Formy życia - Feedback

• Pisałam już że badania i technologie dotyczą całego konta.

Czyli nawet tam gdzie nie jest napisane "on all planets", badana dotyczą całego konta?

Czyli sumuje się Light Fighter Mk II + General Overhaul (Light Fighter) + Heat Recovery + Efficiency Module + Plasma Drive ze wszystkich planet i na raz wpływają na wartości Lekkich Myśliwców na całym koncie?

• Bio Modifier - rasa Kaelesh

usunięcie rasy likwiduje dodatkowe pola planety , po ponownym ustawieniu rasy dodatkowe pola planety wracają

Ale to nie jest błąd... Logiczne, że jak zmienisz klasę/rasę to tracisz bonusy.

Chyba, że chodzi Ci o to że masz Kaleszów którzy dają bonus, dezaktywujesz (czyli tracisz bonus) i aktywujesz inną rasę, a wciąż dostajesz bonus do pól.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Czyli nawet tam gdzie nie jest napisane "on all planets", badana dotyczą całego konta?

Badania dotyczą całego konta.

Czyli sumuje się Light Fighter Mk II + General Overhaul (Light Fighter) + Heat Recovery + Efficiency Module + Plasma Drive ze wszystkich planet i na raz wpływają na wartości Lekkich Myśliwców na całym koncie?

Tak, sumują się bonusy z wszystkich ras. Chociaż są drobne różnice u mnie ale chyba mało istotne.

Dlatego postulowałem, że skoro każdy ma dostęp do wszystkich badan to może ilość tych badań zmniejszyć i zwiększyć bonus np. napędu. Po co tyle badań dublujących się.

kąś losową ścieżkę, nie mam wpływu na wybór tylko przy kolejnych poziomach populacji wyszarzane badania się odblokowują

u mnie jest normalnie a jedynie nie pokazuje, że są zbadane te badania. Może kliknąłeś na dole losowe? na dole wybierasz badania losowe z ras.

• Przecież jest pokazane na screenie, że nic nie klikałem, tylko ścieżka już została wybrana za mnie i wyszarzona... kolejne lvl populacji odblokowują tylko te wyszarzone badania, brak możliwości wybrania badania z danej rasy (100%), czy "ruletki" z 25% szansami.

• A u mnie jest jeszcze weselej, mianowicie wybrałem Roktal na drugiej planecie i nie dość, że badania są te same co normalnie na pierwszej planecie to jeszcze można je badać od początku od 1 lvl i dodają bonusy dodatkowo. Z 2 planet Roktal badania się sumują te same.

Hit normlanie. :D

Wychodzi na to, że każda planeta roktal ma swoje badania od nowa i z każdej od nowa dodaje do sumy bonusów. :D

pewnie to błąd ale na naszą korzyść.

• Krótki Feedback ode mnie:

• Poprawione działanie kolejki (raz faktycznie zbugowałem, ale przy budowie trwającej sekundę klikałem w następny poziom w trakcie przeładowywania strony, przy 11stym razie się zacięło, na jakieś 30 kliknięć)
    • Zmiana rasy na planecie działa poprawnie - po powrocie do niej budowle i technologie są nienaruszone; Ich działanie i bonusy faktycznie się wyłączyły i z powrotem włączyły.
    • Poprawne działanie wydobycia surowców i produkcji energii w połączeniu z bonusami ras - wartość jest niezmienna, przed fixem skakała co zmianę zakładki
    • Produkcja jedzenia "wygląda" na naprawioną, a mimo to przy przeskoczeniu na inną planetę, pojawia się naddatek żywności w ilości 1-3 który zostaje natychmiast spożyty, i ludność spada o kilka jednostek
    • Budynki skracające czas produkcji statków działają poprawnie. Tutaj jednak mam zastrzeżenie - Mechy powinny mieć większy boost niż Kaleeshowie, skoro to Mechy są najbardziej flotową rasą. Obecnie, Budynek mechów skraca o 1% na poziom, bez kosztów energii. U kaleeshów jest to 1.5 % na poziom, choć wymaga to energii. Wydaje mi się że można by zamienić te budynki rasami - dla Mechów większy boost ale za cenę energii - to będzie wymagało od flotowca inwestowania w eko żeby skracać czas jeszcze bardziej.
    • Procent szans na odkrywanie nowych form życia jest za mały. Mam 10 poziom czyli 6% szans, i o ile doskonale rozumiem że na 100 poszukiwań powinienem znaleźć 6 razy formy życia, to serio jest to bardzo demotywujące... 45 fal puszczonych dziś i wciąż 0 odkryć. Wczoraj na 90 fal trafiłem 4 formy życia (ok, badanie miałem wczoraj na 9 poziomie).
  • Krótki Feedback ode mnie:

• Poprawione działanie kolejki (raz faktycznie zbugowałem, ale przy budowie trwającej sekundę klikałem w następny poziom w trakcie przeładowywania strony, przy 11stym razie się zacięło, na jakieś 30 kliknięć)
    • Zmiana rasy na planecie działa poprawnie - po powrocie do niej budowle i technologie są nienaruszone; Ich działanie i bonusy faktycznie się wyłączyły i z powrotem włączyły.
    • Poprawne działanie wydobycia surowców i produkcji energii w połączeniu z bonusami ras - wartość jest niezmienna, przed fixem skakała co zmianę zakładki
    • Produkcja jedzenia "wygląda" na naprawioną, a mimo to przy przeskoczeniu na inną planetę, pojawia się naddatek żywności w ilości 1-3 który zostaje natychmiast spożyty, i ludność spada o kilka jednostek
    • Budynki skracające czas produkcji statków działają poprawnie. Tutaj jednak mam zastrzeżenie - Mechy powinny mieć większy boost niż Kaleeshowie, skoro to Mechy są najbardziej flotową rasą. Obecnie, Budynek mechów skraca o 1% na poziom, bez kosztów energii. U kaleeshów jest to 1.5 % na poziom, choć wymaga to energii. Wydaje mi się że można by zamienić te budynki rasami - dla Mechów większy boost ale za cenę energii - to będzie wymagało od flotowca inwestowania w eko żeby skracać czas jeszcze bardziej.
    • Procent szans na odkrywanie nowych form życia jest za mały. Mam 10 poziom czyli 6% szans, i o ile doskonale rozumiem że na 100 poszukiwań powinienem znaleźć 6 razy formy życia, to serio jest to bardzo demotywujące... 45 fal puszczonych dziś i wciąż 0 odkryć. Wczoraj na 90 fal trafiłem 4 formy życia (ok, badanie miałem wczoraj na 9 poziomie).

To ja dodam jeszcze kolejną kropkę przed chwilą odkrytą/sprawdzoną:

• Poprawnie działa mechanizm populacji w przypadku nowej kolonii, startujemy od zera i nawet jak się wybierze rasę, która jest odpalona już na innej planecie, to też nie "dziedziczy" się ludności
    • Odnośnie % szans na odkrycie to hmmm... mam 1% i w 6 falach po 12 slotów trafiłem 2 razy rasę
    • Ktoś wie z czego wynika ta różnica? Wg opisu powinienem móc wyprodukować populacje na poziomie 552k, a w podglądzie populacji max to 607k. Nie mam żadnego innego budynku odkrytego zwiększającego ilość populacji.

6LyUBgk.png

Edited once, last by Qnick ().

• Pisałam już że badania i technologie dotyczą całego konta.

Ale tylko tam gdzie jest napisane all planet, bo badanie orbital den wybudowany na planecie z rasą ludzi nie podnosi schowku surowców na innych planetach

Edit

Jednak podnosi, trzeba tylko przeklikać kilka razy zakładkę

• Ja sprawdziłem na przykładzie czasu lotu 1 pioniera pomiędzy planetami w locie o 1 galaktykę

Na 3 mam Ludzi: Czas lotu 32:08 Zużycie paliwa 667 jednostek U Ludzi Fusion Drives na 6 poziomie - nie działa na Pioniery

Na 4 Mam Mechów: Czas lotu 32:07 Zużycie paliwa 665 jednostek U Mechów badania Plasma Drive na 10 poziomie; Efficiency Module na 9 poziomie

Na 5 mam Rock tal: Czas lotu 32:08 Zużycie paliwa 668 jednostek U Rock'tal brak badań na szybkość/spalanie statków

Na 6 mam Kaelesh: Czas lotu 32:08 Zużycie paliwa 668 jednostek U Kaelesh Heat Recovery na 10 poziomie; - Dlaczego spalanie nie jest niższe?

1 Recykler:

z 3 gali: Czas lotu 1:35:29 Zużycie paliwa 667 jednostek U Ludzi Fusion Drives na 6 poziomie - działa na Recyklery

z 4 gali: Czas lotu 1:35:19 Zużycie paliwa 665 jednostek U Mechów badania Plasma Drive na 10 poziomie; Efficiency Module na 9 poziomie; Experimental Recycling Technology na 5 poziomie

z 5 gali: Czas lotu 1:35:37 Zużycie paliwa 667 jednostek

z 6 gali: Czas lotu 1:35:38 Zużycie paliwa 667 jednostek Tej różnicy czasowej nie rozumiem między Rock'tal a Kaelesh

PS: cały czas latam z planetem, brak moonów, jak ktoś chce pomóc proszę PW :)

• Ktoś wie z czego wynika ta różnica? Wg opisu powinienem móc wyprodukować populacje na poziomie 552k, a w podglądzie populacji max to 607k. Nie mam żadnego innego budynku odkrytego zwiększającego ilość populacji.

6LyUBgk.png

Może to wynika z:

Microchip Assembly Line

Improved microchips allow the Mechas to be more efficient. Each level increases food production on all planets and increases the speed at which the number of T1, T2 and T3 Mechas increases.

Food Silo

The Food Silo makes it possible to distribute food more efficiently. Each level increases the maximum amount of food, reduces the food consumption of T1 Humans on all planets and increases the speed at which the number of T1, T2 and T3 Humans increases.

Wydaje mi się że to może jakoś z tego działać - niższa konsumpcja więc więcej ludzi?

• Nerthil ale reszta budynków wygląda tak, dopiero zacząłem rozwijać tą kolonie

Gx5ht3b.png

Ruda - surowce nadal się bugują, wyświetla się stała ilość, ale po odświeżeniu (kliknięciu jeszcze raz w dowolną zakładkę) wyświetla się prawidłowe wydobycie.

• Ja potwierdzam u mnie każda kolejna kolonia rasy rocktal, badania robią się na każdej z tych planet od nowa i każde dodaje bonus do wydobycia. Nie wiem czy taki był zamiar/zamysł czy to błąd.

Ja tego nie zgłaszam, lepiej dla nas. :D

W sumie 3 planety roctal.

• Zaczęłam testować bardziej aktywnie od wczoraj na Bermudzie.

I mam wrażenie, że liczba lvl budynków produkcji jedzenia i ludzi jest zbyt duża i za bardzo rozdrobiona.

A gdyby tak podnieść ceny i czas redukując ilość poziomów? Bo dla mnie przypomina to typową klikaczkę...

• A gdyby tak podnieść ceny i czas redukując ilość poziomów? Bo dla mnie przypomina to typową klikaczkę...

Dokładnie tak i to samo bym zrobił z badaniami. Po co komu dublujące się badania np. napędów. Zrobić jeden, zwiększyć bonus i koszt i gitara. I tak każdy ma dostęp do wszystkich badań więc nie będzie problemu.

Te dziesiętne części po przecinku mogliby poprawić. Zaraz zgłoszę jako błąd.