Posts by Vaderek

skanowal Cie moj sojusznik :P

A co do anty ja nie pisalem nigdzie ze chce zrobic boom tak by wygrac ale zeby bylo boom :D

Co do złomowań własnych kont.... napisze tyle xD nie muesz tego robić raz bo nie mam dwa mam anty wiec po co mi to? A ja już nie będę pisać o Twojej propozycji kiedyś no bo obiecałem że nikomu nie powiem więc na Twoim miejscu wtrzymał bym sie od takich komentarzy :P raz ze są nie zasadne i fałszywe dwa sam wiesz co mi proponowałeś. A trzy ja podchodze do wszsytkiego z humorem i dystansem :P Więc nie miałem nic na myśli specjalngo tylko sobie zażartowałem że stała CI flota bo po co pilnować xD

WW

Raport szpiegowski z:

Księżyc [5:490:8]Udostępnione przez Leszczyk 08.02.2023 23:58:53

Od: dowódca floty

Gracz: Sebastian12345(ph) Aktywność: >60 min.
    Klasa: Zbieracz
    Klasa sojuszu: Wojownicy

Metal: 3,496MldKryształ: 1,82MldDeuter: 957,325m

Pożywienie: 0Populacja: 0
    Surowce: 6,274Mld
    Łup: 75%Szansa na przechwycenie sond: 100 %
    Floty: 88,444MldObrona: 0

nie bylismy w stanie na takich Dominatorow nic poradzić..

Mimo że Owner to faja i myśli że mam multi xd trzeba było pisać wywalił bym resztę anty na flote xd Bo nie ma na tym UNI już parwie na co latać więc trzeba szukać powoli zakończenia z wielkim % bez znaczenia na zysk :P

NIe że mam coś do S_D bo pokazali co potrafią ale zabawa to zabawa :D

P.S Seba rob TY fsy Bo Ci flota stała w nocy xd Wiem że puki co trudno by Cie było zezłomować nawet w 5 z mojego soja ale np ja i ta faja Owner dalibyśmy rade, że się nie lubimy to inna sprawa xd

Mam pytanko do teamu.

Od grudnia obserwuje te eventy z nagrodami, fajnie żę są itd.

Ale ogólnie naliczyłem aż 3 warianty tego eventu. Więcej wariantów nie macie?

Fajnie by było to bardziej zróżnicować, ba fajnie by było dać na starszych UNI np + 1 kopalni dexu, krisuu, mety lub innego budynku, może też jako nagroda jakiś losowe badanie czy też badanie form życia albo budynek form życia. Te eventy są dosyć często co bardzo mi się podoba jak najbardziej ale co event jak patrzę na nagrody to myślę sobie... znowu to samo? ( obecny event jest inny niż 3 ostatnie eventy które były takie same ale już też taki był)

Więc sądzę że taki event który by dawał jakiś budynek czy badanie raz na 3 miesiące to by było całkiem spoko opcja

Wiesz jak byś Mistrzu skasował konto i zrobił nowe z odkrywca to w 2 dni zrobisz x3 pkt niż teraz masz :P

Grasz na servie gdzie top 1 dawno przekroczył 100 mln pkt. \Wic jedna expa ( oczywiście przy odpowiednej ilości DT) daje Ci 120m Mety :P to jakoś 120x więcej niż zbieracz teraz Ci daje.

Obronne budujesz proporcjonalnie to tego co masz na planecie by zniechęcać przeciwników a nie po to by się obronić. Głownie Obrone buduje się by strzegły satelitki/pelzacze.

Mianowicie jeżeli masz zbudowane np 2000 satelit to 2000 stelit przy PZ dajmy 80% bo nie wiem ile u was jest wiec daje maksa to koszt budowy tych satelit to 4kk krisu, czyli jak by Ci ktoś to chciał zniszczyć może zyskać 3kk krisu. Wiec budujesz taka oborę by nie opłacało mu się lecieć na te 2k sateli czyli np 10 tys WR. zeby zniszyc 10k WR to trzeba dac taka flotę gdzie dex przewyższa zysk 3kk krisu.

Co innego jeżeli chcesz magazynować surke na planecie zamiast na moonie. Ja zawsze robię tak ze 1kkk WR na 500 mln sury na planecie.

Z tym co masz aktualnie dalsza inwestowanie w obronę mija się z celem. Same plazmy które masz już by starczyły zeby nikt puki co na obecnym etapie na Ciebie nie lecial.

Ale większość graczy gra odkrywcami wiec będą mieć Cie gdzieś, po co atakować gościa który ma na planecie 1kk surki skoro na ekspedycji zyskuje 120kk, wiec raczej nikt Cie atakować nie będzie.

Fajnie ze masz własne zdanie, ale warto posłuchać graczy którzy wytykają Ci błędy bo maja dużo racji, z czasem jak poznasz gre sam zrozumiesz ze oni wszyscy dobrze Ci radzili.

Moja rada?

Skasuj te konto zrób nowe.

Ustaw odkrywce

Odkryj technologie astrofizyki i ja rozwijaj.

Odkryj statek pioniera który zwiększa ekspedycji odkrywcy x2 ( chociaz sam odkrywca daje x10 zyskow z ekspedycji w porównaniu ze zbieraczem czy generałem)

Wysyłaj ekspedycje tyle ile możesz rozdzielając sitaki na równo, czyli masz 12 mt? i 4 sloty ekspedycji? wysci 4 ekspedycje po 3 mt.

Olej eko obrone itd, zyski z ekspedycji przeznaczaj w budowe Duzych Transportowcow i fabryke Nanitow.

Zbuduj Nanity min do poziomu 6-7 tak by DT budowal sie 1s

Budujesz cały czas DT aż do momoentu kiedy wszystkie sloty ekspedycji będziesz miał 3200 DT i 1 pionier ( ewentualnie tez 1 najsilniejszy statek )

Gdy to osiagniesz wtedy wywalasz nowe surowce w co chcesz.

W małych ilościach mt czy DT musisz pamiętać by nie posyłać Cm'ow z mt i panckow DT, ponieważ pancki maja szybkie działa na DT a Cmy na MT wicc gdy spotkasz piratow/obcych tracisz cala ekspedycje. Ale jak pisalem w malych ilosciacvh jak juz bedziesz mia np sklad 100 Dt 1 pionier to mozesz tez pancka wyslac po to by odkryc bombowca.

Ekspedycje daja CI mozliwosc znajdowania statkow ktorych nawet nie masz odkrytych. Czyli Np wyślesz Cm 1 możesz znaleźć krazka, wyslesz krazka mozesz znalesc pioniera, wyslesz pioniera mozesz znalesc OW itd.

Wyszlo nowe UNI, masz okazje zaczac od nowa na rownych szansach z innymi i wybrac odkrywce.

Nie pamietam z twoich filmikow czy masz formy zycia na tym uni ale jezeli nie polececam zagrac na najnowszym UNi poniewaz formy zycia to nowosc w ogame, nowe badania nowe budynki itd.

Ale co TY chcesz udowodnić? Wszystko co napisałeś to podstawy i każdy ogarnięty to potrafi, zwłaszcza ze teraz jest masę uproszczeń, nagrywanie pulpitu itd. Gdzie Ty tu masz skilla? Malo tego teraz jest to utrudnione przez formy życia bo badania przyspieszają flotę, ale co za problem docelowy czas zamienić na sekuny i odjąć % badan form życia? Lustra, spadki moonow, zawrócone stacjonuj jako zasadzka? Każdy stary gracz który miał do czynienia z uni cyferkowymi i nadal gra to wszystko wie. Zaliczyłeś tylko 7 pkt z tego co napisałeś? Ja zaliczyłem wszystkie i mało tego nie napisałeś wszystkich możliwych scenariuszy. Robisz komuś testy na forum? Nie ośmieszaj się, na takich jak Ty wystarczy lotka w układ i atak w okno nie ważne czy jesteś czy nie. Pro By sie obronił przed tym? Nie i Tak, albo masz fart albo nie, i wszystkie przypadki co opisałeś tak samo, albo masz fart albo nie.

Nie ma skutecznego ataku w którym na 100% kogoś trafisz bo wszystko można wybronić, wiec kombinacje, kontry, lustra, spadki itd czy wyjdą zależy od obrońcy czy ogarnie.

Wiec kombinowany atak niczym się nie różnic od bfs, albo wejdzie albo nie wiec to nie jest kwestia SKILLA tylko rachunku parwdopodobiestwa i szczęścia

Nie wiem w czym jest problem, odkąd weszła anty ( paczki ) cena anty nie uległa zmianie, mimo inflacji wzrostu plac anty dalej jest w tej samej cenie. Kiedyś za 100 zl mogłeś przez tydzień wyżyć a dziś za 100 zl nawet na waciki CI nie starczy xd. Jak kiedyś najniższa krajowa to było 1500 zl to takie 100 zl wydane w grę to mogło bolec,. Dziś ludzie zarabiają po 3,5k na rękę minimum, i nie trzeba mieć szkoły by tyle zarobić. Owszem koszty życia wzrosły, wydajemy więcej niż kiedyś ale na ogame czas się zatrzymał i wydanie 100 zl nie boli. Dziś zamawiałem maka przez glovo i zapłaciłem 50 zl za 1 zestaw drwala i 1 zestaw 2 for you. Fajnie lubisz maka to samczego, ja sobie mogę odpuścić 2 tygodnie( bo zamawiam min raz na tydzień ) bez maka i mieć 100 zl na gre xd

A po za skrajnymi przypadkami większość ludzi nie wydaje miesięcznie więcej niż 100 zl. Wiec bycie w topce drogo nie kosztuje. Dziś nowe uni i gram sobie dla fanu bez anty i zobacz tez jestem w topce :D

To jest Twoje zdanie i masz do tego prawo tak samo jak ja do mojego. Uważam że gra opierająca się tylko na ekspedycjach to gra 90% ludzi nie wyróżniających się niczym i po za top 10. O tym o czym piszesz... trzeba dodać klika niewygodnych faktów bo napisałeś prawdę, a raczej półprawdę. Wszystko zależy tak naprawdę od etapu gry w którym się znajdujesz, pkt widzenia zależy od ilości pkt. Jeżeli piszemy o nowych Uni, możesz na odkrywcy nawet i tydzień nie latać a i tak wystarczy 1 dzień ekspedycji by przegonić tygodniowe EKO Zbieracza. ) Nowe uni mam namyśli takie 1-3 miesiące ) W etapie kiedy zysk z eko dorównuje już zyskowi z ekspedycji trzeba zauważyć jak wielokrotnie wcześniej pisałem Odkrywca ma też EKO i te 25% zbieracza to dalej mniej niż zyski z EKO + odkrywca, więc tutaj dalej Odkrywca wygrywa i zrobienie sobie 2 dni przerwy od latania nadrabiasz w klika dni. W etapie gry 1kkk+ pkt tutaj zbieracz jest na równi z odkrywcą i tak TU TWOJA PRAWDA jest PRAWDA odpuszczenie sobie chociaż jednego dnia expow wiąże się ze stratami w porównaniu ze zbieraczem. Dalej Odkrywca już się nie opłaca.

Ogame to gra strategiczna, podejmujesz strategiczne wybory i wybierasz takie rozwiązania które najlepiej rozwinę Twoje Imperium. Jeżeli Wybierasz strategicznie Odkrywce na Start bo przynosi najwięcej zysków to potem strategicznie powinieneś zmienić klasę na zbieracza/generała. Lubisz latać na ekspedycje spoko, ja wole np generała, uważam tą klasę za najlepszą pod mój styl gry ale poczekaj, kurde nie opłaca mi się go używać na start Uni, strategicznie to było by harakiri, wiec jestem zmuszony grać odkrywcą i w dzień w dzień wysyłać expy i atakować, farmić aż do momentu kiedy EKO będzie lepsze od Zysków z odkrywcy.

Podbijając próg Ekspedycji zmuszacie mnie do grania ciągle Odkrywcą bo strategicznie najbardziej się by to opłacało.

Co do aktywnych graczy i odkrywcy. Ja nie mam problemu wejść na konto co 1,5h i wysalać ekspedycje. Ostatnio zostałem powołany do wojska na 2 dniowe ćwiczenia rotacyjne. Przed wyjazdem zastanawiałem się dać urlop czy grać mnie aktywnie i ograniczyć się tylko do ekspedycji. Wybrałem granie mniej aktywnie i mimo obowiązków służbowych nie miałem problemu by ekspedycji mi ciągle latały. Dlatego uważam ze granie tylko ekspedycjami to granie nie aktywne.

Jak proponujesz jakiś pomysł to nie proponuj pod siebie tylko pod wszystkich. "To niech dodadzą cos górnikom" To nie jest rozwiązanie "COŚ"

Proponując rozwiązanie musisz brać pod uwagę wszystko, chcesz zwiększenie progów dla Ekspedycji? Jakie to będzie miało konsekwencje dla gry, dla innych klas, jak by to zmieniło grę? Co negatywnego przez to może się stać? Fajnie mieć większe zyski z ekspedycji, pomysł fajny ale zepsuł by grę jeszcze bardziej i to musisz zrozumieć. I nie pytaj jak by zepsuł grę bo podałem wiele argumentów w postach wyżej.

Co ta aktywniejszych osób odnosząc się dlaczego osoba siedząca 15 min ma mieć tyle samo co osoba siedząca 5h, podałeś nie prawdziwy, niesprawdzający się nigdy argument. Osoba aktywniejsza zawsze będzie miała więcej, po przez forming, ataki, ekspedycja to nie jest jedyne źródło surowców. Czy uważasz że osoba puszczająca tylko ekspedycje jest osobą aktywną? Sry bo ja nie, dla mnie osoba aktywna to ta co atakuje a nie pasywnie lata na ekspedycje. Górnik i Odkrywca to osoby nie grające aktywnie. Po za tym EKO Odkrywcy i zbieracza jest takie samo podstawowe. Zbieracz ma 25% więcej a odkrywca nadrobi z nawiązką na ekspedycjach te 25%.

Taki jest sens ze GF robiąc klasy daje Ci możliwość równej gry nie zależnie od wyboru klasy. Każda klasa powinna być sobie równa lub tworzyć cos na wzór pętli, np Wojownik zabija Maga, Mag zabija krasnoluda a krasnolud zabija wojownika. W żadnej innej grze nie ma tak ze jakaś klasa dominuje nad innymi. Dlatego nie powinno się cos dodawać do jednej klasy olewając pozostałe bo to by wypaczyło równowagę sił.

Jeżeli chodzi o oogamie klasy są dobrze wyważone ale jak wcześniej pisałem tą równowagę zaburza antymateria ( paczki z surowcami) i z tym się nic nie zrobi. Aktualnie jak spojrzeć na klasy realnie to zbieracz jest dla paczkomatów, odkrywca dla całej reszty, a generał to fajne urozmaicenie. jeżeli chcesz zmieniać coś w jakiejś klasie to nie możesz patrzeć na to co dzieje się z kalasami realnie przez wpływ ludzi, paczek itd. tylko na to jak to powinno działać w teori.

Co do form życia, to bossta masz tam do każdej klasy, masz badania które zwiększają ci znalezione surowce czy liczbę statków, robiąc ładne poziomy tych badań i pomnożyć przez ilość planet możesz nawet osiągnąć 100% więcej sury czy statków które przywozisz z ekspedycji.

Dalsze progi to tylko dalsza patologia, a puki są paczki to ta patologia będzie trwać. Miało by to sens jak by paczek nie było. Wtedy zbieracz czy odkrywca byli by na równi a tak mamy sytuacje gdzie na start odkrywca daje mega dużo lecz potem po przekroczeniu pewnego progu zbieracz staje się lepszy już na stałe. Jeżeli by doszło do twojej propozycji to zbieracz nigdy nie dogoni odkrywcy bo odkrywca z każdym progiem coraz więcej suty będzie przywoził a eko nie nadąży.

Mi nic nie przeszkadza, po prostu umiem dodać 2+2 :D Sam gram odkrywcą, ale potem klasę się zmienia za pomocą darmowych zmieniaczy klas które lapie się w eventach 7 dniowych. Zwróć uwagę że jak zrobisz eko które pokryje zyski z ekspedycji to i tak granie odkrywcą dalej się będzie opłacać. Dlaczego?

Zbieracz daje Ci kopa +25% do wydobycia, czyli jeżeli zbieracz miał by być lepszy od odkrywcy to te 25% musi Ci dawać więcej niż ekspy bo Eko podstawowe i na zbieraczu i na odkrywcy jest takie same. A zanim osiągniesz takie eko w którym bonus ze zbieracza (25%) przewyższy to co teraz dają ekspedycje na 100kk + To uwierz mi trzeba by było z 2 lata gry. Ludzie i tak wcześniej zmieniają kasę na zbieracza z uwagi na to że wysyłanie co dzień ekspedycji nudzi i ludziom się odechciewa grać więc wybierają spokojne kopanie lub agresywnie generała.

Dla tego nie widzę sensu zwiększenia progów ekspedycji. Więc albo je debufować tak jak napisałem w poście wyżej albo uzależnić generała i zbieracza też od pkt top 1.

Jka chcesz zwiększenia progów to raczej w druga stronę.

Tzn jak mamy pierwszy prog 0-100k to zamienic na 0-10kk :D Wtedy bardziej sie będzie opłacać w eko iść niż w ekspedycje, i analogicznie końcowy próg zamiast 100kk + zrobic 1kkk+ z tym ze 1kkk+ będzie dawał tyle co teraz 100kk + :P

Po za tym piszesz ze nie lubisz czekać na surowce z eko, to nie czekaj tylko lataj dalej na ekspedycje wtedy będziesz miał surowce z EKO + ekspedycje

Jedyną zmianą jaka można by było wprowadzić to dodatkowe bossty do zbieracza i generala?

Dlaczego? Ponieważ Odkrywca ma jednego ukrytego bossta, a są nim progi pkt top 1.

Dlatego jeżeli już to tez kasę zbieracz i generała trzeba by było uzależnić od pkt top 1.

Np, dla zbieracza ilość pełzaczy powinny być uzależnione od pkt top 1

a na Generale to kij go wie, może zużycie paliwa? ale to było by słabe, to może prędkość flot? zrobić progi 50% szybszy, 75% szybszy, 100% szybszy, 125%, 150,%, 175% i przy 100kk pkt top 1, 200% szybszy.

Może i nie powinno byc, ale wyjaśnij mi o co chodzi z tym boostem odkrywcy, przecież zwiększenie progów może co najwyżej skrócić grywalność odkrywcy jak ktoś szybko zrobi eko i przejdzie na zbieracza. Dajmy na to ze jestesmy teoretyczne w środkowym progu-tym zwiększonym x8, normalnie byłby to juz dawno ostatni próg, a wiek uni taki sam - zyski sa wiec mniejsze z odkrywANI

Zwiększenie progów odkrywcy nie skróci Ci czasu korzystania z odkrywcy tylko go przedłuży. Im więcej sury zdobywasz na ekspedycji tym eko musi więcej nadrabiać, przez co punkt przełączenia się z odkrywcy na zbieracza przesuwa się w czasie i w pkt.

Progi:

0-100k

100k-1kk

1kk-5kk

5kk-25kk

25kk-50kk

50kk-75kk

75kk-100kk

100kk- KONIEC

NIe będzie więcej i ma to sens? Dlaczego? Może dlatego żeby eko prześcignęło zyski z expedycji i zmienić klasę na zbieracz/generał i się bawić?

Odkrywca jest tylko na start potem zmieniasz klasę bo eko już w późniejszym etapie gry będzie przynosić więcej zysków.

Tak dla ścisłości, gdyby nie było paczek surowców i byś miał porównać zbieracz vs odkrywce

Wiesz co wyjdzie? ze zyski z ekspedycji są adekwatne do eko w danym dziale progowym.

Czyli jeżeli masz np 50kk pkt samego eko to zysk z eko jest taki sam jak ekspedycje w progu 50-75kk

I to ma sens, ale paczki psuja balans gry dlatego jest mylne wrażenie ze odkrywca jest najlepszy.

Dlatego tez nie powinno być żadnej zmiany bo zwiększenie progów było by tylko bosstem do klasy odkrywcy.

Wiec pretensje możecie mieć tylko do tych co najwięcej wydają w grę żeby przez moment poczuć się top łan