Zmniejszenie szans na powstanie księżyca.

• W czasach gdy zaczynałem grę w Ogame, powstanie księżyca było ważnym zdarzeniem, które dawało sporo pozytywnych emocji i ogromną przewagę względem innych graczy.

Przy założeniu uczciwej gry bez kont moonowych księżyce były posiadane przez weteranów, na których planetach dużo się działo.

Obecnie z uwagi na horrendalne ilości punktów posiadane przez graczy, jest to formalność, którą należy spełnić, żeby utrudnić trafienie swojej floty.

Może, to zrobić praktycznie każdy i to sondami szpiegowskimi.

Ponadto wielkość księżyca - nawet 8944 km średnicy ma się nijak do 2858 sond szpiegowskich, które na Quasar należy użyć by uzyskać 20 procent szans powstania.

Oczywiście nie będę już wspominał o tym, że zrobiono z tego kolejny produkt pod postacią przedmiotu M.O.O.N.S a wiele kont pod wpływem gotówki straszliwie puchnie.

Proponuję utrudnienie powstania księżyca na tyle, aby było to odczuwalne nawet dla największych kont na uniwersach i skalowanie tego wydarzenia w stosunku do przedziału w jakim znajduje się atakowany gracz.

Nie podam konkretnych liczb, z uwagi na skomplikowanie procesu. Zostawmy to specom z GF.

ZAPRASZAM DO DYSKUSJI.

• A co z graczami którzy robią moony przy 1% szansy na powstanie? Potrzeba średnio 100 prób by takiego moona postawić, a dlaczego pisać nie będę, kto wie ten wie. Podobnie jeśli kogoś interesują tylko 8944 i 8888km. Szansa na maksymalną wielkość (przy >=2kk złomu) to tylko 10%. Zrobienie trudnego do zbicia moona to zatem 2% szans i 50 prób.

• A co z graczami którzy robią moony przy 1% szansy na powstanie? Potrzeba średnio 100 prób by takiego moona postawić, a dlaczego pisać nie będę, kto wie ten wie. Podobnie jeśli kogoś interesują tylko 8944 i 8888km. Szansa na maksymalną wielkość (przy >=2kk złomu) to tylko 10%. Zrobienie trudnego do zbicia moona to zatem 2% szans i 50 prób.

Skąd masz te dane? Bo ostatnio robiłem 3 moony i dwa wyszly po maksie... Mówię o szansach na księżyc w ogóle. Największy gracz na Quasar ma 1.5 miliarda punktów. Kiedyś zrobienie 5 milionów trwało latami. Od tatmych czasów robienie księżyców nie zmieniło mechaniki. O czym my w ogóle dyskutujemy? Albo trzeba to zmienić, albo usuńmy księżyce w ogóle i falangę przerzućmy na planetę i utrudnimy korzystanie poprzez zmianę zasięgów i zwiększenie kosztów.

• Dane mam bo dobrze poznałem mechanikę powstawiania moonów z uwzględnieniem zarówno niedoboru złomu, jak i wpływu faz księżyca, eventów i dat specjalnych. Testy robię nieprzerwanie ze znajomym od lipca.

Wystarczy zwiększyć ilość złomu z 2kk do 20kk by zadowolić twoje oczekiwania z Quasara czyli powiązać z szybkością uni? Myślę że to nie problem dla gf; wzór jest banalny, acz trzeba sobie go poszukać na niemieckim FAQ. Jak dla mnie to niepotrzebne utrudnienie np gry dla młodych kont na starych uni i nowych uni.

• Dane mam bo dobrze poznałem mechanikę powstawiania moonów z uwzględnieniem zarówno niedoboru złomu, jak i wpływu faz księżyca, eventów i dat specjalnych. Testy robię nieprzerwanie ze znajomym od lipca.

Wystarczy zwiększyć ilość złomu z 2kk do 20kk by zadowolić twoje oczekiwania z Quasara czyli powiązać z szybkością uni? Myślę że to nie problem dla gf; wzór jest banalny, acz trzeba sobie go poszukać na niemieckim FAQ. Jak dla mnie to niepotrzebne utrudnienie np gry dla młodych kont na starych uni i nowych uni.

To bardzo dziwne co mówisz, Bo polski FAQ mówi, że jest to losowe. 😉

20 kk byłoby wystarczajce gdyby średnia liczba punktów wzrosła 10 krotnie. Jak wiemy - tak nie jest.