Jedna darmowa zmiana klasy na konto

• Byłoby dobrze, gdyby była możliwa choć raz - ew. po jakimś czasie - zmiana klasy.

W tym aspekcie bardzo często dochodzi do błędu początkującego; nie do końca świadome wybranie klasy, szczególnie, że uprasza się wybór klasy na początku gry.

Choć jeden raz zmiana klasy powinna być możliwa za darmo.

Choć ten jeden jedyny raz, byłby to wspaniały ukłon w stronę początkujących graczy :).

• Tak? Chociaż tyle... a co jaki czas mniej więcej? Może być za niedługo?

+ tak beside, jednak jedna darmowa ogólnie poza tym i tak by się przydała dla nowicjuszy :)

• Jak szczęście Ci dopisze to za 2- 3 tyg. z racji otwarcia nowego serwera pojawi się event - trzymaj kciuki żeby były zmianki :)

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• że uprasza się wybór klasy na początku gry.

Nie musisz wybierać klasy na początku gry. Można z tym poczekać aż rozbudujesz konto i zdecydujesz co jest dla Ciebie najodpowiedniejsze.

Do tego jak wyżej napisano sporo było eventów ze zmianami, chyba około 10 już. Fakt teraz już ostatnio nie było dość długo.

• że uprasza się wybór klasy na początku gry.

Nie musisz wybierać klasy na początku gry. Można z tym poczekać aż rozbudujesz konto i zdecydujesz co jest dla Ciebie najodpowiedniejsze.

Do tego jak wyżej napisano sporo było eventów ze zmianami, chyba około 10 już. Fakt teraz już ostatnio nie było dość długo.

Niby tak, ale pamiętam jak ja zaczynałem, to pierwsze co to mi się to pokazało, bym wybrał sobie klasę i nie wiedziałem że nie muszę tego teraz robić

• Gra ewidentnie zachęca do wyboru klasy tuż po założeniu gry, więc argument sugerujący, że nowy gracz powinien "poczekać" jest całkowicie nietrafiony. Równie dobrze mógłby wstrzymać się z budową budynków, bo skąd ma wiedzieć, który wariant rozwoju konta jest najlepszy? Człowiek uczy się na błędach, dlatego ważne jest by nowy użytkownik miał jakieś pole do "popełnienia" kilku błędów. Poza tym gra nie informuje za bardzo na początku, że zmiana klasy równa się ze sporym wydatkiem na anty.

• Zgadzam się poniekąd ze Spinem, ale w zasadzie argument wampka jakoś bardziej do mnie trafia. GF celowo robi takie pułapki, żeby istniały szanse na przepadanie anty (abstrahując - przykładem jest podstawienie przycisku Kup i aktywuj po wykorzystaniu itemów w ekwipunku, gdzie nawet klikając świadomie odpowiednią ilość, może wyskoczyć lag i pyknie o jeden lub kilka drogich itemów za dużo).

Pomijając to, skomentuję rzecz inaczej.

Człowiek uczy się na błędach

Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie zaczynał gry kilka razy od nowa :beaten:

• Wystarczyłaby jakaś adnotacja, pisana bykiem, nad tabelkami opisującymi klasy, tak jak to zrobiono z informacją na starym forum, że zostało zamknięte. Schludna czcionka, widoczna, w ramce. Nawet niekoniecznie nad nimi, tylko nawet jako wyskakujące okienko informujące, działające na tej samej zasadzie co np. wysyłanie floty lub budowania, podczas aktywnego odliczania do relokacji planety. Taki argument może przekonać GF, bo bazuje na istniejącym skrypcie.

Co prawda, to nie jest najlepszy moment na zgłaszanie pomysłów, na forum anglojęzycznym, bo jak wiemy, mają teraz na głowie filtrowanie danych od graczy, w celu poprawek testowych, ale jak tylko wprowadzą wersję 9.0, to śmiało. Mi ta opcja do niczego nie jest potrzebna, ale faktycznie, stawiając się na miejscu początkujących graczy, taka pomoc byłaby fair. Na Twoim miejscu napisałbym tutaj, ale tak jakoś za około miesiąc, po obecnym zamieszaniu wokół aktualizacji ;)

• No może i tak

Ale dopóki nie to, to fajnie byłoby choć raz móc zmienić sobie klasę

A jak już to będzie takie coś albo podobne to już trudno, ale no...

Też jest tak, że jedno konto na wiele uni

A jak ktoś pierwszy raz zaczyna grę na jakimś uni na danym koncie to też takie first-first. To mógłby mieć taką możliwość raz sobie zmienić - szczególnie przy obecnym stanie rzeczy.

• Wątpię, żeby Gameforge się na to zgodził, bo zmianę klasy możesz płatnie zmienić. Dawanie tego za darmo to zbyt duże rozdawnictwo. Z gry trzeba zarabiać, a nie powodować, że gracz nie musi zakupić antymaterii. 1 zmiana w eventach to uważam i tak duży ukłon w stronę graczy. Ja osobiście jak miałbym taką grę to takie udogodnienia byłyby tylko za kasę, bo to zawsze dodatkowy pieniądz. Relokacji nie dają za darmo, a też jest droga i też ludzie mogą początkujący przez przypadek zabudować planetę i źle postawić. Nie ma złej klasy. Każda coś daje. Moja prywatna opinia jest taka, że klasę powinno się dobrać do swojego stylu gry, czyli jak np. nie mam czasu robić ekspów i atakować to biorę zbieracza, a jak mam czas robić ekspy biorę odkrywcę. Przy aktywnej grze flocie polecam wojownika. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam serdecznie.

• Od początku czerwca 2021 jak zacząłem grać (razem z powstaniem Ymir), event systemu nagród / bonus przy logowaniu odbył się 19 razy, dało mi to 4 zmiany klasy i 1 zmianę klasy sojuszu. Swoją drogą 19 razy w ciągu 11 miesięcy to chyba dość często, oby tak dalej 8):thumbup:

• Potwierdzam te liczby. Użyłem tylko dwóch pakietów z tego, ale poza tym reszta itemów się zgadza ze stanem w moim ekwipunku.

Móc zachować dwie zmiany klasy na Odkrywcę, posiadając wysoko badania, to spory bonus, w połączeniu z Technokratą i eventem rabatu na czas badań. Właściwie to nieraz zostało tu (i na starym forum) rozłożone na czynniki pierwsze, że bez względu na to, który z trzech stylów gry nam najbardziej odpowiada, to o ile gracz chce ciągnąć jedno konto na stałe, zamiast ciągle zaczynać od nowa, to bezwzględnie trzeba wybrać właśnie Odkrywcę. Chyba że jest jakiś geniusz, który umie pociągnąć grę na liczbie pól planety niższej niż 250. No ale to dygresja, bo wątek dotyczy czego innego.

• Nie pozostaje mi nic innego jak tylko w 100% zgodzić się z Przedmówcami

Sam zgarnąłem z tych zadań kilka zmian klasy, z których korzystam i dziękuje za to!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein