Posts by Sanvean

A to mnie zaskoczyło.

Przecież ten dodatek w żaden sposób nie ingeruje w grę. W niczym nie pomaga. Niczego nie robi...

To tylko i wyłącznie statystyka.

Niby dlaczego miałby być zakazany?

Czyżby jednak teoria spiskowa była prawdziwa ?

Ogólnie myślę, że to jedna wielka porażka.

Żeby czekać, aż twórcy dodatków naprawią to co zepsuło GF, żeby dało się dalej grać? Naprawdę w GF nie ma nikogo myślącego?

A co GF wprowadzilo ułatwia mnie zadanie

Ułatwia Ciebie zadanie?

Jesteś niemieckim botem mającym udawać, że wszystko jest fajnie i być zachwyconym ze zmian?

Później jak będzie pytanie jak polscy gracze odebrali zmiany, to będzie można spokojnie zaraportować, że niektórzy byli zachwyceni, a kilku - jak zawsze - marudziło.

A to, że "niektórzy" oznacza jednego trolla a "kilku" wszystkich pozostałych, to już nie trzeba wspominać...

A GF stwierdza, że zrobi wszystko po swojemu i na opak. Jakby tu utrudnić grę... hmmm... może ikonki zmieńmy do mikroskopijnych, ukryjmy wszystkie ważne informacje, pokazujmy dane nikomu nie potrzebne i nic nie mówiące, a co się da (oraz nie da) zastąpmy obrazkami. Coś czuję że przy następnej aktualizacji zobaczymy "Gracz Józek ma 1️⃣3️⃣ mln surowca ❗ale jest na twojej 🩷buddy-liscie. Wysłać 💯Pancerników do 💣ataku 💥💥💥🤔"

Myślę, że w Twoim przykładzie jest za dużo literek. Komu by się to chciało składać w słowa i się zastanawiać...

Ja bym wolał same obrazki. Oczywiście bez cyferek, bo one jeszcze bardziej wprowadzają mętlik w głowie, a większość ludzi miała problemy z matematyką w podstawówce, więc nawet do gimnazjum nie szli, więc nie ma co im utrudniać życia.

Ogólny obrazek, że chodzi o gracza + jego ikonka

Duże ikonki surowców, żeby cieszyły oko (bez cyferek, żeby ktoś nie był smutny, że mało)

plus małe ikonki stateczków (fajnie jakby latały po całym ekranie - np wyobraź sobie 1kk LM śmigających po całym ekranie - ale jak się nie da jeszcze takich animacji wprowadzić, to jednak mniejsze ikonki wystarczą, żeby kogoś nie przestraszyć, że jest tam jakaś flota), obrony, badań itp...

Mniej więcej taki raport szpiegowski byłby cudowny:

Obstawiam, ze programiści nigdy nawet nie grali w Ogame.

Nie ważne, że coraz ciężej się gra. Ważne, że gra ładniej wygląda, jest więcej obrazków i animacji...

Masakra!

EDIT: Da się jak wyłącze Antiogame- gratuluję GF, że zabraliście mi mój ulubiony dodatek

Nie tylko Twój. Wygląda na to, że twórca AGR też już ma dosyć i możliwe, że tymi głupimi zmianami zabili najlepszą wtyczkę, która pomagała grać.

To jego wpis:

So despite heavy protest from tool developers, Gameforge decided to push an unfinished version that is Version 11.15.x to live rounds.

This version changes many things, including a full rework of the messages page, breaking AGR features as well as other tools. To make it easier for tool devs to adapt their tools to the new messages, Gameforge added meta data to all messages to make accessing data easier. However, some things are still missing and some are wrong. These have been reported but weren't fixed before the version went live.

I'm not willing to invest development time into adapting AGR features to unfinished stuff. Gameforge puts features on the PTS in a state that can at best be described as "alpha" where things constantly keep changing. And before it reaches a "beta state" it goes live. The PTS is not an acceptable environment to develop tools. And unfortunately Gameforge keeps pushing unfinished features to live rounds too.

What this means is in order to update AGR to work with the current version I would need to write code that I will have to trash in a few weeks/months when the message meta data is fixed / finished. And I'm not willing to do that.

Gameforge needs to take their 3rd party tool devs seriously and work together with them. Not against them. Unfortunately, it still doesn't feel like accessibility for tool devs is a priority for Gameforge.

I tłumaczenie dla osób nieznających angielskiego

Pomimo ostrych protestów twórców narzędzi, Gameforge zdecydowało się wypuścić niedokończoną wersję, czyli wersję 11.15.x, do rund aktywnych.

Ta wersja zmienia wiele rzeczy, w tym pełną przeróbkę strony wiadomości, zepsucie funkcji AGR, a także innych narzędzi. Aby ułatwić twórcom narzędzi dostosowanie ich do nowych wiadomości, Gameforge dodało metadane do wszystkich wiadomości, aby ułatwić dostęp do danych. Jednak pewnych rzeczy nadal brakuje, a niektóre są błędne. Zostały one zgłoszone, ale nie zostały naprawione przed publikacją wersji.

Nie chcę inwestować czasu programistycznego w dostosowywanie funkcji AGR do niedokończonych rzeczy. Gameforge wprowadza funkcje na PTS do stanu, który można w najlepszym przypadku określić jako „alfa”, w którym wszystko ciągle się zmienia. Zanim osiągnie „stan beta”, zostanie uruchomiony. PTS nie jest akceptowalnym środowiskiem do opracowywania narzędzi. I niestety Gameforge nadal umieszcza niedokończone funkcje także w rundach na żywo.

Oznacza to, że aby zaktualizować AGR do pracy z bieżącą wersją, musiałbym napisać kod, który będę musiał wyrzucić do kosza za kilka tygodni/miesięcy, kiedy metadane wiadomości zostaną naprawione/ukończone. A ja nie mam ochoty tego robić.

Gameforge musi poważnie traktować zewnętrznych twórców narzędzi i współpracować z nimi. Nie przeciwko nim. Niestety, nadal nie wydaje się, że dostępność dla twórców narzędzi jest priorytetem dla Gameforge.

Mam wrażenie, że nikt z programistów nigdy nie grał w tą grę. Kiedyś gra była prosta i szybka. Coraz więcej niepotrzebnych bajerów w większości utrudniających grę. Masakra.

Jak już chcą poprawiać, to niech się wzorują na sprawdzonych rozwiązaniach, np takich jak ma AGR

Ekspedycja trwa godzinę. Wg mnie opis informuje, że ekspedycja zajmuje mniej czasu.

Mam 10 lvl, co daje 1%

Godzina to 3600 sekund, więc powinno być 36 sekund krócej.

Niestety nie jest , bo dalej jest równo godzina

Szkoda, bo jakby na każdej planecie mieć tylko po 1%, to już kilkanaście % krócej trwałaby ekspedycja, a to byłby całkiem fajny wynik

"prędkość floty na ekspedycjach" nie prędkość lotu na ekspedycję, tylko floty, która jest na ekspedycji. Przynajmniej tak to rozumiem.

Czy ktoś z Was ma na jakimś wysokim poziomie badanie FŻ System Telekinetycznego Suwu?

Teoretycznie zwiększa z każdym poziomem prędkość floty na ekspedycjach.

Mam na razie na jednej planecie i powinno już skracać o 1%, ale ekspedycja dalej trwa równo godzinę. Niby 1% to niewiele, ale spodziewałem się, że już kilka sekund szybciej będzie to trwało, a tu nic...

Pozbyłem się starych nawyków, przez które dawałem się złapać. Opracowałem nowy system FSów i przemieszczania floty. Do tej pory bezpieczny (choć myślę, że dalej taki będzie).

Niestety czasami człowiek popełnia błędy i tak było tym razem.

Jeszcze raz Fisher - gratulacje dla Ciebie.

Po pierwsze wytrwałości (bo faktycznie lata się na mnie zasadzał)

Po drugie szczęścia i wykorzystania mojego pecha

Skąd ten pomysł o utracie bonusów jak spadnie populacja?

Sprawdziłeś czy tylko po kimś powtarzasz?

Bo ja niczego takiego nie zauważyłem.

Sprawdzałem kilka razy i jest utrata bonusów.

To będę musiał się dokładniej przyjrzeć.

Na czym konkretnie sprawdzałeś?

Czas lotu? Wydobycie? Czy jakiś inny parametr?

Może lepiej nie wchodźmy w polemikę, skoro mamy skupiać się na pierdołach odległych tematycznie od obecnej aktualizacji ;)

No przecież na tym się skupiam.

Przy kasacji rasy zawracają wszystkie floty ekspedycyjne.

Czyli jakie?

To było w kontekście tego czy flota zwalnia czy dalej leci z bonusową prędkością. W opisie jest, że floty ekspedycyjne zawracają.

Może chodzi o wszystkie loty z tej planety?

Ja nie wiem, więc może ktoś mądrzejszy podpowie.

Skąd ten pomysł o utracie bonusów jak spadnie populacja?

Sprawdziłeś czy tylko po kimś powtarzasz?

Bo ja niczego takiego nie zauważyłem.

A "Lifeform tech bonus" to dodatkowy bonus do badań i budynków wynikający z poziomu rasy (1lvl = 1% bonusa). Przynajmniej w teorii. Bo w praktyce ciężko powiedzieć, ponieważ chociażby przy wydobyciu nie wyświetlają się podstawowe bonusy z poszczególnych budynków czy badań (przynajmniej u mnie, może to bug i u innych się wyświetla?

Floty ekspedycyjne.

Czyli?

Transporty?

Ekspedycje?

Ataki?

Znam angielski, tylko nie do końca kojarzę co to za rodzaj lotów po naszemu.

Tak samo jak angielską ciemną materię przerobili na naszą antymaterię, choć to dwie zupełnie różne sprawy :P

Jeśli wyślę flotę i od razu po tym zmienię badania na planecie na inne (np. usunę wszystkie dopalacze prędkości statków i zmienię na eko), to jak będzie informowany potencjalny cel o mojej prędkości - czy będzie monit o bonusach z momentu wysyłki? A czy może gracz na którego wyślę flotę puści skana, zobaczy inne techy, będzie miał inne informacje o prędkości mojej floty i poprawnymi wyliczeniami otrzyma błędne wyniki?

Powinno być tak, że statki będą miały parametry takie jakie maiły w trakcie wysłania nawet jeśli coś się zmieni w trakcie lotu. Natomiast skan pokaże już cos innego czyli zmianę.