Wersja 9.X - dyskusja

• pewnie to znerfia

Rzeczywiście skok w skali wzrostu przyrostów jest nieźle napompowany, ale gdzieś mi się jakby echem w głowie nasuwa pytanie - a co jeśli to tak zostawią?

Nie zdziwiłbym się, bo 7.0 też miało niezłego kopa. Dodatkowo pozbyli się wolnych uni i teraz dają średnio 7+ / 3+ w dwóch podstawowych parametrach uni. Jeden dzień było można spekulować co to będzie, a ja myślę, że dopiero ta zmiana pokaże nam dokąd zmierza GF. Póki co, to co się teraz dzieje, może być szykowaniem gruntu pod kolejne itemy (będę się przy tym upierał jak Muniek przy dokach).

• 15 poziom 10% dexu 25% kyrchy 25% mety ktory sie wbija w moment, pewnie to znerfia ale znowu trzeba bedzie porozmyslac ktora opcja 1 - 8 - 15 najlepsza do kolonizacji.

Jeżeli takie bonusy są to pewnie 8 ;)

Ogólnie nie rozumiem dlaczego dex jest tak olewany (np. w plazmie). Jego ogólnie mniej się wydobywa więc nie trzeba dawać mniejszych bonusów.. taki sam bonu da mniej już samym wydobyciem.

• Brodaty Jak to zobaczylem przypominaja mi sie wlasnie czasy zerowego limitu w PZ piratow i tez tak cos czuje, ze moze byc chociaz z poczatku zanim 'balans' zostanie wprowadzony do gry

Po tylu latach w sumie fajna sprawa podgonic 'amortyzacje' takimi procentami ale z obawą jak piszesz wszystko super tylko nie za darmo. Nic dodać nic ująć. Pojawią się jakieś przeskoki w czasie(większa populacja), cuda zwane wyciskaniem cytryny a raczej antymaterii.

ciap Zgadzam sie w 100% sam mam 15 planet na 15 i świeższe konto(14 planet) z 8mkami aby przekonac sie samemu czy faktycznie jest taka mala roznica miedzy dwoma kontami prowadzonymi inną taktyką kolonizacji i to sie zgadza. Choc tak na szybko teraz pomyslalem, ze ten bonus to takie 1:2.5 w handlu ale sam bym sie cieszyl gdyby wynosil te 25% a nie 10%. Jak cos wiecej bedzie wiadomo to sam pobawie sie w exelu zeby podyskutowac o tym.

• 15 poziom 10% dexu 25% kyrchy 25% mety ktory sie wbija w moment,

Jakie badania czy budynki do tego wbijasz w moment?

Chociażby z budynków "High Energy Smelting" dający ogromnego kopa x% do metalu, a z badań - jest ich wiele m.in "High performance extractors", "Enhanced Production technology", "Psychoharmoniser" itp.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Chociażby z budynków "High Energy Smelting" dający ogromnego kopa x% do metalu, a z badań - jest ich wiele m.in "High performance extractors", "Enhanced Production technology", "Psychoharmoniser" itp.

2 dni wstukuje i mam dopiero to "High Energy Smelting", co prawda gram od zera na bermudzie, nie wiem jak wbić resztę i gdzie szukać tych badań :P:Dnie moge ogarnąć tych ludzi i jedzenia :D

Zrobiłeś te badania na testowym czy tylko piszesz w teorii?

• Boosty do wydobycia są faktycznie bardzo duże... aktualnie na planecie z ludźmi udało mi się podbić metal 50%, kryształ i deuter po 20%, a to wszystko przy poziomie i kosztach budynków które na Quantum są praktycznie zerowe.

Czekam aż trafi mi się "górnicza" forma życia, żeby zobaczyć ile tam da się wyciągnąć boosta.

ps. To wszystko przy nie odblokowanym wcale 3 drzewku technologii, a z tego co widzę to da się mieszać technologie z różnych form na jednej planecie. Może doładują jeszcze raz anty to będzie można dalej poszaleć w testach :)

• Potwierdzam im dalej w las ciekawej pod względem kopa do eko. Procenty baaardzo przyjemne, jak tak zostanie to tylko się cieszyć :thumbup: i rzeczywiście odpalić excele bo 8 w takim przypadku będzie bombą :D - czy to zmierza też ku temu aby na starych uni relokować aby przeskoczyć spory kawałek w czasie.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Boosty do wydobycia są faktycznie bardzo duże... aktualnie na planecie z ludźmi udało mi się podbić metal 50%, kryształ i deuter po 20%, a to wszystko przy poziomie i kosztach budynków które na Quantum są praktycznie zerowe.

Czekam aż trafi mi się "górnicza" forma życia, żeby zobaczyć ile tam da się wyciągnąć boosta.

ps. To wszystko przy nie odblokowanym wcale 3 drzewku technologii, a z tego co widzę to da się mieszać technologie z różnych form na jednej planecie. Może doładują jeszcze raz anty to będzie można dalej poszaleć w testach :)

Widzę, że mam podobnie :D też bez 3 drzewka i również czekam na "górników" mam 3 z 4. Dodatkowo trafiłem 2 raz na kolonizatorów i dostałem expa i 1 poziom jak to jeszcze wzmocni % i boosty to będą to na prawdę wielkie ilości.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• To zmierza do tego zeby ogame umarło :D

Albo zminilo formę w grę mobilną

Z wygodniejszą grą z telefonu

Tylko czekac az pojawi sie

"Zabezpiecz flote przed atakiem na 6/8/12/24h"

Zamiast standardowego fsa

I " wylosuj wrogą planetę aby zaatakować i zdobyć surowce"

Zamiast przeglądania galaktyki

A może nawet :

Komputer główny rasy mechów obliczył z dokładnością 99.9%ze wroga flota która zaatakowała pobliska planetę wroci o 15 44 23

Czy chcesz przeprowadzić kontratak

Wybierz statki do ataku

Potwierdz

Powiadom sojuszników

😁

Dodadza jeszcze arenę walk czy cos takiego iogame pvp sie praktycznie skończy;)

• A mi się podoba to całe 'Lifeform' aż mi się przypomniał pierwszy dzień w Ogame. Rozkmina co do czego służy, a może zbuduję najpierw to, a może lepiej tamto. Wszystko fajnie tylko to jedzenie jest wkurzające, nawet jak dobuduję farmę lub silos i wychodzę na + to po chwili znowu spada do 0.

Tak to u mnie wygląda

https://prnt.sc/eISXLd0pcVdO

https://prnt.sc/840wvJ99fhFM

• Zastanawia mnie czy szukając innych form życia na czyjejś planecie, ten ktoś to widzi? Albo dostaje wiadomość typu "gracz 'taki i taki' szukał u Ciebie form życia"

I czy jak znajdę u kogoś kosmitę to mu go zabieram? Mam kosmitę 'Kaelesh' na 2:187:5 (Bermuda.en)

Czy ktoś zechciałby poszukać obcych form życia na tych koordach?

Jeśli tak, to poproszę o wiadomość na priv w momencie wysłania, a potem czy udało się znaleźć, czy nie.

• Zastanawia mnie czy szukając innych form życia na czyjejś planecie, ten ktoś to widzi? Albo dostaje wiadomość typu "gracz 'taki i taki' szukał u Ciebie form życia"

I czy jak znajdę u kogoś kosmitę to mu go zabieram? Mam kosmitę 'Kaelesh' na 2:187:5 (Bermuda.en)

Czy ktoś zechciałby poszukać obcych form życia na tych koordach?

Jeśli tak, to poproszę o wiadomość na priv w momencie wysłania, a potem czy udało się znaleźć, czy nie.

Z tego co zauważyłem, to szukanie jest kompletnie niezależne od zasiedlonej planety. tzn ani właściciel nie dostanie komunikatu że był skanowany, ani trafiona forma życia nie jest powiązana z tym co na planecie się znajduje.

Jednak samo szukanie form z poziomu galaktyki działa strasznie i wydaje mi się, że działanie tego mechanizmu może się jeszcze kompletnie zmienić.

Wrócę do tematu boostów dla eko na Rocktalach ... zabrakło mi anty żeby popchnąć to dalej, ale mam wrażenie, że bez problemu da się osiągnąć bonus na planecie 100-150% (zależy od ilości planet i badań na nich).

Zastanowił mnie jeszcze bonus do prędkości floty. Obecnie na szybkich uniach typu Quantum nie można zostawić floty i "iść po herbatkę" bo czas lotu pancami w układzie wynosi poniżej 3 minut (może jakiś lotnik z generałem potwierdzi?). Wydaje się, że wysoko rozwiniętymi mechami, które nie tylko mają w badaniach prędkość floty ale też zwiększenie bonusów generała, taki lot w układzie zejdzie spokojnie w okolice 1:30-2 min. Co więcej, lot 10 układów dalej będzie prawdopodobnie w okolicach 4 minut.

Quantum może i jest skrajnym przypadkiem ze względu na prędkość flot bojowych, ale nawet w przypadku wolniejszych uni czas lotu floty będzie na tyle skrócony, że organizacja obrony może być niemożliwa i jedyne co pozostanie to uciekanie.

Czy udało się już komuś sprawdzić czy badania do statków i prędkości są badane raz na konto, czy działają tak samo jak badania do wydobycia i będą się "sumować" z różnych planet?

• Te % są od wartości podstawowych, więc nie dają wcale tak dużo. A bonus prędkości jest dla całego konta a nie jednej planety :)

• Te % są od wartości podstawowych, więc nie dają wcale tak dużo. A bonus prędkości jest dla całego konta a nie jednej planety :)

General Overhaul (Battlecruiser)

The general overhaul of the Battlecruiser increases the structural integrity, shield strength, firepower, cargo capacity and basic speed of Battlecruisers with each level.

Jeśli zwiększa prędkość bazową, to będzie właśnie jeszcze więcej niż gdyby był zwykłym bonusem.

teraz napęd nadprzestrzenny to 30% od wartości bazowej x poziom. Czyli będzie większa prędkość znacząco

Po drugie bonus generała to procent od wartości bazowej, czyli znowu duży wzrost w tym przypadku.

Moim zdaniem i tak te wartości bonusów ras zostaną zmniejszone, na razie to faza testów - im większe skalowanie tym łatwiej zauważyć czy poprawnie działa

• A bonus prędkości jest dla całego konta a nie jednej planety :)

Bonus prędkości jest dla każdej planety inny, nie jest na całe konto.

Z jednej planety mam lot myśliwca o 1 sek krócej a na drugiej bez badania 1 sekundę dłużej. To powinno być zmienione bo co z księżycem?

Jak wejdziesz w info o statkach to masz tam podsumowanie :)

Na 5ciu planetach mam całe dwa tiery czterech ras wymieszane. Loty same w sobie są zbugowane bo potrafię mieć różnicę i 11 sekund, ale puenta pozostaje bez zmian: badania są globalne, budynki są lokalne

Nerthil

Jeśli zwiększa prędkość bazową, to będzie właśnie jeszcze więcej niż gdyby był zwykłym bonusem. - No właśnie nie, to nie podbija samej podstawy, a jest liczone od podstawy :)