Posts by Heksogen
-
-
-
-
-
-
-
Ruszę trochę quiz, bo tematy astronomiczne zawsze ciekawe... Halo ciemnej materii?
-
-
Nie, nie. Proszę o wybaczenie. Ciut zamuliłem innymi sprawami. Może z trochę innej beczki. Istnieje styl piwny, barley wine - warząc z kolegami, wziąłem przykład z angielskiej receptury gdzie podstawowym surowcem jest jasny słód. W toku warzenia uzyskuje się brzeczkę o intensywnym ciemnym kolorze. Zgodnie z wyspiarską charakterystyką, w piwie powinny być nuty ciastek, pieczywa, melasy czy karmelu:). Moje pytanie, dlaczego z jasnej brzeczki, która mogłaby zostać jasnym lagerem, uzyskaliśmy ciemną brzeczkę? Dodam, że proces przygotowania, od zacierania do zielonego piwa, był najdłuższym i najbardziej pracochłonnym procesem piwowarskim jaki robiłem w życiu.
-
-
Wodzian chloralu?
Czyżby chlor rozpuszczany w etanolu? Cóz, też niezłe ale ,,sleepy water,, miał inna szczegolną właściwość o którą pytam. W tamtych latach popularne były rózengo rodzaju narkotyki, doboczynne dzialanie papierosów na układ oddechowy itp, ale było jeszcze coś bardziej irrocionalnego i niebezpiecznego.
Wodzial chloralu to hydrat aldehydu trichlorooctowego. Chlor rozpuszczony w alkoholu wywołałby zgon w wielkich męczarniach. Znalazłem historie jak wspomniana woda pomagała zasnąć i regenerowała. Jest wspomniane o źródłach geotermalnych, prostym wnioskiem jest wspomnień o siarkowodorze, może chlorowodorze. Woda charakteryzowała się zawartością tych związków?
-
Zespół Cushinga?
W rzeczy samej.
-
-
I miałeś racje! Chinina jest poprawną odpowiedzią. Często pracuje z eterem, z racji na jego lotność wchłonąłem go trochę. Ile? Nie wiem. Nie zasypiałem na stojąco i nie widzę ubytków w myśleniu. Wole jego niż dichlorometan czy chloroform. Ale tak, słyszałem o gościu co tankował go jak etanol, zeszedł śmiertelnie w pracy gdzie miał dostęp do niego.
-
Jak najbardziej, część się zgadza, jednak nie o eterze mowa. Współcześnie eter nie ma zastosowania w medycynie z uwagi na hepatotoksyczność i szereg skutków ubocznych. Nie spotkałem się z skażaniem etanolu eterem. Bardziej pirydyną, bitrexem czy wodorotlenkami metali alkalicznych. Destylat do którego dodaje się roztwór wodny tej substancji ma charakterystyczny zapach. Sama substancja ma gorzki smak, a w r-rze wystawionym na działanie promieniowania UV, nawet światła z naszej gwiazdy, wykazuje niebieską fluorescencje. Generalnie, można wspominany r-r wodny tej substancji kupić w sklepie spożywczym, rzecz jasna jest domieszkowany innymi związkami.
-
-
-