Posts by Rhoshar

Czy jest gdzieś jakąś dyskusję na temat tego jak optymalnie wykorzystywać formy życia jako Zbieracz / Generał / Odkrywca? Jakie rasy wybierać, na jakich planetach. W jakie badania celować.

P.S. Wiem że każda rasa (poza ludźmi), jest dedykowana do konkretnej klasy, ale to nie musi oznaczać, że jako Odkrywca muszę na wszystkich planetach mieć Kaeleshów, chociaż zdaje sobie sprawę, że tak właśnie może być.

Hah, nigdy nawet na ten budynek nie zwracałem uwagi ze względu na to, że do produkcji energii jest zużywany deuter :D
    Powiedzcie mi jeszcze że technologia laserowa ma jakieś zastosowanie :P

Technologia energetyczna aż prosi się o to aby zwiększała produkowaną energię. W tej chwili badanie kolejnych poziomów nic nie daje.

Dodatkowo z Formami Życia doszły nam dwa nowe badania, które zmniejszają koszt i czas trwania badania technologii energetycznej: "Wysokotemperaturowe Nadprzewodniki" u Mechów (po co to Mechom? ?() i "Wysokoenergetyczne Systemy Pomp" u Rock'talów.

Po zbadaniu 12 poziomu technologii energetycznej nie ma z niej więcej korzyści. Zatem po co te dwa badaniach w formach życia? Do zapchania dziury? Na pewno by się dało wymyślić z 10 ciekawszych.

Np. większy bonus technologii nadprzestrzennej. Krótszy czas badania i koszt jakiegoś napędu, albo technologii komputerowej.

Czy gdzieś są wzory na rzeczy związane z Formami Życia?

Np Koszty i czasy budowy na konkretny poziom budynków, czy badań z drzewka form życia? Wzory na bonusy danego budynku / badania na konkretnym poziomie?

Form życia nie zdobywana się na ekspedycjach wysyłanych na 16-tą pozycję, tylko są to jakby normalne loty wysyłane na pozycje 1-15 z widoku galaktyki poprzez nowy przycisk przy każdej planecie. Daną planetę w poszukiwaniu nowych form życia można odwiedzić raz na tydzień. Dlatego też sloty ekspedycyjne +1/2/3 nic tutaj nie dadzą, ale za to sloty floty +2/4/6 już tak :)

Miałem na myśli dopalacz floty, pomyliłem tylko cyferki.

P.S. Z resztą dopalacze ekspedycji opłaca się i bez Form Życia :)

Wydaje mi się że GF po prostu chciał znaleźć sposób na to, żeby ludzie kupowali Sloty Floty, bo to tej pory większość graczy po prostu nie widziała w tym nic pożytecznego. Może poza największymi flociarzami.

Teraz możesz wysyłać floty na badanie form bez oporu, więc jak sobie dodasz +1 +2 i +3, to będziesz mógł za każdym razem wysłać 6 dodatkowych ekspedycji

Jakie konsekwencje niesie za sobą nieudana misja "Wyszukaj formy życia".

Przed chwilą miałem taką sytuację. Dostałem wiadomość z wynikiem ekspedycji:

"W trakcie poszukiwania inteligentnych form życia statek wylądował na nieznanym do tej pory księżycu. Załoga statku dosyć szybko dowiedziała się, dlaczego jeszcze nikt nie udokumentował istnienia tego ciała niebieskiego.

Udało im się wysłać jeszcze szybki sygnał SOS, ale niestety było już za późno. Ogromne czerwie magmowe pochłonęły cały statek wraz za załogą w przeciągu kilku minut."

Ale jedyną rzeczą jaką zauważyłem, jest to że zwolniło mi się miejsce na ruch floty. Podczas wysyłania ekspedycji wysyłamy tylko trochę surowców, żadnych statków, dodatkowo te surowce i tak przepadają (chyba). Zatem wychodzi na to że sytuacja gdy tracimy ekspedycję jest dla nas korzystniejsza, niż gdy nic się nie dzieje i ekspedycja wraca? Zwalnia nam się miejsce na flotę i szybciej możemy wysłać kolejną

Jeżeli odkryję kilka razy pewną formę życia na ekspedycjach, zwiększa się jej poziom i dostajemy jakiś bonus.

Np

Poziom 1: 1373/154001 doświadczenia

Bonus do technologii form życia: 1 %

Pytanie tylko co daje ten bonus? Nigdzie nie ma dokładnych informacji.

Od kiedy w takim razie zaokragla do góry?
    Albo jeszcze lepsze pytanie, dlaczego raz zaokrągla do góry, a raz do dołu, jesli nie pokazuje nam setnych sekundy powinno zaokrąglać za każdym razem tak samo, dokładnie tak jak działało to przez ostatnich 16 lat

To co pokazuje Ci się na stronce nie zawsze musi być identyczne z tym co jest na serwerze. Może czasy zdarzeń są zapisywane z dokładnością do milisekund na serwerze, ale programisci na froncie zaokrąglają (albo i ucinają) do sekund?

Tym sposobem w jednej sekundzie można by wrzucic 1000 zdarzeń, które byłyby uporządkowane, ale Ty zobaczyłbyś je jako losowo ustawione w tym samym momencie.

Oczywiście można dyskutować o tym co jak zdarzenia będą w tej samej milisekundzie, ale to raczej nie problem gracza, tylko OGejma.

W wersji mobilnej na przeglądarce Chrome (nie w aplikacji mobilnej), podczas wysyłania floty Deuter jest zasłonięty przez ustawienia prędkości w związku z tym że doszła nowa pozycja z Pożywieniem, a reszta elementów się do tego nie dostosowała. Przez to nie da się kliknąć na pole tekstowe z Deuterem, żeby wybrać ilość jaką chce wysłać.

Bez-tytu-u.png

Universum Isonoe

Wersja 9.0.2-pl4

Co do tego sposobu fsa, to nie jest taki zupełnie bezpieczny.

Pierwszy lepszy link: SZTURMAN [GoT] vs. artur [ZIG] ~ 9279.13% - Zawrócone stacjonuj

Już nie wspomnę, że bez dużego wyliczenia można nawet po ściągnięciu moona złapać flotkę bez problemu.

Najlepiej dzielić flotę wtedy do fsa.

Co do samego grania dobrze to opisane zostało przez Guderiana.

Jedyny w 100% bezpieczny FS to wysłanie stacjonuj z księżyca na księżyc i pilnowanie jej dopóki nie zawrócisz. Problem z tym jest taki, że musisz pilnować floty tak długo jak chcesz być nieobecny. Jeżeli idziesz spać na 8 godzin, to musisz najpierw poczekać aż flota będzie lecieć do księżyca docelowego 8 godzin, po zawróceniu będziesz miał 8 godzin spokoju.

Takie coś może wykryć tylko jasnowidz, albo złodziej, tutaj przykład: dr-zgon-ekohima-vs-laojun-p-a-scruple-p-a-11-056-975-31-obrona-numer-2-p-a-scrup.

Czy jako osoba która gości flotę sojusznika na swojej planecie z misją Zatrzymaj, jestem w stanie w jakiś sposób wycofać jego flotę, tak żeby po "kliknięciu" zawróciła do sojusznika? Wtedy kiedy ja chce.
    Szukałem tej opcji, ale nigdzie jej nie znalazłem.

Dodatkowo. Czy jest gdzieś podgląd całej floty, która aktualnie u mnie stacjonuje?
    Wiem, że mogę sprawdzić w "Zdarzeniach", ale to trochę nieporęczne jeżeli stoi u mnie 5 różnych flot. Mógłbym też poprosić kogoś o skan. Ale chodzi mi o bardziej ludzkie podejście. Coś w stylu widoku z "Floty", albo "Stocznia".

Nie rozumiem z czego ten cały hype, przecież to tylko 1mld floty. Dla mnie to dużo, ale jak na tego top 1 to nawet nie jest 1% floty.

chyba liczyć nie umiemy, stało tam 12 jak nie 14 mld floty.... na moment lotu to było 15% floty obróńcy reszta stała gdzie indziej ale tyle naklepał z paczek że nie było z kim tego tafić

Faktycznie, chyba źle popatrzyłem, bo sprawdzałem na https://www.mmorpg-stat.eu/, może tam nie było jeszcze tego spadku, albo sobie odbudował coś w ciągu godziny :)
    Przyznaje że nie chciało mi się policzyć kosztu statków ze starcia

Wprawdzie nie grałem nigdy na tym uni, ale z ciekawości muszę zapytać, bo mnie to intryguje.
    Czy nie było czasu żeby podnieść floty? Skoro atak znajomych zmieścił się pomiędzy przylotem, a atakiem?

Czy może to wyglądało tak że atak agresorów wlatywał 2-3 sekundy po powrocie floty? Więc był jeszcze czas zmieścić atak znajomych i zebrać złom, zanim doleci atak no i recki agresorów?

Bo przecież wszystko kręciło się wokół tego złomu, tak?

Nie wiedziałem, czy to wrzucić do działu z błędami, czy do zadawania pytań, bo nie śledzę wszystkich zmian.
    Zauważyłem że mogę rozpocząć badania podczas gdy laboratorium jest jeszcze w trakcie rozbudowy, nawet na tej samej samej planecie, poniżej screen:sbeNgHW.png

Natomiast nie działa to w drugą stronę, tzn nie mogę rozbudować laboratorium, podczas gdy badanie jest w trakcie:

Ingw4tJ.png

Im dłużej o tym myślę, tym bardziej nie pamiętam jak to było dawniej.
    Na pewno nie dało się rozbudować labo jak miałem badanie w trakcie, ale nie jestem pewny co do tego pierwszego przypadku.
    Zatem. Czy to błąd? Czy nowy feature? Czy może tak było zawsze?

Na eventach masz w nagrodach zmiane klasy

Nie tylko zmiana klas, ale również i te "unikalne" statki można zgarnąć.

Racja, nie pomyślałem o tym. Nawet w obecnym evencie miałem do zgarnięcia Rozpruwacze, Pioniery, albo Pancerniki.

Mimo wszystko, na pewno przez mój typ charakteru ;), trochę denerwuję mnie to, że nie mogę tych statków zdobyć. Jak mi je ktoś rozwali, to znowu trzeba czekać bóg wie ile na jakąś okazję.