Nie chodzi zupełnie o to aby zlikwidować pomoc dla graczy niższego top lub graczy nowych a o to aby ukrócić pseudo biznesmenów oraz spółdzielnie ( jeden gracz dostaje na zakup anty pompuje konto a potem rozsyła surowce). Aby uprościć proponowałbym następujące zasady.
1/ Zasady obowiązują tylko graczy od top1 do top 10 ( tylko w najwyższej top jest faktyczny handel surowcami za kasę lub spółdzielnia).
2/ W/w gracz z top może przekazać 1 dniową swoją produkcję ( paczkę ) wybranego surowca w ciągu tygodnia . To zniechęci biznesmenów ponieważ stanie się nie opłacalne nigdy inwestycja w konto tylko w celu osiągnięcia korzyści nie zwróci się za mała sprzedaż !
3/ Jeśli gracz z top naruszy zasadę z pkt 2 a admin to wykryje . Za pierwszym razem dostaje ostrzeżenie za kolejnym 2/3 dniowego ban .
4/ Długość trwania ban połączyć można z wielokrotnością przekazanych surowców 2 dniowa paczka 2 dni ban 20 dniowa paczka 20 dniowy ban.
5/ Karałbym tylko graczy top oni wiedzą co robią więc powinni odpowiadać za swoje czyny!
Nie chodzi o to by eliminować pomoc tylko aby zwalczyć patologię że gracz Top1 przekazuje innemu 5/10 dniowe paczki bo wiadomo że to idzie za kasę.
Nie piszcie że mi żal czegoś jeżeli już to starych uni bez anty, jestem dosyć starym graczem na ogame od 2007roku . Ostatnio wróciłem chwilę byłem Top 2 na Cetus 9 ( 2 tygodniowe uni) na anty wydałem 3000pln. Dla tych co kupują surowce na allegro moja paczka przeliczając za 1 pln dostawałem 40 mln metalu, sądzę że w tym samym czasie Top1 miał przelicznik 1 pln /100 mln . Więc przynajmniej jak kupujecie to ostro się targujcie nie nabijajcie im kasy zasada brak popytu skończy się podaż i na następnym uni nie będzie top 1 od top 100 lata świetlne.
Ja wrócę ale tylko wtedy jak problem handlu przynajmniej będzie zredukowany i nie będzie biznesmenów.
Panowie biznesy robi się w realu a nie w grze która ma dać odskocznię.