Czy ten https://expocalc.universeview.be/ kalkulator jest aktualny czy ktoś zauważył odstępstwa?
Czy kalkulator ekspedycji jest aktualny?
-
- Gra
- jupijajej
-
-
z tego co wiem to tak.
Jednakże co do "odstępstw" to jakie masz na myśli ? -
z tego co wiem to tak.
Jednakże co do "odstępstw" to jakie masz na myśli ?Wartości które nie wchodzą w zakres wyników kalkulatora.
-
z tego co wiem to tak.
Jednakże co do "odstępstw" to jakie masz na myśli ?Wartości które nie wchodzą w zakres wyników kalkulatora.
Bo to są wartości przybliżone. Kalkulator nigdy ci nie wskaże konkretną dane w postaci wyniku ekspedycji jaką otrzymasz w momencie wysłania spersonalizowanej ilości floty.
-
z tego co wiem to tak.
Bo to są wartości przybliżone. Kalkulator nigdy ci nie wskaże konkretną dane w postaci wyniku ekspedycji jaką otrzymasz w momencie wysłania spersonalizowanej ilości floty.
Tak to rozumiem, ważny jest tylko zakres.
-
Macie również problemy z kalkulatorem ? Próbuję go włączyć już kilka dni/tyg. i wywala. Macie jakąś alternatywę ? Ja znalazłem, ale nie ma na nim rozporków :(.
-
Macie również problemy z kalkulatorem ? Próbuję go włączyć już kilka dni/tyg. i wywala. Macie jakąś alternatywę ? Ja znalazłem, ale nie ma na nim rozporków :(.
wysyłasz głównie dt albo Mt i wystarczy po 1 dowolnym stażu jeżeli preferujesz ale pioniera musisz wysłać koniecznie zalezy jezeli chcesz miec flote od lm do pancernika wysylasz ow a jezeli chcesz znaleźć rozpruwacze to mozesz wyslac niszczarkę ktora jest powolniejsza od rozpruwacza
całkowita ladownisc dla top 1 powyżej 100kk pkt to najlepiej powyżej 100mln wysłać max chyba 105 jest czy coś lekko poniżej
-
Pewnie nie dziala jak trzeba, skoro FZ zmieniaja ładownośc statków i zysk z ekspow i jest jeszcze to ,,ulepszenie odkrywcy,, które daje nowego ekspa od 500 poziomu bodajże... ale zwieksza tez zysk z ekspów który zależy od prędkości uni.
-
Właściwie chciałem sprawdzić czy mogę wysyłać bombki żeby znaleźć rozporki, czy muszę słać niszcz/rozp.
-
Właściwie chciałem sprawdzić czy mogę wysyłać bombki żeby znaleźć rozporki, czy muszę słać niszcz/rozp.
Możesz tylko, że bombowce są wolniejsze od niszczarek i riperów. Prawdopodobieństwo jest takie same. Pamiętaj tylko o pionierze.
-
najlepiej rozporki a Jan jeszcze nie masz to niszczarki i po 1 statku słać
-
Moi drodzy, zamiast bombowców i niszczarek wysyłajcie jednego rozpruwacza - ja prawie od trzech lat wysyłam z transporterami jednego pancernika, jednego rozpruwacza i jednego pioniera - szybkie jednostki, dzięki którym przytulam wszystkie jednostki oprócz gąsek, recyklerów i statków kolonizacyjnych .
-
Każdy statek może znaleźć wszystkie lżejsze i jeden cięższy. Taką zasadę można przeczytać w poradniku. Kiedyś sprawdzałem, czy CM może znaleźć PIO (pioniera) i nie trafiało się. Dopiero krążownik to potrafił, a nie chciałem marnować czasu na ekspy bez pionierów. Pytanie, czy faktycznie bombowiec jest w stanie znaleźć rozpruwacze, bo idea w z poradnika temu przeczy. Nie twierdzę, że nie można, ale przydałby się dowód.
Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli ktoś flotę zbiera jedynie na złom i nie korzysta z handlarza złomu to raczej odradzam wysyłania ciężkiej floty. Zmieszamy wówczas prawdopodobieństwo na sondy, czyli czysty kryształ, a w walce z bunkrem znajomego deuter i tak przepadnie, przynajmniej na razie, bo to się ma zmienić. Oczywiście to moja subiektywna obserwacja.
edit:
Symulacja (x8, ostatni próg) wartości znalezionej floty dla dwóch składów (przybliżenie). M+K(3:2) oznacza wartość floty w metalu i bez deuteru.
Rożnica jest nieznaczna w przeliczeniu 100k metalu mniej znajdziemy wysyłając też rozpórki, jeżeli jednak odzyskujemy deuter, decyzja jest oczywista na korzyść ciężkiej floty. To że odradzałem dołączania rozpórek w tym szczególnym przypadku to kwestie praktyczne złomowania tej floty i strat sojusznika.
-
Każdy statek może znaleźć wszystkie lżejsze i jeden cięższy. Taką zasadę można przeczytać w poradniku. Kiedyś sprawdzałem, czy CM może znaleźć PIO (pioniera) i nie trafiało się. Dopiero krążownik to potrafił, a nie chciałem marnować czasu na ekspy bez pionierów. Pytanie, czy faktycznie bombowiec jest w stanie znaleźć rozpruwacze, bo idea w z poradnika temu przeczy. Nie twierdzę, że nie można, ale przydałby się dowód.
Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli ktoś flotę zbiera jedynie na złom i nie korzysta z handlarza złomu to raczej odradzam wysyłania ciężkiej floty. Zmieszamy wówczas prawdopodobieństwo na sondy, czyli czysty kryształ, a w walce z bunkrem znajomego deuter i tak przepadnie, przynajmniej na razie, bo to się ma zmienić. Oczywiście to moja subiektywna obserwacja.
edit:
Symulacja (x8, ostatni próg) wartości znalezionej floty dla dwóch składów (przybliżenie). M+K(3:2) oznacza wartość floty w metalu i bez deuteru.
Rożnica jest nieznaczna w przeliczeniu 100k metalu mniej znajdziemy wysyłając też rozpórki, jeżeli jednak odzyskujemy deuter, decyzja jest oczywista na korzyść ciężkiej floty. To że odradzałem dołączania rozpórek w tym szczególnym przypadku to kwestie praktyczne złomowania tej floty i strat sojusznika.
Moze znalezc niszczarke a niszczarka dopiero rozporka pancek bombke i niszczarke
Ja wysyłam same ow bo mi na surce zależy i na lekkim sprzęcie w razie potrzeby odzyskania szrotu
Ja wysyłam same ow bo mi na surce zależy i na lekkim sprzęcie w razie potrzeby odzyskania szrotu
polecam kilka pionków kilka sond jeden Statek bojowy i dtki czy mtki zależy jak kto preferuje
-
Starczy jeden pionek, aby zgarnąć premię odkrywcy Reszta składu: jak komu pasuje Tylko pamiętajcie o tym, aby nie mieszać większej ilości cięższych jednostek z mt lub dt, bo w przypadku trafienia na piratów lub obcych zrobią Wam oni masakrę z flotą cargo.
Ja obecnie gram jako zbieracz i wysyłam dwa rodzaje exp: cargo (1k dt, 10 ss, 1pancek, 1 rozpruwacz, 1 pionek) lub bojowe (10 ss, 1 rozpruwacz, 1 pionek, lm i dt ile mam dostępnych). Bojowe expy oczywiście pod kątem polowania na piratów. Chociaż kilka miesięcy temu wprowadzono ograniczenie pz z expedycji do 50kk metalu i 50kk krysa, to i tak można na tym co nieco zyskać
-
Możesz tylko, że bombowce są wolniejsze od niszczarek i riperów. Prawdopodobieństwo jest takie same. Pamiętaj tylko o pionierze.
Przeprowadziłem kilkanaście prób floty z bombowcem i wyłapałem wszystkie statki poza rozpórkami, więc póki co uważam, że nie można ich trafić w ten sposób, także w odniesieniu do mojego poprzedniego posta. Proponuję też popróbować, bo może nie mam racji, ale szansa na to maleje.
Jeśli chodzi o tamte liczby, które podawałem, to są to średnie wartości znalezionych statków w surowcach, które trzeba sobie przemnożyć przez odzysk na uni lub u handlarza.Oczywiście dla samego porównanie to nie ma żadnego znaczenia.