Art postara się przygotować ankiety na weekend, więc jeszcze trochę cierpliwości
Posts by Ruda
-
-
Maksymalny bonus pól to 30
-
Mamy już 5 osób więc nic nie jest stracone
-
Wymagana ilość graczy do startu rozgrywek to 8 osób, nie czekajcie na ostatnią chwilę
-
Dlaczego pakiety dodatkowych pól nie sumują się ze sobą? Skoro wydaje anty to czemu nie mam możliwości zaaplikowania sobie wszystkich wspomagaczy?
To odgórne ustawienie GF, niestety nie mamy na nie wpływu.
Jeżeli ktoś miałby ochotę zaproponować jakiekolwiek zmiany w tej kwestii proszę o dyskusję w odpowiednich działach czy forach.
-
Poszukujemy chętnej osoby do prowadzenia topki starć SOLO & ACS na uGalatea.
Kandydatury przyjmujemy do 07.04. 20:00.
Spośród kandydatów administracja forum wyłoni jednego prowadzącego.
Co trzeba zrobić? Należy wpisać się w tym temacie z wypełnionym wzorem zgłoszenia:Nick:
Dlaczego Ty (doświadczenie w prowadzeniu podobnych tematów itd):
Częstotliwość aktualizacji:
Przykład kolorystyczny rekordu:Przykład kolorystyczny rekordu jest najważniejszym podpunktem, gdyż to on przedstawia nam jak mogłyby wyglądać przyszłe rekordy.
Czas start! -
EKSPEDYCJE
-
Co to jest ekspedycja i jak ją wysłać?
Ekspedycja jest jedną z dostępnych misji w grze. Można ją wysłać poprzez ustawienie jako cel lotu floty 16 pozycji (niewidoczna w podglądzie galaktyki) dowolnego układu dowolnej galaktyki.Przy prawidłowym ustawieniu miejsca przeznaczenia w kolejnym kroku jako cel misji zostanie ustawiona automatycznie Ekspedycja. Można ją wysłać również z poziomu podglądu galaktyki wybranego układu, wtedy należy wybrać przycisk Ekspedycja, a koordynaty i misja zostaną ustawione automatycznie.
-
Jak długo trwa ekspedycja? Czy mogę wysłać nieograniczoną ilość ekspedycji? Jakie statki mogę wysłać?
Minimalny czas badania przestrzeni kosmicznej wynosi jedną godzinę, a maksymalny jest równy poziomowi astrofizyki w godzinach (przykładowo 5 poziom astrofizyki - 5 godzin badania). Oczywiście całkowity czas trwania misji obejmuje czas lotu na i z ekspedycji oraz czas badania. Maksymalna ilość wysłanych jednocześnie ekspedycji również zależy od poziomu astrofizyki i liczy się ją jako pierwiastek poziomu tej technologii, czyli dla 1 poziomu technologii możliwa 1 ekspedycja, od 4 możliwe 2, od 9 możliwe 3 itd. Ilość i rodzaj statków wysłanych na ekspedycję jest nieograniczona. -
Co się może stać z moją flotą podczas ekspedycji?
Istnieją 4 rodzaje pozytywnych i 4 rodzaje negatywnych wydarzeń:Pozytywne:
- znalezienie surowców - możliwe jest znalezienie każdego rodzaju surowca
- znalezienie statków - możliwe jest znalezienie wszystkich statków, również tych, na które nie mamy wystarczających technologii, za wyjątkiem gwiazd śmierci, recyklerów, statków kolonizacyjnych i satelit słonecznych, znalezione statki zostaną włączone do powracającej floty, czas powrotu nie zmieni się
- znalezienie antymaterii
- spotkanie handlarza
Negatywne:- zmiana godziny powrotu floty- możliwe jest zarówno wydłużenie jak i skrócenie czasu trwania misji
- walka z piratami
- walka z obcymi
- całkowita utrata floty bez walki
Może również nic się nie wydarzyć, otrzymujemy wtedy wiadomość: Poza osobliwymi małymi zwierzętami pochodzącymi z nieznanej bagiennej planety ekspedycja nie przywiozła z wyprawy niczego groźnego. -
Kiedy będę wiedział co wydarzyło się na mojej ekspedycji?
Raport z ekspedycji zostaje wysłany po zbadaniu przestrzeni. -
Wysłałem flotę na ekspedycję i nic się nie wydarzyło. Dlaczego?
Im więcej ekspedycji osiąga dany układ, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że coś się tam wydarzy. Jeśli wyślesz wraz z ekspedycją przynajmniej 1 sondę szpiegowską, otrzymasz informację, czy układ był ostatnio odwiedzany, czy nie. -
Spotkałem handlarza, co powinienem zrobić?
To samo, co robisz, gdy wzywasz handlarza za antymaterię. Znaleziony handlarz sam wybiera surowiec, który chce od Ciebie zakupić i ustala przelicznik. Jeśli wybierzesz inny surowiec lub wybierzesz zaznaczony już przez handlarza surowiec losując tym samym nowy przelicznik z Twojego konta zostanie pobrana antymateria! Spotkani handlarze nie sumują się, najczęściej jednak kolejny spotkany handlarz poprawia przelicznik poprzedniego niewykorzystanego. -
Wygrałem walkę z piratami! Czy mogę zebrać szczątki?
Niestety nie ma możliwość zbiórki złomu z walk, które odbyły się na ekspedycji.
Od wersji gry 7.0 istnieje możliwość zbiorki pola zniszczeń po walce z piratami/obcymi. Wymaganym statkiem do zbiórki takiego PZ jest pionier.
Debris dla poszczególnych klas gracza:
Debris w starciach z piratami i obcymi dla poszczególnych klas:- Odkrywca - 20%
- Generał - 10%
- Zbieracz - 10%
Dla walk z piratami/obcymi ustalono limit debrisu, który wynosi: 20 mln metalu i 20 mln kryształu.
-
Czy można zawrócić flotę z ekspedycji?
Jeśli flota dolatuje do przestrzeni kosmicznej można ją normalnie zawrócić. Gdy flota bada już przestrzeń kosmiczną, nie można jej cofnąć. -
Czy flota wysłana na ekspedycję z planety jest widoczna na falandze?
Tak, ponieważ ekspedycja to normalny lot floty. -
Dlaczego różne zdarzenia występują z różną częstotliwością?
Wszystkie zdarzenia, oprócz spotkania handlarza i utraty floty, dzielą się na 3 rodzaje: zwykłe - 90% szans trafienia, rzadkie - 9% szans trafienia i nadzwyczajne - 1 % szans trafienia. Im rzadsze zdarzenie, tym wyższa jego wartość (pozytywna lub negatywna). -
Czy istnieje jakiś kalkulator do obliczania prawdopodobieństwa wyniku ekspedycji?
Tak, oto link: ekspedycje
Uwaga! - kalkulator znajduje się na serwerze zewnętrznym i jest dziełem osób trzecich. Administracja Ogame.pl nie gwarantuje, że wyniki obliczeń są prawidłowe i zgodne z rzeczywistym algorytmem zastosowanym w grze. Wszelkie problemy z tym związane należy zgłaszać bezpośrednio do autorów kalkulatora. -
Jakie są koszty paliwa (deuteru) podczas wysyłania floty z misją ekspedycyjną?
Flota pobiera deuter nie tylko na lot, ale także na czas wykonywania działań ekspedycyjnych. Jego ilość jest zależna od wybranego czasu ekspedycji. Koszty są takie same jak w przypadku postoju na misji "Zatrzymaj".
Ostatnia aktualizacja: 29/03/2022r.
-
Co to jest ekspedycja i jak ją wysłać?
-
-
-
-
Pavilus proszę aby w ilościach zgłoszonych statków nie wstawiać kropek.
-
Co masz dokładnie na myśli? Team układa plan fuzji.
-
SowiaK proszę o zmianę języka rw na język polski.
-
Próg dla Kalyke w tej edycji to 500%.
-
Taki był zamysł
-
Gangster z Afryki musisz podać swoją flotę
Próg dla Himalii w tej edycji wynosi: 500%
-
Nie przeniosłam jeszcze wszystkich ACS
-
Po drugie forum spolszczone tylko połowicznie, dużo rzeczy jest po angielsku.Nie da rady tego zrobić, aby wszystko było po polsku? Dbajcie o nasz język
Nawet mniej niż pół, polskie nazewnictwo mają opcje które zostały przez nas dodane.
Co do reszty myślę że niedługo pojawi się polska wersja, wczoraj skończyliśmy je tłumaczyć.
-
Zgłoś sprawę do Supportu takie działanie może zostać uznane jako utrudnienie gry.
-
Chcę tylko przypomnieć że plan jest ustalony i nie będzie zmieniany.
I zapominasz, że na x1 mamy różne debrisy... Już widzę entuzjazm graczy z 0,7 którzy będą mieli przejść na 0,4 lub 0,3.