Peper_SMT* jesteś w stanie pokryć to faktem ?
Ekspedycje - jak obecnie z limitem na układ
-
- Gra
- pakiec22
-
-
Miałem gdzieś jedynie swój arkusz w excelu, który robiłem kiedyś dla sojuszu. Tam miałem ekspedycje z całego miesiąca, wszystko! Ilość przywiezionej surki, floty, boosterów, w różnych konfiguracjach.
Szukałem go właśnie, ale nie mogę nigdzie znaleźć kopii.
Tu, w temacie, jedynie wpisałem to co udało mi się zapamiętać. Wiem na pewno, że w każdym dniu, jak przekroczyłem pewną ilość ekspedycji, które w większości były udane (surka, flota, boostery), to kolejne były już z negatywnym sutkiem (puste, opóźnione, piraci/obcy, czy w ogóle nie wróciły - choć tych ostatnich było sporadycznie). Następnego dnia sytuacja się powtarzała i tak przez jakiś czas jak się nad tym mocniej skupiałem było, więc uznałem, że taki jest algorytm ekspedycji.
W każdym razie na Odkrywcy (pod warunkiem, że się będzie dużo latać) ekspedycje były opłacalne. Na zbieraczu sytuacja jest o wiele gorsza i początkowo po zmianie klasy gracza trochę latałem, ale dałem sobie spokój.
-
Z tego co mi się kojarzy to aktualizacja bodajże 7.0 czy coś koło tego zmieniła ilość udanych ekspedycji na konto. Nie ma to związku z układem w który wysyłamy, składem floty jaki wysyłamy czy planetą/moonem z których wysyłamy. Jest po prostu określona ilość udanych expów w danym dniu na konto i tyle. Nie Pamiętam już dokładnie jakie to są wartości, ale jeśli dany gracz przekroczy określoną ilość ekspedycji (które w większości były udane) to każda kolejna już raczej będzie z negatywnym skutkiem (wróci pusta, opóźniona, trafi na piratów lub obcych, albo w ogóle nie wróci).
To jest na podstawie moich obserwacji jakie zrobiłem latając na ekspy, jeszcze jak grałem Odkrywcą. A latałem dużo, bo puszczając z telefonu to były dni, że od około 6:00 rano do gdzieś 23:00 latały fale co półtorej godziny 14 slotów
EDIT: Przepraszam, skład floty oczywiście w sensie ładowności ma znaczenie, poza tym nie. Można było wysłać nawet 10k pionierów i jeśli ekspedycja miła być już nie udana ze względu na limit, to taka była
No to nie wiem czy dobre obserwacje poczyniłeś bo jest coś takiego jak wyczerpanie układu po 2000 ekspów 13 wysyłanych w ten sam układ podzieliłem na 3 układy wysyłając po 5, 4, 4 i częstotliwość znajdowania surowców zwiększyła się z niskiego 19% do 34%. Trzeba zadbać również o to aby żaden gracz nie wysyłał ekspów w ten sam układ co Ty. Warto również wysyłać więcej transporterów niż sugeruje to kalkulator.
Te 34% to wysyłanie non stop oprócz nocy bo w nocy się śpi dla przykładu jeszcze top1 u mnie nie ma 100kk punktów tylko przedostatni próg ale 13 ekspów tak wysyłanych daje mi średnio około 427kk mety 174kk krychy i 26kk deu.Wadą tego jest konieczność wysyłania 3 fsów ale to jedyna opcja mając aktywne sloty ekspedycji.