Posts by Mati

Kolejka 2:

Dania - Szkocja 2:0

Rosja - Chorwacja 0:1

Szwecja - Hiszpania 1:1

Ukraina - Francja 0:2

Szwajcaria - Włochy 0:3

Belgia - Czechy 2:0

Brazylia - Argentyna 2:1

Holandia - Turcja 2:0

Austria - Szkocja 2:0

Mecz punktowany podwójnie:

Polska - Albania 1:0

San_Marino - Polska 0:6

Polska - Anglia 0:2

Man_City - Arsenal 3:0

Newcastle - Southampton 1:2

Brighton - Everton 0:2

West_Ham - Crystal_Palace 3:1

Norwich City - Leicester 0:2

Aston_Villa - Brentford 2:1

Burnley - Leeds 0:1

Tottenham - Watford 3:0

Wolverhampton - Man_Utd 0:2

Mecz punktowany podwójnie:

Liverpool - Chelsea 2:0

Król, który urodził się i umarł w tej samej miejscowości i żył tylko w jednym wieku. Nie przeszkodziło mu to w byciu królem przez niemal 60 lat - od kiedy przejął tron po pradziadku, aż do czasów gdy zostawił go swojemu wnukowi. Jego żoną była Polka, która stała się najdłużej panującą królową w dziejach kraju bohatera naszej zagadki.

To może analogiczna zabawa!

Ile wynosi wycinek powierzchni naszej planety ograniczony od północy równoleżnikiem przebiegającym przez najbardziej wysunięty na północ punkt Polski oraz ograniczony od południa równoleżnikiem przebiegającym przez najbardziej wysunięty na południe punkt Polski?

To zrobiłem sobie taki szybki rysunek poglądowy:

Wklepałem sobie szybciutko dane:

Przy dokładniejszym pokazaniu wyniku wyszło ok. 203 334 807 km2.

Ujdzie?

Medalistka trzech Igrzysk Olimpijskich, czterech Mistrzostw Świata i dwóch Mistrzostw Europy. Było jej o tyle trudno zdobyć te medale, gdyż na każdej z tych imprez (w przeciwieństwie do innych lekkoatletów) startowała tylko w jednej konkurencji. Mimo, iż skończyła już karierę kilka lat temu, jej rekord świata jest nadal aktualny. Co więcej, ustanawiała ten rekord wielokrotnie.

O kogo chodzi?

Czy tam nie ma nic podchwytliwego w pytaniu i chodzi o wybranego dzisiaj na prezesa PZPN Cezarego Kuleszę? :> Wychowanka Hetmana Białystok, związanego przez wiele lat z Jagą?

No to może trzy podpowiedzi:

• chodzi o gminę, gdzie DK 25 krzyżuje się z DK 15,
    • poślubiona kobieta była Norweżką,
    • duża część jego twórczości była wydawana na terenach Cesarstwa Niemieckiego.

Poeta polski, zmarł w czasach II RP. Urodził się i zmarł w dwóch różnych wsiach, ale położonych w obecnie jednej gminie. Przez gminę tę przebiega droga krajowa nr 25, która krzyżuje się tam z inną drogą, również o nieparzystym numerze. W nazwie tej gminy znajduje się także nazwa dużego polskiego miasta. Ze swoją przyjaciółką miał trójkę dzieci, jednak nie przejmował się ich losem. Jego partnerka nie mogąc na niego liczyć popełniła samobójstwo będąc w czwartej ciąży. Oprócz tego poślubił kobietę pochodzącą z innego kraju, z którą miał dwójkę dzieci, która to go porzuciła i ostatecznie zginęła od broni palnej. Poza tym nasz bohater miał nieślubne dziecko z pewną malarką oraz dla niego inna kobieta porzuciła męża poetę. Do tego nasz bohater był alkoholikiem,biedakiem, wyrzucili go ze studiów a jego poezja nie cieszyła się specjalną aprobatą. Mimo takiego życiorysu poza Polską zwaną go "genialnym" a obecnie i w naszym kraju są ulice jego imienia (chociażby w Krakowie).

Przepatrzyłem wszystkich zdobywców czterech złot olimpijskich i sprawdziłem kto był 8 razy mistrzem świata... Andre Lange mi nie pasował, bo w bobslejach chyba nie ma rekordów świata... Nie mogłem skapować co oznacza "nietypowy wymiar", nawet jakieś zbereźne myśli mi przychodziły do głowy.

Ale jak pomyślałem, że to może chodziło o nietypowy dystans to przypasował mi Michael Johnson, mistrz olimpijski z Barcelony, Atlanty i Sydney, ośmiokrotny mistrz świata, rekordzista świata na 200m, na 400m, w sztafecie oraz na nietypowym dystansie 300m.

Dobrze, dobrze?

Edit: Jak się za długo pisze to się przegrywa :(