Ekspedycje - jak obecnie z limitem na układ

• Miałem gdzieś jedynie swój arkusz w excelu, który robiłem kiedyś dla sojuszu. Tam miałem ekspedycje z całego miesiąca, wszystko! Ilość przywiezionej surki, floty, boosterów, w różnych konfiguracjach.

Szukałem go właśnie, ale nie mogę nigdzie znaleźć kopii.

Tu, w temacie, jedynie wpisałem to co udało mi się zapamiętać. Wiem na pewno, że w każdym dniu, jak przekroczyłem pewną ilość ekspedycji, które w większości były udane (surka, flota, boostery), to kolejne były już z negatywnym sutkiem (puste, opóźnione, piraci/obcy, czy w ogóle nie wróciły - choć tych ostatnich było sporadycznie). Następnego dnia sytuacja się powtarzała i tak przez jakiś czas jak się nad tym mocniej skupiałem było, więc uznałem, że taki jest algorytm ekspedycji.

W każdym razie na Odkrywcy (pod warunkiem, że się będzie dużo latać) ekspedycje były opłacalne. Na zbieraczu sytuacja jest o wiele gorsza i początkowo po zmianie klasy gracza trochę latałem, ale dałem sobie spokój.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Z tego co mi się kojarzy to aktualizacja bodajże 7.0 czy coś koło tego zmieniła ilość udanych ekspedycji na konto. Nie ma to związku z układem w który wysyłamy, składem floty jaki wysyłamy czy planetą/moonem z których wysyłamy. Jest po prostu określona ilość udanych expów w danym dniu na konto i tyle. Nie Pamiętam już dokładnie jakie to są wartości, ale jeśli dany gracz przekroczy określoną ilość ekspedycji (które w większości były udane) to każda kolejna już raczej będzie z negatywnym skutkiem (wróci pusta, opóźniona, trafi na piratów lub obcych, albo w ogóle nie wróci).

To jest na podstawie moich obserwacji jakie zrobiłem latając na ekspy, jeszcze jak grałem Odkrywcą. A latałem dużo, bo puszczając z telefonu to były dni, że od około 6:00 rano do gdzieś 23:00 latały fale co półtorej godziny 14 slotów ;)

EDIT: Przepraszam, skład floty oczywiście w sensie ładowności ma znaczenie, poza tym nie. Można było wysłać nawet 10k pionierów i jeśli ekspedycja miła być już nie udana ze względu na limit, to taka była ;)

No to nie wiem czy dobre obserwacje poczyniłeś bo jest coś takiego jak wyczerpanie układu po 2000 ekspów 13 wysyłanych w ten sam układ podzieliłem na 3 układy wysyłając po 5, 4, 4 i częstotliwość znajdowania surowców zwiększyła się z niskiego 19% do 34%. Trzeba zadbać również o to aby żaden gracz nie wysyłał ekspów w ten sam układ co Ty. Warto również wysyłać więcej transporterów niż sugeruje to kalkulator.

Te 34% to wysyłanie non stop oprócz nocy bo w nocy się śpi dla przykładu jeszcze top1 u mnie nie ma 100kk punktów tylko przedostatni próg ale 13 ekspów tak wysyłanych daje mi średnio około 427kk mety 174kk krychy i 26kk deu.Wadą tego jest konieczność wysyłania 3 fsów ale to jedyna opcja mając aktywne sloty ekspedycji.