Posts by DiGriz

Wysyłanie misji eksploracyjnych ma sens, jeśli chcesz ukończyć osiągnięcie #47 "To powinno być w... mojej ładowni" - pomimo tego, że nie dolicza nam artefaktów do wykorzystania powyżej limitu 3600 szt., do tego osiągnięcia dolicza każdy znaleziony artefakt.

Jak osiągniesz 100lvl każdej z ras, to to osiągnięcie będziesz miał dawno zaliczone

Poza eventem nie ma na co ich wydać. Sam dozbieram do limitu i zmieniam badanie na jednej planecie na technologie katalizatora. Będzie nowy event to wrócę do posłańców na kilka dni :p

te plus 20% surowców sumuje się z bonusem wydobycia innych surowców, bo mam też włączone plus 10% metalu. To daje duże możliwości przy otwieraniu paczek. Szkoda że nie jest to podane w opisie tego przedmiotu.

20% ładnie brzmi, ale przy zbieraczu full Rocktal to zwiększa wydobycie o 4 % xd Przy 100 paczkach będzie 4 ekstra paczki, pod warunkiem że odpalisz to na wszystkich planetach co też kosztuje DM

Cieszmy się że nie dali terminu ważności na rzeczy które są już w ekwipunku, oj chyba i to będzie xd

W zasadzie od początku tej gry gracze mają wrażenie że gra chyli się ku końcowi, a jednak nadal ma się całkiem nieźle :kawa:

Gameforge - Challenge Accepted :trollface:

Edit: ja bym chociaż dał wybór - mocna nagroda ale ważność 7 dni lub słaba bezterminowa. Np. taki newtron 2h vs 24h - kto bada zgarnie 24h, kto chomikuje bierze 2h.

Czy coś ja ominąłem czy to nowość, mogę wysłać odkrycia z moona. Pamiętałem że kiedyś nie mogłem i zawsze musiałem robić z planety, z moona pokazywało że nie ma badań LF.

syutnQb.png

Edit: zakładając temat mogłem wybrać najwyższą wersje 12.0.21 a na stronce mam 12.1.0

Edit2: W raporcie mam wszystko w normie, pyzatym że jest "Planeta matka: Moon B-3 [4:85:8]" XD Weszło gender do ogejma i księżyc identyfikuje się jako planeta

W zasadzie od początku tej gry gracze mają wrażenie że gra chyli się ku końcowi, a jednak nadal ma się całkiem nieźle :kawa:

this-is-fine_custom-b7c50c845a78f5d7716475a92016d52655ba3115.jpg?s=1100&c=50&f=jpeg

Masz rację, że od lat słyszymy „OGame umiera”, a ona wciąż jakoś funkcjonuje. Tyle że dzisiejsze „trzyma się nieźle” to już zupełnie inny poziom niż 10 czy 15 lat temu.

Kiedyś:

Pełne uniwersa, tysiące aktywnych graczy na każdym serwerze,

Aktywne sojusze, forum żyło, rywalizacja była realna, nawet bez płacenia.

Dziś:

Nowe uni startują z kilku tys. graczy, a po 2–3 tygodniach zostaje kilkuset,

Starsze uniwersa mają po kilkadziesiąt–kilkaset aktywnych kont,

Większość aktywności to gracze AM – reszta szybko się zniechęca i odpada.

Tak, formalnie gra jeszcze żyje. Ale to już nie jest ta sama gra, ani pod względem klimatu, ani pod względem balansu. Wiele osób wraca z sentymentu i odbija się po miesiącu, bo okazuje się, że liczy się portfel, nie doświadczenie. Jasne, AM utrzymuje grę przy życiu. Ale jeżeli nic się nie zmieni, to OGame nie „padnie” nagle, tylko po prostu wyciszy się do poziomu gry dla garstki płacących, bez życia wokół. Warto byłoby, żeby GF chociaż zaczęło rozmawiać z graczami o kierunku zmian, zanim zabraknie z kim grać.

Z jednej strony pełna zgoda, balans przez Antymaterię mocno leży i to już nie jest ta sama gra co kiedyś. Ale z drugiej strony musimy też pamiętać, że OGame to nie tylko gra, to produkt korporacji "Gameforge" a ta musi zarabiać, bo inaczej po prostu zamknie interes. Jak się nie zgadza kasa, to nawet fajne tytuły są usuwane z dnia na dzień.

Jakby nie Antymateria, to OGame prawdopodobnie już dawno by leżało w grobie razem z innymi grami z tamtej epoki.

Tylko problem w tym, że balans zysków i satysfakcji graczy kompletnie się rozjechał. Gra żyje dzięki płatnikom to fakt, ale jak płacący zaczynają dominować zbyt mocno, to cała reszta graczy odpada. A bez masy graczy nawet największy „portfel” nie będzie miał z kim grać. Póki co to wygląda, jakbyśmy wszyscy siedzieli na tonącym okręcie i czekali, aż pierwszy z brzegu wieloryb przewróci łódkę.

Sprawiedliwym rozwiązaniem byłoby utworzenie całkowicie nowych uni docelowych.

Każdy gracz mógłby wtedy wybrać najlepsze miejsce dla siebie.

• Kto nie trafi w odpowiednie miejsce, ten otrzymuje relokację.
    • Kto obawia się trafić w „ul”, może poczekać do końca migracji i dopiero wtedy skorzystać z relokacji.

Obecny system jest niesprawiedliwy dla graczy z uni docelowych.

Jeśli okaże się, że ktoś migrujący osiedli się w ich układzie, nie dostają żadnej relokacji – mimo że to oni są tu „gospodarzami”. To psuje balans i atmosferę.

Dodatkowo warto poruszyć problem, że gracze z uni exodus mogą zakładać konta na docelowych uni i zajmować konkretne kordy, wymuszając tym relokację dla siebie. To kolejny sposób na obchodzenie systemu, który w obecnej formie daje nierówne szanse.

Mogliby taki eksperyment na rok zrobić, będzie zarabiał to fajnie, nie będzie zarabiał to cyk fuzja i nie wracamy do tematu xd Nie ma co ukrywać, otwieranie co chwile nowego serwera i paczkowanie, więcej kasy przynosi niż 100lat serwera z abonamentem.

Jeśli zależy ci na szybkim zdobyciu 99% to bierzesz wszystkie 5 badań na ~11lvl i masz to. Zakładając że masz 15 planet.

Możesz wybrać 3 badania - Roboty-Asystenci (koniecznie bo 0,2% dają) i 2 bez znaczenia które bo dają tak samo 0,1% - przy 10% bonusie form życia to średnie lvl musisz dać na ~15lvl. Daje to 99% i masz 2 sloty na inne badania LF. Roboty-Asystenci możesz zmienić jeśli zależy ci na badaniu bojowej/osłon/opancerzenia (zmniejsza czas o 0,2% ale też zmniejsza koszt tych badań)

Czy wysokie przyrosty powinny być powodem bana?

Nie, ale powodem bana może być użycie nielegalnych narzędzi

Tolerowane dodatki w grze