Posts by Zephirus

Nie odpala mi screena dle zapewne chodzi o długość życia serwera w dniach.

50 prób lotów aby odkryć formy życia na dzień

Czyli np jeśli serwer jest nowy ma 7 dni to max odkryć możesz odbyć 350

Wszystko ładnie masz opisane w FAQ > formy życia ,przez Rudą

Właśnie szukałem tego wszędzie, ale nie umiałem znaleźć. Dzięki :).

Hej, mam pytania ws. badania od ludzi "Międzygalaktyczni Posłańcy". Czy tech z wszystkich planet się łączą, czyli jak będę miał 10 badań Posłańców na 10 planetach to będzie poziom 100 ? Poza tym czy w przypadku posiadania 100 pzm tego badania loty zwiadowcze nic nie trwają i można wysyłać aż do skończenia surki/max ilości lotów (skoro czas trwania byłby skrócony o 100%, to rozumiem, że tak powinno być) ? Poza tym ocb z tym ograniczeniem ilościowym lotów posłańców (nie mówię o ilości w tym samym momencie, tylko limicie całościowym- u mnie to ok. 25 k) ? To ograniczenie jest na sztywno ustalone ? Jeśli nie, to w przyszłości będzie można zwiększyć limit ? Jak tak, to kiedy i ile ?

Tak, tak, oczywiście o pionerze pamiętałem, aczkolwiek zapomniałem o nim napisać, ale dzięki :). Dzięki za pomoc.

Pytanko troszkę z innej beczki. Orientujecie się czy gdybym np. wysyłał same DT z max punktów przy świecie x8, to np. miałbym więcej znalezionych DT/MT/ss/lm, niż jak wysyłam dt z niszczycielem ? Bo byłem zawsze ciekaw czy gra rozlicza znalezioną flotę "punktowo/surowcowo" czy po prostu ma wpisane w kod, że znajdujesz np. 100 pancy, 100 dt, itd. ale jak nie masz np. niszczarki, to znajdziesz same 100 dt. Sprawdzał to ktoś kiedyś ? Nurtuje mnie to pytanie, bo wg. mnie ktoś kto nie lubi latać, lepiej żeby nie znajdował statków które kosztują dexa, tylko samą metę/krychę. Nie wiem czy dobrze kminię, ale chętnie poczytam wypowiedzi weteranów ekspedycji :).

Dołączam się do pytania. Jedni mówią żeby latać w ten sam us, drudzy nie. Z moich obserwacji na 10 exp mam ok. 6 pozytywnych i nie ważne czy w mój us latam w ten sam dzień 10 razy czy 100 razy.

kazda rasa ma swoje ceny badan, ale nie ma znaczenia czy badanie robiles na rocktalach i zmieniasz rase na kaleshy. dalej badanie bedzie na takim poziomie na jaki je rozwinales. ceny badan nie sa zalezne od rasy jaka masz na danej planecie wybrana, tylko od tego z jakiej rasy badanie robisz :P

OK, ale zawsze jest tak, że jak masz nową planetę, to masz techy na 0 na TEJ planecie (wiem, że sumarycznie konkretne badanie może mieć już np. 40 poziom). Pytałem o to, czy jak na danej planecie mam np. Kaeleshów i technologię w 1 drzewku, 1 slocie na 10 lvlu, a później zasiedlę tam Rocktalów, to jeśli wylosuję tą samą technologię co miałem na Kaeleshah (1sze drzewko, 1szy slot), to ta technologia będzie nadal na 10 lvlu na tej planecie czy zresetuje się na 0 ? Z postu Rudej mniemam, że pomimo resetu na tej planecie ten poziom się nie zresetuje NA DANEJ PLANECIE, ale wolę zapytać 2 razy o to samo, niż później być niepewnym :).

Hej. Mam pytanko jak w temacie. Powiedzcie mi czy gdy mam np. Kaeleshów i zbadaną "Telekinetyczna Wiązka Holownicza" na 10, ale przesiedlę planetę na jakąkolwiek inną rasę i WYLOSUJĘ tą samą technologię (w tym samym slocie technologicznym), to nadal będę miał tech na 10 czy lecę od 0 ?

Tak będzie na 10 poziomie, poziom danej technologii jest przypisany do danej planety w zlezności od rasy.

Napisałeś "w zależności od rasy". Właśnie moje pytanie dot. tego, czy poziom badania Ci zostanie jak zmienisz rasę na danej planecie, ale będziesz miał to samo badanie w drzewku, które miałeś w rasie poprzedniej.

Hej. Mam pytanko jak w temacie. Powiedzcie mi czy gdy mam np. Kaeleshów i zbadaną "Telekinetyczna Wiązka Holownicza" na 10, ale przesiedlę planetę na jakąkolwiek inną rasę i WYLOSUJĘ tą samą technologię (w tym samym slocie technologicznym), to nadal będę miał tech na 10 czy lecę od 0 ?

Na odkrywcy jest 20% złomu, a na pozostałych klasach 10%, jednocześnie prawdopodobieństwo natknięcia się na piratów czy obcych jest na odkrywcy 2 razy mniejsze. Od razu mówię, że nie wychodzi na to samo, bo z jednej strony jest spalanie dużej floty, a z drugiej umiejętność wyciągnięcia zysku z 10% złomu. Limit najpewniej ostatecznie przekreśla sensowność latanina pirtków jak za starych dobrych czasów, choć tego nie wiem. Dzięki niemu łatwo poszukać optymalnego składu floty i sprawdzić czy uda się zarobić. Odpowiedź na to pytanie zostawiam dla zainteresowanych.

Wielkie dzięki. Szkoda, że to "dowiadywanie się" kosztowało mnie sporo dexa, no ale cóż. Life is brutal :wall:.

czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:

To jest dobre pytanie jak to działa. Pracuję nad arkuszem do akumatycznego zgrywania ekspów z całego dnia i jednym z celów projektu jest sprawdzenie właśnie tego. Potrzebuję do tego pewnych danych nie z jakiegoś dodatku tylko konkretnej tabeli. Może gdy skończę i będziesz chciał podziałać w tym temacie to wymienimy się danymi dla tego zagadnienia. Z procentów bez danych nic nie wywróżę.

Mam pytanko do Ciebie, albo do innych którzy są również doświadczeni. Ile % złomu mam z walk na ekspedycjach ? Trochę wyszła zabawna sytuacja, bo gram na Juno, gdzie jest 80% złomu, a tymczasem w walce z piratami wyszło tak jakby było 20% i do tego jakiś dziwny limit do 20 mln kry/met :cursing:. Czy ktoś coś wie na ten temat ? Nie potrafię się doszukać informacji.

Dawniej, przed wprowadzeniem klas graczy (Odkrywca, Generał, Zbieracz) było tak, że układ się wyczerpywał.

Po wprowadzeniu klas, gracze szybko zauważyli, że te komunikaty, które dostajemy o obecności innych ekspedycji nie mają przełożenia w efektach.

Tak jak wspomniałeś raz jesteś pierwszym, raz o mało nie wpadłeś na kogoś innego, by sekundy później znów być pierwszym.

Można więc spokojnie latać w ten sam układ. Informacja o tym, kiedy i czy w ogóle odświeża się dany układ nie jest oficjalnie znana, przez co nie można stwierdzić, czy jest to celowy zabieg ze strony GF, czy też od lat nienaprawiony błąd w grze.

Wow, jestem wręcz w szoku- myślałem, że faktycznie jest jak napisałem z odświeżaniem, a tu niespodzianka. Jeszcze raz dzięki za pomoc, to wszystko z mojej strony :D.

jakbyś zaczynał grę to inwestował byś bardziej w formy czy kopalnie ?

Formy życia zostały wg mnie pomyślane jako coś co ma urozmaicić rozgrywkę w późniejszym etapie gry. One poza tym, że pochłaniają surowce i czas na rozbudowę nie dają same z siebie nic nowego, a jedynie powiększają to, co już gracz ma. Nie ma sensu inwestować w zwiększenie wydobycia, którego się nie ma :beaten:

Najpierw trzeba troszkę rozbudować konto, później pochylić się nad formami życia. Choć pierwszy poziom badań Form Życia można stosunkowo dość niskim kosztem ogarnąć (dosłownie 3 budynki, z czego dwa na 27-28 poziom, a samo laboratorium może mieć nawet tylko 1 poziom), to bonusy jakie dają te badania zostały pomyślane jako składowe elementów rozłożonych na wielu planetach. Np. taki bonus do wydobycia deuteru równy 0,08% za każdy poziom badania. Na 10 poziomie tego badania taka jedna planeta da 0,8%. Jest sens ruszania z tym posiadając zaledwie 3-4 kolonie? Dodatkowe 3,2% deuteru wielkiej różnicy chyba nie zrobi. Ale już przy 10-12 koloniach...

W sumie też prawda. Powiedz mi, dlaczego czasami mam tak jak wysyłam w tym samym us expy, że raz pisze komunikat jakbym był pierwszy raz na exp w danym us, drugi raz, że już ktoś tu był, a trzeci, że nie było nikogo ? Błąd gry czy jakieś szybkie odświeżanie exp ? Bo z tego co wiem, reset exp jest co 24 h ? Chyba, że czegoś nie wiem.

Super, bardzo pomogłeś ! Powiedz mi, jakbyś zaczynał grę to inwestował byś bardziej w formy czy kopalnie ? No i drugie pytanie, w późniejszej fazie gry jakbyś inwestował ? Dzięki !

Zefir sam ze sobą gada :O

Przecież napisał Ci, że rozwinął te "badania Khaeles'ów" tak, że dają mu ogromne bonusy. Chyba że "bonusy od Kael" to co innego niż "badania Khaeles'ów" :O

Wiem, że tak jest w opisie gry, ale pytanie czy to zweryfikował ? Czy miał kiedyś większą ilość surki niż przewiduje kalkulator (max) ? Grałem już w tak wiele gier, że się nauczyłem, że często masz napisane, że coś jest x2/x3, a tak na prawdę nie widzisz różnicy. Właśnie dlatego pytam doświadczonego gracza, bo jestem dociekliwy.

Super, sprawdzałeś już czy bonusy od Kael faktycznie działają ? Bo nie mam nikogo kto by mi to potwierdził, lub nie. Będę wdzięczny za odp ! :)