Wersja 9.X - dyskusja

• Szkoda tylko ze minęł 3 lata od wprowadzenia pz z pve i w tym czasie zostało sporo to ograniczone. Teraz to tylko gwóźdź do trumny z tym limitem pz. Bo nie dość, że odkrywca miał już -50%szans na piratów to teraz zawrotne 20kk metalu i kryształu na pz. Teraz po 3 latach gf przeliczyło ile da się wyciągnąć z walk pve. Brawo oni - po prostu sami geniusze! :)

Co do tych pełzaczy to może mi ktoś napisać jakiś wzór na ten limit? I na jakimś przykładzie najlepiej? Bo może moje kupowanie geologa mija się z celem skoro i tak jest jakis tam ten limit?

Co do rozpruwaczy to tutaj jest przecież jakiś tam ten limit którego nie przekroczy się :)

Tutaj tez wzór by się przydał pewnie. Albo najlepiej w opisie rozpruwacza. Bo odnoszę 2rażenie, że w tej grze to wszystko jest tajne i jak gracz sam nie rozgryzie to sie nie dowie

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• 1112 sztuki dla Zbieracza z przeładowaniem 150% wtedy bonus wynosi 50,04% przy maksymalnych 50% jakie można otrzymać

Bez przeładowania dla Zbieracza (czyli bonus 0,03%) to 1667 sztuk

Dla pozostałych Ras (czyli bonus 0,02%) 2500 sztuk.

• :Za FAQ

"- Ilość Pełzaczy widoczna w zakładce ustawienia surowców oznacza ilość Pełzaczy które pracują, nie łączną ilość. Ilość Pełzaczy która może działać jednocześnie jest zależna od zsumowanego poziomu kopalni i ekstraktorów .Tylko pracujące Pełzacze wymagają energii do pracy i zwiększają wydobycie."

W tej zakładce mam 1135/1135 i tyle wychodzi ze wzoru z FAQ, w takim razie to jest błąd, czy tylko 1112 daje bonus a reszta pracuje i nic nie daje?

edit, zbieracz, handlarz, geolog, 150%

• W standardowych badaniach na każdej planecie masz taki sam poziom i badania się nie sumują

a w formach życia na każdej planecie zaczynasz od zera ale badania ze wszystkich planet sumują się

czyli przy 10 planetach np z Rock'talami i ich technologią zwiększania ładowności na 15 poziomie dającym 6% to moje transportery będą miały zwiększoną ładowność w sumie o 60% ?

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• 1135 pełzaczy da Ci dokładnie tyle co 1112, stąd nie opłaca się ich więcej robić. Kwota ta dotyczy przypadku ze zbieraczem, geologiem oraz przeładowaniu 150%. Inne warianty itti ładnie rozpisał.

Kiedy wchodziły klasy była adnotacja, że bonus do wydobycia od pełzaczy nie może przekraczać 50% całkowitego wydobycia. W późniejszych fixach ta informacja wypadła ale próg pozostał.

• Szkoda tylko ze minęł 3 lata od wprowadzenia pz z pve i w tym czasie zostało sporo to ograniczone. Teraz to tylko gwóźdź do trumny z tym limitem pz. Bo nie dość, że odkrywca miał już -50%szans na piratów to teraz zawrotne 20kk metalu i kryształu na pz. Teraz po 3 latach gf przeliczyło ile da się wyciągnąć z walk pve. Brawo oni - po prostu sami geniusze! :)

Kto mial sie na ekspach napompowac ten to zrobil. Podobnie jak bylo z rynkiem. Byl czas sie nachapac a pozniej kaganiec

• I oczywiście oganiczenie pz z ekspa mocno uderza w graczy, którzy nie pakują kasy w kieszeń GF. Za to ci którzy pakują kasę będą kupować więcej paczek bo latanie na piratów jest nieopłacalne. Jak dla mnie to chwyt mający na celu zwiększyć zysk z graczy którzy inwestują pieniądze w grę.

• I oczywiście oganiczenie pz z ekspa mocno uderza w graczy, którzy nie pakują kasy w kieszeń GF. Za to ci którzy pakują kasę będą kupować więcej paczek bo latanie na piratów jest nieopłacalne.

Abstrakcyjne moje porownanie ale to samo masz w realnym zyciu. Nie stac Cie na szynke za 40zl/kg to kupisz mielonke za 15zl/kg i tez sie najesz. Gra jest pay to win, free to play wiec wybor nalezy do Ciebie, ktora droga pojdziesz

• dlaczego jezeli koszt budynku przekroczy milion jakiegos surowca to w wymaganiach wyswietlane jest 1mln gdzie w rzeczywistosci jest to np 1.260.000, dopiero po najechaniu myszka na obrazek widac dokładna ilosc surowca potrzebna do ulepsznia budynku, to strasznie niepraktyczne jest i irytujace

Podobnie z surowcami w podglądzie - m i mld... Też mnie to irytuje, poprzednia wersja była lepsza. Mogliby chociaż dać opcję wyboru w ustawieniach czy coś. Niestety pewnie trzeba będzie się przyzwyczaić...

"Jeśli plan A nie wypali, należy mieć plan B, a nie plan A z odzysku."

• Wzór na bonus pełzaczy jest następujący:

(poz. kop. metalu + poz. kop. kryształu + poz. ekstr. deut.) * y * 0.0002 * x

u mnie wychodzi tak

(47+39+43) * 8,8 * 0,0002 * 1,5 = 0,34056 i co oznacza ten wynik bo właściwie to guzik mi mówi ;>

8,8 bo geolog jak mniemam

z poziomów kopalni daje mi 1135 pełzaczy

z takich błędów nowej wersji to ja bym jeszcze dodała, że widok latających flot ustawionych ofc "na dole" zasłania budynki/badania/stocznie..... i oby zmienili te skrócone liczby w surowcach....

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• dlaczego jezeli koszt budynku przekroczy milion jakiegos surowca to w wymaganiach wyswietlane jest 1mln gdzie w rzeczywistosci jest to np 1.260.000, dopiero po najechaniu myszka na obrazek widac dokładna ilosc surowca potrzebna do ulepsznia budynku, to strasznie niepraktyczne jest i irytujace

Podobnie z surowcami w podglądzie - m i mld... Też mnie to irytuje, poprzednia wersja była lepsza. Mogliby chociaż dać opcję wyboru w ustawieniach czy coś. Niestety pewnie trzeba będzie się przyzwyczaić...

Mi tam sie podoba ta zmiana. Dodatek AGR i wszystko ladnie widac

https://imgur.com/kRZFJQN