Posts by koza

A czy istnieje możliwość kupna/sprzedaży dexu po innej cenie?

Chcesz powiedzieć, że nikt nie będzie dexu kupował z powodu narzuconego przez administracje przelicznika? Jeśli tak to mam przerąbane, bo chciałem grać handlowcem (nie jako klasa sojuszu, ale po prostu lubie sprzedawać dex)

To przelicznik nie jest 3:2:1 M:K:D D:K:M? Gdzieś słyszałem że tylko taki wybór.
    4kk D -> 4*2kk K = 8kk K
    Chyba że gdzieś popełniam błąd w kalkulacjach.

... Ale wstyd...popełniłem

Sprzedam 4kk deuteru za 8 6 8kk krychy lub 4 3 4kk kry + 6kk met. Nick Maeralog Względny. Z racji nowych zasad nie da się przelicznikiem manipulować.

Poszukuję stałego kupca deuteru (ja sprzedaję) w zamian za kryształ(może w późniejszej rozgrywce będzie mix, albo jak się dogadamy).

Zawieszam działalność handlową tylko w przypadku wojny lub urlopu dłuższego niż tydzień.

Kurs oczywiście 3:1,5:1, ale idzie się dogadać w razie jakiś zmian.

Kto pierwszy ten lepszy !

Proszę pisać na priv w Ogame - mój nick to "koza". Jeśli zawrze kontrakt z graczem to tutaj napiszę, co by nie robić nadziei. ;)

Witam! mam nie mały problem kiedy staram się wysłać wiadomość. Pokazuje mi, że wsłałem wiadomość w roku 1970 a zrestartowanie strony ją kasuję. Czy każdy tak ma ? Czy to może wynikać z tego, że osoba do której piszę włączyło jakąś opcję i nie da się po prostu do niego pisać ?

wersja gry jest 8:4:0

Używasz słowa "bardziej opłaci" i nic nie mówisz o kosztach? Masz XXX surowców które wydajesz na kopalnie - metal na 8 pozycji lub deuter na 15. Opłacalne jest bardziej to co finalnie da Ci więcej np. metalu po sprzedaniu deuteru z pozycji 15. :S

Mi fuzyjne zjadają tylko 4kk deuteru na dobę.

sorki !! mój błąd - faktycznie źle se to policzyłem !

- 50% deuteru dla 33 - 50k deu = 50k*2.8(taki mam kurs, później może wynogocjuję 3 :3) - 140k(max 150k)

-35% metal dla 36 - (333k*135%) - 333k = 117k

-35%metal dla 37 - 377k*135% - 377k = 132k

Teraz widać (jakby co teraz to obliczyłem dopiero, więc nie wiedziałem:P) ! chyba wszystko dobrze mi wyszło tutaj....(dobrze matematycznie, a nie dobrze bo wyszło że mam racje :P)

Nie wziąłem krychy pod uwagę, co mi za pewne wypomnicie. To są obliczenia na oko, więc mnie nie bijcie, za kilka "k" w lewo czy prawo.

Wziąłem te lvl deu i mety bo mam wrażenie, że koszt podobny będzie - zaprzestałem rozbudowę planet, bo lepiej dla mnie teraz zbierać surowce, jak najtańsza Km ma amortyzację 10tygodni, a ja za kilka dni robię "kasację i zasiedlanie"

100862 - tyle dexu na 8 planecie przy 33lvl dla temperaturze - 31 (prawie najmniejsza)

149300 - tyle dexu na 15 planecie przy 33lvl dla temp - -127 (też prawie najmniejsza)

149300/100862 = ~1.48 więc wydobycie jest o ~50% wyższe ! Sprzedaje dex więc wiadomo, że potrzebuję go mieć więcej, więc mi się to prędzej czy później opłaci bardziej niż metal :)

Oczywiście są minusy - fuzja żre deuter. Przy wysokim lvl energetycznej - 20> opłaca się mieć fuzję i za jej pomocą zasilać planetę bo już straty nie takie straszne :)

Powiedzmy ze max pol masz 1% szans, na min temp masz 1/40 - 2.5% czyli trafienie maxa i min'a masz 0.025%, zbuduj 4000 kolonizatorow i w droge xD

A przesadzasz ! To trafienie minimalnej i każdej innej jest takie same :P Więc mogę przyjąć że na pewno nie trafie minimalnej temp przy maksymalnej wielkości planety - na 100%! Nienawidzę prawdopodobieństwa. Zero sensu - a przecież jak podlatuje do obcej planety w kolonizatorze to widzę ile ma średnicy, jeszcze przed zasiedleniem, a nawet da się zmierzyć temperaturę planety! - niestety te zasady nie obowiązują w ogame ;( - a jakie wirtualne życie byłoby prostsze !

Może zamiast od razu usuwać wszystkie kolonie (skoro tak postanowiłeś) to rób to etapami? Jedną usuwasz, rozwijasz ją na jakiś przyzwoity poziom i dopiero zabierasz się za kolejną. Pamiętaj też żeby zgodnie z tabelą podaną wcześniej szukać mimo wszystko jak największej 15 na start. Każde pole w Twoim przypadku może się bardzo przydać. ;)

Jeśli znajdę największą ale i najcieplejszą planete (na 15 pozycji) to zostawić, czy szukać dalej ? Do jakiej temperatury zostawiać planety (zakładając że będą duże) - (-120)do(-130) czy nie istotne ?

Dzięki Panie i Panowie ! Rad jestem wielce, że się was zapytałem - daliście mi od groma rad i podpowiedzi co i kiedy czynić. Niestety przebudowa zajmie masę czasu(po jednej planetce na 4-5dni) - ale wierze że będzie warto, a zysk z tego przedsięwzięcia zwróci mi się wkrótce. :)

"a)Mam 3 planety na 15 pozycji - mają odpowiednio - 224pola, 229 i 216 - je też skasować i budować na nowo ?"

Nie napisałeś czy to bazowa wielkość czy z tera?

Jeżeli bazowa - zostaw

Jak nie - trza się zastanowić

Odliczyłem wszystkie pola które dodałem - zarówno z terra jak i z bonusu z przedmiotów.

Bardzo Wam dziękuję za wszelakie pomoce i wsparcia :) Postąpię następująco, wedle waszych wskazówek:

1. Zmienię klasę na odkrywcę i naukowca

2. Usunę wszystkie planety i zasiedlę 15

3.Wybadam Astrofizykę do 15 planet.... trochę zejdzie ale w końcu będzie !

a)Mam 3 planety na 15 pozycji - mają odpowiednio - 224pola, 229 i 216 - je też skasować i budować na nowo ?

b)Jak liczony jest ten procent dla zasiedleń ? -> (ilość_pól + 30)*1.21(//~1.35) ? czy ilość_pól * 1.21(//~1.35) + 30 ?

c)Czy warto robić bunkry u ekonoma, a jeśli warto to przy jakim wydobycia ?

d)Jeśli wszystkie usunę planety to czy nie lepiej zbierać surowce teraz, aby rozbudowę nowych planet mieć wydajniejszą ?(w przypadku zasiedleń to dopiero 19.VII mogę - wtedy będę mieć możliwość dodania klasy sojuszu.)

Jeżeli chcesz mieć największe wydobycie deuteru to już nie jest "jestem handlarzem" tylko "chce mieć śmieszny rekord". Handlarz również powinien iść pod odpowiednie proporcje eko.

(Tu wchodzimy też w etap czy może warto wydać na k. metalu żeby więcej go produkować i szybciej zrobić deuter)

Wiem - też o tym pomyślałem, ale cały czas coś zmieniam, raz postanawiam wydobywać sam deuter(pierwsze stadium), teraz postanowiłem wydobywać bardziej deuter(stąd te śmieszne poziomy), a dzisiaj by rozwijać wszystko tylko najpierw w kolejce deuter, a później resztę... nie wytworzyłem sobie jeszcze po prostu poziomów jakie powinny być i tyle :P

Pisz do mnie prywatną. Dam Ci po maksie ile czego zapragniesz. Warunek jest tylko taki, żebyś miał kolejkowanie, nadążał z nanitami i msbn.

Co oznacza kolejkowanie ? Czemu wymagasz nadązania z nanitami i msbn ? Jeśli chodzi o to bym miał sztab to mam. Nanity = 5; msbn=5

gdzie można uzyskać informację na temat maksymalnej ilości pól ? szukałem w kilku miejscach ale znaleźć nie mogę wiarygodnego źródła. Przekonaliście mnie na zmianę mojego początkowego podejścia - kolonizować od dnia dzisiejszego będę 15(jeśli to prawda co piszecie :P) i klasę na odkrywcę zmienię, a sojusz którego jestem panem jedynym, na naukowca ustawie(jeszcze nie ustawiałem więc na krótki czas(jakoś do 15planet) ustawię a potem się z niego po prostu wypiszę)

raczej nie - jestem handlarzem deuteru(wiem że można zamieniać metal na deuter u handlarza a potem go sprzedawać... tylko po co? - aktualnie mam wydobycie 2.5-2.7:1 m:d na 15 a na 8 -5:1(34 metal : 32 deuter :/) więc, zysku bym nie miał, do tego mam kompadre który metal sprzedaje, więc byśmy sam metal mieli :P)