Wersja 9.X - dyskusja

• oki..mala poprawka zauważona po przerwie na sen

41 poziom sektora mieszkaniowego i 24 poziom farmy utrzymuje mi populacje coś ponad 1mln osobników...na szczęscie na stałym poziomie, nawet jak pożywienie jest wyjedzone do zera.

Co dalej nie zmienia faktu, że chcąc utrzymać 20mln polulacji bede musiał podnieść poziomy prawdopodobnie o następne 20 poziomów, jak wspomniał SPIN DOKTOR...lub poczekać na wprowadzenie paczek z formami życia.

ps. znalazłem drzewko ludzkiej technologi. Trzeba kliknąć ikonke dna, w menu z lewej strony....to powinno być opisane !!

Tak samo powien być opisany fakt, że po odblokowaniu kłódki z mieðzygalaktycznymi posłancami, mamy do wyboru dwie opcje. opcje na 100% i opcje na 25% z takim oro dopiskiem:

''poniższa opcja wybiera losową technologie dla tego slotu spośród wszystkich obecnie dostępnych technologi wraz z odkrytymi już formami życia''

może ktoś mi to wyjaśnić ? czyli jak klikne opcje losową, to jest szansa na to że odblokuje badanie na któ©e mnie jeszcze nie stać ?

edit:

klikłem losowo..i klikałem losowo tak długo, aż odsłoniłem wszystkie badania w poziomie 1

hehehe..dodatek przypomina mi unie europejska, ładne z zewnatrz, ale w srodku wywraca wszystko do góry nogami...bo w tutorialu nie ma ani słowa o opcji na 100% i na 25%

będą uczyć sie tego wszyscy...od topowych graczy po samych twórców dodatku :P

i czy aby na pewno wybadane technologie dotyczą całego konta ? bo wydaje mi się że tylko poszczególnych planet, na której było kliknięte badanie

• mrovka

Jak najedziesz myszką na górze na ikonkę Populacji obok Energii, to pokaże Ci się okienko, gdzie będziesz widział m.in. wartości Mieszkań i Nasycenia - mieszkania to max ilość ludzi, jaką możesz mieć w tym momencie na danej planecie, nasycenie pokazuje ile z nich jesteś w stanie wykarmić. Na samej górze masz obecną populację - jak przekroczy ilość nasycenia, ludzie z głodu zaczną umierać.

Jeżeli chodzi o badania i ikonkę kłódki. Każda rasa ma 18 badań - po 6 w każdym tiere. Dla każdej rasy są one ponumerowane poziomami od 1 do 18. Badania są na stałe przypisane do danego poziomu. Wystarczy choć raz znaleźć daną rasę by mieć dostęp do całej jej technologii - nie trzeba jej mieć na żadnej ze swoich planet. Głównymi badaniami będą zawsze te, przypisane do rasy, którą rozwijasz na danej planecie - możesz zawsze wybrać je z szansą 100% Jeżeli chciałbyś na danym poziomie wybrać jakieś inne, musisz je sobie wylosować. Możesz wybierać tylko z badań danego poziomu, ale z wszystkich ras. Rasy są cztery, więc szansa na trafienie w dane badanie to 25% (bo możesz mieć pecha i trafić też we własne).

Bonusy jakie dostajesz możesz podejrzeć w Ustawieniach surowców (mała ikonka obok Surowców) - te do ekonomii wyświetlają się pod wydobyciem, pozostałe możesz podejrzeć klikając w przycisk "Bonusy dla graczy" powyżej ustawień "Przelicz, 0, 100%"

369f08c26bf8078fgen.png

Przy okazji wspomnę, że jeżeli nie znajdziemy wszystkich ras (tak, jak na przykład ja - mam odkryte tylko Mechy i Kaelesh'ów) to pomimo, że podczas wybierania technologii mogę losować nie z 4 a tylko z 3 dostępnych opcji, to w grze napis szansy nadal pokazuje (błędnie), że mam 25% szansy, zamiast 33%.

EDIT: Za duży skrót myślowy zastosowałem - gdy na początku napisałem, że gdy populacja przekroczy ilość nasycenia to ludzie zaczną umierać miałem na myśli, że najpierw nadwyżka stopniowo opróżni zgromadzony zapas żarcia na planecie, później zaczną umierać.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

Edited once, last by zefir ().

• No i to dużo wyjaśnia..

Dziękuje Zefir.

No to jeszcze przydałby się jakiś mały przycisk do usuwania wszystkich wiadomosći gdy wchodzimy w wiadomośći 'ekonomia'

Coś na podobieństwo przycisku 'usuń wszystko' który znajduje się w wiadomosciach 'flota'

bo np przez ten dodatek mam do usunięcia ponad 700 wiadomości..a nie wyobrażam sobie klikać 700 razy, by wszystko wyczyścić :)

• może ktoś mi to wyjaśnić ? czyli jak klikne opcje losową, to jest szansa na to że odblokuje badanie na któ©e mnie jeszcze nie stać ?

Co prawda Zefir odpowiedział, ale dodane to jest do FAQ:

• Teraz sami widzicie, że tydzień testów na u68 to jednak będzie zbyt krótko jak ktoś tam napisał. Z powodu tylu błędów na u68 testy muszą być co najmniej miesiąc albo i jeszcze dłużej. :D

Na nekkar błędów już nie widać.

• Panowie i Panie małe pytanie - jak wybrałem powiedźmy dwa dni temu Ludzi a chce zmienić ich na Rocktailów wystarczy odczekać 48h i nie ma debuffa czy to bez znaczenia bo nie wiem czy niepotrzebnie czekam :/

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Wielkie dzieki, wszystko smiga jak należy.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

Edited once, last by zara ().

• Ne zgadzam się z informacjami zaznaczonymi poniżej na czerwono. Już mam reset liczony w dniach dla pierwszego poziomu.

• ie wiem. Mam przykład, gd

4 badania 1 tiera resetują się w 1 d i 8 h czyli każde badanie 8 h.

cały tiera pierwszy to 2 d

więc chyba jest ok

Pisałem o tym za czasów testów na bermudzie. Podobnie to działa z anty, jest liniowo - stała wartość anty * każdy slot * tier

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Zamiast podniecać się i rozpisywać na temat tego posra... dodatku lepiej niech się całe to GF ogarnie i naprawi ten serwer zwany u68....

Lag lagiem laga pogania ...

Stacjonuj - flota pojawia się po dobrych kilkunastu minutach

Zrobić skan u kogoś - to samo....

Nie da się zrobić nic o czasie....

W normalnej robocie ktoś kto by takie coś wgrał wyleciałby z hukiem....

Ręce opadają...

• Spokojnie..serwery zaczną hulać to i dodatek zaczniemy odbierać inaczej.

Ja też psioczyłem, ale jak wszedłem w zakładke 'surowce' ... to uzbroiłem się w cierpliwość starszego pana.

Na tych rasach ucierpiał jedynie mój sen :P

• serwery wtedy hulają jak z pośród tych 300-400 graczy robi co innego niż klikanie ogame. Irytacja człowieka zalewa jak w szczytowych godzinach trzeba czekać po 15 minut aż się flota pojawi. Na szybkich uniach gdzie flota zapiernicza będąc zalogowanym zjechaliby Cię :/

• Na szybkich uniach gdzie flota zapiernicza będąc zalogowanym zjechaliby Cię :/

Lagi dotycza wszystkich a nie tylko tych, ktorzy maja fs-y do odebrania. Polujacy tez raczej maja problemy z wysylka floty

nie maja problemow z wysylka floty - ale ze skanem. podejrzewam, ze mniej wiecej w tym samym czasie co atakier dostanie raport szpiegowski obronca bedzie mogl podniesc flote. chyba, ze atakier poleci na slepo - to inna sytuacja.