puszczony na nowym ogejmowym oraz starym z tools od 16 do prawie 23 bez żadnego rozstrzygnięcia. Na tools nawet jedna symulacja nie przeszła. Nie wiem w jaki sposób działają te symulatory ale zasobów kompa to praktycznie nie wykorzystują :)

Puściłem symulacje na 1,7mld o 16:06 minęły 4 minuty i się jeszcze nie przesymulowało. Jeżeli nie zamknę przez przypadek karty to dam znaka jak coś się zmieni :)

Jak na planecie mam dok kosmiczny, a flota jest na księżycu to czy w przypadku utraty floty dok kosmiczny odbuduje flotę, która była na księżycu?

Tak. Nie można zbudować doku na księżycu, liczy się ten który jest na planecie.

Kiedyś był problem z przesuwającym się suwakiem prędkości i flota leciała na inny % niż wybieraliśmy ale nie pamiętam dokładnie na czym polegał błąd, mi ostatnio zmienia typ misji, robię fsa na stacjonuj a później się okazuje, że jednak leci transportuj...

Z każdą kolejną aktualizacją dochodzą nowe błędy, jak z hydrą ucinasz łeb odrastają dwie nowe. Kliknij sobie statystyki sojuszy, pokazuje dzień w dzień, że sojusz na pozycji pierwszej spadł o jedną pozycję... Jedyne co może naprawią to jak ci się surowce będą w nieskończoność tworzyć a na takie głupoty jak ph to szkoda czasu i cholera wie co jeszcze przy tym zepsują.

1. Ciężko będzie coś doradzić bo tak czy siak będzie ci brakować ciągle kryształu. Ja zbieracza robie na początku uni tylko po to żeby później robić za farmę :) więc nie miej za złe tego że ci wszyscy doradzają start odkrywcą i późniejszą zmianę w zbieracza. Gra zbieraczem od samego początku jest słaba.

2. Pisałeś że nie zamierzasz paczkować pytanie czy zamierzasz kupować anty jeżeli nie to w grę wchodzi ci handlarz przywieziony z ekspów no i startowe anty.

3. Jak ślesz ekspy to przywozisz anty i handlarzy bo zysk w przypadku zbieracza jest troche słaby niż w przypadku odkrywcy więc to zależy od ciebie, na początku uni raczej innych farmić nie będziesz więc w grę wchodzi tylko puszczanie ekspów a czy dla ciebie darmowy handlarz lub anty co jakiś czas to starata czasu? Odpowiedz sobie sam.

4. Teraz uniwersa mają opcję pomijania pustych układów więc jak uciekniesz daleko i nikogo nie bedzie po drodze to sam rozumiesz, na jedno ci wyjdzie. Jak chcesz farmić szarych to sobie strzel planety w początkowych galach a jak nie chcesz to już nie ma znaczenia rozkład tylko jak zrobisz 10 planet obok siebie co np układ to w zależności od tego co będziesz miał ktoś ci siądzie po środku i może męczyć. Bierz wszystko pod uwagę.

Też to widziałem, satelity teleportowałem, pytałem się brata ma to samo ale nas to już nic nie dziwi. Ktoś z Gameforge to widział, wypuścił i jemu nie przeszkadzało więc po prostu to akceptujemy :)

Czy jest jakaś zasada co do odległości układów, dołączania innych rodzajów statków, długości ekspedycji itp?

Jak najlepiej je podzielić i na ile czasu wysyłać żeby móc zarobić cokolwiek extra?

Co do ładowności zdania są podzielone ja wysyłam razem z bratem tyle ile moge maksymalnie przywieźć, jak puszczasz w swój układ - szybciej doleci, szybciej wróci więc wyślesz więcej w ciągu dnia. Rodzaj statków? jest wiele mitów ja tam nic nie sprawdzałem bo mi sie nie chciało po prostu odpowiednia liczba DT + SS + Pionier (flota bojowa typu pc niszcz itd mi nie jest potrzeba wszystko śmieci złomuje) długość? 1h. Ah i jak walisz w jeden układ wszystkie ekspy to nie licz na kokosy, po to wysyłasz sondę żeby wiedzieć czy układ jest świeży czy wylatany. Teoretycznie najlepiej jest walić po 1 ekspie w układ chyba do 4 albo 5 jest jeszcze ok później układ robi się żółty czyli troche wylatany i zysk maleje.

Nie rozumiem po co te nerwy, symulator walki Gameforge zostanie wprowadzony 01.04.2029 r. Mam nadzieję, że pomogłem i dzięki mojej informacji powstrzymacie konie i przez kolejnych 5 lat nie ujrzymy tutaj słownych przepychanek ;)

Raport jak raport - ja już wszystko mam po turecku :D nazwy budynków i statków.

Salam alejkum osmiański bracie :trollface:

Moglibyście coś z tym zrobić, człowiek siedzi ciągle na tym samym sprzęcie nic nie zmienia a tu albo inny język albo inna waluta przy kupnie antymaterii oczywiście zawsze ta gorsza nigdy ta lepsza :beaten: