Posts by Mati

Dzień dobry!

A dałoby rady dodawać daty i godziny meczów jak to miało miejsce w typerach na starym forum?

Albo chociaż we wzorku meczów do wytypowania/tytule tematu dodawać, kiedy mamy pierwszy mecz kolejki?

Ułatwiłoby to nieprzeoczenie jakiejś kolejki!

Wiem, że mówię to jako osoba co dzisiaj myślała, że mamy marzec, ale myślę, że tym bardziej ogarniętym w rzeczywistości też by pomogło!

Kolejka 2:

Dania - Szkocja 2:0

Rosja - Chorwacja 0:1

Szwecja - Hiszpania 1:1

Ukraina - Francja 0:2

Szwajcaria - Włochy 0:3

Belgia - Czechy 2:0

Brazylia - Argentyna 2:1

Holandia - Turcja 2:0

Austria - Szkocja 2:0

Mecz punktowany podwójnie:

Polska - Albania 1:0

San_Marino - Polska 0:6

Polska - Anglia 0:2

Man_City - Arsenal 3:0

Newcastle - Southampton 1:2

Brighton - Everton 0:2

West_Ham - Crystal_Palace 3:1

Norwich City - Leicester 0:2

Aston_Villa - Brentford 2:1

Burnley - Leeds 0:1

Tottenham - Watford 3:0

Wolverhampton - Man_Utd 0:2

Mecz punktowany podwójnie:

Liverpool - Chelsea 2:0

Król, który urodził się i umarł w tej samej miejscowości i żył tylko w jednym wieku. Nie przeszkodziło mu to w byciu królem przez niemal 60 lat - od kiedy przejął tron po pradziadku, aż do czasów gdy zostawił go swojemu wnukowi. Jego żoną była Polka, która stała się najdłużej panującą królową w dziejach kraju bohatera naszej zagadki.

To może analogiczna zabawa!

Ile wynosi wycinek powierzchni naszej planety ograniczony od północy równoleżnikiem przebiegającym przez najbardziej wysunięty na północ punkt Polski oraz ograniczony od południa równoleżnikiem przebiegającym przez najbardziej wysunięty na południe punkt Polski?

To zrobiłem sobie taki szybki rysunek poglądowy:

Wklepałem sobie szybciutko dane:

Przy dokładniejszym pokazaniu wyniku wyszło ok. 203 334 807 km2.

Ujdzie?

Medalistka trzech Igrzysk Olimpijskich, czterech Mistrzostw Świata i dwóch Mistrzostw Europy. Było jej o tyle trudno zdobyć te medale, gdyż na każdej z tych imprez (w przeciwieństwie do innych lekkoatletów) startowała tylko w jednej konkurencji. Mimo, iż skończyła już karierę kilka lat temu, jej rekord świata jest nadal aktualny. Co więcej, ustanawiała ten rekord wielokrotnie.

O kogo chodzi?

Czy tam nie ma nic podchwytliwego w pytaniu i chodzi o wybranego dzisiaj na prezesa PZPN Cezarego Kuleszę? :> Wychowanka Hetmana Białystok, związanego przez wiele lat z Jagą?

No to może trzy podpowiedzi:

• chodzi o gminę, gdzie DK 25 krzyżuje się z DK 15,
    • poślubiona kobieta była Norweżką,
    • duża część jego twórczości była wydawana na terenach Cesarstwa Niemieckiego.