Posts by Forumowy_As

Podsumowując, mamy trzy wyniki o różnych rzędach wielkości:

Wynik z artykułu: niewyobrażalnie mały ułamek sekundy

Wynik z tablic: 0,1 s

Wynik z tamtej strony: 46,5 s.

Myślę, że dużo czasu upłynie zanim ludzkość się dowie, jak jest naprawdę.

Jak chcesz, to dawaj kolejną zagadkę.

Według kalkulatora z tamtej strony promień Schwarzshilda dla kilotonowej dziury ma:

1.48517 * 10^(-21) m

Edit:

W Excelu wyszło to samo po podstawieniu wartości stałych fizycznych i masy dziury do wzoru r = 2GM/(c^2)

Zatem pod tym względem kalkulator z tamtej strony się nie myli.

Zanim przejdziemy do kolejnego problemu, spróbujmy znaleźć jeszcze jedno niezależne źródło. Niech ono rozstrzygnie, czy błąd jest w tablicach czy na tej stronie.

Istnieje teoria Stephena Hawkinga, która przewiduje parowanie czarnych dziur.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_Hawkinga

Rozważmy statyczną czarną dziurę o masie m. Załóżmy, że w jej sąsiedztwie nie ma nic, co mogłaby pochłonąć.

Proszę znaleźć w internecie lub wyprowadzić wzór określający, po jakim czasie czarna dziura całkowicie wyparuje. Następnie proszę obliczyć ten czas, jeśli czarna dziura ma masę jednej kilotony.

Ja w ogóle nie zaliczyłbym takiego dowodu z innego powodu.

Co to za babol?! Pierwiastek z metra hehehe. To jakaś nowa wielkość fizyczna.

Przepisać rozwiązania z olimpiady nie potrafisz.

Tu jest link do tej olimpiady z rozwiązaniem na stronie 9:

http://www.kgof.edu.pl/archiwum/59/of59-1-1-R.pdf

Mimo wszystko jakiś postęp zrobiłeś, skoro już odróżniasz słowo dywan od słowa trójkąt.

Ostatnio nie miałem sposobności się wpisać. Kontynuujmy quiz.

Oczywiście odpowiedź: 1/9*ma2 jest prawidłowa.

Jeszcze dodam wyprowadzenie tego wyniku, które wydaje mi się najbardziej zwięzłe.

Z analizy wymiarowej wynika, że moment bezwładności trójkąta Sierpińskiego dany jest wzorem:

K*ma2

K jest poszukiwanym współczynnikiem liczbowym.

Duży trójkąt Sierpińskiego składa się z trzech mniejszych subtrójkątów. Każdy z subtrójkątów jest też trójkątem Sierpińskiego.

Mamy zatem równanie:

K*ma2 = 3*K*ms*as2 + 3*ms *d2,

gdzie:

ms - masa subtrójkąta

as - długość boku subtrójkąta

d - odległość środka subtrójkąta od danej osi.

Wystarczy podstawić do powyższego równania:

ms = 1/3*m

as=1/2*a

d=a*sqrt(3)/6

i rozwiązać je ze względu na K.

Obliczyć moment bezwładności trójkąta Sierpińskiego o masie m i boku a względem osi przechodzącej przez środek trójkąta i do niego prostopadłej.

Też dam coś łatwego.

Słynny trener piłkarski. Zdobywał takie trofea, jak: Puchar Mistrzów, Puchar Zdobywców Pucharów, Puchar UEFA, Superpuchar Europy czy Puchar Interkontynentalny.